ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 1 Μάρτη 2003
Σελ. /40
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΥΠΟΔΟΧΗ ΤΗΣ ΣΥΝΟΔΟΥ ΥΠΟΥΡΓΩΝ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΤΗΣ ΕΕ
Σήμερα στα Προπύλαια για μόρφωση και ειρήνη

Στις 12.00 το μεσημέρι. Θα ακολουθήσει πορεία στα γραφεία της Ευρωπαϊκής Ενωσης στην Αθήνα και την αμερικάνικη πρεσβεία

Για την υπόθεση της Παιδείας και της Ειρήνης διαδηλώνουν σήμερα στις 12 το μεσημέρι από τα Προπύλαια, εργαζόμενοι, εκπαιδευτικοί, μαθητές, φοιτητές, γονείς για να υποδεχτούν αγωνιστικά, όπως τους αξίζει τους υπουργούς Παιδείας της ΕΕ στο παλαϊκό συλλαλητήριο που διοργανώνει η «Δράση: Θεσσαλονίκη 2003», η Γραμματεία Νέων του ΠΑΜΕ, το Συντονιστικό Αγώνα Σχολείων της Αθήνας. Θα ακολουθήσει πορεία στα γραφεία της ΕΕ και στην αμερικάνικη πρεσβεία.

Η «Δράση: Θεσσαλονίκη 2003» καλεί απέναντι στην Παιδεία της ακριβοπληρωμένης αμάθειας και στην επίθεση των κυρίαρχων της αγοράς, να αντιπαρατάξουμε τον αγώνα για «Ενιαία Δημόσια και Δωρεάν Εκπαίδευση για την Παιδεία και την κοινωνία των αναγκών και των οραμάτων μας» ταυτόχρονα καλεί να δυναμώσει η λαϊκή πάλη για την αποτροπή του επερχόμενου ιμπεριαλιστικού πολέμου.

Με αποφάσεις τους στο συλλαλητήριο συμμετέχουν 39 Φοιτητικοί και 9 Σπουδαστικοί σύλλογοι από όλη τη χώρα.

Η Γραμματεία Νέων του ΠΑΜΕ στην ανακοίνωση κάλεσμά της υπογραμμίζει: «Οι αποφάσεις των υπουργών Παιδείας της ΕΕ θα γιγαντώσουν τις ανισότητες ανάμεσα στα παιδιά των λαϊκών οικογενειών και στα παιδιά της πλουτοκρατίας.

  • Θα βάλουν πιο πολλά εμπόδια για τα παιδιά των εργατών στη γνώση και στην επιστήμη
  • Θα ρίξουν στο μαύρο σκοτάδι της άγνοιας τη νεολαία
  • Θα χαρίσουν στο κεφάλαιο και στις πολυεθνικές επιχειρήσεις τα Προγράμματα Σπουδών των σχολείων και των σχολών για να ράβουν τον αυριανό εργαζόμενο στα μέτρα των κερδών τους».

Και συνεχίζει: «Εμείς οι νέοι εργαζόμενοι, που μπήκαμε στην παραγωγή τα τελευταία χρόνια, ήδη βιώνουμε τα αποτελέσματα των πολυδιαφημιζόμενων εκπαιδευτικών μεταρρυθμίσεων.

Καταλαβαίνουμε πλέον τι σημαίνει μισοκαταρτιζόμενος, ειδικευόμενος, φθηνός και περιπλανώμενος εργαζόμενος. Βλέπουμε τα όνειρα και τις ελπίδες μας κρεμασμένες στις μικρές αγγελίες και στις ελάχιστες προκηρύξεις θέσεων εργασίας, στα προγράμματα για τη δήθεν αντιμετώπιση της ανεργίας.

Ξέρουμε πόσα ξόδεψαν από τον ιδρώτα τους οι γονείς μας για να έχουμε στα χέρια μας τα απολυτήρια και τα πτυχία που προσφέρει αυτό το εκπαιδευτικό σύστημα. Αυτή η κατάσταση μας πεισμώνει. Για δικαιώματα που να καλύπτουν τις σύγχρονες ανάγκες της εργαζόμενης τάξης. Για την Παιδεία των αναγκών και των οραμάτων μας».

Και καταλήγει: «Δεν εμπιστευόμαστε το μέλλον μας στην ΕΕ και στην ελληνική κυβέρνηση, που συμμετέχουν και προετοιμάζουν μαζί με τις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ τον πόλεμο κατά του Ιράκ, που ζυγίζουν την ανθρώπινη ζωή με το πετρέλαιο και τα συμφέροντά τους.

Δεν προσκυνάμε τις αποφάσεις τους. Δε γονατίζουμε μπροστά στις επιλογές τους. Μαζί με το ΠΑΜΕ, μέσα από τα Σωματεία μας, συνεχίζουμε στο δρόμο του ταξικού αγώνα».

ΑΘΗΝΑ
Νεανικό αντιπολεμικό ποτάμι

Αποψη από την πορεία χιλιάδων μαθητών, φοιτητών στην αμερικάνικη πρεσβεία
Αποψη από την πορεία χιλιάδων μαθητών, φοιτητών στην αμερικάνικη πρεσβεία
Δυναμικό μαχητικό «παρών» έδωσαν χτες στα Προπύλαια μαθητές, φοιτητές, εκπαιδευτικοί, εργαζόμενοι, ανοίγοντας τις διαδηλώσεις με αφορμή τη Σύνοδο των Υπουργών Παιδείας της ΕΕ. Ιδιαίτερη και πολύ μαζική ήταν η συμμετοχή των μαθητών γυμνασίων και λυκείων της Αθήνας, που, ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα του Συντονιστικού Αγώνα Σχολείων Αθήνας, έδωσαν τη δική τους φρεσκάδα, ευρηματικότητα και το χρώμα της διαδήλωσης που ήταν απαίτηση για το δικαίωμα στην Παιδεία και καταδίκη στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο.

«Ζητάμε μόρφωση, δουλιά. Οχι στον πόλεμο. Καμία συμμετοχή της Ελλάδας», έγραφε το πανό της Πανσπουδαστικής ΚΣ, που δέσποζε στην πρόσοψη του Πανεπιστημίου. Συνθήματα, πανό, σημαίες, ταμπούρλα και μασκαρεμένοι μαθητές λόγω των ημερών έδιναν το ρυθμό.

Στο «βήμα» καταγγελίας, που στήθηκε μπροστά στα Προπύλαια, μίλησαν οι εκπρόσωποι των φορέων που συμμετείχαν στο συλλαλητήριο. «Παρά τις απειλές των διευθυντών και την τρομοκρατία στα σχολεία, οι μαθητές είναι εδώ», τόνισε η Μαρία Στουραΐτη, μέλος του Συντονιστικού Αγώνα Σχολείων Αθήνας και συνέχισε: «Σήμερα λέμε όχι στις αποφάσεις των υπουργών, λέμε όχι στον άδικο πόλεμο. Αυτοί, που, χρόνια, μας μιλούν για ειρήνη, μας λένε για αλληλεγγύη, είναι αυτοί που μας πετούν έξω από το σχολείο, που μας καταδικάζουν στην αμορφωσιά, που μετατρέπουν το σχολείο σ' έναν αυταρχικό, εξεταστικό προθάλαμο του Πανεπιστημίου. Είναι οι ίδιοι που ετοιμάζουν τον άδικο πόλεμο στο Ιράκ, είναι οι ίδιοι που με το αίμα των λαών χαράζουν τα σύνορα», σημείωσε.

«Μας βρίσκουν μπροστά τους. Για μια ακόμα φορά, είμαστε εδώ για να διαδηλώσουμε για τα δικαιώματά μας στη μόρφωση», υπογράμμισε στη συνέχεια ο Βασίλης Μεταξάς, φοιτητής της Παντείου, σημειώνοντας ότι η αντιεκπαιδευτική πολιτική της ΕΕ και της κυβέρνησης στόχο έχει την υποταγή της ανώτατης εκπαίδευσης στους «νόμους της αγοράς» και την υποβάθμισή της.

Ο δάσκαλος Λουκάς Καβακλής επισήμανε ότι οι εκπαιδευτικοί βρίσκονται εκεί για να αναμετρηθούν με την αντιλαϊκή πολιτική, και να διατρανώσουν τα δικαιώματα και τα «θέλω» για μόρφωση, ζωή και ειρήνη.

«Μια σειρά αντιεκπαιδευτικών νόμων έχουν οδηγήσει συνολικά την Παιδεία στη χώρα μας στο σημείο μηδέν», είπε στη συνέχεια ο εκπαιδευτικός Δημήτρης Χριστοφίδης, υπογραμμίζοντας ότι «οι αγώνες μας αποτελούν τη μοναδική ελπίδα, αποτελούν μονόδρομο για την αντιμετώπιση αυτής της πολιτικής, αυτής της νεοφιλελεύθερης λαίλαπας».

Για την 8μηνη κατάληψη που πραγματοποιούν οι εστιακοί φοιτητές, για το δικαίωμα στη σίτιση και τη στέγαση, έκανε λόγο, στη συνέχεια, ο φοιτητής Β. Σταμούλης.

Πορεία στα γραφεία της ΕΕ και την αμερικάνικη πρεσβεία

Ο προορισμός της πορείας που ξεχύθηκε από την Πανεπιστημίου στην Ακαδημίας ήταν αυτονόητος. Βουλή, γραφεία ΕΕ και αμερικάνικη πρεσβεία. Στην κεφαλή βρίσκεται το πανό, όπου αναγράφεται το αίτημα του Συντονιστικού Αγώνα Σχολείων Αθήνας για μόρφωση και ειρήνη, ακολουθώντας αυτό που απαιτεί: «Θέλουμε σχολεία δημοκρατικά και όχι θερμοκήπια για μαθητές - φυτά».

«Εεε, οοο, εμείς θα σταματήσουμε τον πόλεμο αυτό», «Δώστε λεφτά για την Παιδεία, πουλήστε κάνα πύραυλο να πάρουμε βιβλία», βροντοφώναξαν οι νέοι καθόλη τη διάρκεια της πορείας, καλώντας το λαό να συμπορευτεί μαζί τους. Οι εκπαιδευτικοί που συμμετείχαν με δικό τους μπλοκ, του Συντονισμού Συλλόγων Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης και ΕΛΜΕ, πορεύτηκαν μέχρι τα γραφεία της ΕΕ, ενώ οι μαθητές και οι φοιτητές συνέχισαν έως την αμερικάνικη πρεσβεία. Πλησιάζοντας προς τα κει, τα συνθήματα γίνονται ακόμη πιο οργισμένα. «Δολοφόνοι», «Φονιάδες των λαών Αμερικάνοι», «Θα γίνει χαμός, θα γίνει πανικός, εδώ δε θα περάσει ο πόλεμος αυτός», έκλεισαν τη διαδήλωση, δίνοντας ραντεβού για το σημερινό παλλαϊκό συλλαλητήριο.

ΣΥΜΜΕΤΟΧΕΣ ΝΕΩΝ ΑΠΟ: ΝΟΡΒΗΓΙΑ, ΤΟΥΡΚΙΑ, ΙΤΑΛΙΑ
«Είμαστε κομμάτι ενός διεθνούς κινήματος»

Τη δική τους παρουσία στη χτεσινή πανεκπαιδευτική συγκέντρωση είχαν και νέοι από τη Νορβηγία, την Τουρκία και την Ιταλία, φοιτητές και εκπαιδευτικοί, που προσκεκλημένοι της Κομμουνιστικής Νεολαίας Ελλάδας, ταξίδεψαν στη χώρα μας για να διαδηλώσουν μαζί με τους Ελληνες φοιτητές και όλο το λαό, με αφορμή τη Σύνοδο των υπουργών Παιδείας της ΕΕ.

Ο Βέγκαρντ Ααμοντ, είναι εκπρόσωπος της Ενωσης Νεολαίων Κομμουνιστών Νορβηγίας και είναι νέος εκπαιδευτικός. «Ηρθαμε εδώ», δήλωσε στο «Ρ», «γιατί μας προσκάλεσε η ΚΝΕ κατά τη διάρκεια των διαδηλώσεων που είχαν γίνει στην Κοπεγχάγη και θέλουμε να διατηρούμε τις διεθνείς μας επαφές γιατί είμαστε κομμάτι ενός διεθνούς κινήματος και θεωρούμε την ΚΝΕ ως το "στενότερο φίλο" μας στην Ευρώπη. Προσωπικά δουλεύω σε ένα δημοτικό σχολείο με παιδιά και έχω άμεση επαφή με τα θέματα της εκπαίδευσης. Μιλώντας για την προσωπική μου εμπειρία ως βοηθός δασκάλου στο σχολείο που δούλευα, πριν λίγο καιρό μου ανακοινώθηκε η απόλυσή μου, λόγω της μείωσης του προϋπολογισμού του σχολείου».

Η Τζιχάν Γιουνζέλ, φοιτήτρια και μέλος του Κομμουνιστικού Κόμματος Τουρκίας (TKP), μας είπε: «βρισκόμαστε εδώ για να διαδηλώσουμε μαζί με τους Ελληνες τις αγωνιστικές μας διαθέσεις και την αλληλεγγύη μας. Προετοιμαζόμαστε για να συμμετέχουμε δυναμικά στη Θεσσαλονίκη τον Ιούνη κι αυτό είναι ένας σταθμός πριν τη Θεσσαλονίκη.

Θεωρούμε αρκετά σημαντικό να δείξουμε την αλληλεγγύη μας στον ελληνικό λαό γιατί οι χώρες μας βρίσκονται σε μια παρόμοια κατάσταση μέσα στο ιμπεριαλιστικό σύστημα. Η πάλη για τη νομιμοποίηση των αγώνων στη συνείδηση του κόσμου είναι για μας μονόδρομος».

Ο Στέφανο Καρλέσι, συνδικαλιστής φοιτητής από την Πίζα της Ιταλίας, (που συμμετείχε και στα πρόσφατα μπλόκα στα τρένα με όπλα του ΝΑΤΟ, στη γειτονική χώρα) δήλωσε: «είμαστε εδώ για να ενισχύσουμε την κομμουνιστική, διεθνιστική αλληλεγγύη, γενικά την πάλη σε διεθνές επίπεδο. Η Ιταλία είναι μέσα στις ευρωπαϊκές χώρες που εφαρμόζουν το καινούριο σύστημα της Μπολόνια. Αντιμετωπίζουμε δηλαδή τα ίδια προβλήματα και προσπαθούμε κι εμείς με κινητοποιήσεις να αλλάξουμε την κατάσταση», είπε χαρακτηριστικά και ο Ρενάτο Καπούτο, φοιτητής από τη Ρώμη, πρόσθεσε, μιλώντας για το κλίμα που επικρατούσε στη συγκέντρωση: «είμαστε πολύ ικανοποιημένοι από τη δυνατότητα που έχει το Κομμουνιστικό Κόμμα να διοργανώνει τις κινητοποιήσεις».

Οι νέοι αυτοί βρίσκονται στη χώρα μας από προχτές και πρόκειται να δώσουν το «παρών» και στο σημερινό παλλαϊκό συλλαλητήριο.

ΠΕΙΡΑΙΑΣ
«Αντε γεια» σε σχέδια αντιεκπαιδευτικά

Στην πλατεία του Κοραή συγκεντρώθηκαν στις 11 χτες το πρωί οι μαθητές, οι γονείς και οι εκπαιδευτικοί της ευρύτερης περιφέρειας του Πειραιά, ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα της κινητοποίησης που διοργάνωσε η ΕΛΜΕ Πειραιά, η Ομοσπονδία Γονέων, το Συντονιστικό Αγώνα σχολείων της πόλης και το Συντονιστικό Εργατικών Σωματείων Πειραιά. Τα κρούσματα τρομοκρατίας με αποκορύφωμα την απαγόρευση του Γυμνασιάρχη της Ιωννιδείου σχολής σε βάρος των μαθητών κατήγγειλε στην ομιλία της η Μάτα Παπαοικονόμου πρόεδρος της Ομοσπονδίας Γονέων της νομαρχίας Πειραιά, τα οποία τελικά, όπως επισήμανε, έπεσαν στο κενό από την αντίσταση των ίδιων των μαθητών. Την απόφαση των μαθητών να μην υποκύψουν σε καμία μορφή τρομοκράτησης και την απόφασή τους να αντισταθούν τόσο στον πόλεμο όσο και στα αντιεκπαιδευτικά σχέδια της κυβέρνησης, επισήμανε στην ομιλία του και ο Λεοντής Τσιμπόγλου, μέλος του Συντονιστικού Αγώνα Σχολείων Πειραιά. Από την πλευρά του ο Αρης Αδαμίδος, μέλος του ΔΣ της ΕΛΜΕ Πειραιά, επισήμανε τις μεθοδεύσεις που γίνονται από την κυβέρνηση και την ΕΕ και σκοπεύουν στο χτύπημα των εργασιακών σχέσεων, τη σύνδεση του σχολείου με την αγορά και την τελική υποταγή των νέων στους κανόνες της αγοράς. Στη συνέχεια όλοι οι μαθητές πραγματοποίησαν πορεία διαμαρτυρίας στο υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας, κατευθύνθηκαν με δυναμικά συνθήματα και παλμό στο λιμάνι της πόλης και κατέληξαν στον ηλεκτρικό σταθμό μέσω του οποίου πήγαν στο μεγάλο συλλαλητήριο της Αθήνας.

Σήμερα η Σύνοδος υπουργών Παιδείας

Σε κλοιό πολύμορφων κινητοποιήσεων για το δικαίωμα στη μόρφωση, ξεκινά σήμερα η άτυπη Σύνοδος υπουργών Παιδείας της Ευρωπαϊκής Ενωσης στον «Αστέρα» Βουλιαγμένης. Οι εργασίες ξεκινούν με συζήτηση για το πλαίσιο άσκησης των εκπαιδευτικών πολιτικών μετά τη Λισαβόνα και με στόχο του ελληνικού υπουργείου Παιδείας, όπως έχει δηλώσει επανειλημμένα η ηγεσία του, να καταλήξουν σε μία «Λισαβόνα νούμερο δύο». Μία εξέλιξη, που, παρά τις φραστικές διακηρύξεις περί υπεράσπισης της ολόπλευρης μόρφωσης, θα εξυπηρετεί τους ίδιους τους στόχους της Λισαβόνας, πρακτικά θα σημαίνει ένταση των μέτρων, ώστε η εκπαίδευση και η κατάρτιση να συμβάλουν καλύτερα στην αύξηση των κερδών των ευρωπαϊκών επιχειρήσεων. Αύριο Κυριακή, η ατζέντα προβλέπει συζήτηση με θέμα «Ψηφιακός διαφωτισμός», στην οποία θα συμμετάσχουν και οι υπουργοί Παιδείας των υπό ένταξη χωρών.

Στο Σύνταγμα

Με πορεία από το Σύνταγμα διά της οδού Φιλελλήνων και Αμαλίας και προορισμό τα γραφεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην οδό Βασιλίσσης Σοφίας, ολοκληρώθηκε το πανελλαδικό συλλαλητήριο που διοργάνωναν χτες οι εκπαιδευτικές ομοσπονδίες ΟΛΜΕ, ΔΟΕ, ΠΟΣΔΕΠ, ΑΣΓΜΕ και το Ελληνικό Κοινωνικό Φόρουμ. Οπως αναφέρουν στο ψήφισμα που επέδωσαν στα γραφεία της ευρωπαϊκής επιτροπής οι διοργανωτές, διεκδικούν στήριξη της αναβάθμισης της δημόσιας δωρεάν Παιδείας, αύξηση των δαπανών στο 5% του ΑΕΠ, να μην εφαρμοστούν οι πολιτικές της αγοράς στο σχολείο, οικονομική και επιστημονική στήριξη των εκπαιδευτικών, 12χρονη υποχρεωτική εκπαίδευση. Αυτά όμως, τη στιγμή που έχουν συναινέσει και συμβάλει στην εφαρμοζόμενη σημερινή αντιεκπαιδευτική πολιτική.

ΣΙΜΟΣ ΣΙΜΟΠΟΥΛΟΣ
Για ένα ενιαίο σύστημα σπουδών

Στην πανεκπαιδευτική κινητοποίηση που ξεκίνησε χτες από τα Προπύλαια, βρέθηκε και πορεύτηκε μέχρι την αμερικάνικη πρεσβεία, ανάμεσα σε συναδέλφους του πανεπιστημιακούς, ο αντιπρύτανης του Πολυτεχνείου, Σίμος Σιμόπουλος.

Σε δήλωση του προς το «Ρ», ο Σ. Σιμόπουλος υπογράμμισε: «Το Πολυτεχνείο βρίσκεται μπροστά στους αγώνες του λαού, της Παιδείας, της νεολαίας. Αγωνιζόμαστε να μην περάσουν τα συνθήματα της Μπολόνια και να έχουμε ένα ορθό σύστημα σπουδών ενιαίο, που θα εξασφαλίζει και την απόκτηση γνώσεων στους φοιτητές μας, αλλά και την απόκτηση των επαγγελματικών τους δικαιωμάτων. Γι' αυτό είμαστε εδώ σήμερα ως Πολυτεχνείο».

ΠΡΟΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΕΙΣ

Προσυγκεντρώσεις για το παλλαϊκό συλλαλητήριο, που διοργανώνει η «Δράση: Θεσσαλονίκη 2003» σήμερα στα Προπύλαια, έχουν προγραμματιστεί, για τις 11 π.μ., στα παρακάτω σημεία:

- Στην Ομόνοια: Νεολαία και συνδικάτα.

- Στους Στύλους του Ολυμπίου Διός: Ανατολικές, Νοτιοανατολικές και Νότιες Συνοικίες της Αθήνας, καθώς και το 2ο Δημοτικό Διαμέρισμα του Δήμου Αθηναίων.

- Στο Μουσείο: Βόρειες, Δυτικές Συνοικίες και η Α` Περιφέρεια της Αθήνας.

- Στο Φαρμακείο του Μπακάκου: Οι εργαζόμενοι και οι συνοικίες του Πειραιά.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ