ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 18 Μάρτη 2003
Σελ. /40
ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟΣ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ
Νυν υπέρ πάντων οι ... ΗΠΑ!

Ενας πολύ αποκαλυπτικός διάλογος, χτες, στο «πρες ρουμ»

«Να μιλάμε μεταξύ μας τη γλώσσα της αλήθειας. Πρέπει να ενημερώνεται ο ελληνικός λαός για τα πραγματικά προβλήματα που υπάρχουν»!

Αυτή ήταν μια αποστροφή των χτεσινών δηλώσεων του Χρ. Πρωτόπαππα σχετικά με τον επερχόμενο πόλεμο και τη στάση της κυβέρνησης απέναντι σε αυτόν.

«Να μιλάμε τη γλώσσα της αλήθειας», λοιπόν! Προσέξτε τώρα το διάλογο που αναπτύχθηκε στην αίθουσα Τύπου, χτες, για να δείτε τι σημαίνει, όχι φυσικά «γλώσσα της αλήθειας», αλλά κακοποίηση της αλήθειας, ραγιαδισμός και συνενοχή στο έγκλημα. Και, μάλιστα, από αυτούς που - κατά τα λοιπά - υποκρίνονται τους ...«φιλαλήθεις»!

Ο διάλογος στο «πρες ρουμ»

ΜΠΟΓΙΟΠΟΥΛΟΣ: Για να μιλήσουμε τη γλώσσα της αλήθειας, όπως είπατε. Μέχρι τώρα γινόταν αποδεκτό ότι όποιος συμμετείχε σε μια παρανομία με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, ήταν συνένοχος σε αυτή την παρανομία. Εσείς αποδεχτήκατε τη δήλωση που είχε κάνει προχτές ο κ. Ανάν, πως όποιος κινηθεί έξω από τις αποφάσεις του ΟΗΕ, θα κινηθεί παράνομα. Επομένως, δίνει κανένα δικαίωμα η όποια συμφωνία έχουμε με τις ΗΠΑ, το ελληνικό έδαφος, εν προκειμένω η Σούδα, να χρησιμοποιείται σε παρανομίες;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΠΑΣ: Υπάρχουν διεθνείς συμφωνίες της χώρας, οι οποίες τηρούνται. Και δεν είναι σημερινές, είναι πριν από πολλά χρόνια και ισχύουν επί πολλά χρόνια. Σας πληροφορώ ότι δε συμβαίνει αυτό μόνον με την Ελλάδα, συμβαίνει με πάρα πολλές χώρες. Θέλω να σας παραπέμψω σε δηλώσεις ακόμη και του Προέδρου Σιράκ, που γνωρίζετε τι στάση έχει ακολουθήσει η Γαλλία επ' αυτού του θέματος.

ΚΑΛΑΡΙΤΗΣ: Ακουσα την απάντησή σας προηγουμένως για το θέμα των διευκολύνσεων. Θέλω, όμως, να ρωτήσω κάτι συγκεκριμένο: Ο Βέλγος υπουργός Εξωτερικών, η χώρα του οποίου με την Αμερική είχε ανάλογες συμφωνίες επίσης, είπε ότι αν υπάρξουν μονομερείς ενέργειες από τις ΗΠΑ οι οποίες θα είναι παράνομες, δεν πρόκειται η χώρα του να δώσει εναέριο χώρο και άλλες διευκολύνσεις, διότι δε θα υπόκειται πλέον στις διμερείς ή συμβατικές συμφωνίες που έχουν, θα πρόκειται περί παράνομου πολέμου.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΠΑΣ: Εχω τοποθετηθεί σ' αυτό αναλυτικά.

ΚΑΛΑΡΙΤΗΣ: Στο θέμα των διευκολύνσεων, είναι ενημερωμένη πλήρως η κυβέρνηση για τις δραστηριότητες που γίνονται στο λιμάνι της Σούδας, γιατί παρατηρείται μεγάλος φόρτος καραβιών, ο οποίος ενδεχομένως να μην είναι...

ΠΡΩΤΟΠΑΠΠΑΣ: Τηρείται ό,τι προβλέπεται από τις συμφωνίες μας που ισχύουν εδώ και πολλά χρόνια.

ΦΙΛΗΣ: Προηγουμένως, παραπέμψατε σε μια δήλωση του Γάλλου Προέδρου, κ. Σιράκ. Σε ποια ακριβώς δήλωση παραπέμπετε, για να καταλάβω; Δεν αφορά, όμως, βάσεις αμερικανικές...

ΠΡΩΤΟΠΑΠΠΑΣ: Για τα αεροπλάνα.

ΜΠΟΓΙΟΠΟΥΛΟΣ: Σε εισαγωγικά αυτό που θα πω: «Καμία εμπλοκή της Ελλάδας στον πόλεμο, κύριε Μητσοτάκη. Να γυρίσει η φρεγάτα αμέσως πίσω, κ. Μητσοτάκη». Ηταν μια δήλωση του Ανδρέα Παπανδρέου στη Βουλή στις 16/1/1991. Και συνεχίζει: «Παρά τις όποιες αποφάσεις του ΟΗΕ». Θέλετε να μου πείτε γιατί έχει αλλάξει η θέση σας, 12 χρόνια μετά;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΠΑΣ: Συμμετέχει κάποια φρεγάτα στις πολεμικές επιχειρήσεις; Δε συμμετέχει. Πρόκειται για δύο διαφορετικά μεταξύ τους ζητήματα.

ΜΠΟΓΙΟΠΟΥΛΟΣ: Αυτό που εννοούσε ο Ανδρέας Παπανδρέου ήταν καμία εμπλοκή της Ελλάδας. Γιατί έχει αλλάξει η θέση σας;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΠΑΣ: Αν έχετε μετατραπεί σε αυθεντικό ερμηνευτή του Ανδρέα Παπανδρέου, εκπλήσσομαι.

ΜΠΟΓΙΟΠΟΥΛΟΣ: Εσείς που είστε ο αυθεντικός ερμηνευτής του, θέλετε να μου πείτε γιατί το '91 το ΠΑΣΟΚ ως αντιπολίτευση έλεγε «όχι» στην εμπλοκή της Ελλάδας και σήμερα δίνει τον εναέριο χώρο, δίνει τη Σούδα και τα ελληνικά πληρώματα των AWAKS στον πόλεμο;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΠΑΣ: Θέλω να σας υπενθυμίσω ότι μπλέκετε δύο ανόμοια μεταξύ τους ζητήματα. Η φρεγάτα η οποία βρίσκεται στον Περσικό δε μετέχει σε κανενός είδους πολεμικές επιχειρήσεις. Κάνει μια τελείως διαφορετική δουλιά, για μια τελείως διαφορετική διεθνή συμφωνία, στην οποία μετέχουν όλα τα κράτη. Εκτελεί ένα έργο με το χαρακτήρα επιθεώρησης για την αντιμετώπιση τυχόν τρομοκρατικών ενεργειών. Δεν έχει καμία σχέση με τις πολεμικές επιχειρήσεις.

ΜΠΟΓΙΟΠΟΥΛΟΣ: Η Σούδα έχει σχέση με τις πολεμικές επιχειρήσεις των Αμερικανών;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΠΑΣ: Σας είπα ότι έχουμε κάνει κάποιες διεθνείς συμφωνίες, οι οποίες, τις τελευταίες δεκαετίες με όλες τις κυβερνήσεις, ισχύουν.

ΜΠΟΓΙΟΠΟΥΛΟΣ: Οι διμερείς συμφωνίες με τις ΗΠΑ μάς επιτρέπουν να συμμετέχουμε σε παρανομίες;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΠΑΣ: Ο,τι είχα να πω το είπα.

Αποκαλυπτήρια!

Οπως γίνεται αντιληπτό, τα όσα διαμείφθηκαν χτες στο «πρες ρουμ» ήταν εξόχως αποκαλυπτικά.

Ο κ. Πρωτόπαππας και κατ' επέκταση η κυβέρνηση θέτουν υπεράνω των υποχρεώσεών τους έναντι της ανθρωπότητας, τις υποχρεώσεις τους έναντι των ΗΠΑ!

Απέδειξε ότι η υποκρισία του ΠΑΣΟΚ όταν είναι στην αντιπολίτευση (δηλώσεις Παπανδρέου το 1991) και η συνενοχή του στα ιμπεριαλιστικά εγκλήματα (όταν είναι στην κυβέρνηση) αποτελούν τις όψεις του ίδιου νομίσματος της υποτέλειας.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος πιάστηκε στα πράσα να ψεύδεται ασύστολα, παρουσιάζοντας τη συμμετοχή των ελληνικών πλοίων στη ΝΑΤΟική αρμάδα στον Περσικό περίπου σαν ...«τουριστική εκδρομή»!

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ομολόγησε κυνικά ότι ακόμα και αν οι ΗΠΑ δράσουν μονομερώς, ακόμα και αν τορπιλίσουν τον ΟΗΕ, η κυβέρνηση θα τους προσφέρει τη Σούδα, τα ΑΒΑΚΣ, τον εναέριο χώρο της Ελλάδας και κάθε είδους διευκόλυνση για τον πόλεμο!

Αυτή είναι η ...«ειρηνόφιλη» κυβέρνηση του κ. Σημίτη!

ΣΟΥΔΑ
Στρατηγικής σημασίας βάση για τα σχέδια των Αμερικανών

Σε πολεμική ετοιμότητα βρίσκεται η βάση της Σούδας, στα πλαίσια της προετοιμασίας των αμερικανικών δυνάμεων για την επικείμενη επίθεση κατά του Ιράκ. Η Σούδα αποτελεί την πανηγυρική διάψευση, όλων των ισχυρισμών της κυβέρνησης ότι δήθεν η Ελλάδα δε συμμετέχει στον πόλεμο. Εξάλλου, και η ευρύτερη περιοχή της Κρήτης, από πλευράς ενεργοποίησης οπλικών συστημάτων και μέτρων ασφάλειας, θυμίζει πολεμική ζώνη. Να σημειωθεί ότι στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου βρίσκεται σε εξέλιξη η ΝΑΤΟική επιχείρηση «Διαρκής Ελευθερία» στα πλαίσια του «αντιτρομοκρατικού» πολέμου, που έχουν κηρύξει οι Αμερικανοί.

Η αεροπορική και ναυτική βάση της Σούδας αποτελεί στρατηγικής σημασίας βάση για τα σχέδια των Αμερικανών. Ειδικά δε, με τα μέτρα που έχουν ληφθεί τον τελευταίο καιρό, αποτελεί πλέον αμερικανικό έδαφος, όπου πολεμικά πλοία και αεροσκάφη των ΗΠΑ μπορούν να μπαινοβγαίνουν, χωρίς καν και τις τυπικές διατυπώσεις που υποτίθεται πως ισχύουν, αφού από την ελληνική κυβέρνηση έχει ήδη δοθεί, από την περίοδο της επίθεσης κατά του Αφγανιστάν, η έγκριση για ελαχιστοποίηση της προειδοποίησης κατάπλου πλοίων και προσγείωσης αεροσκαφών συλλογής πληροφοριών. Ουσιαστικά, οι ελληνικές στρατιωτικές αρχές πληροφορούνται εκ των υστέρων τις κινήσεις των αμερικανικών αεροσκαφών και πλοίων. Στα μέσα που έχουν εξασφαλίσει οι Αμερικανοί, εντάσσεται και η παραχώρηση του ελληνικού εναέριου χώρου, των λιμανιών και των αεροδρομίων της χώρας, ως εναλλακτικών για τις προσγειώσεις των πολεμικών αεροσκαφών, που θα παίρνουν μέρος στις επιχειρήσεις, όπως και η διάθεση των ελληνικών στρατιωτικών νοσοκομείων. Εξάλλου, ήδη, στην ευρύτερη περιοχή του Περσικού Κόλπου βρίσκεται σε μόνιμη βάση μια ελληνική φρεγάτα και, βέβαια, τα πληρώματα στα ιπτάμενα ραντάρ «AWACS», που έχουν μεταβεί στην Τουρκία.

Αποκαλυπτικά, για την πολεμική συνεισφορά της Σούδας είναι τα στοιχεία που αφορούν στον ελλιμενισμό στη βάση πολεμικών πλοίων, κυρίως αμερικανικών κατά το μήνα Φλεβάρη. Συγκεκριμένα, 86 πολεμικά πλοία διαφόρων τύπων ελλιμενίστηκαν μέσα στο μήνα για ανεφοδιασμό και συντήρηση και άλλες εργασίες. Τα πλοία αυτά κατανέμονται ως εξής: 3 πυρηνοκίνητα αεροπλανοφόρα, 5 πυρηνοκίνητα υποβρύχια, 14 φρεγάτες και αντιτορπιλικά, 1 καταδρομικό, 3 συμβατικά υποβρύχια, 1 καταμαράν, 4 πετρελαιοφόρα, 5 ναρκαλιευτικά και 50 βοηθητικά πλοία. Ταυτόχρονα, ανοιχτό παραμένει και το ενδεχόμενο να στρατοπεδεύσουν στη Σούδα Αμερικανοί στρατιώτες, πέραν αυτών που βρίσκονται εδώ και καιρό για τις ανάγκες φύλαξης των εγκαταστάσεων. Ολοι αυτοί έχουν εξασφαλισμένη ετεροδικία, δηλαδή όποια παρανομία, οποιοδήποτε έγκλημα κι αν διαπράξουν, δε θα κρίνονται από τους ελληνικούς νόμους.

Η βάση της Σούδας εντάσσεται, σύμφωνα με πρόσφατες κυβερνητικές δηλώσεις, στις «επιχειρησιακές διευκολύνσεις» που παρέχει η Ελλάδα στα αμερικανικά πολεμικά πλοία και αεροσκάφη. Η προσφορά της βάσης της Σούδας στην εξυπηρέτηση των αμερικανικών σχεδίων είναι ιδιαίτερα σημαντική και αναντικατάστατη. Η Κρήτη, στην καρδιά της Μεσογείου, προσφέρεται ως το βασικότερο στήριγμα του αμερικανικού στόλου για επιχειρήσεις σε οποιαδήποτε κατεύθυνση. Επίσης, η Σούδα συνδέεται επιχειρησιακά με τις αγγλικές βάσεις της Κύπρου και κατέχει στρατηγική θέση στους σχεδιασμούς των Αμερικανών για την ευρύτερη περιοχή. Μαζί δε με τις εγκαταστάσεις ραντάρ στη Ζήρο της Κρήτης αποτελεί έναν ενιαίο ιστό με τη βάση στο Ιντσιρλίκ της Τουρκίας και τις αμερικανικές βάσεις στη Γερμανία.

Η χρήση της Σούδας από τους Αμερικανούς έχει προϊστορία. Στον πρόσφατο πόλεμο του ΝΑΤΟ κατά της Γιουγκοσλαβίας, η βάση ήταν σε κατάσταση πολεμικής ετοιμότητας και εξυπηρετούσε τις επιχειρησιακές ανάγκες του ΝΑΤΟ. Ανάλογο ρόλο έπαιξε και στη διάρκεια των ΝΑΤΟικών βομβαρδισμών κατά των Σέρβων της Βοσνίας. Επίσης, και κατά την επιδρομή των ΗΠΑ ενάντια στη Λιβύη το 1986, κατά την περίοδο της επίθεσης στον Περσικό Κόλπο το 1991. Ανάλογη πολεμική ετοιμότητα επέδειξε η βάση της Σούδας και οι άλλες αμερικανικές βάσεις στην Ελλάδα την περίοδο του Πολέμου των 6 ημερών στη διώρυγα του Σουέζ, κατά τον αραβοϊσραηλινό πόλεμο, το 1973, στην επιδρομή των Ισραηλινών στο Λίβανο. Να θυμίσουμε ακόμα το ρόλο των αμερικανικών βάσεων, και της Σούδας, κατά την τουρκική εισβολή στην Κύπρο το 1974, όταν οι ΗΠΑ από τις βάσεις τους συνέβαλαν στην εξουδετέρωση κάθε ελληνικής αντίδρασης.

Επιχειρησιακές δυνατότητες

Οι επιχειρησιακές δυνατότητες της βάσης της Σούδας, σύμφωνα με τις ισχύουσες ελληνοαμερικανικές συμφωνίες για τις βάσεις, είναι οι ακόλουθες:

1. Λειτουργίες πτήσεων, συντήρηση και υποστήριξη των αεροσκαφών ναυτικής συνεργασίας των ΗΠΑ. Εχει παραχωρηθεί ο βόρειος βρόχος του πολεμικού αεροδρομίου της Σούδας, έκταση και υποδομή, για πλήρη υποστήριξη.

2. Χρησιμοποίηση του αεροδρομίου σαν εναλλακτικού για τα αεροσκάφη των αεροπλανοφόρων, για περιπτώσεις ανάγκης, δηλαδή σε περίπτωση βλάβης των αεροσκαφών στον αέρα ή βλάβης στο σύστημα ανάσχεσης των αεροσκαφών του αεροπλανοφόρου.

3. Εναποθήκευση, συντήρηση και συναρμολόγηση ναρκών. Οι Αμερικανοί διατηρούσαν πάντα ένα απόθεμα ναρκών στη Σούδα για τις επιχειρησιακές ανάγκες του 6ου Στόλου.

4. Εναποθήκευση και συντήρηση συμβατικών πυρομαχικών. Υπάρχουν αποθήκες πυρομαχικών στον Κόλπο της Σούδας, όπου έχουν τοποθετηθεί πυρομαχικά για τις ανάγκες των αεροσκαφών, που επιχειρούν από τα αεροπλανοφόρα.

5. Επικοινωνίες. Οι Αμερικανοί διαθέτουν στη βάση της Σούδας ασύρματες επικοινωνίες, για να επικοινωνούν με τα πλοία και τα αεροσκάφη του 6ου Στόλου.

6. Δραστηριότητες διοικητικής και εφοδιαστικής υποστήριξης. Η βάση της Σούδας χρησιμοποιείται σαν ενδιάμεσος σταθμός για τον εφοδιασμό του αμερικανικού στόλου σε υλικά και μέσα που μεταφέρονται με αεροσκάφη στα αεροπλανοφόρα ή με ελικόπτερα στα άλλα πλοία. Ακόμα και για τις ανάγκες του προσωπικού, η Σούδα αποτελεί τον ενδιάμεσο σταθμό και υπάρχουν γι' αυτό το σκοπό εγκαταστάσεις στρατωνισμού του προσωπικού.

7. Η βάση της Σούδας αποτελεί τη σημαντικότερη βάση για τα αεροσκάφη τάνκερ, για τον ανεφοδιασμό εν πτήσει των αεροσκαφών που υπάγονται στον 6ο Στόλο και άλλων αεροσκαφών παρακολούθησης.

8. Στάθμευση, διεξαγωγή πτήσεων, συντήρηση και υποστήριξη των αεροσκαφών ηλεκτρονικής αναγνώρισης και επεξεργασίας των στοιχείων στο έδαφος. Η λειτουργία αυτή στεγαζόταν στο Ελληνικό και είχε σκοπό την αναγνώριση όλων των ηλεκτρονικών εκπομπών στην περιοχή, την καταγραφή τους και την επεξεργασία τους σε ειδική τράπεζα πληροφοριών.

ΣΥΝΟΔΟΣ ΚΟΡΥΦΗΣ ΤΩΝ «15»
Στη σκιά του πολέμου

Στον αέρα, κυριολεκτικά, βρίσκεται η ημερήσια διάταξη της Συνόδου Κορυφής των δεκαπέντε ηγετών της Ευρωπαϊκής Ενωσης, που είναι προγραμματισμένη για την Πέμπτη και την Παρασκευή στις Βρυξέλλες. Η Ελληνική Προεδρία έχει περιλάβει στην ατζέντα το θέμα του πολέμου κατά του Ιράκ, αλλά προβλέπει ότι η συζήτηση γι' αυτό θα γίνει στο περιθώριο της Συνόδου και, συγκεκριμένα, κατά τη διάρκεια του δείπνου, το βράδυ της Πέμπτης. Αν, όμως, εν τω μεταξύ, αρχίσει η επιδρομή, μοιραία το θέμα θα κυριαρχήσει στις εργασίες της Συνόδου.

Πάντως, η επίσημη ημερήσια διάταξη της Συνόδου περιλαμβάνει δύο βασικά θέματα. Το πρώτο αφορά στην πορεία της «Συνέλευσης για το μέλλον της Ευρώπης», όπου συζητείται το Σύνταγμα της Ευρωπαϊκής Ενωσης, και το δεύτερο θέμα αφορά «στην πρόοδο των αποφάσεων της Λισαβόνας και στην πορεία για την ανάπτυξη, την ανταγωνιστικότητα και την απασχόληση στην Ευρώπη».

Σχετικά με τη «Συνέλευση για το μέλλον της Ευρώπης» είναι χαρακτηριστική η χτεσινή δήλωση του προέδρου της, Ζισκάρ Ντ' Εστέν, ο οποίος εμφανώς ανήσυχος για την πορεία των εργασιών τόνισε: «Θα επηρεάσει, αναπόφευκτα, η ιρακινή κρίση τις εργασίες μας, σε καμία όμως περίπτωση δεν πρέπει να οδηγήσει στη διακοπή τους». Εξάλλου, η διάσταση απόψεων μεταξύ των μεγάλων δυνάμεων για το θέμα του Ιράκ δεν αφήνει περιθώρια για αισιοδοξία στη συζήτηση για «κοινή εξωτερική πολιτική και πολιτική ασφάλειας».

Στο δεύτερο θέμα, την υλοποίηση των «αποφάσεων της Λισαβόνας», αναμένεται μια νέα αντεργατική απόφαση, στην οποία, με πρόσχημα τη βελτίωση της «ανταγωνιστικότητας» της ευρωπαϊκής οικονομίας, θα επιχειρείται η τελική επίθεση κατά των ασφαλιστικών και εργασιακών δικαιωμάτων των εργαζομένων. Η Επιτροπή Οικονομικής Πολιτικής, στην έκθεσή της, που θα αποτελέσει βάση συζήτησης στη Σύνοδο Κορυφής, τονίζει την ανάγκη λήψης μέτρων, όπως ο περιορισμός της πρόωρης συνταξιοδότησης και η αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης, αλλά και η «περικοπή των κατώτατων συντάξεων».

«Πιλότος» στη νέα επίθεση κατά των εργαζομένων στις χώρες-μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης θεωρείται η δέσμη μέτρων που ανακοίνωσε την περασμένη βδομάδα η γερμανική κυβέρνηση. Στα μέτρα που ανακοίνωσε ο καγκελάριος Γκέρχαρντ Σρέντερ περιλαμβάνονται: Μείωση του χρόνου επιδότησης των ανέργων από 32 σε 12 μήνες (!), μείωση των κοινωνικών παροχών στους μακροχρόνιους ανέργους, μείωση των επιδομάτων ανεργίας και απελευθέρωση των απολύσεων, κ.ά.

Την Πέμπτη το πρωί, θα συνέλθει η θεσμοθετημένη, πλέον, συνάντηση της τρόικας της ΕΕ με τους εκπροσώπους των κοινωνικών εταίρων της ΣΕΣ και της UNICE και θα εξετάσει τη γενικότερη πορεία των αποφάσεων της Λισαβόνας και την πρόοδο στον τομέα της κοινωνικής Ευρώπης.

Οπως ανακοίνωσε χτες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, ο πρωθυπουργός, Κ. Σημίτης, θα αναχωρήσει σήμερα το απόγευμα για τις Βρυξέλλες. Το απόγευμα της Τετάρτης έχουν προγραμματιστεί συναντήσεις με τον πρόεδρο της ΕΕ, Ρομάνο Πρόντι, τον εκπρόσωπο για τα θέματα της εξωτερικής πολιτικής και της πολιτικής ασφάλειας, Χαβιέ Σολάνα, και τον πρόεδρο του Ευρωκοινοβουλίου, κ. Κοξ.

Ο Χρ. Πρωτόπαππας διευκρίνισε ότι «το πρόγραμμα αυτό μπορεί να αλλάξει σε περίπτωση που, μέχρι την Πέμπτη το μεσημέρι, έχει ξεσπάσει πόλεμος στο Ιράκ. Δηλαδή, το πρόγραμμα μπορεί να υποστεί οποιεσδήποτε τροποποιήσεις και αυτό, όπως καταλαβαίνετε, είναι απόλυτα λογικό, διότι αυτές οι Σύνοδοι δε γίνονται εν κενώ. Πρέπει να εκφράσουν τους προβληματισμούς που θα υπάρξουν, εκείνη τη στιγμή».

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΡΟΕΔΡΙΑ
Δυσαρεστημένη από τη στάση των τριών

Ο πρωθυπουργός, Κ. Σημίτης, θα βρίσκεται από σήμερα (το απόγευμα) στις Βρυξέλλες για σειρά κρίσιμων επαφών εν όψει του εαρινού Ευρωπαϊκού Συμβουλίου που ξεκινά την Πέμπτη. Πριν αναχωρήσει για την πρωτεύουσα του Βελγίου σήμερα θα ενημερώσει τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας επί των τελευταίων εξελίξεων.

Ο πρωθυπουργός θα έχει αύριο διαδοχικές συναντήσεις με τον πρόεδρο της Κομισιόν Ρομάνο Πρόντι, τον επικεφαλής της ΚΕΠΠΑ Χαβιέ Σολάνα, τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Πατ Κοξ, καθώς και με εκπροσώπους ευρωπαϊκών συνδικάτων. Το πρωί της Πέμπτης θα λάβει χώρα συνάντηση της κοινοτικής τρόικας, ενώ η Σύνοδος ξεκινά το απόγευμα της ίδιας ημέρας με πρώτο θέμα τη συντακτική συνέλευση. Βάσει του προγράμματος, η ιρακινή κρίση θα συζητηθεί στο δείπνο.

Χτες, ο επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Κόλιν Πάουελ επικοινώνησε τηλεφωνικώς με τον Ελληνα υπουργό Εξωτερικών και προεδρεύοντα του Συμβουλίου Υπουργών της ΕΕ Γιώργο Παπανδρέου και τον ενημέρωσε για τις αμερικανικές θέσεις για το Ιράκ και για την απόφαση των ΗΠΑ, Βρετανίας και Ισπανίας να μην υποβάλουν προς ψήφιση ένα δεύτερο σχέδιο ψηφίσματος. Οπως επανέλαβε ο Κ. Πάουελ, οι διπλωματικές προσπάθειες για τη διευθέτηση της ιρακινής κρίσης έχουν ουσιαστικά εξαντληθεί.

Η Ελληνική Προεδρία εμφανίζεται έντονα δυσαρεστημένη με τη στάση Βρετανίας, Ισπανίας και Πορτογαλίας που κατά το «πολεμικό» συμβούλιο των Αζορών συντάχτηκαν πλέον ανοιχτά με τις Ηνωμένες Πολιτείες όσον αφορά στον διά της βίας αφοπλισμό του Ιρακινού ηγέτη. Πάντως, ο υπουργός Εξωτερικών Γ. Παπανδρέου, σε δηλώσεις του, επιχείρησε να ρίξει τους τόνους, αναφέροντας πως η αξιολόγηση της στάσης των τριών ευρωπαϊκών κρατών θα γίνει μετά το τέλος της κρίσης.

Κληθείς να σχολιάσει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος τη στάση Βρετανίας, Ισπανίας και Πορτογαλίας, που, κινούμενες εκτός πλαισίου της ΕΕ, παρέστησαν στις Αζόρες, ο Χρ. Πρωτόπαππας σημείωσε ότι είναι γνωστό πως υπάρχουν διαφορετικές απόψεις στην ΕΕ και πρόσθεσε ότι φαίνεται πως το όραμα της ΚΕΠΠΑ απαιτεί ακόμη πολύ μεγάλη προσπάθεια, η οποία πρέπει πάντως να καταβληθεί.

Ο ίδιος κατηγόρησε επίσης εμμέσως κράτη - μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης για απόψεις που δε συνάδουν με την προοπτική της Κοινής Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Αμυνας των «15».

Σε ερώτηση εάν θα κλείσει η ελληνική διπλωματική αποστολή στη Βαγδάτη, ο Χρ. Πρωτόπαππας απάντησε ότι θα υπάρξει εκκένωση και αποχώρηση των διπλωματών, όχι όμως και κλείσιμο της αποστολής, όταν εκτιμηθεί ότι εξαντλήθηκαν όλα τα περιθώρια ειρηνικής λύσης του ιρακινού ζητήματος.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ