ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 18 Μάρτη 2003
Σελ. /40
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΝΑΡΚΩΤΙΚΑ ΣΤΟ ΣΤΡΑΤΟ
Πρόληψη χωρίς «ουσία»

Μάλιστα, ο υπουργός Αμυνας, Γ. Παπαντωνίου, παρουσίασε ως μέτρο πρόληψης τη χορήγηση υποκαταστάτων!

Ερωτηματολόγια, μνημόνια συνεργασίας, υποχρεωτικοί τοξικολογικοί έλεγχοι και ανταλλαγή φιλοφρονήσεων, είναι τα μέτρα «πρόληψης της ουσιοεξάρτησης στις Ενοπλες Δυνάμεις». Από τη μια οι τεράστιες διαστάσεις που έχει πάρει το πρόβλημα της τοξικοεξάρτησης και μέσα στους ευπρόσβλητους κόλπους των ελληνικών στρατευμάτων κι απ' την άλλη η ανάλωση των αρμόδιων φορέων σε κινήσεις εντυπωσιασμού και όχι ουσίας, έδωσαν το στίγμα στην ημερίδα που έγινε χτες, με θέμα «Η πρόληψη της ουσιοεξάρτησης στις Ενοπλες Δυνάμεις», που συνδιοργάνωσαν το υπουργείο Εθνικής Αμυνας και ο Οργανισμός Κατά των Ναρκωτικών (ΟΚΑΝΑ).

«Για αντιπαλότητες και ανταγωνισμούς, όταν δύο διαφορετικοί φορείς ασχολούνται με ένα κοινό θέμα», έκανε λόγο η πρόεδρος του ΟΚΑΝΑ, Αν. Κοκκέβη - σε μια προσπάθεια να δικαιολογήσει την απουσία έργου στον τομέα της πρωτογενούς πρόληψης - για να παραδεχτεί λίγο αργότερα ότι στις ηλικίες 20-35 στο ανδρικό φύλο, τουλάχιστον το 1/4 του πληθυσμού αυτού έχει δοκιμάσει περισσότερες από μια φορές ναρκωτικά. Απ' τη μεριά του, ο υπουργός Εθνικής Αμυνας, Γ. Παπαντωνίου, υποστήριξε ότι ένα από τα «τρία μέτρα-μεγάλα βήματα που έχουν γίνει στον τομέα της πρόληψης είναι το πρόγραμμα υποκατάστασης με χορήγηση μεθαδόνης, το οποίο απέδωσε πολύ ουσιαστικά»...

Ιδιαίτερη μνεία έγινε από τους συμμετέχοντες στην ημερίδα στις τοξικολογικές εξετάσεις ούρων για την ανίχνευση ουσιών. Κι όλα αυτά στο όνομα της πρόληψης και της δημόσιας Υγείας. «Ο σκοπός αγιάζει τα μέσα», είπε η Αν. Κοκκέβη, η οποία έχει εγκωμιάσει και στο παρελθόν τη διάνοιξη ενός νέου κεφαλαίου στη βιομηχανία αντιμετώπισης εργαστηριακών ελέγχων, ανάγοντας την πρόληψη σε κοινωνικό έλεγχο που θα καταπατά ανθρώπινα δικαιώματα, θα κατακρεουργεί το σεβασμό και την αξιοπρέπεια του ατόμου.

Τα στοιχεία

Ο ένας στους τρεις νεοσύλλεκτους δηλώνει ότι έχει κάνει χρήση κάποιας παράνομης ουσίας, ένας στους 13 κατατάσσει τον εαυτό του στους συστηματικούς χρήστες και ο ένας στους τέσσερις χρήστες είναι συστηματικός, σύμφωνα με στοιχεία που παρουσίασε ο ψυχίατρος Βασίλης Μενούτης, για την περίοδο από το 1998 μέχρι το 2002 στο Πολεμικό Ναυτικό.

Ο Παντελής Λαζαρίδης παρουσίασε στοιχεία σχετικά με την ουσιοεξάρτηση στο Στρατό Ξηράς. Σύμφωνα με τις επιτροπές απαλλαγών, το 1997 προσήλθαν 625 άτομα και το 2002 1.500. Από αυτούς το 64% πήραν αναβολή, το 14% υπηρετούν ως βοηθητικοί και το 22% πήραν οριστική απαλλαγή.

Από τα αποτελέσματα θετικών τοξικολογικών εξετάσεων σε σύνολο 335 ατόμων, προκύπτει η χρήση κάνναβης στο 85% του συνόλου, βενζινοδιαλυτών στο 33%, οπιούχων στο 24%, ενώ το 42% έχει κάνει χρήση άνω της μιας ουσίας.

«Σημαντικό ρόλο έχει παίξει η πολιτική-κοινωνική αστάθεια στα Βαλκάνια και στην Ανατ. Ευρώπη», υπογράμμισε ο Π. Λαζαρίδης.

Ο ψυχίατρος Πέτρος Ηλιάκης παρουσίασε στατιστικά στοιχεία για την Πολεμική Αεροπορία. Παρουσιάζοντας τα αποτελέσματα τοξικολογικών εξετάσεων ούρων, το 2000 από τα 356 δείγματα βρέθηκαν θετικά τα 245 και το 2002 από τα 304 δείγματα βρέθηκαν θετικά τα 64.

ΜΑΤΙΝΑ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΥ
Μαχήτρια υψηλών ιδανικών

Σήμερα η κηδεία της από το Β' Νεκροταφείο

Η Μ. Παναγιωτοπούλου
Η Μ. Παναγιωτοπούλου
Το Σάββατο το πρωί έφυγε από κοντά μας η διακεκριμένη παιδίατρος και αγωνίστρια στη μάχη ενάντια στα ναρκωτικά, Ματίνα Παναγιωτοπούλου.

Ειδικεύτηκε στην Παιδιατρική, έγινε διδάκτωρ του Πανεπιστημίου της Αθήνας και έκανε σε συνέχεια μεταπτυχιακές σπουδές στο Λονδίνο και στην Αμερική με υποτροφία. Οταν επανήλθε στην Ελλάδα, είχε όλα τα προσόντα για να γίνει καθηγήτρια Πανεπιστημίου, εκτός από το «πιστοποιητικό κοινωνικών φρονημάτων».

Ομως ο σκοπός της Μ. Παναγιωτοπούλου ήταν να προσφέρει τις υπηρεσίες της στον τομέα της Παιδιατρικής και για το σκοπό αυτό υπήρξε συνεργάτης του καθηγητή Σπύρου Δοξιάδη για πολλά χρόνια και διευθύντρια του Τμήματος Ερευνών του Κέντρου Βρεφών «Η Μητέρα». Παράλληλα, πρόσφερε με ανιδιοτέλεια τις υπηρεσίες της ως παιδίατρος σ' όλο τον κόσμο. Καρπός των σπουδών και των εργασιών της υπήρξε το πρωτοποριακό για την εποχή του βιβλίο «Το παιδί μας, τα πέντε πρώτα του χρόνια».

Η Ματίνα Παναγιωτοπούλου έγινε μέλος του αδελφάτου του Βρεφοκομείου της Αθήνας, γενική γραμματέας και πρόεδρος της Πανελλαδικής Ενωσης για τα Δικαιώματα του Παιδιού, ιδρυτικό μέλος και γενική γραμματέας της ΠΑΣΕΝ - που μετεξελίχθηκε σε Εθνικό Συμβούλιο κατά των Ναρκωτικών (ΕΣΥΝ) και του οποίου διατέλεσε πρόεδρος από το 1993 - '96.

Στις 23.1.2000 η Ομοσπονδία Γυναικών Ελλάδας τίμησε την Μ. Παναγιωτοπούλου. Ηταν μια περίοδος που κυβερνητικά στελέχη πρότειναν την χορήγηση ναρκωτικών ως... αντιμετώπιση του προβλήματος. Και η Μ. Παναγιωτοπούλου στην ομιλία της ήταν καταπέλτης: «Ούτε λέξη δεν ακούσαμε από τα χείλη του καθ' ύλην αρμόδιου υπουργού για επιχορήγηση των θεραπευτικών κοινοτήτων και για ίδρυση νέων. Καμιά ουσιαστική πρόταση για το τι σκέπτονται να κάνουν για να προλάβουν τη μεγάλη πλειοψηφία των γερών παιδιών, ώστε να μην καταλήξουν στο κύκλωμα των ναρκωτικών. Γιατί η ροπή των νέων στα ναρκωτικά έχει να κάνει με την κρίση που περνάει σήμερα η κοινωνία μας. Οι νέοι είναι ευάλωτοι, όταν δεν έχουν οράματα, όταν δεν έχουν ενδιαφέροντα, αισιοδοξία και αγωνιστικότητα, όταν το σχολείο δεν μπορεί να παίξει το ρόλο του και τα γεμίζει απογοήτευση. Οταν η πολιτεία δεν τους εξασφαλίζει εργασία, αλλά ανασφάλεια. Οταν, με δυο λόγια, δε βρίσκουν νόημα ζωής».

  • Εκ μέρους του ΚΚΕ εξέφρασε τα συλλυπητήρια στην οικογένεια η ΓΓ της ΚΕ Αλ. Παπαρήγα.

Η κηδεία θα γίνει σήμερα και ώρα 3 μμ από το Β' Νεκροταφείο.

Επιφυλακή για την ασιατική πνευμονία

Καθησυχαστικές ανακοινώσεις του υπουργείου Υγείας

«Δεν έχει αναφερθεί κανένα περιστατικό στη χώρα μας», υπογραμμίζει το ελληνικό υπουργείο Υγείας σχετικά με τα περιστατικά άτυπης πνευμονίας στις χώρες της Νοτιοανατολικής Ασίας. Την ίδια στιγμή, η αναφορά κρουσμάτων, κυρίως στις χώρες της Ασίας, αλλά και στην Ευρώπη, πληθαίνουν, θέτοντας σε επιφυλακή τις υγειονομικές αρχές.

Απ' το υπουργείο Υγείας ανακοινώθηκε ότι η επιδημιολογική εστία του συνδρόμου της άτυπης πνευμονίας βρίσκεται σε χώρες της Νοτιοανατολικής Ασίας (Κίνα, Χονγκ Κονγκ, Ινδονησία, Φιλιππίνες, Σιγκαπούρη, Ταϊλάνδη, Βιετνάμ). Συνιστά την αναβολή των μη αναγκαίων ταξιδιών στις παραπάνω χώρες της Νοτιοανατολικής Ασίας και στην περίπτωση που είναι αναγκαίο, να αποφύγουν την επαφή με άτομα που έχουν εκδηλώσει τη νόσο.

Το Κέντρο Ελέγχου Ειδικών Λοιμώξεων (ΚΕΕΛ) καλεί τους ταξιδιώτες που έρχονται στην Ελλάδα από χώρες της Νοτιοανατολικής Ασίας να συμβουλευτούν γιατρό εφόσον παρουσιάσουν συμπτώματα γρίπης εντός επτά ημερών από την άφιξή τους. Σε περίπτωση που τα συμπτώματα εμφανιστούν κατά τη διάρκεια της πτήσης προς την Ελλάδα, οι ταξιδιώτες απ' τις χώρες αυτές καλούνται να το αναφέρουν στις υγειονομικές υπηρεσίες του αεροδρομίου αμέσως μόλις αποβιβαστούν.

Τα πρώιμα συμπτώματα της νόσου περιλαμβάνουν πυρετό, μυαλγίες κεφαλαλγία, ξηρό βήχα, ταχύπνοια και δύσπνοια.

Αεροδρόμια και νοσοκομεία σε ολόκληρο τον κόσμο έχουν τεθεί σε κατάσταση επιφυλακής για τυχόν κρούσματα της πνευμονίας που έχει σκοτώσει εννέα ανθρώπους και έχει προσβάλει 150 ακόμα, ενώ ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) εξέδωσε ταξιδιωτική οδηγία, τονίζοντας ότι η σοβαρή αυτή μορφή πνευμονίας αποτελεί «παγκόσμια απειλή».

Η Νότια Κορέα, η Σιγκαπούρη και η Ταϊβάν προειδοποιούν τους πολίτες τους να μην ταξιδέψουν στην Κίνα, το Χονγκ Κονγκ και το Βιετνάμ. Στο Χονγκ Κονγκ ο αριθμός των κρουσμάτων έφτασε στα 83 και στο Βιετνάμ σε 46.

Στον Καναδά αναφέρθηκαν τέσσερα κρούσματα τα δυο από τα οποία απέβησαν μοιραία. Στη Σλοβενία εντοπίστηκε ένα ύποπτο κρούσμα. Μέτρα έλαβαν και στην Ελβετία μετά τον εντοπισμό δυο ύποπτων κρουσμάτων.

Οι βρετανικές αρχές ανακοίνωσαν χτες πως είναι πιθανό να εντόπισαν το πρώτο κρούσμα στη χώρα.

Εκδηλώσεις αντιστασιακών

Τη χρονιάτικη εκλογοαπολογιστική τους συνέλευση πραγματοποιούν:

Αύριο Τετάρτη, 19 Μάρτη:

  • Η ΠΕΑΕΑ Εξαρχείων - Νεάπολης - Κολωνακίου, στις 5.30 μ.μ., στα γραφεία της (Θεμιστοκλέους 48, στο ισόγειο).
  • Η ΠΕΑΕΑ Αγίου Δημητρίου, στις 5 μ.μ., στα γραφεία της (Σοφοκλέους 8).

Το Σάββατο, 22 Μάρτη:

  • Η ΠΕΑΕΑ Λάρισας, στις 10.30 π.μ., στην αίθουσα του Εργατικού Κέντρου Λάρισας. Θα ακολουθήσει εκδήλωση για τα 60χρονα της ΕΠΟΝ.

Την Κυριακή, 23 Μάρτη:

  • Η ΠΕΑΕΑ Μακρυνείας & Θέρμου, στις 10.30 π.μ., στην αίθουσα εκδηλώσεων του Γυμνασίου Γαβαλούς.
Εκδήλωση συμπαράστασης

Με το σύνθημα: ΟΧΙ ΣΤΟΝ ΠΟΛΕΜΟ, οι αντιστασιακές γυναίκες της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Αντιστασιακών Οργανώσεων (ΠΟΑΟ) πραγματοποιούν αντιιμπεριαλιστική - αντιπολεμική εκδήλωση συμπαράστασης και αλληλεγγύης στις γυναίκες του ΙΡΑΚ, της Παλαιστίνης και του Κουρδιστάν, όπου θα συμμετέχουν και γυναίκες αντιπρόσωποι από την Παλαιστίνη και το Κουρδιστάν, την Κυριακή, 23 Μάρτη, στις 5.30 μ.μ., στην αίθουσα οικοδόμων (Βερανζέρου 1 Πλατεία Κάνιγγος.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ