ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 18 Μάρτη 2003
Σελ. /40
ΠΑΤΡΑ
Αθώοι οι εφτά φιλειρηνιστές

Είχαν πρωταγωνιστήσει στις μεγάλες διαδηλώσεις ενάντια στον πόλεμο στη Γιουγκοσλαβία, με αίτημα να φύγουν η βάση και τα πυρηνικά από τον Αραξο

Αθωώθηκαν χτες οι εφτά αγωνιστές του φιλειρηνικού και αντιιμπεριαλιστικού κινήματος στην Αχαΐα από το Τριμελές Πλημμελειοδικείο Πάτρας, που είχαν παραπεμφθεί με την κατηγορία της «διακεκριμένης φθοράς κατά συναυτουργία σε ξένη περιουσία», επειδή πρωταγωνίστησαν στις μεγάλες διαδηλώσεις ενάντια στον πόλεμο κατά της Γιουγκοσλαβίας, για να φύγουν η αμερικανοΝΑΤΟική βάση και τα πυρηνικά από τον Αραξο.

Το κατηγορητήριο ήταν τόσο σαθρό, που κατά την ακροαματική διαδικασία κατέρρευσε, καθώς η κατηγορία της «διακεκριμένης φθοράς», με την οποία σύρθηκαν στο δικαστήριο, αφορούσε την αφαίρεση ενός μικρού τμήματος της συρόμενης πόρτας στην κεντρική πύλη της βάσης και το ξήλωμα συρματοπλέγματος αριστερά και δεξιά της πύλης, περίπου δύο μέτρα από την κάθε πλευρά, ώστε να υψώσουν την ελληνική σημαία μέσα στην αμερικανοΝΑΤΟική βάση.

Η εισαγγελέας της έδρας, κ. Παπαδοπούλου, πρότεινε την αθώωση των αγωνιστών της ειρήνης, καθώς έκρινε ότι οι κατηγορούμενοι προχώρησαν σε μια συμβολική ενέργεια, προκειμένου να καταδείξουν την αντίθεσή τους στον πόλεμο που γινόταν κατά του λαού της Γιουγκοσλαβίας, όταν η συγκεκριμένη βάση, τότε, είχε επιχειρησιακή συμμετοχή μέσω των επίγειων ραντάρ και των αεροσκαφών που χρησιμοποιούσαν τον αεροδιάδρομο και τις λοιπές εγκαταστάσεις, αλλά και των πυρηνικών κεφαλών που είχαν αποθηκευτεί εκεί από την περασμένη δεκαετία. Μια πρόταση που αποδέχτηκε ουσιαστικά η πρόεδρος του δικαστηρίου κ. Κουτσομύτη, απαλλάσσοντάς τους λόγω αμφιβολιών. Πέρα από το γεγονός ότι το κατηγορητήριο ήταν σαθρό - άλλωστε με αυτεπάγγελτη μήνυση από τον εισαγγελέα οδηγήθηκαν στο δικαστήριο καθώς ο διοικητής της βάσης κ. Βουδούρης δε θέλησε να προχωρήσει σε καμία δίωξη των φιλειρηνιστών - γελοιοποιήθηκαν και οι μάρτυρες κατηγορίας (ασφαλίτες) καθώς και η αξιοπιστία τους, ιδιαίτερα τη στιγμή που «αναγνώρισαν» στα πρόσωπα των κατηγορουμένων ορισμένους από τους χιλιάδες διαδηλωτές που είχαν κατακλύσει τη βάση του Αραξου την ημέρα εκείνη, όταν αποδεδειγμένα ο ένας (Π. Μελάς) βρισκόταν για προσωπική του δουλιά στη Λαμία και δεν πρόλαβε όπως είπε χαρακτηριστικά να παραβρεθεί κι αυτός στο μεγάλο συλλαλητήριο. Καμιά φορά η σκοπιμότητα των διωκτικών αρχών να κάμψουν το φιλειρηνικό κίνημα με την προσαγωγή στη δικαιοσύνη ορισμένων από τους πρωτοπόρους, τους οδηγεί και σε τέτοια... «λάθη».

Ολοι οι κατηγορούμενοι στις απολογίες τους τόνισαν πως πρόκειται για πολιτική δίωξη και ότι αισθάνονται υπερήφανοι για τη συμβολική αυτή ενέργεια, να παραβιάσουν ένα μικρό τμήμα της πύλης για να υψώσουν την ελληνική σημαία και να υπενθυμίσουν σε όλους πως εκεί είναι ελληνικό έδαφος και όχι αμερικανικό. Αλλωστε, όπως σημείωσαν, μετά και από τους συνεχείς αγώνες του φιλειρηνικού κινήματος, οι πυρηνικές κεφαλές απομακρύνθηκαν από την περιοχή.

Στο πλευρό των κατηγορούμενων βρέθηκε πλήθος κόσμου, ενώ σε δήλωσή του στο «Ρ» ο πρόεδρος της Επιτροπής Ειρήνης Πάτρας - της οποίας είναι μέλη και οι εφτά κατηγορούμενοι - Αντρέας Αντωνόπουλος υπογράμμισε πως «παρά την προσπάθεια της κυβέρνησης και των μηχανισμών της να ποινικοποιήσει τους αγώνες του λαϊκού κινήματος, παρά την τρομοκρατία, τη βία και την καταστολή στην οποία επιδίδονται, δε θα καταφέρουν να κάμψουν το αγωνιστικό φρόνημα του λαού και των εργαζομένων.

Το αντιιμπεριαλιστικό - φιλειρηνικό κίνημα συνεχίζει και κλιμακώνει με νέα ορμή τους αγώνες ενάντια στον άδικο ιμπεριαλιστικό πόλεμο κατά του Ιράκ για την απεμπλοκή της χώρας μας απ' αυτόν. Την ημέρα που θα κηρυχτεί ο πόλεμος, ο λαός και η νεολαία της Πάτρας θα δώσουν το δικό τους ξεχωριστό μαχητικό "παρών". Το αντιιμπεριαλιστικό κίνημα δεν πρόκειται να μπει στο "γύψο της νομιμότητας" της κυβέρνησης, των ΗΠΑ και της ΕΕ. Ο αγώνας θα είναι πολύμορφος και οξυμένος».


ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Για προσάρτηση της Βόρειας Κύπρου μιλά Τούρκος στρατηγός

Ο πρώην αρχηγός του τουρκικού Γενικού Επιτελείου στρατηγός ε.α. Χουσεΐν Κιβρίκογλου, αναφέρθηκε στο ενδεχόμενο «προσάρτησης (της κατεχόμενης βόρειας πλευράς) της Κύπρου στην Τουρκία».

«Αν εξελιχθούν έτσι τα πράγματα και εάν επιβάλλεται, θα έρθει στην ημερήσια διάταξη η προσάρτηση της Κύπρου στην Τουρκία», είπε ο στρατηγός στο περιθώριο σεμιναρίου, που οργανώθηκε στην Κωνσταντινούπολη από την τουρκική Ακαδημία Πολέμου.

Το σεμινάριο, με θέμα «Αναζητήσεις που αφορούν την ασφάλεια», παρακολούθησε και ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ραούφ Ντενκτάς και μεγάλος αριθμός πανεπιστημιακών, αναλυτών δημοσιογράφων και πολιτικών και βεβαίως αξιωματικών των ενόπλων δυνάμεων.

Πρόκειται για την έκφραση της «αμετάβλητης εθνικής πολιτικής» σχολιάζουν συντηρητικοί κύκλοι, ενώ οι άλλοι απλώς σημειώνουν ότι οι απόψεις αυτές είχαν αποσυρθεί από την κυκλοφορία μετά τις εκλογές της 3ης Νοεμβρίου. Ο στρατηγός Κιβρίκογλου προσπέρασε τις προειδοποιήσεις της ΕΕ ότι η Τουρκία θα θεωρηθεί δύναμη κατοχής στην Κύπρο, λέγοντας ότι «η εγγύηση της Τουρκίας δεν απορρέει από την ΕΕ, αλλά από συμφωνίες που έχουν υπογραφεί παλαιότερα».

Το Πολιτικό Γραφείο του ΑΚΕΛ

Το ΑΚΕΛ κάλεσε τη διεθνή κοινότητα και ιδιαίτερα το Συμβούλιο Ασφαλείας και την ΕΕ να καταδικάσουν ρητώς και απεριφράστως τη στάση του Ρ. Ντενκτάς και της Τουρκίας - προειδοποιώντας τους ότι θα υποστούν τις συνέπειες της αποτυχίας στη Χάγη και εξαίρει, ταυτόχρονα, τους χειρισμούς του Προέδρου της Δημοκρατίας Τάσου Παπαδόπουλου.

Σε δηλώσεις ύστερα από συνεδρία του Πολιτικού Γραφείου του ΑΚΕΛ, το οποίο εξέτασε τις εξελίξεις στο Κυπριακό, ο εκπρόσωπος Τύπου Νίκος Κατσουρίδης, υπογράμμισε την ανάγκη συνέχισης των προσπαθειών για λύση του Κυπριακού με βάση το «σχέδιο Ανάν», υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών, σημειώνοντας πως, για να γίνει αυτό κατορθωτό, πρέπει η διεθνής κοινότητα να καταλογίσει τις ευθύνες εκεί που ανήκουν, γιατί αν κρατηθούν ίσες αποστάσεις, Ντενκτάς και Αγκυρα θα συνεχίσουν την άκαμπτη στάση τους χωρίς να αισθάνονται οποιοδήποτε κόστος. Το ΑΚΕΛ υπογραμμίζει τη δημιουργική και εποικοδομητική στάση του Τάσου Παπαδόπουλου και την πολιτική του βούληση για λύση του Κυπριακού στη βάση του «σχεδίου Ανάν» και εξαίρει τη συλλογικότητα και το συναινετικό τρόπο, με τον οποίο ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και το Εθνικό Συμβούλιο χειρίστηκαν τις εξελίξεις. Ο κ. Κατσουρίδης, σημείωσε ότι η Χάγη δεν ήταν η τελευταία ευκαιρία «διότι σε μια τέτοια περίπτωση αντικειμενικά θα εξυπηρετούνταν ο διχοτομικός στόχος της αδιάλλακτης τουρκικής πλευράς και θα τιμωρούνταν ο κυπριακός λαός που θέλει τη λύση.

Το ΑΚΕΛ κάλεσε, επίσης, τους Τουρκοκυπρίους να μην αποθαρρυνθούν από τις εξελίξεις, ενώ κληθείς να σχολιάσει τη στάση του Ταγίπ Ερντογάν στο Κυπριακό, ο Χ. Κατσουρίδης υπενθύμισε πως το ΑΚΕΛ πάντα υποδείκνυε τις δηλώσεις του για «κυριαρχική ισότητα». Κατά συνέπεια, είπε, ο κ. Ερντογάν «δε μεταβλήθηκε από περιστερά σε γεράκι, γιατί ούτε γεράκι ήταν για να μεταβληθεί σε περιστερά, ούτε περιστερά για να μεταβληθεί σε γεράκι».


Εγκληματίας πολέμου ο Χ. Κίσινγκερ

Μηνυτήρια αναφορά σε βάρος του κατέθεσε χτες στον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου ο δημοσιογράφος Ηλ. Δημητρακόπουλος

Την άσκηση ποινικής δίωξης κατά του πρώην υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ, Χένρι Κίσινγκερ, για γενοκτονία, εγκλήματα πολέμου και εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας, ζήτησε χτες - με μηνυτήρια αναφορά που κατέθεσε στον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ε. Κρουσταλάκη - ο δημοσιογράφος Ηλίας Δημητρακόπουλος. Ο δημοσιογράφος κατηγορεί ακόμη τον Χ. Κίσινγκερ ότι ενεπλάκη το 1975 σε οργανωμένο σχέδιο απαγωγής και δολοφονίας του, λόγω της γνωστής αντιδικτατορικής του δράσης, ενώ χαρακτήρισε τα στοιχεία που έχει γι' αυτή την υπόθεση αδιάσειστα. Μάλιστα η μηνυτήρια αναφορά του Ηλ. Δημητρακόπουλου ζητεί και την εφαρμογή του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου, που έχει κυρωθεί απ' τη χώρα μας και έχει τεθεί σε ισχύ από την 1η Ιούλη του 2002.

Η Ζωή Κωνσταντοπούλου, δικηγόρος του Ηλ. Δημητρακόπουλου, εξήγησε χτες - σε συνέντευξη Τύπου - το σκεπτικό της συγκεκριμένης μηνυτήριας αναφοράς: Ο Κίσινγκερ, κατά τη διάρκεια της θητείας του στην αμερικανική κυβέρνηση και κατέχοντας παράλληλα τη θέση του προεδρικού συμβούλου σε θέματα ασφαλείας, ήλεγχε και ενέκρινε τις επιχειρήσεις της ΣΙΑ και των λοιπών μυστικών υπηρεσιών των ΗΠΑ, ενώ συμμετείχε ενεργά στο σχεδιασμό πραξικοπημάτων και άλλων στρατιωτικών ή μη ανατροπών και επιχειρήσεων ανά την υφήλιο (Ινδοκίνα, Μπαγκλαντές, Χιλή, Κύπρος, Ανατολικό Τιμόρ). Ο συστηματικός δε, χαρακτήρας των εγκλημάτων, ο σχεδιασμός, η έκταση αλλά και τα κίνητρα που ωθούσαν τον πρώην υπουργό Εξωτερικών, «μπορούν να στοιχειοθετήσουν κατηγορίες για βαρύτατα διεθνή εγκλήματα, όπως γενοκτονία, εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας και εγκλήματα πολέμου».

Σχετικά με τα στοιχεία που αφορούν την υπόθεσή του, ο Ηλ. Δημητρακόπουλος έκανε αναφορά στο βιβλίο του Βρετανού δημοσιογράφου Κρ. Χίτσενς με τίτλο: «Η δίκη του Χ. Κίσινγκερ». Σ' αυτό υπάρχουν συγκεκριμένα έγγραφα του Εθνικού Συμβουλίου Ασφαλείας των ΗΠΑ (πρόκειται για την καταχώριση με αριθμό 7024513), στην οποία ανακοινώνεται ο θάνατος του Ελληνα δημοσιογράφου σε φυλακές της Αθήνας στις 18/12/1970, χρόνο κατά τον οποίο ο Δημητρακόπουλος βρισκόταν στην Ουάσιγκτον! Επίσης, στα απομνημονεύματα του Κ. Παναγιωτάκου - πρέσβη της χούντας στην Ουάσιγκτον - αναφέρεται ότι απ' το Φλεβάρη του 1974 του έγινε γνωστή η κοινή επιθυμία της χούντας και των κρατικών υπηρεσιών των οποίων προϊστατο ο Χ. Κίσινγκερ για «απαγωγή και εξουδετέρωση του Ηλ. Δημητρακόπουλου».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ