ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 20 Φλεβάρη 2003
Σελ. /40
ΠΕΙΡΑΙΑΣ
Δεν πάτησαν στεριά οι μισθοφόροι του θανάτου

Στις 6 το απόγευμα σήμερα, στην πλατεία Καραϊσκάκη, το νέο συλλαλητήριο

Το ξημέρωμα βρήκε τον ουρανοξύστη στολισμένο...
Το ξημέρωμα βρήκε τον ουρανοξύστη στολισμένο...
Οι ΑμερικανοΝΑΤΟικοί και Ευρωπαίοι φονιάδες δεν κατάφεραν χτες να βρωμίσουν με την παρουσία τους το πρώτο λιμάνι της χώρας. Οι ταξικές δυνάμεις του Πανεργατικού Αγωνιστικού Μετώπου, της «Δράση: Θεσσαλονίκη 2003», οι κομμουνιστές του Πειραιά, οι εργαζόμενοι στεριάς και θάλασσας, οι νεολαίοι, οι συνταξιούχοι, όλος αυτός ο κόσμος που από τα χαράματα, μέχρι αργά το βράδυ βρισκόταν στο πόδι, με φόντο τα γιγαντιαία πανό του ΚΚΕ και του ΠΑΜΕ που ξεδιπλώθηκαν στην καρδιά και την μπούκα του λιμανιού -καλύπτοντας το μοναδικό ουρανοξύστη της πόλης και την τεράστια αποθήκη του ΟΛΠ - συγκρότησαν την αγωνιστική ασπίδα που έκοψε κάθε όρεξη στα «ραμπο»-πληρώματα των 6 φρεγατών από τη Μόνιμη Ναυτική Δύναμη Μεσογείου του ΝΑΤΟ, να πατήσουν στη στεριά.

Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ αναγκάστηκε να απευθύνει έκκληση στους επικεφαλής της εγκληματικής αρμάδας, ώστε οι φρεγάτες να παραμείνουν αρόδο στο Φαληρικό Ορμο και η αμερικανική να μη θεαθεί καθόλου! Αυτό όταν ο προγραμματισμός ήταν να ελλιμενιστούν στην προβλήτα του Εκθεσιακού Κέντρου του Οργανισμού Λιμένα Πειραιά και να παραμείνουν εκεί μέχρι τις 24 Φλεβάρη. Η μάχη θα συνεχιστεί και σήμερα με συλλαλητήριο στις 6 το απόγευμα στην πλατεία Καραϊσκάκη και έπεται συνέχεια, όσο τα ΝΑΤΟικά πλοία θα ρυπαίνουν την πειραιώτικη θάλασσα.

Η ...«υποδοχή»

το ίδιο και την κεντρική αποθήκη του ΟΛΠ ακριβώς στην είσοδο του λιμανιού
το ίδιο και την κεντρική αποθήκη του ΟΛΠ ακριβώς στην είσοδο του λιμανιού
Στις 7.10 το πρωί το λιμάνι εξέπεμπε ήδη το «σήμα» του: «ΝΑΤΟ KILLERS GO HOME» και «OUT - ΕΞΩ Ο ΝΑΤΟΪΚΟΣ ΣΤΟΛΟΣ ΤΟΥ ΠΟΛΕΜΟΥ». Οι φράσεις αναγράφονταν με τεράστια γράμματα σε δύο θεόρατα πανό που δέσποζαν σε ολόκληρο τον Πειραιά. Ομάδες ακτιβιστών από το ΚΚΕ και το ΠΑΜΕ, με μία ταυτόχρονη και αιφνιδιαστική κίνηση, νύχτα ακόμα, «κατέλαβαν» τον 20όροφο του ουρανοξύστη που βρίσκεται στην καρδιά του Πειραιά και στη μέση του λιμανιού, όπως επίσης και το αποθηκευτικό κτίριο του ΟΛΠ στην προβλήτα της Δραπετσώνας, στην μπούκα του λιμανιού. Τα δύο πανό, το πρώτο με την υπογραφή του ΚΚΕ και το δεύτερο του ΠΑΜΕ, ξεδιπλώθηκαν την ίδια στιγμή από τις κορυφές των δύο κτιρίων, στέλνοντας το μήνυμα. Στο Φαληρικό όρμο, στο μεταξύ είχαν φανεί οι τρεις από τις 6 φρεγάτες.

Η επιβλητική και απρόσμενη εμφάνιση των πανό, με το χάραμα και η συνεχής προσέλευση Πειραιωτών την ίδια ώρα, κάτω ακριβώς από τον ουρανοξύστη, στην Ακτή Ποσειδώνος, όπως φάνηκε, προκάλεσαν έκπληξη, αλλά και ιδιαίτερη ανησυχία στα κυβερνητικά επιτελεία. Οι δυνάμεις καταστολής τέθηκαν σε κίνηση. Λιμενικοί άρχισαν να αλωνίζουν με κάθε μέσο το λιμάνι και τους γύρω δρόμους από άκρη σ' άκρη. Ενώ έξω από τη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Πειραιά μέχρι τις 8 το πρωί είχαν καταμετρηθεί 6 κλούβες των ΜΑΤ! Το γεγονός αυτό κατήγγειλε ο δημοτικός σύμβουλος Πειραιά και επικεφαλής της Κίνησης «Πειραιάς Αναγέννηση» Κώστα Τζατζάνης λέγοντας: «Ο Πειραιάς αστυνομοκρατείται για να διευκολύνουν την παρουσία των φονιάδων» και συνέχισε: «Αυτή τη στιγμή έξω από το λιμάνι του Πειραιά βρίσκονται οι ΝΑΤΟικές φρεγάτες. Ο αγωνιστής λαός του Πειραιά, το πειραιώτικο φιλότιμο πρέπει να τους διώξει. Είναι ανεπιθύμητοι στον Πειραιά οι φονιάδες των λαών».

Από νωρίς το πρωί είχαν στηθεί τα «φυλάκια» αντίκρυ στην αρμάδα του θανάτου
Από νωρίς το πρωί είχαν στηθεί τα «φυλάκια» αντίκρυ στην αρμάδα του θανάτου
Στις 10 το πρωί οι Πειραιώτες είχαν πάρει θέση. Με πικέτες, κόκκινες σημαίες και στην κεφαλή το πανό του ΠΑΜΕ που έγραφε: «Εξω ο στόλος των ΝΑΤΟ - δολοφόνων» ξεκίνησαν από την Ακτή Ποσειδώνος μια μαχητική πορεία. «Εξω τα πλοία απ' το λιμάνι, φονιάδες των λαών Αμερικάνοι», «Ενας είναι ο εχθρός ο ιμπεριαλισμός», «Κυβέρνηση Σημίτη, υπάλληλοι του ΝΑΤΟ, η Ελλάδα δεν είναι προτεκτοράτο» και δεκάδες ακόμα αντιπολεμικά, αντιιμπεριαλιστικά συνθήματα δονούσαν επί 2 ώρες τον Πειραιά από το εμπορικό του κέντρο έως την Καστέλα, που ήταν και ο πρώτος σταθμός της πορείας. Εκεί, στην περιοχή «Βοτσαλάκια», απ' όπου ήταν ορατές τρεις από τις 6 φρεγάτες και συγκεκριμένα η γερμανική, η τούρκικη και η ισπανική, η ατμόσφαιρα ηλεκτρίστηκε από τα απανωτά συνθήματα, ενώ ξεδιπλώθηκε ένα πανό περίπου 15 μέτρων με τη φράση «Εξω ο στόλος των ΝΑΤΟ - δολοφόνων» τονισμένη με μεγάλα γράμματα, για να γίνεται ορατή μέχρι τον εχθρό. Η πορεία επέστρεψε στον ουρανοξύστη, για να ανανεωθεί το αγωνιστικό ραντεβού για τις 5 το απόγευμα.

Στην πρώτη γραμμή και οι φοιτητές των Πανσπουδαστικών Κινήσεων Συνεργασίας. Το σύνθημα στο πανό δεν αφήνει περιθώρια παρερμηνείας
Στην πρώτη γραμμή και οι φοιτητές των Πανσπουδαστικών Κινήσεων Συνεργασίας. Το σύνθημα στο πανό δεν αφήνει περιθώρια παρερμηνείας
Το «go home» που δέσποζε στον ουρανοξύστη έδινε το στίγμα. Ηταν πανεύκολο να βρεις πού ήταν το σημείο συνάντησης. Στις 10 το πρωί εκατοντάδες Πειραιώτες πλαισίωναν την πρώτη από τις διαδηλώσεις που μόλις άρχιζαν
Το «go home» που δέσποζε στον ουρανοξύστη έδινε το στίγμα. Ηταν πανεύκολο να βρεις πού ήταν το σημείο συνάντησης. Στις 10 το πρωί εκατοντάδες Πειραιώτες πλαισίωναν την πρώτη από τις διαδηλώσεις που μόλις άρχιζαν
Σε διαρκή φιλειρηνικό κλοιό το λιμάνι

Ανάβοντας φωτιές ψηλά στην περιμετρική της Καστέλας έτσι που να φαίνονται κι απ' ανοιχτά, από τη θάλασσα, οι Πειραιώτες έκαναν καθαρό στους ναύτες της ΝΑΤΟικής αρμάδας πως για τους φονιάδες των λαών αυτή η γη δεν έχει τόπο να σταθούν
Ανάβοντας φωτιές ψηλά στην περιμετρική της Καστέλας έτσι που να φαίνονται κι απ' ανοιχτά, από τη θάλασσα, οι Πειραιώτες έκαναν καθαρό στους ναύτες της ΝΑΤΟικής αρμάδας πως για τους φονιάδες των λαών αυτή η γη δεν έχει τόπο να σταθούν
Ως αργά τη νύχτα συνεχίζονταν οι δυναμικές κινητοποιήσεις των Πειραιωτών, με αποτέλεσμα τελικά να μην πατήσει το πόδι του στη στεριά κανένας ναύτης των πλοίων των δολοφόνων του ΝΑΤΟ.

Το απογευματινό ραντεβού ήταν για τις πέντε. Από πολύ νωρίτερα όμως άρχισε να συγκεντρώνεται ο κόσμος στην πλατεία Καραϊσκάκη, από όπου ξεκίνησε μαχητική πικετοφορία στους κεντρικούς δρόμους της πόλης με κατάληξη της πλατεία Αλεξάνδρας, απέναντι από τις Φρεγάτες. Τον τόνο στην πικετοφορία έδιναν η νεολαία και οι εργαζόμενοι. Το πανό του ΠΑΜΕ με το σύνθημα «Εξω ο στόλος των ΝΑΤΟ-δολοφόνων» μπήκε επικεφαλής των συγκεντρωμένων, ενώ λίγα μέτρα πιο πίσω ήταν το πανό της Πανσπουδαστικής με το σύνθημα: «ΟΧΙ στον πόλεμο των πετρελαίων. Καμιά συμμετοχή, καμιά εμπλοκή της χώρας μας».

Να σημειωθεί ότι και το απόγευμα συνεχίστηκε η προκλητική παρουσία χαφιέδων της Ασφάλειας, οι οποίοι πήγαιναν δίπλα από την πορεία. Η πυκνή συμμετοχή του κόσμου πάντως τους έκανε να χάσουν κάθε διάθεση πραγματοποίησης οποιασδήποτε ενέργειας.

Το σύνθημα «Εξω τα πλοία από το λιμάνι, φονιάδες των λαών Αμερικάνοι», δονούσε την ατμόσφαιρα, όταν η πορεία πέρασε μπροστά από την Αγία Τριάδα. Ενώ, στο άκουσμα του συνθήματος «Κανένας φαντάρος στην Ασία, εμείς δεν πολεμάμε για ΗΠΑ και Αγγλία» που έλεγαν οι νεολαίοι, οι περαστικοί από την πλατεία Κοραή ξέσπασαν σε χειροκροτήματα.

Οσο προχωρούσε η πορεία προς την πλατεία Αλεξάνδρας η συμμετοχή του κόσμου μεγάλωνε. Εξω από το υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας ήταν ήδη διπλάσιοι από αυτούς που είχαν ξεκινήσει λίγο νωρίτερα. Τα συνθήματα «Κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ, υπάλληλοι του ΝΑΤΟ, η Ελλάδα δεν είναι προτεκτοράτο» και «Μπους, Μπλερ δολοφονούν, ΠΑΣΟΚ - ΝΔ χειροκροτούν», εξέφραζαν απόλυτα τη διάθεση του κόσμου.

Στη Βασιλέως Παύλου, στην πλατεία Αλεξάνδρας, όπου κατέληξε η πορεία, είχαν ανάψει κατά μήκος του τείχους της παραλίας τεράστιες φωτιές και τα συνθήματα διαδέχονταν το ένα το άλλο, όλη την ώρα που ο κόσμος έμεινε εκεί, δείχνοντας με την παρουσία του ότι οι ΝΑΤΟικοί δολοφόνοι είναι ανεπιθύμητοι και στον Πειραιά. «Αλληλεγγύη στην πάλη των λαών, κάτω η νέα τάξη των ιμπεριαλιστών» και «Ο ΟΗΕ δεν είναι των λαών, είναι παραμάγαζο των ιμπεριαλιστών», ήταν μερικά ακόμα από τα συνθήματα που ο αέρας πήγε μέχρι τα πλοία που ήταν αγκυροβολημένα ανοιχτά από την Καστέλλα.

«Να προσφέρω κι εγώ κάτι... »

Ωρα 7 το πρωί. Το γιγαντοπανό του ΠΑΜΕ ξεδιπλώνεται στην πρόσοψη της αποθήκης του ΟΛΠ στο μέρος που αράζουν τα καράβια της Μυτιλήνης. Το σύνθημα «OUT - ΕΞΩ Ο ΝΑΤΟΪΚΟΣ ΣΤΟΛΟΣ, ΠΑΜΕ» δηλώνει ότι η αρμάδα του ΝΑΤΟ είναι ανεπιθύμητη για τους Ελληνες εργαζόμενους. Ενας ταξιτζής σταματά και μας χαιρετά. Πρώτη του κουβέντα «Α, ρε παιδιά, τι κάναμε. Τόσα χρόνια ήμουν ενάντιά σας. Τώρα όμως αλλάξανε τα πράγματα. Τώρα τα σκέφτομαι αλλιώς», και έτσι ξεκινά η κουβέντα. Λίγο αργότερα δύο από εμάς του ζητάμε να μας πάει μέχρι τον ηλεκτρικό. Οταν φθάνουμε εκεί, πάμε να τον πληρώσουμε. Με μια κοφτή κίνηση μας σταματά λέγοντας: «Αφήστε, ρε παιδιά. Να λέω και εγώ ότι πρόσφερα κάτι. Σταγόνα στο ωκεανό, θα μου πεις, αλλά κάτι είναι και αυτό».

Πράγματι, κάτι είναι κι αυτό. Ετσι σταγόνα σταγόνα γεμίζουν τα ποτάμια. Σταγόνα σταγόνα γίνονται θάλασσα πλατιά.

Βάλαν το δήμαρχο να «καθαρίσει»

Ενας μόνο βρέθηκε χτες στο λιμάνι του Πειραιά να ταχτεί ανοιχτά υπέρ των φονιάδων του ΝΑΤΟ. Κι αυτός είναι ο δήμαρχος του Πειραιά Χρ. Αγραπίδης. Την ώρα οι Πειραιώτες διαδήλωναν και έξω από το δημαρχείο, αυτός συνέτασσε με τον δικηγόρο του Ραφαήλ Λισμάνη ...«εξώδικη διαμαρτυρία» εναντίον του ΚΚΕ, απειλώντας με μήνυση και επιστράτευση των δυνάμεων καταστολής αν δεν «καθαιρεθεί», όπως αναγράφεται στη διαμαρτυρία του, το πανό που έχει αναρτηθεί στον ουρανοξύστη του Πειραιά! «Σε περίπτωση μη συμμορφώσεως - αναφέρεται χαρακτηριστικά - με τα παραπάνω, είμαστε αναγκασμένοι να αναζητήσουμε τα νόμιμα δικαιώματά μας ενώπιον παντός αρμοδίου Δικαστηρίου και Αρχής»!

Στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου το βράδυ επιχείρησε με μανία να αποσπάσει από το συμβούλιο απόφαση που να εγκρίνει την κατάπτυστη ενέργειά του εναντίον του ΚΚΕ!

Να τον χαίρονται όσοι τον στηρίζουν και ως γνωστόν δεν είναι μόνο η ΝΔ...



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ