ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 7 Μάρτη 2003
Σελ. /40
ΔΙΕΘΝΗ
ΠΑΚΙΣΤΑΝ - ΗΠΑ
«Επιχείρηση σύλληψης» του Οσάμα μπιν Λάντεν;

ΙΣΛΑΜΑΜΠΑΝΤ - ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.- Οι πληροφορίες που απέσπασαν από τις ανακρίσεις του Χαλέντ Σέιχ Μοχάμεντ και άλλων στελεχών και συμπαθούντων την Αλ Κάιντα δεν αποκλείεται να χρησιμοποιηθούν για μια πιθανή επιχείρηση «σύλληψης του Οσάμα μπιν Λάντεν», μετέδιδε χθες το ABC, τηλεοπτικό δίκτυο των ΗΠΑ. Σύμφωνα με το δίκτυο, οι αμερικανικές αρχές, βάσει στοιχείων που απέσπασαν από συλληφθέντες στο Πακιστάν και υλικού που βρέθηκε στην κατοχή του Χαλέντ, πιστεύουν ότι ο μπιν Λάντεν βρίσκεται στην απομακρυσμένη περιοχή Μπαλουχιστάν, στην άναρχη μεθόριο ανάμεσα στο Πακιστάν, στο Αφγανιστάν και το Ιράν.

Επικαλούμενος πηγή των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών, δημοσιογράφος του ABC είπε πως η κυβέρνηση των ΗΠΑ θεωρεί πως μπορεί «να συλλάβει» τον Σαουδάραβα πρώην συνεργάτη της CIA που θεωρείται ηγέτης της Αλ Κάιντα. Ο Τζορτζ Τένετ, διευθυντής της CIA, συναντήθηκε την Τετάρτη στο Πακιστάν με τον Πρόεδρο Περβέζ Μουσάραφ, τον οποίο «συνεχάρη» για τη σύλληψη του Χαλέντ, ο οποίος αναγορεύθηκε σε «εγκέφαλο» των επιθέσεων της 11ης Σεπτεμβρίου 2001 στις ΗΠΑ (αν και προηγουμένως οι αμερικανικές υπηρεσίες πίστευαν ότι ήταν ...22ος στην ιεραρχία της οργάνωσης). Χθες ο Μουσάραφ είχε τηλεφωνική συνομιλία με τον Τζορτζ Μπους, ο οποίος επίσης τον «ευχαρίστησε», σύμφωνα με την επίσημη εκδοχή των γεγονότων. Ο Λευκός Οίκος, πάντως, προσπάθησε να υποβαθμίσει τις «διαρροές» ότι επίκειτο χθες επιχείρηση σύλληψης του Σαουδάραβα.

Στη σύλληψη του Χαλέντ, αλλά και του Μουσταφά Αχμέντ αλ - Χαουσάουι, που οι αμερικανικές αρχές θεωρούν «χρηματοδότη» των επιθέσεων της 11ης Σεπτεμβρίου, αναμενόταν να αναφερθεί χθες το απόγευμα (νωρίς το πρωί ώρα Ελλάδας) ο Μπους σε τηλεοπτικό του διάγγελμα.

Αναλυτές έλεγαν ότι ο πραξικοπηματίας στρατηγός (πρόεδρος για τους φίλους) Μουσάραφ προσπαθεί να παίξει «ένα διπλό παιγνίδι»: Από τη μια, να δώσει την εικόνα ότι συνεργάζεται και υποστηρίζει πλήρως τις ΗΠΑ στον «πόλεμο κατά της τρομοκρατίας» και, από την άλλη, να μην προκαλέσει το λαϊκό αίσθημα. Η θεωρία ότι ο αμερικανικός «πόλεμος κατά της τρομοκρατίας» είναι, κατ' ουσίαν, πόλεμος κατά του Ισλάμ έχει αρκετούς οπαδούς στο Πακιστάν.

ΓΕΡΜΑΝΙΑ
Νέα άνοδος της ανεργίας

ΒΕΡΟΛΙΝΟ.--

Ο αριθμός των ανέργων αυξήθηκε και πάλι, μόλις μια ανάσα από το ιστορικό ρεκόρ των πέντε εκατομμυρίων ανέργων, ενώ το ποσοστό στη μεγαλύτερη αγορά της ευρωζώνης σκαρφάλωσε στο 11,3%, (11,1% τον Ιανουάριο) σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα το Ομοσπονδιακό Γραφείο Εργασίας, αυξάνοντας σύμφωνα με τους αναλυτές τις πιέσεις που ασκούνται στον καγκελάριο Γκέρχαρντ Σρέντερ αφού αναμένεται ότι εκτός ταχύτατης βελτίωσης, η Γερμανία θα αγγίξει εκ νέου το ρεκόρ των 4,823 εκατομμυρίων ανέργων του Γενάρη του 1998 επί θητείας Χέλμουτ Κολ.

Σύμφωνα με τα στοιχεία, ο αριθμός των ανέργων στη Γερμανία, σε μη εποχική βάση, αυξήθηκε τον Φλεβάρη κατά 83.100 σε σχέση με το Γενάρη, ανερχόμενος σε 4,706 εκατομμύρια από 4,62 εκατομμύρια. Σε ετήσια βάση ο αριθμός των ανέργων αυξήθηκε κατά 410.000.

Ηδη το Γενάρη, ο αριθμός των ανέργων διογκώθηκε εντυπωσιακά κατά 398.000, εκτινάσσοντας το ποσοστό ανεργίας στο 11,1% από 10,1% το Δεκέμβρη του 2002. Σχολιάζοντας τα στοιχεία, ο πρόεδρος του Ομοσπονδιακού Γραφείου Εργασίας Φλόριαν Γκέρστερ εμφανίστηκε ελάχιστα αισιόδοξος, επισημαίνοντας ότι η οικονομία της χώρας βρίσκεται σε στασιμότητα, γεγονός που εμποδίζει την ανάκαμψη της αγοράς εργασίας.

Η έκθεση ήρθε τη στιγμή που ο Γερμανός καγκελάριος βρίσκεται σε δεινή θέση, αφού οι προσπάθειές του να προωθήσει τα σχέδιά του για μεταρρύθμιση της οικονομίας έχουν αποτύχει: η κυβέρνηση απέτυχε να εξασφαλίσει την υποστήριξη των εργατικών συνδικάτων για σχέδιο που θα καθιστούσε ευκολότερη για μικρές επιχειρήσεις τη μείωση του εργατικού δυναμικού τους. Ο Σρέντερ διαβεβαίωσε, παρ' όλα αυτά, ότι θα προωθήσει το σχέδιο ακόμη και μετά την κατάρρευση των τριμερών συνομιλιών με τις συνδικαλιστικές ενώσεις και την εργοδοσία.

Στο μεταξύ, απεργία πραγματοποίησαν οι σιδηροδρομικοί, την πρώτη μετά από μια σειρά προειδοποιητικών στάσεων κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου, όταν ελάμβαναν χώρα και οι διαπραγματεύσεις για τη συλλογική σύμβαση εργασίας, που κατέληξαν σε αδιέξοδο, αφού η εταιρία Σιδηροδρόμων παραμένει αδιάλλακτη, αποδεχόμενη αύξηση των αποδοχών των εργαζομένων έως 1,3%, ενώ τα συνδικάτα Transnet και GDBA, απαιτούν 5% και σύμφωνα με τους εκπροσώπους των συνδικάτων να εντατικοποιήσουν τις πιέσεις προς την εργοδοσία μέσω απεργιών και κινητοποιήσεων.

ΑΛΓΕΡΙΑ
Συντριβή αεροσκάφους

ΑΛΓΕΡΙ.--

Συνετρίβη την Πέμπτη επιβατικό αεροσκάφος της εταιρίας «Air-Algeria», στην πόλη Ταμάνρασετ, που βρίσκεται στο νότιο τμήμα της Αλγερίας, λίγο μετά την απογείωσή του, σύμφωνα με πληροφορίες, λόγω μηχανικού προβλήματος. Στο αεροσκάφος, τύπου «Μπόινγκ 737», επέβαιναν 97 επιβάτες και έξι μέλη πληρώματος και είχε προορισμό το Αλγέρι. Η εταιρία κάνει λόγο για έναν μόνο επιζήσας. Με εντολή του πρωθυπουργού, μετέβη στην περιοχή ομάδα αντιμετώπισης προβλημάτων έκτακτης ανάγκης, καθώς και οι υπουργοί Εσωτερικών και Μεταφορών, της χώρας.

Το Ταμάνρασετ, είναι χώρος με αρχαιολογικά μνημεία, που επισκέπτονται οι τουρίστες, ωστόσο, δεν έχει γίνει γνωστό μέχρι στιγμής, εάν και πόσοι ξένοι βρίσκονταν στο αεροσκάφος...

ΕΚΟΥΑΔΟΡ
Πυρκαγιά στο Κοινοβούλιο

ΚΙΤΟ.--

Μεγάλη πυρκαγιά, ξέσπασε για άγνωστο λόγο μέχρι στιγμής, στο εσωτερικό του Κοινοβουλίου του Ισημερινού, στο Κίτο, και για την κατάσβεσή της έχουν κινητοποιηθεί όλες οι πυροσβεστικές μονάδες της πρωτεύουσας.

Ο εκπρόσωπος της πυροσβεστικής υπηρεσίας σε δηλώσεις του, δε διευκρίνισε εάν υπάρχουν θύματα, ωστόσο, όπως είπε, η φωτιά ξεκίνησε από τη βιβλιοθήκη, που στεγάζεται στον πρώτο όροφο του κτιρίου. Ακολούθησαν εκρήξεις και πυκνός καπνός κάλυψε την περιοχή. Σύμφωνα με τον Ερυθρό Σταυρό του Εκουαδόρ, οι μονάδες διάσωσης προσπαθούν να απομακρύνουν περίπου δέκα άτομα από την ταράτσα του κτιρίου, τα οποία, στην προσπάθειά τους να σωθούν, κατέφυγαν εκεί.

ΙΝΔΟΝΗΣΙΑ
Νόμος το σκληρό «αντιτρομοκρατικό» πακέτο...

ΤΖΑΚΑΡΤΑ.--

Νόμος του ινδονησιακού κράτους αποτελεί από χτες το «αντιτρομοκρατικό» νομοσχέδιο, καθώς αυτό ενεκρίθη από την πλειοψηφία των μελών της ινδονησιακής Εθνοσυνέλευσης.

Ο νέος νόμος επιτρέπει την επιβολή της θανατικής ποινής και την άνευ δίκης κράτηση όσων κατηγορηθούν για τρομοκρατικές ενέργειες... Οι ύποπτοι για τρομοκρατία υποβάλλονται σε ανάκριση και κράτηση δίχως απαγγελία κατηγοριών έως και έξι μήνες. Επιπλέον, οι εκθέσεις των αντιτρομοκρατικών υπηρεσιών μπορούν να παρουσιαστούν ως «στοιχεία» στα δικαστήρια, ενώ οι ειδικές αστυνομικές και αντιτρομοκρατικές υπηρεσίες επιτρέπεται να παραβιάζουν το απόρρητο επικοινωνιών προχωρώντας σε υποκλοπές ταχυδρομικών επιστολών, ηλεκτρονικού ταχυδρομείου και τηλεφωνικών συνδιαλέξεων...

Προ της ψήφισης του τρομονομοσχεδίου από την ινδονησιακή Εθνοσυνέλευση, είχαν τεθεί από τον περασμένο Οκτώβρη σε εφαρμογή (παρόμοιου περιεχομένου) προεδρικά «αντιτρομοκρατικά» διατάγματα με εφαλτήριο την πολύνεκρη τρομοκρατική επίθεση στο Μπαλί και υπό το μοχλό ισχυρών πιέσεων εκ μέρους της κυβέρνησης του Προέδρου των ΗΠΑ...

ΑΡΜΕΝΙΑ
Προεδρικές εκλογές

ΕΡΕΒΑΝ.--

Πρόεδρος της Αρμενίας επανεκλέχτηκε ο Ρομπέρτ Κοτσαριάν στο δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών που διεξήχθη την Τετάρτη, 5 Μάρτη, ανακοίνωσε ο πρόεδρος της Κεντρικής Εκλογικής Επιτροπής Αρτάκ Σαγρκαντιάν. (Προσέλευση στις κάλπες 55%). Αναμετρήθηκαν δυο υποψήφιοι: ο νυν πρόεδρος Ρομπέρτ Κοτσαριάν και ο ηγέτης του αντιπολιτευόμενου Λαϊκού Κόμματος Στεπάν Ντεμιρτσιάν. Στον πρώτο γύρο που διεξήχθη στις 19 Φλεβάρη, ο Κοτσαριάν είχε λάβει το 49,5% και ο Ντεμιρτσιάν το 28,2%. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα του δεύτερου γύρου, ο Κοτσαριάν λαμβάνει το 67,5% των ψήφων και ο αντίπαλός του, ηγέτης του Λαϊκού Κόμματος, Ντεμιρτσιάν - το 32,5%. Η αντιπολίτευση δεν αναγνωρίζει τα αποτελέσματα των εκλογών και, όπως δήλωσε ο Ντεμιρτσιάν, θα προσφύγει στο Συνταγματικό Δικαστήριο της χώρας με αίτημα να θεωρηθούν άκυρα τα αποτελέσματα των εκλογών. Επισήμανε ότι η αντιπολίτευση «διαθέτει πλήθος αποδείξεων για πολυάριθμες νοθείες στη διάρκεια της ψηφοφορίας».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ