ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 7 Μάρτη 2003
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Οι αποφάσεις στη Χάγη

Η Αθήνα θα επιθυμούσε να πετάξει από πάνω της όπως όπως το βάρος του Κυπριακού με την υιοθέτηση της συμφωνίας του ΓΓ του ΟΗΕ, αρκεί βέβαια να μην καταβάλει το κόστος μιας τέτοιας απόφασης. Ετσι, λοιπόν, πιέζει «διακριτικά» τη νέα κυπριακή ηγεσία να κινηθεί προς την κατεύθυνση της συμφωνίας.

Χτες, στη μακράς διάρκειας συνάντηση που είχε στο Μέγαρο Μαξίμου ο πρωθυπουργός με τον Πρόεδρο της Κύπρου, Τ. Παπαδόπουλο, στις δηλώσεις του τόνισε: «Το ευρωπαϊκό πλαίσιο, το οποίο συνοδεύει την Κυπριακή Δημοκρατία από την ένταξή της στην Ευρωπαϊκή Ενωση και πέρα, αποτελεί εχέγγυο για την υπέρβαση των όποιων δυσκολιών θα υπάρξουν σε μία νέα περίοδο της ιστορίας της Κύπρου. Η ένταξη είναι το μεγάλο θετικό γεγονός και απ' αυτό το μεγάλο θετικό γεγονός εμείς προσδοκούμε ότι θα μπορέσουμε να ξεπεράσουμε και άλλα προβλήματα».

Στη σύσκεψη, που κράτησε τρεις ώρες, χαράχτηκε η στρατηγική της ελληνοκυπριακής πλευράς ενόψει του κρίσιμου ραντεβού της Χάγης με τον Ρ. Ντενκτάς ενώπιον του ΓΓ του ΟΗΕ, Κ. Ανάν.

Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι η συζήτηση κατέληξε σε κοινά συμπεράσματα σε ό,τι αφορά στην απάντηση που θα δοθεί στην πρόσκληση του ΓΓ, αλλά και στην τακτική που θα ακολουθηθεί, σε συνάρτηση βεβαίως με τις σκέψεις και την τακτική και της άλλης πλευράς. Ο Κ. Σημίτης εξήρε την εποικοδομητική στάση που έχει κρατήσει σε όλη τη διαδικασία η ελληνοκυπριακή πλευρά, υπογραμμίζοντας με ιδιαίτερη έμφαση το γεγονός ότι ο Ρ. Ντενκτάς παραμένει αδιάλλακτος, αγνοώντας τις μαζικές διαδηλώσεις που πραγματοποιούνται στην τουρκοκυπριακή κοινότητα υπέρ της λύσης και υπέρ της ένταξης μιας ενιαίας Κύπρου στην ΕΕ.

Αναφερόμενος στις συνομιλίες του με τον Τ. Παπαδόπουλο και την κυπριακή αντιπροσωπεία ο πρωθυπουργός είπε ότι συζητήθηκε εκτενώς το τελευταίο «σχέδιο Ανάν», οι νέες ρυθμίσεις που εμπεριέχει και το τι πρέπει να προσέξουμε. Κυρίως εκείνο που πρέπει να προσέξουμε, τόνισε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός, είναι η πρόσκληση του ΓΓ των Ηνωμένων Εθνών να μεταβούμε στη Χάγη για να δηλώσουμε, η ελληνοκυπριακή και η τουρκοκυπριακή πλευρά, όπως και η Ελλάδα, η Τουρκία και η Βρετανία, εάν συμφωνούμε να πραγματοποιηθεί το δημοψήφισμα στις 30 Μαρτίου ώστε να κριθεί, χωριστά, εάν αποδεχόμαστε ή όχι το σχέδιο ως λύση.

Ο Πρόεδρος της Κύπρου

Από την πλευρά του ο Κύπριος Πρόεδρος, Τάσος Παπαδόπουλος, περιορίστηκε να εκφράσει την απόλυτη συμφωνία του προς τις δηλώσεις του Ελληνα πρωθυπουργού, επισημαίνοντας ότι μεταξύ των δυο κυβερνήσεων υπάρχει πολύ δημιουργική και παραγωγική συνεργασία μέσα στο πάγιο κλίμα της απόλυτης σύμπνοιας. Ερωτηθείς εάν η απάντηση που θα δοθεί τη Δευτέρα στον Κ. Ανάν θα είναι «ναι», «όχι» ή κάτι ενδιάμεσο, ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι δεν πρόκειται να απαντήσει σε κανένα θέμα ουσίας καθώς η διαπραγματευτική τακτική υπαγορεύει να κρατάμε τα χαρτιά μας κλειστά.

Σε ερώτηση αναφορικά με τις δηλώσεις του Αλβάρο ντε Σότο, σύμφωνα με τις οποίες ο ΓΓ του ΟΗΕ αναμένει από τις δυο πλευρές να του δώσουν τη Δευτέρα τις απαντήσεις τους ταυτοχρόνως χωρίς η μία πλευρά να γνωρίζει το περιεχόμενο της απάντησης της άλλης πλευράς, ο Κ. Σημίτης είπε ότι την Τετάρτη έλαβε επιστολή από τον ΓΓ του ΟΗΕ που αναφέρεται στα διαδικαστικά θέματα της συνάντησης της Χάγης. «Στην επιστολή αυτή δεν αναφέρεται τίποτα σχετικό», επισήμανε, για να προσθέσει στη συνέχεια ότι μίλησε και τηλεφωνικώς με τον Κ. Ανάν και σχετικά με την ανάγκη παρουσίας στη Χάγη όλων των ενδιαφερομένων μερών. «Ούτε στο τηλεφώνημα αυτό ανέφερε κάτι σχετικό», σημείωσε ο πρωθυπουργός, για να επισημάνει αμέσως μετά ότι, κατά την άποψή του, «στη Χάγη δεν είναι σωστό να περιοριστούμε σε ένα "ναι" ή σε ένα "όχι"» και ότι θα πρέπει να γίνει μια συζήτηση. Το θέμα, είπε, δεν είναι να πούμε «ναι» ή «όχι», αλλά να υιοθετήσουμε ρυθμίσεις τέτοιες που να εξασφαλίζουν τη βιωσιμότητα της συνολικής συμφωνίας και να πετύχουμε την ειρήνη, την πρόοδο και την ευημερία του κυπριακού λαού και ολόκληρης της περιοχής.

«Ολα ανοιχτά» από την Αγκυρα

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ.--

Ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα στο Κυπριακό, άφησε ο εκπρόσωπος του Τούρκου Προέδρου, σε δηλώσεις του από σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο Προεδρικό Μέγαρο.

«Ο ΓΓ του ΟΗΕ έχει δεχτεί να κάνει τις αλλαγές που θα συμφωνήσουν οι δύο πλευρές στο σχέδιό του μέχρι τις 25 Μαρτίου», είπε ο Τατζάν Ιλντέμ. «Το σχέδιο Ανάν στην παρούσα μορφή του απέχει από το να ανταποκρίνεται στις βασικές ανησυχίες και απαιτήσεις της τουρκικής (τουρκοκυπριακής) πλευράς», είπε ο εκπρόσωπος του Προέδρου της Τουρκίας.

«Η ελληνική πλευρά έχει ήδη καταθέσει τις προτάσεις της στον ΓΓ των Ηνωμένων Εθνών και η τουρκοκυπριακή πλευρά θα παρουσιάσει τις δικές της», είπε. Ο Τ. Ιλντέμ υποστήριξε ότι εξαρτάται από τη «συνταγματική και τη δημοκρατική δομή» των δύο πλευρών στην Κύπρο να αποδεχτούν να υποβάλουν σε δημοψήφισμα το σχέδιο Ανάν στην παρούσα του μορφή.

Ο Τ. Ιλντέμ άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο αποδοχής ή μη του αποτελέσματος τυχόν δημοψηφίσματος στην Κύπρο και σημείωσε ότι οι υποχρεώσεις που θα δημιουργηθούν για την Τουρκία με την εφαρμογή της διαδικασίας που προτείνει ο ΟΗΕ, «φυσικά θα εξαρτηθούν από τους συνταγματικούς κανόνες της Τουρκίας».

ΤΑ ΑΥΤΟΝΟΗΤΑ
Ως αγαθός και φιλάνθρωπος

Η κατάσχεση ενός βιβλίου έκανε την εμφάνισή της με δυναμικό τρόπο στο κέντρο της Αθήνας. Είκοσι δύο χρόνια είχαμε να δούμε αστυνομικούς της Γενικής Ασφάλειας (με πολιτικά παρακαλώ), να μπουκάρουν σε κεντρικά βιβλιοπωλεία και να κατάσχουν το βιβλίο με κόμικς του Γκέρχαρντ Χάντερερ από τις εκδόσεις «Οξύ», με θέμα τη ζωή του Χριστού.

Η πρώτη δήλωση εκπορεύτηκε σαν περιστέρι από την Αγία Εδρα της Εκκλησίας μας, αλλά, όταν προσγειώθηκε στη γη, μεταμορφώθηκε σ' ένα κοκοράκι. Το όνομα αυτού: Επιφάνιος, εκπρόσωπος της Ιεράς Συνόδου και δεξί χέρι του κ. Χριστόδουλου. Θαυμάστε τον: «Επραξε καλώς ο εισαγγελεύς και έστειλε τους αστυνόμους. Διότι δεν είναι δυνατόν να διακωμωδούνται τα ιερά και τα όσια και μάλιστα στο πρόσωπο του αρχηγού της Εκκλησίας μας, του Ιησού Χριστού. Μάλιστα είναι και νομοθετικά κατοχυρωμένος ο σεβασμός των προσώπων που συνδέονται με τις θρησκείες, όλες τις θρησκείες, στα οποία πρόσωπα οφείλουμε τιμή και σεβασμό. Σε αυτά τα θέματα δε χωρεί αστεϊσμός ούτε μπορούμε να ισοπεδώνουμε τα πάντα».

Τι έγινε, λοιπόν, και τα καρτούν της Ιεράς Συνόδου τρόμαξαν μπροστά σ' ένα άλλο καρτούν; Τι ζήλεψαν και αμόλησαν εισαγγελείς και γραμματείς, δηλαδή Φαρισαίους, να συλλάβουν τον όμορφο Ναζωραίο; Το βιβλίο αυτό αποδίδει την εικόνα του πραγματικού Ιησού. Και αυτή η εικόνα τάραξε το νεκροταφείο της Ιεράς Συνόδου. Αλλά μήπως δεν τελειώνουμε εδώ;

Αυτή θα είναι η μοίρα όσων βιβλίων δεν είναι αρεστά στους άγιους πατέρες; Οποτε κάνει την εμφάνισή της χαρούμενη η διαφορά, θα στέλνει ο Επιφάνιος μπάτσους για να τη συλλάβουν; Για συμμαζευτείτε για λίγο, κύριοι, και επιτέλους κοιτάξτε πρώτα τα δικά σας χάλια! Κι εγώ, ως αγαθός και φιλάνθρωπος, να είστε σίγουροι ότι δεν πρόκειται να στείλω να σας συλλάβουν...


Του
Γιώργου ΚΑΚΟΥΛΙΔΗ

Τα πράγματα φαίνονται απαισιόδοξα

Δήλωση της ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ σχετικά με τις εξελίξεις στο Κυπριακό

Κληθείσα να σχολιάσει τις εξελίξεις στο Κυπριακό, με αφορμή την επίσκεψη στην Αθήνα του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Τ. Παπαδόπουλου, η Αλ. Παπαρήγα σημείωσε: «Οπωσδήποτε το ζήτημα του Κυπριακού αφορά και τις δύο πλευρές: την ελληνοκυπριακή και την τουρκοκυπριακή. Η όλη εικόνα που έχουμε είναι ότι πρόκειται για εκβιαστικά χρονοδιαγράμματα. Δεν έπρεπε και δεν μπορούν να υπάρχουν τέτοια χρονοδιαγράμματα. Αλλά από εκεί και πέρα, όπως ξέρετε, εμείς έχουμε σοβαρές αμφιβολίες και για το ίδιο το σχέδιο Ανάν. Σε συνδυασμό με το χρονοδιάγραμμα τα πράγματα φαίνονται απαισιόδοξα».

«Στηρίζει» ο Καραμανλής

Υπέρ της θετικής απάντησης στον εκβιασμό του Κ. Ανάν τη Δευτέρα στη Χάγη, τάσσεται ουσιαστικά η ηγεσία της ΝΔ, ευθυγραμμιζόμενη με τη στάση της κυβέρνησης. Ο Κ. Καραμανλής σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση που είχε χτες με τον Κύπριο Πρόεδρο Τάσο Παπαδόπουλο, αφού εκτίμησε ότι «το Κυπριακό βρίσκεται σε κρίσιμη καμπή» και «πιθανώς να κριθεί το μέλλον της Κύπρου», επισήμανε ότι για να είναι ευοίωνο αυτό το μέλλον πρέπει να διασφαλίζεται από μια λειτουργική και βιώσιμη λύση, που πρέπει να είναι σύμφωνη με το ευρωπαϊκό κεκτημένο και τις αποφάσεις του ΟΗΕ. Απέφυγε ωστόσο να διευκρινίσει αν αυτή η λύση διασφαλίζεται από το σχέδιο Ανάν, ούτε τοποθετήθηκε για το δέον γενέσθαι στη Χάγη. Περιορίστηκε απλώς να αναφέρει ότι στηρίζει τις προσπάθειες που καταβάλλει η πολιτική ηγεσία της Κύπρου, καθώς και να ζητήσει από τη διεθνή κοινότητα να αντιμετωπίσει τη «στείρα άρνηση και αδιαλλαξία του κ. Ντενκτάς».

Εξάλλου, ο συντονιστής Εξωτερικών Υποθέσεων της ΝΔ Π. Μολυβιάτης, μετά τη συνάντηση που είχε χτες με τον ΥΠΕΞ Γ. Παπανδρέου, δήλωσε ότι «στα εθνικά θέματα της εξωτερικής πολιτικής, πρέπει να υπάρχει μια ενιαία και μακροπρόθεσμη εθνική στρατηγική. Μια στρατηγική που να μην αλλάζει με την αλλαγή κυβέρνησης ή ακόμα χειρότερα, την αλλαγή υπουργών».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ