ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 7 Μάρτη 2003
Σελ. /40
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Κόλαση στη Λωρίδα της Γάζας

Για άλλη μια φορά «πλημμύρισαν»τα νοσοκομεία

Associated Press

Για άλλη μια φορά «πλημμύρισαν»τα νοσοκομεία
ΠΟΛΗ ΤΗΣ ΓΑΖΑΣ - ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ - ΒΗΘΛΕΕΜ.--

Την κόλαση έζησαν για ώρες οι χιλιάδες κάτοικοι του πολυπληθέστερου προσφυγικού καταυλισμού της Μέσης Ανατολής, του Τζαμπάλιγιε, στη Λωρίδα της Γάζας, μετά από την ισραηλινή στρατιωτική εισβολή, που άρχισε λίγες ώρες μετά τα μεσάνυχτα της Τετάρτης προς Πέμπτη. Εντεκα Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν, κυρίως πολίτες, περισσότεροι από 140 τραυματίστηκαν, σπίτια ισοπεδώθηκαν, κατά τη διάρκεια μιας από τις σπάνιες ισραηλινές εισβολές στο Τζαμπάλιγιε, την οποία η ισραηλινή πλευρά χαρακτηρίζει «συνέχεια των αντιτρομοκρατικών επιχειρήσεων» και η παλαιστινιακή «εκδίκηση συλλογικής τιμωρίας».

Με 40 τανκς, θωρακισμένα οχήματα, δεκάδες στρατιώτες και την κάλυψη ελικοπτέρων εισέβαλε ο ισραηλινός στρατός, τις πρώτες πρωινές ώρες χτες, στον προσφυγικό καταυλισμό Τζαμπάλιγιε, όπου περίπου 90.000 Παλαιστίνιοι ζουν στοιβαγμένοι σε λίγα τετραγωνικά χιλιόμετρα μέσα σε παραπήγματα και παράγκες. Οι εισβολείς συνάντησαν σθεναρή αντίσταση από ενόπλους Παλαιστινίους και η μάχη κράτησε περισσότερες από 7 ώρες. Η ημέρα είχε αρχίσει να ξημερώνει, όταν ο ισραηλινός στρατός άρχισε να υποχωρεί και όπως φαίνεται αυτή ήταν και η φονικότερη στιγμή της επιχείρησης, καθώς για να προστατευτούν οι στρατιώτες, ισραηλινά τανκς εκτόξευσαν οβίδες εναντίον πλήθους που είχε συγκεντρωθεί γύρω από κτίριο που φλεγόταν.

Πάλι, τα αθώα παιδιά περιλαμβάνονται στα θύματα του ισραηλινού στρατού

Associated Press

Πάλι, τα αθώα παιδιά περιλαμβάνονται στα θύματα του ισραηλινού στρατού
Σύμφωνα με παλαιστινιακές πηγές, 3 άνδρες των παλαιστινιακών δυνάμεων ασφαλείας ήταν οι πρώτοι νεκροί της εισβολής. Τα υπόλοιπα 8 θύματα είναι πολίτες που πίστεψαν ότι είχε υποχωρήσει ο στρατός και συγκεντρώθηκαν γύρω από το φλεγόμενο κτίριο. Ανάμεσα στους νεκρούς είναι 3 παιδιά, δύο ηλικιωμένοι και ένας πυροσβέστης. Από τους 140 τραυματίες, οι 50 νοσηλεύονται σε κρίσιμη κατάσταση. Ανάμεσα στους τραυματίες βρίσκονται και 2 δημοσιογράφοι του ειδησεογραφικού πρακτορείου «Ρόιτερς».

Οι ισραηλινές δυνάμεις υποστηρίζουν, παρά τα λεγόμενα των αυτοπτών μαρτύρων, ότι η μοιραία για τους 8 έκρηξη προήλθε από παλαιστινιακή αντιαρματική ρουκέτα. Το πρώτο φως του ήλιου βρήκε τα σοκάκια από άμμο του Τζαμπάλιγιε βαμμένα στο αίμα, ενώ από τα ερείπια 3 σπιτιών που ανατινάχτηκαν έβγαινε ακόμη καπνός.

Ο διαπραγματευτής Σάεμπ Ερακάτ μίλησε για «αιματοκύλισμα» και απηύθυνε έκκληση στο διαμεσολαβητικό Κουαρτέτο να παρέμβει. Την καταδίκη της για την «αδιάκριτη χρήση βίας εναντίον αθώων πολιτών» εξέφρασε με ανακοίνωσή της η Ελληνική Προεδρία της ΕΕ.

«Διαρκής ανηλεής πόλεμος»

Ο Ισραηλινός αντιστράτηγος Γκάντι Σαμνί τόνισε ότι «η επιχείρηση δεν ήταν αντίποινα για τη βομβιστική επίθεση στη Χάιφα, την Τετάρτη, αλλά συνέχεια των στρατιωτικών επιχειρήσεων κατά των τρομοκρατών και της υποδομής τους. Είμαστε σε διαρκή πόλεμο», κατέληξε. Σύμφωνα με ισραηλινές στρατιωτικές πηγές, στόχος της επιχείρησης ήταν ο Αμπντέλ Καρίμ Ζιάντα, στέλεχος της «Χαμάς», ο οποίος και συνελήφθη, ενώ το σπίτι του ανατινάχτηκε, αφού σε αυτό, όπως ανακοινώθηκε, βρέθηκαν μεγάλες ποσότητες εκρηκτικών και όπλων.

«Δεν πρόκειται σε καμία περίπτωση για εκδίκηση», υποστήριζε ο εκπρόσωπος του ισραηλινού ΥΠΕΞ, Μαρκ Σοφέρ, διατεινόμενος, μάλιστα, ότι ποτέ «δε θα ήταν στόχος οι αθώοι πολίτες. Αλλά οι τρομοκράτες έχουν την έδρα τους ανάμεσα σε σπίτια. Αλλωστε, η επιχείρησή μας άρχισε μετά τα μεσάνυχτα, οπότε στους δρόμους του Τζαμπάλιγιε δεν κυκλοφορούν πολίτες, αλλά μόνο δολοφόνοι!». Αποκαλυπτικός και ο Αριέλ Σαρόν, ο οποίος τόνιζε ότι «για χρόνια ολόκληρος ο κόσμος, ακόμη και οι στενότεροι σύμμαχοί μας, δεν αντιλαμβανόταν τον κίνδυνο της τρομοκρατίας. Σήμερα, είναι ξεκάθαρο ότι η τρομοκρατία που έπληξε τους διδύμους πύργους είναι η ίδια που σκοτώνει Ισραηλινούς μαθητές μέσα στα αστικά λεωφορεία».

Μετά την επίθεση αυτοκτονίας στη Χάιφα, η οποία στοίχισε τη ζωή σε 15 ανθρώπους, εκ των οποίων οι 8 ήταν μικρότεροι των 18 χρόνων και οι 2 Αραβες Ισραηλινοί, συνήλθε εκτάκτως το Συμβούλιο Ασφαλείας του Ισραήλ. Χαρακτηριστικά, ο υπουργός Αμυνας, Σαούλ Μοφάζ, εισερχόμενος στην αίθουσα, υποστήριζε ότι δε θα ακολουθήσει «καμία ευρεία επιχείρηση αντιποίνων, απλώς θα συνεχίσουμε τα πλήγματα κατά των τρομοκρατών». Η επίθεση στη Χάιφα αποδίδεται σε έναν 20χρονο Παλαιστίνιο από τη Χεβρώνα, που φέρεται να ήταν μέλος της «Χαμάς». Ο πατέρας και τα αδέλφια του συνελήφθησαν, αλλά η οργάνωση απέφυγε να αναλάβει την ευθύνη της επίθεσης.

Παράλληλα με την επιδρομή στο Τζαμπάλιγιε, ο ισραηλινός στρατός επέβαλε αυστηρό αποκλεισμό στα αυτόνομα εδάφη, ενώ σφοδρή ανταλλαγή πυρών ξέσπασε και στη συνοικία Γουάντι Μάλι, της Βηθλεέμ, όπου σκοτώθηκε ένας Παλαιστίνιος, που φέρεται να ήταν μέλος της «Τζιχάντ», και τραυματίστηκε ένας Ισραηλινός στρατιώτης.

ΗΠΑ - ΚΙΝΑ - ΡΩΣΙΑ - ΚΟΡΕΑΤΙΚΗ ΧΕΡΣΟΝΗΣΟΣ
Πιέσεις για άμεσες συνομιλίες...

ΠΕΚΙΝΟ-ΜΟΣΧΑ-ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ-ΣΕΟΥΛ-ΠΙΟΝΓΚΓΙΑΝΓΚ.-

Η πολιτική του Στέιτ Ντιπάρτμεντ όσον αφορά στην όξυνση και διόγκωση των περιφερειακών αντιδράσεων εις βάρος της ΛΔ Κορέας, μοιάζει να βρίσκεται σε αδιέξοδο. Η δε άρνηση της κυβέρνησης του προέδρου Τζ. Ου. Μπους, να επιλύσει τις «πυρηνικές» διαφορές που έχει με τη ΛΔ Κορέας μέσω άμεσων διμερών συνομιλιών, όχι μόνον δεν προκαλεί κατανόηση αλλά την αντίδραση συμμάχων και περιφερειακών δυνάμεων στην περιοχή...

Δεν είναι τυχαίο πως χτες οι υπουργοί Εξωτερικών Κίνας και Ρωσίας (όχι από κοινού αλλά μεμονωμένα) κάλεσαν την Ουάσιγκτον να επιλύσει τις διαφορές της με την Πιονγκγιάνγκ διά της οδού των άμεσων, διμερών (και όχι διεθνών ή περιφερειακών όπως επιθυμεί η κυβέρνηση Μπους) συνομιλιών... Κατέστησαν δε σαφές πως τους είναι σχεδόν ακατανόητη η άρνηση της κυβέρνησης Τζ. Ου. Μπους να συνομιλήσει με την κυβέρνηση του Βορειοκορεάτη ηγέτη Κιμ Γιονγκ Β΄.

«Το βασικό σημείο είναι πως υποστηρίζουμε την αποπυρηνικοποίηση της Κορεατικής Χερσονήσου προς χάριν της ειρήνης και της σταθερότητας σ' αυτή τη γωνιά της υφηλίου... Ο πιο αποτελεσματικός τρόπος για να επιτευχθεί αυτό, είναι ΛΔ Κορέας και ΗΠΑ να συνομιλήσουν άμεσα μεταξύ τους», σημείωσε ο Κινέζος υπουργός Εξωτερικών Τανγκ Ζιανγκχουάν. Ο ίδιος σημείωσε σ' άλλο σημείο πως οι όποιες πιέσεις ή κυρώσεις έναντι της ΛΔ Κορέας «θα προκαλέσουν πάρα πολλές περιπλοκές». Και κατέληξε:«Ολοι μαζί έχουμε απευθύνει έκκληση για διάλογο!»

«Δεν υπάρχει καμία άλλη εναλλακτική πρόταση παρά η ειρηνική διευθέτηση των προβλημάτων στην Κορεατική Χερσόνησο μέσω διαπραγματεύσεων. Ζητούμε από Ουάσιγκτον και Πιονγκγιάνγκ, να επιδείξουν σοφία και αυτοσυγκράτηση, να αποφύγουν ενέργειες και δηλώσεις που να κλιμακώνουν την ένταση», σημείωσε απ' τη Μόσχα και ο Ρώσος υφυπουργός Εξωτερικών Αλεξάντερ Λοσιόικοφ. Αξίζει να σημειωθεί πως η δήλωση του Ρώσου υφυπουργού έγινε μετά απ' τη συνάντησή του με τον ειδικό απεσταλμένο του ΓΓ του ΟΗΕ Κόφι Ανάν, Μορίς Στρονγκ, παρουσία και του αναπληρωτή υπουργού Εξωτερικών Γιούρι Φεντόροφ...

Παρασκηνιακές διαβουλεύσεις;

Αμερικανοί «ιδιώτες» εμπειρογνώμονες επί πυρηνικών θεμάτων «συναντήθηκαν πριν τρεις βδομάδες σε Βερολίνο και Ν. Υόρκη» με Βορειοκορεάτες αξιωματούχους. Την είδηση μετέδωσε χτες το ιαπωνικό πρακτορείο ειδήσεων ΚΙΟΝΤΟ επικαλούμενο ως πηγή Αμερικανούς αξιωματούχους που θέλησαν να τηρήσουν ανωνυμία. Η πληροφορία αναπαρήχθη ταχύτατα και απ' τα άλλα διεθνή πρακτορεία (Ρόιτερς, Ασοσιέιτεντ Πρες) που έσπευσαν να παρατηρήσουν πως παρά την έλευση νέων αμερικανικών βομβαρδιστικών στη Νήσο Γκουάμ του Ειρηνικού και τη σκληρή ρητορική γλώσσα μεταξύ Ουάσιγκτον-Πιονγκγιάνγκ, έχουν ανοίξει ανεπισήμως και παρασκηνιακώς δίαυλοι επικοινωνίας μεταξύ των δύο χωρών. Σ' αυτό, ανέφεραν χτες δημοσιεύματα νοτιοκορεατικών εφημερίδων, συνέβαλε η προ μερικών βδομάδων συνάντηση του Νοτιοκορεάτη προεδρικού απεσταλμένου, Ρα Γιονγκ-γιλ στο Πεκίνο με Βορειοκορεάτες αξιωματούχους...

Επιπλέον, ανταποκριτές των Ρόιτερς και Ασοσιέιτεντ Πρες σημείωναν πως «πλέον οι ΗΠΑ αλλά και οι σύμμαχοί τους στην περιοχή - Ιαπωνία, Ν. Κορέα - συμβιβάζονται με την ιδέα να γίνει η ΛΔ Κορέας πυρηνική δύναμη»... Ωστόσο, σημείωναν οι ίδιες πηγές, η κυβέρνηση Τζ. Ου. Μπους φαίνεται να προσανατολίζεται πλέον στο να εμποδίσει τη ΛΔ Κορέας να «κάνει εξαγωγές πυρηνικών και βαλλιστικών όπλων»...

Μέσα σ' όλα αυτά, η πολιτική του Τζ. Ου. Μπους έναντι της ΛΔ Κορέας δέχεται πλέον και τα πυρά... στελεχών του «Δημοκρατικού Κόμματος» που χτες (κατά τη διάρκεια σχετικής συνεδρίασης στο Κογκρέσο) ζήτησαν απ' το Λευκό Οίκο να προβεί, δίχως άλλες καθυστερήσεις, σε συνομιλίες με την κυβέρνηση της ΛΔ Κορέας. «Μόνο μετά από άμεσες συνομιλίες, θα μπορούμε να ξέρουμε τι ακριβώς προθέσεις έχει η άλλη πλευρά... Και εάν εξαντληθούν όλα τα διαπραγματευτικά περιθώρια, τότε μόνο δε θα πρέπει να αποκλειστεί το ενδεχόμενο στρατιωτικής λύσης» είπαν Δημοκρατικοί γερουσιαστές...

ΥΠΟΣΑΧΑΡΙΑ ΑΦΡΙΚΗ
Μέσος όρος ζωής σε επίπεδα Μεσαίωνα λόγω... AIDS!

ΚΕΪΠ ΤΑΟΥΝ.--

Το HIV που προκαλεί τον ιό του AIDS είναι γνωστό πως προκαλεί εδώ και μία 20ετία ανεπούλωτες πληγές ιδιαίτερα στις κοινωνίες των αναπτυσσόμενων φτωχών. Μία συνέπεια της αδυναμίας των κυβερνήσεων αφρικανικών χωρών να παράσχουν (λόγω των εμποδίων που προβάλλουν πολυεθνικές φαρμακοβιομηχανίες) αποτελεσματικά φαρμακευτικά παρασκευάσματα για την αναχαίτιση των θυμάτων του AIDS είναι επίσης γνωστή. Ομως, μία από τις συνέπειες αυτής της μάστιγας είναι πως σε λίγα χρόνια, τα ποσοστά του μέσου όρου ζωής των κατοίκων της υποσαχάριας Αφρικής θα κυμαίνονται σε επίπεδο προ της εποχής του Μεσαίωνα στην Ευρώπη...

Μελέτη που παρουσίασαν χτες επιστήμονες στο Κέιπ Τάουν της Ν. Αφρικής αναφέρει μεταξύ άλλων πως ο μέσος όρος ζωής των φτωχών μαύρων Νοτιοαφρικανών (χώρα με ποσοστό ασθενών με AIDS άνω του 11,5% του συνολικού πληθυσμού!) περιορίζεται στα 40 με 45 χρόνια.

Σ' άλλες χώρες της υποσαχάριας Αφρικής (με το 70% του πληθυσμού να υποφέρει από AIDS) o μέσος όρος ζωής είναι ακόμη χαμηλότερος. Στην Μποτσουάνα προβλέπεται πως έως το 2010 η διάρκεια μέσου όρους ζωής δε θα ξεπερνά τα 29 χρόνια! Μέχρι το τέλος της τρέχουσας δεκαετίας, προβλέπεται πως στο Μαλάουι και στη Μοζαμβίκη ο μέσος όρος ζωής δε θα ξεπερνά τα 40 χρόνια. Στη Ζουαζιλάνδη τα 30. Στη Ζιμπάμπουε τα 31. Στο Λεσόθο τα 33 χρόνια. Στη Ζάμπια ο μέσος όρος ζωής δε θα ξεπερνά τα 34...



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ