ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 20 Φλεβάρη 2003
Σελ. /40
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΜΠΡΟΣΤΑ ΣΤΗ ΣΥΝΟΔΟ ΥΠΟΥΡΓΩΝ
«Συναγερμός» για την Παιδεία στις 28 Φλεβάρη και 1 Μάρτη

Στιγμιότυπο από την πρόσφατη μαζική συμμετοχή των μαθητών στο αντιπολεμικό συλλαλητήριο στις 15 Φλεβάρη
Στιγμιότυπο από την πρόσφατη μαζική συμμετοχή των μαθητών στο αντιπολεμικό συλλαλητήριο στις 15 Φλεβάρη
Κάλεσμα για μαζική συμμετοχή στο πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο στις 28 Φλεβάρη, στις 12 το μεσημέρι στα Προπύλαια, με πορεία στο υπουργείο Παιδείας, στη Βουλή και τα γραφεία της ΕΕ, απευθύνουν οι εκπαιδευτικοί φορείς που το συνδιοργανώνουν. Πρόκειται για το Συντονισμό των Συλλόγων Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης και ΕΛΜΕ του Λεκανοπεδίου, Συντονισμό Φοιτητικών Συλλόγων, το Συντονιστικό Αγώνα Σχολείων Αθήνας, Ομοσπονδίες και Ενώσεις Γονέων, Σύλλογο Σπουδαστών Ιδιωτικών Σχολών, Σύλλογο Εργαζόμενων στα Φροντιστήρια Καθηγητών και την Πανελλήνια Ενωση Αδιορίστων Εκπαιδευτικών.

Οι παραπάνω φορείς απευθύνουν κάλεσμα καταδίκης της αντιεκπαιδευτικής πολιτικής κυβέρνησης και ΕΕ και διεκδίκησης ενιαίας δημόσιας δωρεάν εκπαίδευσης, χωρίς διαχωρισμό ΑΕΙ - ΤΕΙ, κατάργηση των αντιεκπαιδευτικών νόμων 2525, 2640 και 2986, όχι στην αξιολόγηση - κατηγοριοποίηση των σχολείων - πανεπιστημίων - εκπαιδευτικών, σταθερή και μόνιμη εργασία για όλους, πτυχία για δουλιά, όχι στη λιτότητα και στις περικοπές - αύξηση των δαπανών στο 15% του κρατικού προϋπολογισμού, όχι στην εμπορευματοποίηση και ενταντικοποίηση των σπουδών.

Οι ίδιοι φορείς καλούν σε μαζική συμμετοχή στις κινητοποιήσεις που θα πραγματοποιηθούν με αφορμή τη Σύνοδο Υπουργών Παιδείας στη 1 και 2 Μάρτη. Θυμίζουμε ότι η Κίνηση «Δράση: Θεσσαλονίκη 2003» έχει προγραμματίσει ήδη παλλαϊκό συλλαλητήριο για την Παιδεία την 1 Μάρτη στην Αθήνα, ενώ διαδηλώσεις προετοιμάζονται και σε άλλες πόλεις.

  • Πανελλαδικό συλλαλητήριο επίσης, στην πλατεία Συντάγματος, διοργανώνουν την Παρασκευή 28 Φλεβάρη, στη 1 το μεσημέρι, στην πλατεία Συντάγματος, οι εκπαιδευτικές ομοσπονδίες ΟΛΜΕ, ΔΟΕ, ΟΣΕΠ ΤΕΙ, ΠΟΣΔΕΠ και η Ανώτατη Συνομοσπονδία Γονέων ενάντια στη Σύνοδο Υπουργών Παιδείας. Υπενθυμίζεται ότι την ίδια μέρα διευκολυντικές στάσεις εργασίες έχουν κηρύξει η ΟΛΜΕ και η ΔΟΕ.
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Παλλαϊκή υπόθεση το συλλαλητήριο

Την απόφασή τους να διεκδικήσουν το δικαίωμα για Ενιαία Δημόσια και Δωρεάν Εκπαίδευση σε όλες τις βαθμίδες, που θα συμβαδίζει με τις σύγχρονες ανάγκες και απαιτήσεις του λαού, κόντρα στις επιλογές της ΕΕ, δηλώνουν δεκάδες φορείς της Θεσσαλονίκης και ήδη προετοιμάζονται για την επιτυχία του παλλαϊκού συλλαλητηρίου στη Θεσσαλονίκη, που οργανώνει η κίνηση «Δράση: Θεσσαλονίκη 2003». Το συλλαλητήριο θα γίνει στις 28 Φλεβάρη στις 7 το απόγευμα στην πλατεία Αρχαίας Αγοράς πίσω από το Αγαλμα του Βενιζέλου. Παράλληλα σχεδιάζεται και η μαζική συμμετοχή στην πανελλαδική κινητοποίηση που θα γίνει στην Αθήνα την 1η Μάρτη, στις 12 το μεσημέρι στα Προπύλαια.

Το βράδυ της Τρίτης, δεκάδες εκπρόσωποι φορέων συμμετείχαν στη σύσκεψη που οργάνωσε η κίνηση «Δράση: Θεσσαλονίκη 2003» για την προετοιμασία του συλλαλητηρίου. Ανάμεσά τους εκλεγμένοι συνδικαλιστές των Ενώσεων Γονέων, των δασκάλων και καθηγητών, πρωτοβάθμιων εργατικών σωματείων, εκπρόσωποι φοιτητικών συλλόγων, του Συντονιστικού μαθητών, κλπ. Ο πρόεδρος της Α΄ ΕΛΜΕ Θεσσαλονίκης Ν. Αγαθαγγέλου γνωστοποίησε ότι η Ενωσή του αποφάσισε τρίωρη στάση εργασίας επιπρόσθετα στην τρίωρη στάση που κήρυξε η ΟΛΜΕ. Ετσι οι εκπαιδευτικοί θα διευκολυνθούν για τη συμμετοχή τους στις κινητοποιήσεις.

Στη σύσκεψη καταγγέλθηκε ότι στις συνόδους των Υπουργών θα καθοριστούν μέτρα για την προώθηση κοινών πολιτικών στο χώρο της Παιδείας σε όλες τις χώρες της ΕΕ. Ειδικά για τη χώρα μας επιδιώκεται η παραπέρα ιδιωτικοποίηση της εκπαίδευσης, ο εξοστρακισμός χιλιάδων μαθητών από το δημόσιο σχολείο, η δημιουργία μηχανισμών αξιολόγησης των εκπαιδευτικών και των σχολικών μονάδων, η μείωση κι άλλο των κρατικών δαπανών, η παραπέρα υποβάθμιση και πρόσδεση των ΑΕΙ - ΤΕΙ στις ανάγκες της αγοράς.

Ολοι συμφώνησαν πως δεν αρκεί απλά η ανησυχία για τις επιπτώσεις από την εφαρμογή αυτής της πολιτικής. Απαιτείται δράση μαζική, συντονισμένος αγώνας για την ανατροπή της. Γι' αυτό από σήμερα, σχεδιασμένα, μέσα από πολύμορφες δραστηριότητες και μαζικές εξορμήσεις, θα μεταφέρουν το κάλεσμα αντίστασης παντού. Στα σχολεία, στις σχολές, στους τόπους δουλιάς, στις γειτονιές.

Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Γονέων Θεσσαλονίκης δήλωσε ότι το κίνημα των γονιών θα πρωτοστατήσει στον αγώνα για να πάψει η υποβάθμιση της Παιδείας, η υποχρηματοδότηση που χρόνο με το χρόνο περισσεύει και τους αναγκάζει να βάζουν όλο και πιο βαθιά το χέρι στην τσέπη. Αντίστοιχα οι εκπρόσωποι των μαθητών και των φοιτητών, που αυτές τις μέρες βρίσκονται σε περίοδο Γενικών Συνελεύσεων προκειμένου να προετοιμάσουν τη μαζική παρουσία τους στις κινητοποιήσεις. Ολοι μαζί, χέρι χέρι με το εργατικό λαϊκό κίνημα θα δώσουν τη μάχη κόντρα στην Παιδεία των ταξικών φραγμών που ξεκινά από το δήθεν ολοήμερο σχολείο και εντείνεται προς τις παραπάνω βαθμίδες.

ΘΕΣΣΑΛΙΑ
Δραστηριοποιούνται οι μαζικοί φορείς

Κινητοποιήσεις κατά της αντιεκπαιδευτικής πολιτικής της κυβέρνησης και της Ευρωπαϊκής Ενωσης θα πραγματοποιηθούν και στους νομούς της Θεσσαλίας την Παρασκευή 28 Φλεβάρη. Σε συνέντευξη Τύπου που έδωσαν στη Λάρισα εκπρόσωποι του Εργατικού Κέντρου και του Νομαρχιακού Τμήματος της ΑΔΕΔΥ, υπογράμμισαν την ανάγκη της μαζικής και δυναμικής συμμετοχής των εργαζομένων και της νεολαίας στο συλλαλητήριο που θα γίνει στην πόλη, ώστε να εκφραστεί η λαϊκή αντίθεση στην πολιτική υποβάθμισης και ιδιωτικοποίησης της δημόσιας εκπαίδευσης.

Αναφέρθηκαν στα ιδιαίτερα προβλήματα υποδομής που αντιμετωπίζει η εκπαίδευση στο νομό - χρειάζεται, π.χ., να κατασκευαστούν, άμεσα, 50 νέες αίθουσες και νέες φοιτητικές εστίες στο ΤΕΙ Λάρισας - και στα γενικότερα αιτήματα για την Παιδεία, όπως να καταργηθεί η αντιεκπαιδευτική μεταρρύθμιση, να θεσπιστεί Ενιαίο Δωδεκάχρονο Σχολείο, ν' απεξαρτηθούν το Πρόγραμμα και οι Εξετάσεις του Λυκείου από το σύστημα εισαγωγής στα Πανεπιστήμια, να είναι Ενιαία, Δημόσια και Δωρεάν η Ανώτατη Εκπαίδευση, να αυξηθούν οι δαπάνες για την Παιδεία κ.ά.

Συλλαλητήριο για την Παιδεία διοργανώνουν την ίδια μέρα και οι μαζικοί φορείς της Καρδίτσας. Για την καλύτερη προετοιμασία του, πραγματοποιήθηκε σύσκεψη με τη συμμετοχή εκπροσώπων του Εργατικού Κέντρου, του Νομαρχιακού Τμήματος της ΑΔΕΔΥ, της ΕΛΜΕ, του Συλλόγου Δασκάλων και Νηπιαγωγών, των σπουδαστών και των μαθητών, της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων, της Ομοσπονδίας ΕΒΕ, της Επιτροπής Ειρήνης, της Κίνησης «Δράση: Θεσσαλονίκη 2003» κ.ά.

Σήμερα Πέμπτη, στις 6.30 μ.μ., στο Εργατικό Κέντρο Βόλου, με πρωτοβουλία της Τοπικής Γραμματείας Μαγνησίας του ΠΑΜΕ, γίνεται σύσκεψη εκπροσώπων μαζικών φορέων, στην οποία αναμένεται ν' αποφασιστεί η διοργάνωση κινητοποίησης για την Παιδεία και στο Βόλο.

ΜΑΘΗΤΕΣ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ
«Παρών» στο αγωνιστικό ραντεβού

Σε πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο, στις 28 Φλεβάρη, στις 12 το μεσημέρι στην πλατεία Ελευθερίας, καλεί το Συντονιστικό Αγώνα Σχολείων Ηρακλείου, με αφορμή τη σύνοδο των Υπουργών Παιδείας της ΕΕ στην Αθήνα, 1-2 Μάρτη.

Οι μαθητές, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν χτες το μεσημέρι στο Εργατικό Κέντρο Ηρακλείου, καλούν όλους τους νεολαιίστικους φορείς, καθώς και άλλους μαζικούς και συνδικαλιστικούς φορείς να πάρουν ενεργά μέρος στη διοργάνωση του συλλαλητηρίου και με τη μαζική τους συμμετοχή να πουν ΟΧΙ στα νέα αντιεκπαιδευτικά μέτρα που πρόκειται να παρθούν.

Ακόμα τους καλούν να συμμετάσχουν σε σύσκεψη, την Παρασκευή 21 Φλεβάρη στις 7 το απόγευμα, στο Εργατικό Κέντρο Ηρακλείου.

Σε ανακοίνωσή τους οι μαθητές, μεταξύ άλλων, τονίζουν: «Εχουμε ήδη "ανοιχτούς" λογαριασμούς με το υπουργείο Παιδείας, την κυβέρνηση, την ΕΕ.

Ηταν αυτοί που με τα μέτρα τους έδιωξαν χιλιάδες μαθητές έξω από το σχολείο, μας βομβαρδίζουν συγχρόνως με πάρα πολλές σκόρπιες και αντιεπιστημονικές γνώσεις, που μας προκαλούν "χασμουρητό", κόβουν λεφτά από την Παιδεία δίνοντάς τα σε έναν ακόμη άδικο πόλεμο, αυτή τη φορά στο Ιράκ, όπως και στη Γιουγκοσλαβία, το Αφγανιστάν, την Παλαιστίνη».

Την ανακοίνωση υπογράφουν, μέχρι στιγμής, 10 σχολεία του Ηρακλείου, 1ο, 2ο, 5ο, 6ο ΤΕΕ. Τα Ενιαία Λύκεια Αγίου Μύρωνα, Αρχανών, Γαζίου, 3ου και 13ου, καθώς και το Γυμνάσιο Αρχανών.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ