ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 19 Φλεβάρη 2003
Σελ. /40
Τα ιδιωτικά κανάλια ξεπέρασαν εαυτούς

Επιστολή της ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλ. Παπαρήγα προς το ΕΣΡ

Ο περιφρονητικός παραμερισμός των αντιπολεμικών διαδηλώσεων από τα ιδιωτικά κανάλια, που συνοδεύτηκε με την ανάδειξη σε υπ' αριθμόν ένα θέμα της παρουσίας των Γλύξμπουργκ στην Ελλάδα, ήταν μια σαφώς μεθοδευμένη ενέργεια
Ο περιφρονητικός παραμερισμός των αντιπολεμικών διαδηλώσεων από τα ιδιωτικά κανάλια, που συνοδεύτηκε με την ανάδειξη σε υπ' αριθμόν ένα θέμα της παρουσίας των Γλύξμπουργκ στην Ελλάδα, ήταν μια σαφώς μεθοδευμένη ενέργεια
Επιστολή προς το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης, η οποία κοινοποιήθηκε στον Πρόεδρο της Βουλής Απ. Κακλαμάνη, στον υπουργό Τύπου Χ. Πρωτόπαππα, στην ΕΣΗΕΑ και την ΠΟΕΣΥ, απέστειλε η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα απ' αφορμή τη στάση των ΜΜΕ τις προηγούμενες μέρες και κυρίως το Σάββατο, μέρα παγκόσμιας κινητοποίησης κατά του πολέμου.

Η επιστολή έχει ως εξής:

«Η εικόνα που παρουσίασαν τις προηγούμενες ημέρες τα ιδιωτικά κανάλια, θεωρούμε ότι αποτελεί πρόκληση προς τον ελληνικό λαό, ιδιαίτερα προς τις χιλιάδες των διαδηλωτών στην Ελλάδα και στα εκατομμύρια ανά τον κόσμο. Αποτελεί ευθεία προσβολή της πάλης για την ειρήνη και κατά του ιμπεριαλιστικού πολέμου. Τα ιδιωτικά κανάλια ξεπέρασαν εαυτούς.

Γιατί τούτη τη φορά ο περιφρονητικός παραμερισμός των αντιπολεμικών διαδηλώσεων συνοδεύτηκε με την ανάδειξη σε υπ' αριθμόν ένα θέμα της παρουσίας των Γλύξμπουργκ στην Ελλάδα, σαφώς μεθοδευμένης.

Είναι πολλά τα ερωτηματικά που προκύπτουν. Ποιους στόχους εξυπηρετεί αυτή η κατευθυνόμενη προβολή; Λόγους ακροαματικότητας μόνο; Δύσκολη η απάντηση.

Σε πολλές περιπτώσεις έχει γίνει πια κανόνας, το ελάχιστο και το ασήμαντο να αξιολογείται ως σημαντικό και άξιο να έχει ιδιαίτερη προβολή. Ολες οι μεγάλες κινητοποιήσεις υπερκαλύπτονται θεματικά από την υπερπροβολή ορισμένων που "συγκρούονται" με την Αστυνομία ή ρίχνουν κάποια μολότοφ, ενώ η λαϊκή συμμετοχή (π.χ. Πολυτεχνείο) περνάει σε δεύτερη μοίρα ή και εξαφανίζεται.

Πρόκειται για μια πάγια πρακτική, που έχει προκαλέσει πολλές φορές την αντίδραση του ΚΚΕ και άλλων. Ομως η κατάσταση συνεχίζεται κατά τρόπον απαράδεκτο, δίχως να υπάρχει κανένα μέτρο από την πλευρά της κυβέρνησης. Κι έτσι τούτη τη φορά, η πρόκληση πήρε τις γνωστές διαστάσεις, που προκάλεσαν τη γενική κατακραυγή. Υπογραμμίζω εδώ και την απόλυτη αποσιώπηση (και από την ΕΡΤ) των ομιλιών που εκφωνήθηκαν στα Προπύλαια.

Ηταν θέμα επιλογής. Οπως είναι και θέμα κυβερνητικής επιλογής η συνέχιση της ίδιας τακτικής, που αφήνει ασύδοτους τους μεγαλοκαναλάρχες.

Με την ελπίδα ότι και από τη δική σας πλευρά θα πράξετε ό,τι περισσότερο, στην κατεύθυνση της αντιμετώπισης του απαράδεκτου.

Σας χαιρετώ

Αλέκα Παπαρήγα

ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ».

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΕΘΝΗ ΥΦΕΣΗ ΚΑΙ ΕΙΡΗΝΗ
Να παρέμβει το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης

Eurokinissi

Επιστολή διαμαρτυρίας προς τον πρόεδρο του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης (ΕΣΡ), Ιωάννη Λασκαρίδη, απέστειλε χτες η Ελληνική Επιτροπή για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη (ΕΕΔΥΕ). Συγκεκριμένα, με την επιστολή, την οποία υπογράφουν ο πρόεδρος της ΕΕΔΥΕ, Ευάγ. Μαχαίρας, και ο γενικός γραμματέας, Θ. Παφίλης, διαμαρτύρονται εντονότατα για την απαράδεκτη στάση, όπως τη χαρακτηρίζουν, των τηλεοπτικών καναλιών το Σάββατο και την Κυριακή 15 και 16 του Φλεβάρη, τα οποία προσπάθησαν να «θάψουν» τις μεγάλες δυναμικές παλλαϊκές αντιπολεμικές διαδηλώσεις στην Ελλάδα και σε ολόκληρο τον κόσμο, και συγχρόνως ζητούν την παρέμβαση του ΕΣΡ ώστε να μην παρουσιαστούν στο μέλλον ανάλογα δυσάρεστα φαινόμενα.

Στη συγκεκριμένη επιστολή, η οποία κοινοποιήθηκε και στους διευθυντές ειδήσεων των τηλεοπτικών σταθμών, επισημαίνεται:

«Κύριε πρόεδρε,

Η Ελληνική Επιτροπή για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη απευθύνεται σε σας προκειμένου να διαμαρτυρηθεί εντονότατα για την τηλεοπτική μετάδοση της μεγαλειώδους αντιπολεμικής διαδήλωσης του Σαββάτου από τα τηλεοπτικά μέσα ενημέρωσης. Οι εκατοντάδες χιλιάδες διαδηλωτών στο κέντρο της Αθήνας, τα εκατομμύρια των διαδηλωτών σε όλο τον κόσμο "εξαφανίστηκαν" σχεδόν από τα τηλεοπτικά δελτία και τις ενημερωτικές εκπομπές σε όφελος της προβολής του ταξιδιού του Κ. Γλίξμπουργκ και των περιθωριακών επεισοδίων που προκάλεσε ολιγάριθμη ομάδα των "γνωστών-αγνώστων".

Ακόμη κι εκεί που μεταδόθηκαν εικόνες από τη συγκλονιστική σε όγκο διαδήλωση της Αθήνας, αποσιωπήθηκε παντελώς η συγκέντρωση στα Προπύλαια που οργάνωσε η ΕΕΔΥΕ, το ΠΑΜΕ, η "Δράση: Θεσσαλονίκη 2003" και δεκάδες μαζικοί και κοινωνικοί φορείς. Ως γνωστόν, η ΕΕΔΥΕ είναι η μεγαλύτερη φιλειρηνική κίνηση στη χώρα μας, η οποία έχει πλούσια και πρωτοπόρα αγωνιστική πορεία, από τον πρωτομάρτυρα της ειρήνης, Γρηγόρη Λαμπράκη, μέχρι τις διαδηλώσεις ενάντια στο ΝΑΤΟικό πόλεμο στη Γιουγκοσλαβία και στο Αφγανιστάν.

Καμιά αναφορά από τα τηλεοπτικά δελτία δεν έγινε στους ομιλητές της συγκέντρωσης, όπως του προέδρου της ΕΕΔΥΕ, Ευάγγελου Μαχαίρα, των πρυτάνεων του ΕΜΠ, κ. Θεμ. Ξανθόπουλου, του Παντείου Πανεπιστημίου κ. Ιωάν. Βάβουρα, του εκπροσώπου του ΠΑΜΕ, κ. Αλεξ. Τσώλη, και του εκπροσώπου του ιρακινού αντιπολεμικού κινήματος, κ. Κάουα Μπεζαράνι.

Επίσης, καμιά αναφορά δεν έγινε στις παρουσίες των εκπροσώπων των κομμάτων και του Κοινοβουλίου, όπως, της ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκας Παπαρήγα, και του προέδρου του ΔΗΚΚΙ, Δημήτρη Τσοβόλα, καθώς και πλήθους βουλευτών και ευρωβουλευτών και άλλων προσωπικοτήτων.

Κύριε πρόεδρε, θεωρούμε τη στάση αυτή της μεγάλης πλειοψηφίας των κρατικών και ιδιωτικών τηλεοπτικών μέσων απαράδεκτη. Μια τέτοια στάση παραβιάζει κατάφωρα το δικαίωμα του ελληνικού λαού στη δημοκρατική και σωστή πληροφόρηση. Από την πλευρά μας θα καταγγείλουμε στον ελληνικό λαό τη φίμωση και τον αποπροσανατολισμό που επιχειρείται. Ζητάμε και από εσάς να επιληφθείτε του θέματος ώστε να μην παρουσιαστούν στο μέλλον ανάλογα δυσάρεστα φαινόμενα».

ΒΑΣΗ ΑΚΤΙΟΥ
Την Κυριακή, 23 Φλεβάρη, η περικύκλωση

Πλατιά ενημέρωση και κάλεσμα του λαού της Βορειοδυτικής Ελλάδας στις 23 Φλεβάρη σε περικύκλωση της ΝΑΤΟικής Βάσης του Ακτίου, έχουν βάλει στην ημερήσια διάταξη οι κατά τόπους Επιτροπές Ειρήνης της περιοχής, με απόφαση της Συντονιστικής Γραμματείας Αντιπολεμικού Κινήματος Β/Δ Ελλάδας. Οι διαδηλωτές από όλη τη Βορειοδυτική Ελλάδα θα συναντηθούν στις 11 π.μ. στο πολιτικό αεροδρόμιο του Ακτίου.

Στο μεταξύ, με συνεντεύξεις Τύπου στα τοπικά μέσα ενημέρωσης, τη διακίνηση προπαγανδιστικού υλικού της Συντονιστικής Γραμματείας και άλλες εκδηλώσεις οι Επιτροπές Ειρήνης προγραμματίζουν και υλοποιούν αγωνιστικές κινητοποιήσεις αμέσως μετά τα μεγαλειώδη αντιπολεμικά συλλαλητήρια της 15ης Φλεβάρη. Συγκεκριμένα, στην Ηγουμενίτσα στις 20/2/2003, στις 6.30 μ.μ., στο Εργατικό Κέντρο γίνεται σύσκεψη που διοργανώνει το Εργατικό Κέντρο και η Συντονιστική Επιτροπή Αντιπολεμικού Κινήματος Ν. Θεσπρωτίας. Επίσης, στην Κέρκυρα, την Παρασκευή 21/2/2003, στην αίθουσα Επιμελητηρίου Κέρκυρας, στις 8 μ.μ., η Επιτροπή Ειρήνης οργανώνει συζήτηση - εκδήλωση με θέμα «Οι πόλεμοι της νέας τάξης και οι επιπτώσεις στο περιβάλλον».

Μέχρι στιγμής, έχουν οριστικοποιηθεί για την Κυριακή το πρωί τα ακόλουθα αγωνιστικά ραντεβού των Επιτροπών Ειρήνης για αναχώρηση προς το Ακτιο:

- Γιάννενα, 9 π.μ., στη Νομαρχία

- Κέρκυρα, 7.30 π.μ., στο Λιμάνι

- Πρέβεζα, 10 π.μ., στα ΚΤΕΛ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ