ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 6 Μάρτη 2003
Σελ. /40
ΒΟΥΛΗ
Καμία εμπλοκή της χώρας μας ζητούν 112 βουλευτές

Από όλα τα κόμματα προέρχονται οι βουλευτές, οι οποίοι υπέγραψαν τη σχετική «έκκληση για την ειρήνη» που θα παραδοθεί στον ΟΗΕ

Η χώρα μας δεν πρέπει να συμπράξει, με κανένα τρόπο, άμεσα ή έμμεσα, με ανθρώπους ή με μέσα, στον επικείμενο πόλεμο στο Ιράκ, τονίζουν 112 βουλευτές όλων των κομμάτων του Ελληνικού Κοινοβουλίου (ΚΚΕ, ΠΑΣΟΚ, ΝΔ, ΣΥΝ), με επιστολή - έκκληση για την ειρήνη που υπέγραψαν.

Η επιστολή, που υπογράφει σύσσωμη και η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ, θα επιδοθεί στον ΟΗΕ και θα αποσταλεί στο Ευρωκοινοβούλιο και τα υπόλοιπα Ευρωπαϊκά Κοινοβούλια. Επίσης αναζητείται τρόπος, ώστε το περιεχόμενό της να συζητηθεί στην Ολομέλεια της Βουλής με συμμετοχή στη συζήτηση όσων βουλευτών το επιθυμούν.

Στην επιστολή - «έκκληση για την ειρήνη» των βουλευτών, αναφέρεται:

«Εμείς οι Ελληνες βουλευτές πιστεύουμε πως ο πόλεμος με το Ιράκ μπορεί και πρέπει να αποσοβηθεί.

Ο λαός μας θέλει ειρήνη, οι λαοί όλου του κόσμου θέλουν ειρήνη.

Οι κυβερνήσεις οφείλουν σταθερά να εργαστούν γι' αυτήν.

Κανένας δε δικαιούται ν' αγνοεί τη θέληση των λαών. Οι πόλεμοι δεν ταιριάζουν στον πολιτισμό μας, δημιουργούν και δε λύνουν προβλήματα και οδηγούν σε εκατόμβες αθώων θυμάτων.

Μια παιδική σταγόνα αίμα δεν αναπληρώνεται με χίλια βαρέλια πετρέλαιο.

Η χώρα μας οφείλει να εξαντλήσει κάθε προσπάθεια, για την επικράτηση της ειρήνης.

Αν, όμως, τελικά ο προαναγγελθείς, πόλεμος γίνει, δεν πρέπει να συμπράξουμε σε αυτόν κατ' ουδένα τρόπο, άμεσα ή έμμεσα, με ανθρώπους ή μέσα. Πρέπει να παραμείνουμε στην ταραγμένη περιοχή μας εστία σταθερότητας, λογικής και ανθρωπιάς».

Οι 112 βουλευτές που υπογράφουν είναι:

Αθανασιάδης Αλέξανδρος, Ακριβάκης Αλέκος, Αλαμπάνος Δημήτρης, Ανθόπουλος Ιωάννης, Ανουσάκη Ελένη, Αποστολάκης Δημήτριος, Αρσένη Μαρία, Αρσένης Γεράσιμος, Ασκητής Αθανάσιος, Αυγερινός Παρασκευάς, Βαθειάς Γιάννης, Βαϊνάς Γιάννης, Βαλυράκης Σήφης, Βαρδίκος Πυθαγόρας, Βασιλακάκης Βασίλης, Βοσνάκης Χρήστος, Βούγιας Σπύρος, Βούλγαρης Αλέκος, Βρέντζος Σταύρος, Βρεττός Ντίνος, Γερανίδης Βασίλης, Γιαννάκης Γιάννης, Γιαννόπουλος Ευάγγελος, Γικόνογλου Μόσχος, Γκαλήπ Γκαλήπ, Γκατζής Νίκος, Γκούσκος Διονύσης, Γρηγοράκος Λεωνίδας, Δαμανάκη Μαρία, Δαμιανάκης Ευτύχιος, Δασκαλάκης Γιώργος, Διαμαντής Κώστας, Διαμαντίδης Γιάννης, Ζαφειρόπουλος Γιάννης, Θωμά Μαρία, Θωμάς Γιώργος, Θωμόπουλος Γιάννης, Ιωαννίδης Φοίβος, Κανέλλη Λιάννη, Καρασμάνης Γεώργιος, Καχριμάκης Μιχάλης, Καστανίδης Χάρης, Κατσανέβας Θεόδωρος, Κατσέλη Νόρα, Καψής Γιάννης, Κεδίκογλου Βασίλης, Κίρκος Γεώργιος, Κολιοπάνος Θεόδωρος, Κόλλια - Τσαρούχα Μαρία, Κολοζώφ Ορέστης, Κοντομάρης Ευτύχης, Κοσιώνης Παναγιώτης, Κοσσυβάκης Δημήτρης, Κουβέλης Φώτης, Κουλούρης Κίμων, Κουρουπλής Παναγιώτης, Κρητικός Παναγιώτης, Κωνσταντίνου Φλώρος, Κωνσταντόπουλος Νίκος, Λαφαζάνης Παναγιώτης, Λιντζέρης Δημήτρης, Λουκάκης Μανώλης, Λυκουρέζος Αλέξανδρος, Μαγκούφης Χρήστος, Μαρκή Ζέτα, Μακρυπίδης Ανδρέας, Μαντέλης Τάσος, Μαντζαπετάκης Στέλιος, Μάτης Θανάσης, Μεχμέτ Αχμέτ, Ξυροτύρη Ασημίνα, Πάγκαλος Θεόδωρος, Παπαγεωργόπουλος Λευτέρης, Παπαγεωργίου Γεώργιος, Παπαδέλης Φραγκλίνος, Παπαζώη Ελισάβετ, Παπαηλίας Ηλίας, Παπαθεμελής Στυλιανός, Παπαϊωάννου Μιλτιάδης, Παπαρήγα Αλέκα, Παπούλιας Κάρολος, Παπουτσής Χρήστος, Πιπεργιάς Δημήτρης, Ρεγκούζας Αδάμ, Σγουρίδης Παναγιώτης, Σκοπελίτης Σταύρος, Σκουλάκης Μανώλης, Σκυλλάκος Αντώνης, Σμυρλής - Λιακατάς Χρήστος, Σπηλιόπουλος Κώστας, Σπυριούνης Κυριάκος, Στεργίου Ιωάννα, Στριφτάρης Σπύρος, Σφυρίου Κοσμάς, Τζανής Λεωνίδας, Τζέκης Αγγελος, Τσεκούρας Γιάννης, Τσιόγκας Τάκης, Τσιόκας Χάρης, Τσουκάτος Θόδωρος, Φαρμάκης Νίκος, Φασούλας Παναγιώτης, Φλώρος Νίκος, Φούρας Ανδρέας, Χαραλαμπόπουλος Γιάννης, Χουρμουζιάδης Γιώργος, Χρονόπουλος Γιώργος, Χρυσανθακόπουλος Αλέξανδρος, Χωρέμης Τάσος, Κακλαμάνης Νικήτας, Μπετενιώτης Εμμανουήλ και Κεφαλογιάννης Μανώλης.

Οι εικαστικοί ενάντια στον πόλεμο

Τη φωνή τους με τα εκατομμύρια των ανθρώπων που διαδηλώνουν σ' όλο τον κόσμο την αντίθεσή τους στο νέο έγκλημα κατά της ανθρωπότητας που ετοιμάζεται, ενώνουν και οι Ελληνες εικαστικοί καλλιτέχνες. Με ψήφισμα της Γενικής Συνέλευσης του Επιμελητηρίου Εικαστικών Τεχνών Ελλάδας ζητούν από την κυβέρνηση «να σταθεί στο ύψος των ιστορικών απαιτήσεων και να πάρει καθαρή θέση ενάντια στον πόλεμο μέσα στην ΕΕ». Ζητούν να «μη συμπράξει στο έγκλημα με καμία μορφή. Η παροχή διευκολύνσεων και μόνο, είναι συνενοχή». «Εμείς, οι Ελληνες εικαστικοί καλλιτέχνες», καταλήγει το ψήφισμα, «ζητάμε απ' όλους τους Ελληνες πολίτες να υψώσουν αποφασιστικά τη φωνή τους να σταματήσει πλέον αυτό το ντόμινο του θανάτου, πριν μας οδηγήσει σ' ένα ολοκληρωτικό μακελειό».

Εκδήλωση στον Αλιμο

Η Επιτροπή Ειρήνης Αλίμου διοργανώνει εκδήλωση την Πέμπτη 13 Μάρτη και ώρα 7.30 μ.μ., ενάντια στον πόλεμο στο Ιράκ με θέμα: «Ο πόλεμος με πυρηνικά ή όχι και οι επιπτώσεις του». Η εκδήλωση θα «φιλοξενηθεί» στην αίθουσα «Κάρολος Κουν» (Θησέως και Υψηλάντου) στο Κάτω Καλαμάκι. Θα μιλήσουν ο Νίκος Κατσαρός και ο Νίκος Φωτιάδης.

Αντιπολεμικό συλλαλητήριο στη Λέσβο

H Γραμματεία της Παλλεσβιακής Οργανωτικής Επιτροπής «Δράση: Θεσσαλονίκη 2003» και η Επιτροπή Ειρήνης Λέσβου, καλούν το λαό του νησιού να πάρει μέρος στο αντιπολεμικό συλλαλητήριο, που διοργανώνουν το Σάββατο 15 Μάρτη και ώρα 6 μ.μ., στην πλατεία Σαπφούς, στη Μυτιλήνη.

Ομόφωνη απόφαση στο Δήμο Αγ. Στεφάνου

Την ομόφωνη αντίθεσή του στο σχεδιαζόμενο πόλεμο κατά του Ιράκ από τις ΗΠΑ και τους συμμάχους της, εξέφρασε με ψήφισμα στην προχτεσινή συνεδρίασή του το Δημοτικό Συμβούλιο του Αγίου Στεφάνου. Συγκεκριμένα, «καταδικάζει τα πολεμικά σχέδια των ΗΠΑ και της Βρετανίας να εισβάλουν στο Ιράκ, με το πρόσχημα της τρομοκρατίας, του αφοπλισμού της χώρας και της απαλλαγής της από το δικτατορικό καθεστώς του Σαντάμ Χουσεΐν». Σημειώνει, δε, ότι «τα πραγματικά σχέδια των επίδοξων εισβολέων δεν είναι τίποτα άλλο από την κατοχή της χώρας και την εκμετάλλευση του πετρελαϊκού της πλούτου», αλλάζοντας το καθεστώς, ώστε να εξυπηρετεί τα δικά τους συμφέροντα. Τέλος, το Δημοτικό Συμβούλιο, τάσσεται αλληλέγγυο προς το μακροχρόνια δοκιμαζόμενο λαό του Ιράκ «και ζητά την ειρηνική επίλυση των διαφορών» και παράλληλα «τάσσεται στο πλευρό του παγκόσμιου αντιπολεμικού κινήματος, διακηρύττοντας: Οχι στον πόλεμο».

ΕΙΝΑΠ
Γενική απεργία στα νοσοκομεία την πρώτη μέρα του πολέμου

Ομόφωνη απόφαση για την κήρυξη γενικής απεργίας σε όλα τα νοσοκομεία και τα Κέντρα Υγείας του λεκανοπεδίου την πρώτη μέρα έναρξης του πολέμου ενάντια στο Ιράκ, πήρε το διοικητικό συμβούλιο της Ενωσης Ιατρών Νοσοκομείων Αθήνας - Πειραιά (ΕΙΝΑΠ).

Αποφάσισε ακόμα την ανάληψη πρωτοβουλιών σύγκλισης μαζικών φορέων, για το συντονισμό και την παραπέρα δράση ενάντια στον πόλεμο, αλλά και τη συμμετοχή των νοσοκομειακών γιατρών Αθήνας και Πειραιά σε όλες τις αντιπολεμικές εκδηλώσεις.

ΧΑΝΙΑ
Γυναίκες κατά του πολέμου

ΟΧΙ στον πόλεμο, διαδηλώνουν οι γυναίκες των Χανίων το Σάββατο 8 Μάρτη, Παγκόσμια Μέρα της γυναίκας, συμβάλλοντας στον παλλαϊκό αγώνα για να σταματήσει ο πόλεμος ενάντια στο λαό του Ιράκ, για να φύγουν οι βάσεις της Σούδας από την Κρήτη.

Με πρωτοβουλία του συλλόγου γυναικών Χανίων το Σάββατο 8 Μάρτη στις 11 το πρωί στην πλατεία της Δημοτικής Αγοράς, οι γυναίκες του νομού θα πραγματοποιήσουν συγκέντρωση ενάντια στον πόλεμο, τιμώντας με το δικό τους τρόπο τη μέρα αγώνων της γυναίκας για τη ζωή, τα δικαιώματά της, την Ειρήνη.

Οι γυναίκες των Χανίων, με τη σειρά τους καλούν όλους τους Χανιώτες και τη νεολαία να συμμετέχουν μαζικά και στον αποκλεισμό της ΑμερικανοΝΑΤΟικής βάσης της Σούδας, στο Παγκρήτιο Συλλαλητήριο στις 16 Μάρτη στα Χανιά, με συγκέντρωση στην πλατεία της Δημοτικής Αγοράς στις 12 το μεσημέρι.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ