ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 18 Μάρτη 2003
Σελ. /40
ΚΟΜΙΣΙΟΝ
Δύσκολη η εκτίμηση των συνεπειών του πολέμου στην οικονομία

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ (του ανταποκριτή μας ΒΗΣ. ΓΚΙΝΙΑ).--

Η Κομισιόν δηλώνει δημόσια ότι η ευρωπαϊκή οικονομία είναι αιχμάλωτη των «γεωπολιτικών εντάσεων», «προβλέπει» οικονομική «επιβράδυνση» για το 2003 αλλά δεν αποκλείει και «ύφεση» με «καταστροφικές» μακροπρόθεσμες συνέπειες, εκτιμά ότι «η απάθεια» της οικονομικής Ευρώπης δεν προέρχεται μόνο από την ιρακινή κρίση αλλά είναι «φρούτο» μιας σειράς «δομικών» εσωτερικών προβλημάτων και προειδοποιεί το μεγάλο κεφάλαιο ότι «η μειωμένη πολιτική και λαϊκή υποστήριξη του πολέμου, κινδυνεύει να βαρύνει στην εμπιστοσύνη των καταναλωτών».

Πρόκειται για τριπλό ταξικό καμπανάκι της Κομισιόν προς το μεγάλο ευρωπαϊκό κεφάλαιο που (...) σύρεται σε «γεωπολιτικές εντάσεις», χωρίς να έχει «προβλέψει» από τα πριν, να «προσαρμόσει» τα «δομικά» του προβλήματα στην κατάσταση πολέμου, ενώ έχει (...) ξεφύγει ο πολιτικός έλεγχος των «καταναλωτών», με αποτέλεσμα να απειλείται η συνολική σχέση κεφαλαίου - μισθωτής εργασίας.

Με δεδομένη τη «στασιμότητα» σε Γαλλία, Γερμανία και Ιταλία, η Κομισιόν φοβάται ότι η «γεωπολιτική ένταση» θα επιβαρύνει τις δυσχέρειες του μεγάλου ευρωπαϊκού κεφαλαίου που φαίνεται να έχει απώλειες στην παγκόσμια γεω-οικονομική σκακιέρα. Από την άλλη η μακρόχρονη λιτότητα της ΟΝΕ του Μάαστριχτ δυσχεραίνει την εσωτερική πολιτική οικονομία, αφού η ίδια η Κομισιόν αναγνωρίζει την «προοδευτική καλυτέρευση της παραγωγικότητας του εργατικού δυναμικού», υπονοώντας ότι τα όρια εκμετάλλευσης της μισθωτής εργασίας δεν είναι απεριόριστα όταν, ιδιαίτερα σε καιρό πολέμου, ενισχύονται οι πολιτικοί κίνδυνοι πειθάρχησης των εργαζομένων.

Πρόκειται για πολεμικό ανακοινωθέν της Κομισιόν που προειδοποιεί ότι οι στατιστικές «προβλέψεις» της οικονομίας σε καιρό πολέμου δεν υπακούουν στους καθιερωμένους «νόμους των πιθανοτήτων». Είναι χαρακτηριστική η χτεσινή δήλωση του Κλάους Ρέντλινγκ, διευθυντή της «αρμόδιας» οικονομικής Γενικής Διεύθυνσης της Κομισιόν που τόνισε ότι οι οικονομικές «προβλέψεις» της Κομισιόν «δε» λαμβάνουν υπόψη όλες τις συνέπειες μιας πολεμικής σύρραξης στο Ιράκ, αφού «προς το παρόν δε γίνεται πόλεμος» (!!!)

Σύμφωνα με τον Κλ. Ρέντλινγκ οι «προβλέψεις» έλαβαν υπόψη «κυρίως» τις επιπτώσεις «στην τιμή του πετρελαίου και στην εμπιστοσύνη των καταναλωτών». Η Κομισιόν αναγνωρίζει στο «μαύρο» σενάριο «προβλέψεων» ότι υπάρχουν απροσδιόριστες συνέπειες για το παγκόσμιο εμπόριο, αφού οι «γεωπολιτικές εντάσεις» προδιαθέτουν σε νέα «επιδείνωση των σχέσεων με τον ισλαμικό κόσμο» και σε ενίσχυση των «τρομοκρατικών επιθέσεων». Στον καιρό του πολέμου, οικονομία και πολιτική μπερδεύονται επικίνδυνα, ακόμα και για τους γραφειοκράτες των Βρυξελλών.

«Αισιόδοξες» και «απαισιόδοξες» εκτιμήσεις

Η υπαγορευόμενη ανακοίνωση της Κομισιόν (βλ. «Ρ», 14/3/2003) χαρακτηρίζεται από την εμφανή έλλειψη αριθμών και τη σκληρή ταξική γλώσσα που συνηθίζει, σε έκτακτες καταστάσεις, το Γενικό Επιτελείο του κεφαλαίου στις Βρυξέλλες. Η Κομισιόν αναθεωρεί προς τα κάτω τις οικονομικές «προβλέψεις] του περασμένου Νοέμβρη, που έκαναν λόγο για αύξηση του ευρωπαϊκού ΑΕΠ κατά «1,8%» το 2003. Τώρα, στη βάση της τριμηνιαίας «ανακοίνωσης», που θα «επισημοποιηθεί τον ερχόμενο Απρίλη, η Κομισιόν «προβλέπει» αύξηση του ευρωπαϊκού ΑΕΠ από «1,3%» μέχρι «1,0%» 2003, λαμβάνοντας υπόψη και «ορισμένες» συνέπειες από ένα «ενδεχόμενο πόλεμο στο Ιράκ».

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) «προβλέπει» 13,3% αύξηση του ΑΕΠ στη «ζώνη ευρώ» για το 2003, και η UNICE (ο σύνδεσμος Ευρωπαίων βιομηχάνων) 1,2%. Η Κομισιόν κάνει λόγο για ακόμη πιο «απαισιόδοξες» εκτιμήσεις και ο Κλ. Ρέντλινγκ έκανε λόγο για αύξηση του ευρωπαϊκού ΑΕΠ το 2003 «της τάξης του 1%». Πρόκειται για «προβλέψεις» στη βάση «περιορισμένων» συνεπειών από τον πόλεμο στο Ιράκ και, η ίδια η Κομισιόν, δεν αποκλείει «στασιμότητα ή και ύφεση», δηλαδή ακόμη και μείωση του ευρωπαϊκού ΑΕΠ το 2003.

Σύμφωνα με την Κομισιόν «είναι δύσκολη η εκτίμηση των συνεπειών (...) οι συνέπειες ενός πολέμου μπορεί να είναι σχετικά περιορισμένες στην περίπτωση που αφορούν μόνο στην τιμή του πετρελαίου και, μάλιστα, αν οι τάσεις μπορούν να αντιστραφούν γρήγορα. Αλλά ποιος μπορεί να εγγυηθεί τέτοιου είδους «περιορισμένες συνέπειες»; Κανείς. Ούτε, βέβαια, η Κομισιόν. Πρόκειται, απλά, για «ασκήσεις επί χάρτου» ενόψει πολέμου (...) Σύμφωνα με την Κομισιόν η παρούσα «φάση βραδείας ανάπτυξης» οφείλεται και σε «δομικές» ανεπάρκειες της ευρωπαϊκής οικονομικής και αναφέρονται «τουλάχιστον τρεις»: η κατάρρευση των χρηματιστηρίων «στα επίπεδα του 2000» η «ανάγκη εξυγίανσης» των λογαριασμών των επιχειρήσεων και η «ανεπαρκής αντίσταση» της οικονομίας στο «σοκ» της παγκόσμιας κρίσης. Από την πλευρά του ο αρμόδιος για τα οικονομικά Ισπανός επίτροπος Π. Σόλμπες εστίασε την προσοχή του προς το πεδίο της ταξικής εκμετάλλευσης.

Σύμφωνα με τον Π. Σόλμπες «η Ευρώπη υποφέρει από χαμηλή αποδοτικότητα και ακαμψία», και γι' αυτό δεν κινείται «όσο γρήγορα έπρεπε» προς την ικανοποίηση των λεγομένων «κριτηρίων της Λισαβόνας» για «ανταγωνιστικότητα και απασχόληση», δηλαδή για «ευελιξία της αγοράς εργασίας και ριζική ανατροπή του «ευρωπαϊκού κοινωνικού μοντέλου». Αυτό θα συζητηθεί στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο των Βρυξελλών (20-21 Μάρτη). Με άλλα λόγια, η ανεπάρκεια του ευρωπαϊκού κεφαλαίου ενόψει των αναγκών του πολέμου και τις «γεωπολεμικής έντασης» και η «συνεισφορά» των εργαζομένων της Ευρώπης στα σχέδια κυριαρχίας των ευρωπαϊκών «μεγάλων δυνάμεων».

ΣΤΡΑΤΗΣ ΚΟΡΑΚΑΣ
Περιφρονούν την αντίδραση των λαών μας

Ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Στρατής Κόρακας παρεμβαίνοντας στην Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου τόνισε:

«Κύριε Πρόεδρε, συζητάμε για τη διεύρυνση και μάλιστα για την Κύπρο και την Τουρκία, που ξέρετε πόσο μας ενδιαφέρουν. Ωστόσο, αυτή τη στιγμή συμβαίνει κάτι τρομερό: Μόλις άκουσα στην τηλεόραση σε απευθείας μετάδοση από τη Ν. Υόρκη, την έδρα του ΟΗΕ, τους πρέσβεις των τριών κρατών που συναντήθηκαν στις Αζόρες, δηλαδή των ΗΠΑ, Ενωμένου Βασιλείου και Ισπανίας, να δηλώνουν ότι δεν πρόκειται να θέσουν στο Συμβούλιο Ασφαλείας υπό συζήτηση και ψήφιση το σχέδιο ψηφίσματός τους, "διότι είναι φανερό ότι η ευρεία πλειοψηφία του Συμβουλίου Ασφαλείας είναι αντίθετη με τη στρατιωτική δράση στο Ιράκ, όσο συνεχίζονται και έχουν αποτελέσματα οι επιθεωρήσεις του ΟΗΕ".

Αρα, είπαν, δε χρειάζεται καν ψήφισμα! Οι τρεις θα ακολουθήσουν το δικό τους δρόμο για τον αφοπλισμό του Ιράκ!

Κύριε Πρόεδρε, θεωρώ ότι πρόκειται για ιδιαίτερα σοβαρή εξέλιξη. Οι τρεις περιφρονώντας το Συμβούλιο Ασφαλείας, περιφρονώντας την αντίδραση των λαών μας, προχωρούν σε ένα έγκλημα εναντίον του μαρτυρικού ιρακινού λαού, για να προωθήσουν τα οικονομικά και γεωστρατηγικά τους συμφέροντα.

Προτείνω, κύριε Πρόεδρε, να διακόψουμε για λίγο και να υιοθετήσει η επιτροπή μας μια δήλωση που θα καταδικάζει αυτή τη στάση και θα αντιτίθεται κατηγορηματικά στη χρήση βίας στο Ιράκ και οπουδήποτε αλλού».

Στο σημείο αυτό ο πρόεδρος της επιτροπής διέκοψε τον ομιλητή λέγοντάς του ότι είναι «εκτός θέματος», για να πάρει την απάντηση ότι «η Επιτροπή Εξωτερικών είναι εκτός θέματος όταν συζητά για τη διεύρυνση, ενώ στην ουσία ξεκινά ο πόλεμος»!

ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Περιοδείες στελεχών του ΚΚΕ για τον πόλεμο

Περιοδείες θα πραγματοποιήσουν σήμερα στην Ανατολική Πελοπόννησο, στελέχη του ΚΚΕ, στις 9 π.μ. Συγκεκριμένα:

-- Ο Νίκος Γόντικας, γραμματέας Επιτροπή Ανατολικής Πελοποννήσου του ΚΚΕ, θα περιοδεύσει επικεφαλής κλιμακίου στο Παναρκαδικό Νοσοκομείο και στη ΔΟΥ Τρίπολης.

-- Ο Γιώργος Γούργαρης, μέλος του Γραφείου Περιοχής, στη βιομηχανική περιοχή της Τρίπολης.

-- Ο Δημήτρης Τζαβάρας, γραμματέας της Νομαρχιακής Επιτροπής Μεσσηνίας, στο Διοικητήριο και στο Μηχανοστάσιο του ΟΣΕ στην Καλαμάτα.

-- Η Γιώτα Τσιπινιάτη στο νοσοκομείο Καλαμάτας.

-- Η Μαρία Διαμαντάκη στο βιοτεχνικό πάρκο και στο μηχανουργείο Καλαμάτας.

Στον τηλεοπτικό «902»

Παρακολουθήστε σήμερα στην τηλεόραση του «902»:

  • Στις 19.00 «Ματιές στον κόσμο». Η Αννα Μπαλλή συζητά με τους Ιωάννη Σταθόπουλο πρώην υφυπουργό Αμυνας, Αθανάσιο Βένη επίτιμο αντιναύαρχο, πρώην αντιπρόσωπο της Ελλάδας στο ΝΑΤΟ και Ηλία Λέγγερη, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ με θέμα: «Κρίσιμες στιγμές για την ανθρωπότητα».
  • Στις 20.00 «Το βήμα της Βουλής». Θέμα: «Η κοινοβουλευτική δραστηριότητα του ΚΚΕ για θέματα Παιδείας, από το Δεκέμβρη του 2002 έως και το Φλεβάρη του 2003». Επιμέλεια: Ζωή Κούλια.
  • Στις 22.00 «Προεκτάσεις». Ο Κώστας Καραχάλιος συζητά με τους καλεσμένους του για τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο στο Ιράκ.
  • Στις 23.00 «Μονόπρακτο». Η Σοφία Αδαμίδου φιλοξενεί τους Τ. Αργυροπούλου και Ντ. Καρύδη, με αφορμή τη φετινή τους θεατρική δουλιά στη «ΜΟΥΣΙΚΗ» του Γ. Σκούρτη στο θέατρο «ΕΝΑΛΛΑΞ».


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ