ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 18 Μάρτη 2003
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Πόλεμος και πολιτιστική κληρονομιά

Η κεντρική πύλη (εσωτερική πλευρά) της αρχαίας πόλης της Βαγδάτης
Η κεντρική πύλη (εσωτερική πλευρά) της αρχαίας πόλης της Βαγδάτης
Στο φόντο των πολεμικών προετοιμασιών εναντίον του Ιράκ πραγματοποιείται το τριήμερο σεμινάριο, με θέμα «Αξιοποίηση και ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς ευρωπαϊκής σημασίας» που διοργανώνει το υπουργείο Πολιτισμού στο Ζάππειο και τους Δελφούς στο πλαίσιο της Ελληνικής Προεδρίας στην ΕΕ.

Στο σεμινάριο συμμετέχουν Ελληνες και ξένοι επιστήμονες, οι οποίοι θα συζητήσουν θέματα διαχείρισης της πολιτιστικής κληρονομιάς μέσα από το πρίσμα της προσπάθειας της ΕΕ να επιβάλει την «ενιαία ευρωπαϊκή πολιτιστική ταυτότητα», που είναι αναγκαία για την απρόσκοπτη κερδοφορία των ευρωπαϊκών μονοπωλίων στον ανταγωνισμό τους κυρίως με τις ΗΠΑ. Κάτι το οποίο επαναβεβαίωσε ο υπουργός Πολιτισμού, Ε. Βενιζέλος σημειώνοντας στη χτεσινή, εναρκτήρια ομιλία του, ότι «η συζήτηση για την ευρωπαϊκή πολιτιστική ταυτότητα που (...) έχει τεράστια σημασία εάν θέλουμε να ελέγξουμε τις δυνατότητες της ενιαίας αγοράς, να λειτουργεί πραγματικά και όχι εικονικά και στον τομέα του πολιτισμού και του οπτικοακουστικού. Οι τομείς αυτοί είναι ιδιαίτερα κρίσιμοι όχι μόνο ιδεολογικά και πολιτικά, αλλά και είναι και πολύ ενδιαφέροντες οικονομικά και αναπτυξιακά, γιατί περιλαμβάνουν νέα κοιτάσματα απασχόλησης, νέες ευκαιρίες επενδύσεων και επιχειρηματικής δραστηριότητας (...)».

Ωστόσο, ο Ζακ Περό, πρόεδρος του ICOM (Διεθνές Συμβούλιο Μουσείων στο πλαίσιο της UNESCO) εκτίμησε πως ο «πιο ριζοσπαστικός οικονομικός φιλελευθερισμός μπορεί να προκαλέσει κινδύνους» στη διαχείριση των μουσείων, αναφέροντας την εμπορευματοποίησή τους και κάλεσε τις κυβερνήσεις να προστατεύσουν και να αναδείξουν την πολιτιστική κληρονομιά, έτσι ώστε τα μουσεία να μην αναγκαστούν να λειτουργούν με εμπορική λογική. Πρόσθεσε ότι η «παγκοσμιοποίηση» δημιούργησε νέα και μεγέθυνε παλαιότερα προβλήματα της πολιτιστικής κληρονομιάς με κυριότερο τη δημιουργία μιας τάσης «σε ενιαίο τρόπο σκέψης και ενιαίο πολιτιστικό μοντέλο», που, με τη σειρά της, τείνει στη «χειραγώγηση» της διαφορετικότητας. Επιπλέον, έφερε το παράδειγμα του Ιράκ, για να πει ότι η διεθνής κατάσταση και ο πόλεμος δημιουργούν πρόσθετα προβλήματα στη διαχείριση της πολιτιστικής κληρονομιάς.

Στη Βαγδάτη

Την ώρα που στην Αθήνα πραγματοποιούνταν η παραπάνω συζήτηση, στη Βαγδάτη, οι υπεύθυνοι για την προστασία της πλούσιας πολιτιστικής κληρονομιάς του Ιράκ ετοιμάζονται πυρετωδώς για να διασώσουν ό,τι μπορούν από την επερχόμενη, νέα καταστροφή. Πληροφορίες αναφέρουν ότι το Αρχαιολογικό Μουσείο της Βαγδάτης «θωρακίζεται» με σακιά άμμου, ενώ, κάποιοι αρχαιολογικοί θησαυροί έχουν μεταφερθεί σε καταφύγιο. Ωστόσο, η διεύθυνση του μουσείου εκτιμά πως οι καταστροφές θα είναι χειρότερες από αυτές του '91, οπότε και εκτιμάται ότι είχαν χτυπηθεί εννέα μουσεία και «χάθηκαν» τουλάχιστον 9.000 αρχαιολογικά αντικείμενα. Τουλάχιστον ένα από αυτά έχει πουληθεί στο Βρετανικό Μουσείο. Πάντως, ο βοηθός του γενικού διευθυντή της UNESCO, Μουνίρ Μπουτσινάκι, απέστειλε επιστολή προς το ICOM, με την οποία ζητά από το τελευταίο να εκλάβει ως συνέπεια του επερχόμενου πολέμου και τη λεηλασία των μουσείων. Να σημειωθεί ότι το Αρχαιολογικό Μουσείο της Βαγδάτης βρίσκεται κοντά σε έναν πύργο επικοινωνιών, άρα είναι πολύ κοντά σε έναν εξ ορισμού στόχο.

Το θέατρο στο πανεπιστήμιο

Για πρώτη φορά, η Ελλάδα θα φιλοξενήσει φέτος το 5ο Παγκόσμιο Συνέδριο της Διεθνούς Ενωσης Πανεπιστημιακού Θεάτρου. Το συνέδριο, που συνδιοργανώνουν το Νεανικό Πλάνο και η Διεθνής Ενωση Πανεπιστημιακού Θεάτρου (AITU), θα πραγματοποιηθεί (20-23/8) στη Διεθνή Ολυμπιακή Ακαδημία στην Αρχαία Ολυμπία. Θέμα του: «Ο ρόλος του θεάτρου στον πανεπιστημιακό χώρο, η διδασκαλία και η μελέτη του θεάτρου στις μέρες μας».

Η σημαντική αυτή πρωτοβουλία στοχεύει στην ενίσχυση του διαλόγου πανεπιστημιακών, ερευνητών, φοιτητών και επαγγελματιών του θεάτρου. Παράλληλα, με το συνέδριο, θα πραγματοποιηθεί και η 3η Διεθνής Συνάντηση Πανεπιστημιακού Θεάτρου Ολυμπίας, με θεατρικές παραστάσεις, σεμινάρια, εργαστήρια, εκθέσεις μασκών, συναυλίες με μουσική από το θέατρο, προβολές ταινιών με θέματα του αρχαίου δράματος, κ.ά.

Θα συμμετάσχουν 40 πανεπιστημιακοί και άνθρωποι του θεάτρου από 20 χώρες. Επίσης, ξένοι πανεπιστημιακοί θίασοι: ΗΠΑ, Κόστα Ρίκα, Κορέα, Ιράν, Βέλγιο, Γαλλία.

Δηλώσεις συμμετοχής στο Συνέδριο πρέπει να γίνουν έως τις 20/3, ενώ των πανεπιστημιακών θιάσων έως τις 15/4.

Τη Διεθνή Ενωση Πανεπιστημιακού Θεάτρου, ίδρυσε το 1994 το Πανεπιστήμιο της Λιέγης, για τη διεθνή ανάπτυξη και προώθηση κάθε θεατρικής δραστηριότητας στη δευτεροβάθμια και τριτοβάθμια εκπαίδευση (επιμόρφωση, δημιουργία, πρακτική και θεωρητική θεατρική έρευνα). Τα μέλη της Ενωσης προέρχονται από 50 και πλέον χώρες και από τις 5 ηπείρους.

Το Νεανικό Πλάνο, γνωστό για τις επιτυχημένες δραστηριότητές του (Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας για Παιδιά και Νέους, Ευρωπαϊκή Συνάντηση Νεανικής Οπτικοακουστικής Δημιουργίας, Camera Zizanio, Διεθνής Συνάντηση Πανεπιστημιακού Θεάτρου Ολυμπίας), είναι μέλος της AITU και αποδέχτηκε την πρότασή της να οργανώσει το 5ο Παγκόσμιο Συνέδριο στην Αρχαία Ολυμπία, παράλληλα με την 3η Διεθνή Συνάντηση Πανεπιστημιακού Θεάτρου.

Φωνές γυναικών

Η Δόμνα Σαμίου
Η Δόμνα Σαμίου
Φωνές γυναικών, από τις 19/3 - 1/4, στη μουσική σκηνή «Φωνές» (Αρτέμωνος 9, Ν. Κόσμος), όπου θα πραγματοποιηθεί το πέμπτο κατά σειρά αφιέρωμα στις γυναικείες φωνές.

Η αυλαία θ' ανοίξει αύριο (10.30μ.μ.) με το πενταμελές σχήμα «Τσέτα» από τη Δράμα και τη Ροδή Τουμουρζούκ - Γκιούλ σε ερωτικά τραγούδια της έντεχνης τουρκικής μουσικής του 19ου και 20ού αιώνα. Στις 20/3, η Δόμνα Σαμίου, συνοδεία παραδοσιακής ορχήστρας, παρουσιάζει ανοιξιάτικα τραγούδια για τη φύση και τον έρωτα. Στις 21/3 η Αλεξάνδρα ερμηνεύει με τον ταμπουρά της αγαπημένα της τραγούδια. Στις 22 και 23/3 οι Ευλαμπία Νικολαΐδου και Ασπασία Παπαδάκη «ταξιδεύουν» στον Πόντο και την Κρήτη. Στις 24/3 η Κρίστη Στασινοπούλου προσφέρει τραγούδια της, φωνητικούς αυτοσχεδιασμούς, παραδοσιακά κομμάτια και παραμύθια, σε μια ηλεκτρονικο - ακουστική εκδοχή μαζί με τον μουσικό Στάθη Καλυβιώτη. Στις 25/3 η ηθοποιός Μάρθα Φριντζήλα παρουσιάζει αποσπάσματα από το ημερολόγιο της άγνωστης ηθοποιού Θ.Κ. και τραγούδια των Κουρτ Βάιλ, Τσιτσάνη, Χατζιδάκι κ.ά.. Στις 26/3 η Τυνήσια Λάμια Μπεντίουι «ταξιδεύει» με τραγούδια και αυτοσχεδιασμούς στους μεσογειακούς ήχους και παραδόσεις και η Περσίδα Μόμακ Καντέμ επιλέγει «gouache» (τραγούδια χωρίς ρυθμό) και «tasnif» (ρυθμικά τραγούδια). Στις 27/3 η Μαρία Αριστοπούλου ερμηνεύει παραδοσιακά, μπαλάντες κ.ά, ενώ στις 28/3 οι Θεοπούλα και Λαμπριάνα Δοϊτσίδη από το Διδυμότειχο παρουσιάζουν δείγματα της πλούσιας μουσικής παράδοσης του τόπου τους. Στις 29/3 οι Σοφία Νοητή και Ειρήνη Δασκαλάκη παρουσιάζουν τάνγκο, μπλουζ και Μικρασιάτικα. Στις 30/3 η Μάνια Παπαδημητρίου με «Το χαμόγελο της γιαγιάς» σχολιάζει την ιστορία μιας ελληνικής οικογένειας από τη δεκαετία του '60 μέχρι σήμερα. Ενα μικρό θέαμα για έναν μουσικό και έναν ηθοποιό με παρλάτες που έγραψε η Μ. Παπαδημητρίου, η οποία παίζει και τραγουδά τραγούδια των Γιαννίδη, Αττίκ, Σουγιούλ, Μυρογιάννη, Σπάρτακου. Στο πιάνο ο Δ. Μαλούχος. Στις 31/3 η ηθοποιός Κερασία Σαμαρά, με βάση το διήγημα του Ν. Χόθορν «Βεατρίκη», επιχειρεί έναν ατμοσφαιρικό «περίπατο» στο ρομαντισμό του 19ου αιώνα, με τις μουσικές παρεμβάσεις των Τάκη Μπαρμπέρη και Γιώργου Γεωργιάδη. Την 1/4 η Μαριάννα Κορομηλά σε αφηγηματικές περιπλανήσεις με τη συνοδεία μουσικών.

Ηλιος και Γη

Μια ολότελα διαφορετική εκδήλωση με θέμα «Ημέρα Ηλιου - Γης 2003» θα πραγματοποιήσει σήμερα (9.15π.μ.-12.30μ.μ.) η Ακαδημία Αθηνών. Η εκδήλωση που αποσκοπεί στην προώθηση της Ηλιακής Φυσικής και του Διαστήματος, οργανώθηκε από το Κέντρο Ερευνών Αστρονομίας και Εφαρμοσμένων Μαθηματικών της Ακαδημίας, σε συνεργασία με καθηγητές και ειδικούς από πανεπιστήμια και το Αστεροσκοπείο Αθηνών. Στην εκδήλωση θα γίνουν εκλαϊκευτικές ομιλίες, θα προβληθεί βίντεο με θέμα τον Ηλιο, το διάστημα και τη Γη, θα παρουσιαστούν πολυμέσα, θα διανεμηθούν αφίσες, περιοδικά, ενημερωτικά φυλλάδια και ζωγραφιές στα παιδιά, με θέματα τον Ηλιο και τη Γη.

Την εκδήλωση θα χαιρετίσει η διευθύντρια του ΚΕΑΕΜ, Ε. Δάρα. Θα μιλήσουν: Κ. Αλυσσανδράκης (καθηγητής Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, ευρωβουλευτής του ΚΚΕ), Κ. Τσίγκανος (καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών), Κ. Γοντικάκης, Ι. Δαγκλής, Β. Τριτάκης(διευθυντής Ερευνών Ακαδημίας Αθηνών).



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ