ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 20 Φλεβάρη 2003
Σελ. /40
Μακροπρόθεσμοι σχεδιασμοί

Παπαγεωργίου Βασίλης

Κάποτε, όχι ιδιαίτερα παλιά - μόλις πριν από δεκαπέντε χρόνια - ο Λευκός Οίκος και το αμερικανικό Πεντάγωνο είχαν ένα μεγάλο πονοκέφαλο. Στην ευρύτερη περιοχή της Αραβικής Χερσονήσου και του Κόλπου, όπου βρίσκονται οι μεγαλύτερες πετρελαιοπαραγωγούς χώρες του κόσμου (Σαουδική Αραβία, Ιράκ, Ιράν, κλπ.), δεν υπήρχε καμία χερσαία αμερικανική στρατιωτική βάση. Διάφορες σχετικές κρούσεις και προσπάθειες, που είχαν γίνει κατά καιρούς στη βασιλική οικογένεια της Σαουδικής Αραβίας, αλλά και σε άλλες ηγεσίες γειτονικών και φιλικών προς τις ΗΠΑ χωρών, είχαν συναντήσει άρνηση, μια και τα αντιαμερικανικά αισθήματα των αραβικών λαών ήταν αρκετά έντονα - λόγω και του Παλαιστινιακού - και τα διάφορα ισλαμικά ιερατεία δεν ήθελαν ούτε ν' ακούσουν το ενδεχόμενο να πατήσει πόδι Δυτικών στρατιωτών στην ιερή γη του Μωάμεθ.

Ολ' αυτά, όμως, άλλαξαν ριζικά με την εισβολή του Σ. Χουσεΐν στο Κουβέιτ και τον τότε πόλεμο του Κόλπου. Η επιχείρηση «αποκατάστασης» της διεθνούς τάξης έδωσε τη δυνατότητα στις ΗΠΑ και τη Μ. Βρετανία, να αποκτήσουν τεράστιες στρατιωτικές βάσεις στη Σαουδική Αραβία, στο Κουβέιτ και άλλες χώρες της περιοχής. Βάσεις, οι οποίες επεκτείνονταν συνεχώς, καθώς διατηρούνταν και ενισχυόταν το φόβητρο, που λέγεται Σ. Χουσεΐν. Σήμερα, στις χώρες αυτές, υπάρχουν περίπου 150.000 Αμερικανοί στρατιώτες, 40.000 Βρετανοί, ανεξακρίβωτος αριθμός στρατιωτικών δυνάμεων άλλων εθνικοτήτων και, βέβαια, υπερσύγχρονο χερσαίο στρατηγείο, στρατιωτικά αεροδρόμια, λιμενικές διευκολύνσεις, κλπ., κλπ.

Ενα ιστορικό γεγονός

Τούτες τις μέρες και καθώς - όπως όλα δείχνουν - οι πολεμικές προετοιμασίες έχουν μπει στην τελική ευθεία, αξίζει να θυμίσουμε ένα ακόμη ιστορικό στοιχείο, σχετικό με τον πόλεμο του Κόλπου, το 1991.

Μια βδομάδα, πριν την εισβολή του Σ. Χουσεΐν στο Κουβέιτ κι ενώ η ένταση ανάμεσα στις δύο χώρες είχε ανέβει στο κατακόρυφο, ο τότε εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου έκανε μια δημόσια δήλωση, η οποία είχε αφήσει άναυδο όλο τον κόσμο. Η δήλωση έλεγε, ούτε λίγο ούτε πολύ, ότι οι ΗΠΑ δεν έχουν αμυντικές ή άλλου είδους σχετικές συμφωνίες με το Κουβέιτ. Οι διπλωματικοί παρατηρητές ερμήνευσαν τότε τη δήλωση αυτή ως «πράσινο» φως στον πολύμορφα ενισχυόμενο από την Ουάσιγκτον Σ. Χουσεΐν και αναρωτιούνταν ποιος θα είναι ο ρόλος των αμερικανικών στρατιωτικών δυνάμεων, που βρίσκονταν εκείνη την περίοδο - όλως συμπτωματικά... - στην ευρύτερη περιοχή, κάνοντας ασκήσεις. Πέντε μέρες μετά, ο δικτάτορας του Ιράκ εισέβαλε στο Κουβέιτ. Και αμέσως, οι αμερικανικές στρατιωτικές δυνάμεις ανέλαβαν δράση, πριν ακόμη το Συμβούλιο Ασφαλείας πάρει τις σχετικές αποφάσεις. Λίγο μετά, ξεκίνησε ο πόλεμος του Κόλπου και η στρατιωτική μηχανή των ΗΠΑ εγκαταστάθηκε για τα καλά στις πετρελαιοπαραγωγικές χώρες της περιοχής.

Το πετρέλαιο

Στα 112 δισεκατομμύρια βαρέλια ανέρχονται τα αποδεδειγμένα κοιτάσματα πετρελαίου του Ιράκ, της δεύτερης στον πλανήτη - μετά τη Σαουδική Αραβία - πλουσιότερης σε πετρέλαια χώρας. Σ' αυτά πρέπει να προστεθούν άλλα 60 έως 200 δισεκατομμύρια πιθανά αποθέματα. Κι αν, σε όλα αυτά, προστεθούν η ιδιαίτερα καλή ποιότητα του ιρακινού πετρελαίου (πλούσιο σε οκτάνια) και το χαμηλό κόστος εξόρυξης (δύο μόλις δολάρια το βαρέλι, έναντι 8 -10 στις ΗΠΑ και 15 στην Κασπία), τότε ο καθένας καταλαβαίνει ακόμη περισσότερο τη γεωστρατηγική σημασία της αραβικής αυτής χώρας.

Κι όταν, μάλιστα - σύμφωνα με όσα έγραψε πρόσφατα η γαλλική εφημερίδα «Λε Μοντ» - ανάμεσα στις 40 περίπου μεγάλες εταιρίες, που έχουν υπογράψει μέχρι σήμερα συμβόλαια για την εκμετάλλευση του ιρακινού πετρελαίου, κατέχουν ηγετική και προνομιακή θέση η γαλλική «Τοτάλ - Φίνα Ελφ» και η ρωσική «Λουκόιλ», τότε μπορεί ο καθένας να καταλάβει την αντίστοιχη στάση των Σιράκ και Πούτιν, όπως και τα σκληρά παζάρια τους, για τον τρόπο επέμβασης στο Ιράκ και τη διαμόρφωση του κατοπινού σκηνικού στην πολύπαθη αυτή χώρα.

Ρεκόρ απώλειας

Ισως αποτελεί το παγκόσμιο ρεκόρ ταχύτερης απώλειας της δημοτικότητας. Ετσι κι αλλιώς, πάντως, είναι περισσότερο κι από αξιοσημείωτο. Για τον Βρετανό πρωθυπουργό μιλάμε. Μέσα στους τελευταίους 15 μόλις μήνες η δημοτικότητα του Τόνι Μπλερ έχει κατακρημνιστεί, σημειώνουν οι βρετανικές εφημερίδες, αναφερόμενες στις τελευταίες έρευνες της βρετανικής κοινής γνώμης. Μόλις πριν από ένα μήνα, το 49% των Βρετανών δήλωνε «ικανοποιημένο από τον τρόπο που ασκεί τα καθήκοντά του», ενώ, σήμερα, το ποσοστό αυτό έχει πέσει στο 35%. Σύμφωνα, με την ίδια πολιτική έρευνα, το 52% των Βρετανών διαφωνεί μ' έναν πόλεμο ενάντια στο Ιράκ -με ή χωρίς την έγκριση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ- ενώ συμφωνεί μόνο το 29%.

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Αντιπολεμική απεργία

Τώρα είναι η ώρα να γίνουνε τα λόγια πράξεις. Τώρα είναι η ώρα να πάρει καθένας τη θέση του, στο μετερίζι που είναι χρεωμένος. Τώρα δεν είναι ώρα για επικοινωνιακά τεχνάσματα. Οποιος πράγματι έχει όρεξη να παλέψει, ιδού πεδίο δόξης λαμπρό. Τα μεσοβέζικα, η προσπάθεια να «μη σπάσει κανένα αβγό», οι θολές καταστάσεις, βοηθάνε μόνο όσους κατευθύνουν την πολεμική μηχανή ενάντια στο λαό του Ιράκ. Η μακάβρια πρόβλεψη που περιέχεται στη φράση «χιλιάδες ζωές θα θυσιαστούν», είναι ικανή από μόνη της να συγκλονίσει. Κανείς δε δικαιούται να δει καμένα από τις βόμβες κορμιά για να δηλώσει μετά «συγκλονισμένος». Τώρα δεν είναι ώρα για «ενότητα» με τους «καλούς» του ιμπεριαλισμού. Τώρα είναι ώρα για δράση.

Κι όμως. Αυτήν ακριβώς την ώρα επιλέγουν αυτοί που κάθονται στις καρέκλες της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ να «σφυρίξουν κλέφτικα» αντί να απαντήσουν θετικά στο αίτημα χιλιάδων και χιλιάδων εργατών που αξιώνουν άμεση αγωνιστική παρέμβαση για την αποτροπή του πολέμου. Δεν είναι χτεσινοί. Δεν είναι άγνωστοι. Χρόνια τώρα η μία μετά την άλλη οι επιλογές τους προσθέτουν νέα βάρη στα εκατομμύρια των εργατών, τους οποίους υποτίθεται πως εκπροσωπούν. Παρ' όλα αυτά, περιμένει κάποιος πως τούτες τις ώρες, που η ανθρωπότητα είναι στο πόδι για να αποτρέψει τον πόλεμο, θα συναισθάνονταν κι αυτοί, έστω για λίγο, τις ευθύνες που έχουν και θα έκαναν το ελάχιστο: Θα στέκονταν αποφασιστικά και θα αξίωναν: άμεση απεμπλοκή της χώρας, κλείσιμο της Σούδας, καμία διευκόλυνση στους φονιάδες. Τίποτα! Δεν κάνουν τίποτα! Ακόμα χειρότερα: κωφεύουν στο αίτημα χιλιάδων εργατών για κήρυξη πανεργατικής απεργίας. Παραπέμπουν στις ελληνικές καλένδες το αίτημα 22 δευτεροβάθμιων συνδικαλιστικών οργανώσεων για την προκήρυξη άμεσα απεργίας ενάντια στον πόλεμο. Λες και πρόκειται για κάτι που έχει την πολυτέλεια να συμβεί κάποτε.

Ενα είναι σίγουρο. Τα συνδικάτα που πήραν την πρωτοβουλία για την κήρυξη της απεργίας θα προχωρήσουν μπροστά. Οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ, που από χτες το πρωί δίνουν τη μάχη και στο λιμάνι του Πειραιά, έχουν κάνει καθαρό πως η μόνη δύναμη που μπορεί να αντιταχθεί αποφασιστικά στα ιμπεριαλιστικά σχέδια και να υψώσει πραγματικά εμπόδια στον πόλεμο, είναι η πάλη των λαών, η πάλη της εργατικής τάξης. Σ' αυτές τις συνθήκες, τονίζουν, το συνδικαλιστικό κίνημα έχει αυξημένες ευθύνες για την οργάνωση και την ανάπτυξη του αντιπολεμικού αγώνα.

Και με βάση αυτήν ακριβώς την εκτίμηση πορεύονται. Με την ίδια αποφασιστικότητα που χτες «μπλόκαραν» με τα αντιπολεμικά μηνύματα την μπούκα του λιμανιού, έτσι ακριβώς προετοιμάζουν και την απεργία. Θέλει δε θέλει η ΓΣΕΕ, οι εργάτες θα βγούνε ξανά στο δρόμο. Η κρισιμότητα των στιγμών δεν επιτρέπει καμιά επανάπαυση. Ο καθένας έχει αναλάβει τις ευθύνες του.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ