ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 18 Μάρτη 2003
Σελ. /40
«ΔΡΑΣΗ: ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ 2003»
Απεργία! Ολοι στους δρόμους

Την πρώτη μέρα του πολέμου βγαίνουμε στους δρόμους, συγκλίνουμε στο Σύνταγμα στις 11 π.μ. και διαδηλώνουμε, με πορεία στην πρεσβεία των ΗΠΑ

Σε παλλαϊκή αντιπολεμική κινητοποίηση και απεργία, καλεί η «Δράση: Θεσσαλονίκη 2003». Με ανακοίνωσή της, καλεί την πρώτη μέρα του νέου πολέμου, που ετοιμάζουν οι ιμπεριαλιστές, τους μαθητές, σπουδαστές και φοιτητές να οργανώσουν αποχή από τα μαθήματά τους. Τους εμπόρους και οι επαγγελματοβιοτέχνες να κλείσουν τα καταστήματά τους. Τους άνεργους και τους συνταξιούχους να βγουν στους δρόμους...

Καλεί τον ελληνικό λαό σε αγωνιστική ετοιμότητα και επισημαίνει ότι «στηρίζει την πρωτοβουλία του ΠΑΜΕ και των ταξικών συνδικάτων για 24ωρη απεργία, ταυτόχρονα με την έναρξη των πολεμικών επιχειρήσεων». Κατεβαίνουμε στους δρόμους. Συγκλίνουμε όλοι στο Σύνταγμα στις 11 π.μ. και διαδηλώνουμε με πορεία στην πρεσβεία των ΗΠΑ, τονίζεται χαρακτηριστικά στην ανακοίνωση.

Η «Δράση: Θεσσαλονίκη 2003», επισημαίνει στο κείμενο: «Φυσικά καταδικάζει τις νέες φιλοπόλεμες δηλώσεις Μπους - Μπλερ - Αθνάρ. Σημειώνει και την αφέλεια όσων μάς καλούν να ξεχωρίσουμε ανάμεσα σε "καλούς" και "κακούς" ιμπεριαλιστές. Να συνταχθούμε με το "γαλλογερμανικό άξονα" που δήθεν μάχεται υπέρ της ειρήνης. Να στηρίξουμε όσους δεν είχαν κανένα πρόβλημα στο παρελθόν, προκειμένου να εξυπηρετήσουν τα συμφέροντά τους, να αιματοκυλήσουν τα Βαλκάνια. Να διαμελίσουν τη Γιουγκοσλαβία. Να οπλίσουν τους "UCΚάδες". Να βομβαρδίσουν επί 78 μέρες Σερβία και Μαυροβούνιο. Να ξεκινήσουν και πάλι πυρηνικές δοκιμές στις αποικίες τους στον Ειρηνικό Ωκεανό».

Η «Δράση» καλεί τους εργαζόμενους, γενικά τον ελληνικό λαό, να πάρει την υπόθεση στα χέρια του. Να μην τρέφει αυταπάτες. Να κλιμακώσει τους αγώνες του ενάντια στον πόλεμο και τον ιμπεριαλισμό. Ενάντια στην αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης, που υποκριτικά δήθεν θέλει την ειρήνη και από την άλλη παρέχει γην και ύδωρ στους επιδρομείς. Να παλέψει με κεντρικά αιτήματα:

- ΟΧΙ στον πόλεμο στο Ιράκ με ή χωρίς απόφαση του ΟΗΕ.

- Να βγει η Ελλάδα από τον πόλεμο, να κλείσει η βάση της Σούδας, να γυρίσουν οι φρεγάτες από τον Περσικό, να μη δοθεί καμιά διευκόλυνση στη μηχανή του ιμπεριαλιστικού πολέμου.

- Να πει ΟΧΙ στη στρατιωτικοποίηση της ΕΕ και τον Ευρωστρατό.

Εξάλλου - και ανεξάρτητα από το εάν ο νέος ιμπεριαλιστικός πόλεμος ξεκινήσει τις επόμενες ώρες ή μέρες - αντιπολεμικό και αντιιμπεριαλιστικό χαρακτήρα, υπογραμμίζεται στο κείμενο, αναμένεται να λάβει και η παράσταση διαμαρτυρίας που διοργανώνει το Συντονιστικό Σωματείων Αθήνας, σήμερα Τρίτη, έξω από το υπουργείο Εμπορίου στην πλατεία Κάνιγγος στις 10 π.μ., λόγω του κύματος ακρίβειας που πλήττει τα λαϊκά στρώματα. Αλλωστε, τονίζεται με έμφαση στην ανακοίνωση, με την έναρξη των πολεμικών επιχειρήσεων, αναμένονται και νέες υψηλές αυξήσεις στα είδη πρώτης ανάγκης.

Απεργούμε γνωρίζοντας τι είναι ο πόλεμος

Δήλωση του Σπύρου Ράλλη, γραμματέα της Ομοσπονδίας Εργαζομένων στα Εμφιαλωμένα Ποτά

Οι εργαζόμενοι πρέπει να αγωνιστούν να αποτρέψουν τον πόλεμο, γιατί, αν ξεσπάσει πόλεμος, ουαί και αλίμονο στους εργαζόμενους. Αυτοί πληρώνουν πάντα τη νύφη και το πάπλωμα. Σ' αυτούς θα πέσουν όλα τα βάρη των εξόδων του πολέμου. Αυτοί θα χάσουν παιδιά και συγγενείς, αυτοί θα χάσουν δουλιές, αυτοί θα πεινάσουν, αυτοί θα δυστυχήσουν. Είναι ακόμα νωπές σε εμάς οι μνήμες του πολέμου στη Γιουγκοσλαβία, του πολέμου στο Αφγανιστάν, αλλά έχουμε και την εμπειρία παλιότερων πολέμων. Η απόφαση των δευτεροβάθμιων συνδικαλιστικών οργανώσεων για απεργία την πρώτη μέρα του πολέμου εκφράζει τα αντιπολεμικά αισθήματα των εργαζόμενων, του λαού γενικά και των πολιτών του κόσμου που θέλουν την ειρήνη.

Επικαλούνται τον πόλεμό τους για να στύψουν κι άλλο τους εργάτες

Χρησιμοποιούν τη λέξη «κρίση» σαν αποτέλεσμα του επικείμενου ιμπεριαλιστικού πολέμου κατά του λαού του Ιράκ, κι όχι σαν αιτία του. Πρόκειται για πολυεθνικές που όχι μόνο στηρίζουν τις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις, αλλά τις επιβάλλουν για την επέκταση και εγκαθίδρυση των συμφερόντων τους σε νέες αγορές, βρίσκουν και νέους τρόπους για να αυξήσουν επιπλέον τα κέρδη τους. Χαρακτηριστικά αναφέρουμε ότι οι εκπρόσωποι στη χώρα μας δυο τέτοιων μεγάλων πολυεθνικών, της «Ledra Marriott» και του «Holiday In», που έχουν εδώ ξενοδοχειακές μονάδες, ανακοίνωσαν στους υπαλλήλους τους ότι λόγω του επικείμενου πολέμου έχει αρχίσει να επηρεάζεται η αγορά και έτσι πρέπει οι εργαζόμενοι να βγουν σε αναγκαστικές άδειες, με ή χωρίς αποδοχές!

Πιο συγκεκριμένα, η διοίκηση του ξενοδοχείου «Ledra Marriott» κάλεσε το σωματείο και ζήτησε να συμφωνήσει να πάρουν οι εργαζόμενοι άδεια την ερχόμενη Δευτέρα, λόγω των μειωμένων κρατήσεων. Το σωματείο βεβαίως δε δέχτηκε αυτήν την πρόταση. Κάτι ανάλογο συνέβη και στο ξενοδοχείο «Holiday In». Σύμφωνα με στοιχεία του Συνδέσμου Ξενοδοχοϋπαλλήλων, αυτό συμβαίνει και σε μια σειρά ακόμα ξενοδοχεία.

Οι επιπτώσεις από τον ανταγωνισμό των καπιταλιστών και τον πόλεμό τους δεν είναι έξω και μακριά από την εργατική τάξη της χώρας. Είναι συγκεκριμένες και αφορούν άμεσα τον κάθε εργάτη. Είναι χαρακτηριστικό ότι σε περιοδικό που εκδίδεται από το τμήμα προσωπικού στο ξενοδοχείο «Ledra Marriott», αναφέρεται ότι η αισθητή πτώση των κρατήσεων και ακύρωση μερικών από όσες είχαν γίνει, «αυτό μας επιβάλλει ανάλογο περιορισμό του λειτουργικού μας κόστους». Η επίπτωση όμως δεν είναι μόνο η αναγκαστική άδεια, αλλά οι ίδιες οι πολυεθνικές ανακοινώνουν ότι έρχονται ακόμα χειρότερες μέρες, καθώς όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται στο ίδιο περιοδικό και απευθύνεται στους εργαζόμενους, «μη ξεχνάτε, ότι αν τελικά γίνει ο πόλεμος, μας περιμένουν δύσκολες μέρες και δεν επιτρέπεται εφησυχασμός»!

Η κρίση που προκαλείται από τις πολυεθνικές, που οι ίδιες την επικαλούνται, απαιτεί από όλους τους εργαζόμενους στα ξενοδοχεία να συσπειρωθούν και όλοι μαζί αποφασιστικά και μαχητικά να ορθώσουν το ανάστημά τους απέναντι στα αφεντικά τους και να παλέψουν ενάντια στον πόλεμο που ετοιμάζεται κατά του λαού του Ιράκ και στον πόλεμο των εργοδοτών με «θύματα» τις εργασιακές σχέσεις και τα ασφαλιστικά τους δικαιώματα.

«

Απόφασή μας είναι να μην είμαστε εμείς, για μια άλλη φορά, τα θύματα των πολέμων τους», υπογραμμίζει σε ανακοίνωσή του ο Σύνδεσμος Ξενοδοχοϋπαλλήλων Αθήνας και όπως οφείλει κάθε ταξικό σωματείο, καλεί όλους τους εργαζόμενους να αντιδράσουν αγωνιστικά με το πρώτο χτύπημα και να απεργήσουν στις 21 Μάρτη.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Συλλαλητήριο την πρώτη μέρα

Στις 12 το μεσημέρι στο Αγαλμα του Βενιζέλου

Σε παλλαϊκό ξεσηκωμό την πρώτη μέρα έναρξης του πολέμου και σε μαζική συμμετοχή στη συγκέντρωση που θα γίνει στις 12 το μεσημέρι στο Αγαλμα του Βενιζέλου, καλούν το λαό της Θεσσαλονίκης η «Δράση: Θεσσαλονίκη 2003», το Βαλκανικό ΑντιΝΑΤΟικό Κέντρο, η ΕΔΥΕΘ, η Αντιπολεμική Επιτροπή Φορέων Θεσσαλονίκης, το ΠΑΜΕ.

«Ολοι μαζί διαδηλώνουμε την πρώτη μέρα έναρξης του πολέμου και απαιτούμε ΕΞΩ Η ΕΛΛΑΔΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΟΛΕΜΟ. Ο πόλεμος μπορεί να αποτραπεί». Οι λαοί έχουν τη δύναμη, σημειώνουν στη σχετική ανακοίνωσή τους. Καταγγέλλουν πως παρά την παγκόσμια κατακραυγή ενάντια στον πόλεμο κατά του Ιράκ και παρά τις όποιες αντιθέσεις ανάμεσα στους ιμπεριαλιστές, «ο πόλεμος ώρα με την ώρα έρχεται πιο κοντά. Η ελληνική κυβέρνηση συνεχίζει να παρέχει κάθε υλική και ηθική διευκόλυνση για τη διεξαγωγή και τη γενίκευση του εγκλήματος».

Γι' αυτό καλούν τους εργαζόμενους, όλους τους εργάτες και υπαλλήλους την πρώτη μέρα έναρξης του πολέμου να πάρουν την κατάσταση στα χέρια τους. Να προκηρύξουν απεργία. Οι μαθητές, σπουδαστές, φοιτητές να οργανώσουν αποχή από τα μαθήματά τους. Οι έμποροι και επαγγελματοβιοτέχνες να κλείσουν τα καταστήματά τους. Οι άνεργοι και οι συνταξιούχοι να βγουν στους δρόμους.

ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΟ ΑΓΩΝΑ ΣΧΟΛΕΙΩΝ ΑΘΗΝΑΣ
Κάλεσμα για την πρώτη μέρα του πολέμου

Σε πολύμορφες κινητοποιήσεις καλεί τους μαθητές την πρώτη μέρα του πολέμου, το Συντονιστικό Αγώνα Σχολείων Αθήνας (ΣΑΣΑ) με απόφασή του. Συγκεκριμένα, το Συντονιστικό καλεί τους μαθητές να κλείσουν τα σχολεία και να συμμετάσχουν στη συγκέντρωση που θα γίνει εκείνη τη μέρα στις 11 το πρωί, στο Σύνταγμα και μαζί με τους φορείς να πορευτούν προς την αμερικάνικη πρεσβεία.

Τα αντιπολεμικά αισθήματα είναι εντονότατα γενικά στη νεολαία κι αυτό εκφράζεται ιδιαίτερα και στις σχολές πανεπιστημίων και ΤΕΙ. Ηδη οι φοιτητικοί σύλλογοι Παντείου, Γεωλογικού και Επικοινωνίας και ΜΜΕ του Πανεπιστημίου Αθήνας, με απόφασή τους καλούν σε συγκέντρωση στο Σύνταγμα στις 11 το πρωί την πρώτη μέρα του πολέμου. Παράλληλα, η Πανσπουδαστική Κίνηση Συνεργασίας με διαρκείς ανακοινώσεις στις σχολές καλεί όλους τους φοιτητές την πρώτη μέρα έναρξης των πολεμικών επιχειρήσεων να βγουν στους δρόμους, να διαδηλώσουν την οργή τους κατά του ιμπεριαλισμού και την αλληλεγγύη τους στον ιρακινό λαό και να ενωθούν στο Σύνταγμα και στις διαδηλώσεις σ' όλες τις πόλεις με τους μαθητές, τους εργαζόμενους, το μαχητικό αντιπολεμικό κίνημα.

Πρώτο καθήκον η αποτροπή του πολέμου

Δήλωση του Νικήτα Γλυνάτση, προέδρου του ΕΚ Αρτας

Το ΕΚ Αρτας αποφάσισε μαζί με άλλες δευτεροβάθμιες συνδικαλιστικές οργανώσεις, την ημέρα έναρξης της επίθεσης να κηρυχτεί απεργιακή κινητοποίηση. Και αυτό, γιατί γνωρίζουμε ότι με τον εγκληματικό αυτό πόλεμο δεν τίθεται σε κίνδυνο μόνο η παγκόσμια ειρήνη, αλλά και οι κατακτήσεις και διεκδικήσεις των εργαζομένων. Γιατί γνωρίζουμε ότι το τεράστιο αυτό κόστος του πολέμου θα κληθούν οι εργαζόμενοι να το πληρώσουν από το υστέρημά τους. Γι' αυτό - στη φάση αυτή - η πάλη και ο αγώνας για την αποτροπή του πολέμου αποτελεί πρώτιστο καθήκον για τους εργαζόμενους και τα συνδικάτα».

Αποφάσεις για την πρώτη μέρα

Το Εργατικό Κέντρο της Ξάνθης αποφάσισε την κήρυξη 24ωρης απεργίας τη μέρα που θα εκραγεί ο πόλεμος κατά του Ιράκ, ανταποκρινόμενο στην απήχηση που βρίσκει καθημερινά στους εργαζόμενους και στο εργατικό συνδικαλιστικό κίνημα η σχετική πρωτοβουλία Ομοσπονδιών και Εργατικών Κέντρων.

Απόφαση για κήρυξη απεργίας την πρώτη μέρα του πολέμου, πήραν, ακόμα, το Συνδικάτο Οικοδόμων Κοζάνης και το Συνδικάτο Οικοδόμων Καστοριάς. Εξάλλου, η Δ` ΕΛΜΕ Θεσσαλονίκης με απόφαση του ΔΣ, κηρύσσει 3ωρη στάση εργασίας τη μέρα που θα αρχίσει η επίθεση των ΗΠΑ και των εταίρων τους στο Ιράκ, «για να εκφραστεί η αντίθεση των καθηγητών στον πόλεμο και για να δοθεί η δυνατότητα να πάρουμε μέρος στο συλλαλητήριο, που θα πραγματοποιηθεί» για την καταδίκη του πολέμου.

Η απόφαση της Δ` ΕΛΜΕ καθορίζει ότι τη μέρα που θα αρχίσει ο πόλεμος θα ανακοινωθεί στα σχολεία αμέσως τηλεφωνικά και η ώρα της συγκέντρωσης, που θα γίνει στο άγαλμα του Βενιζέλου και η οποία θα καλύπτεται από την 3ωρη στάση εργασίας.

ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΟ ΦΑΡΜΑΚΟ
Σταματάμε τη δουλιά

Δήλωση της Ζωής Σώκου, προέδρου της Ομοσπονδίας

Λέμε όχι στο βρώμικο πόλεμο ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ με ή χωρίς απόφαση του ΟΗΕ, καμιά εμπλοκή της Ελλάδας, να κλείσει η βάση της Σούδας και να επιστρέψουν τα πολεμικά πλοία από το Περσικό. Καλούμε σε απεργιακή κινητοποίηση αμέσως μόλις γίνει η επίθεση.

Η εργατική τάξη και το συνδικαλιστικό κίνημα πρέπει να πρωτοστατήσουν στην οργάνωση και την ανάπτυξη του αντιπολεμικού αγώνα. Είναι καθήκον και ανάγκη, όχι μόνο γιατί είναι ένας άδικος ιμπεριαλιστικός πόλεμος, που στόχο έχει τον έλεγχο των αγορών και των πετρελαίων, όχι μόνο γιατί θα υπάρξουν χιλιάδες νεκροί και ανάπηροι, αλλά και γιατί θύματα θα είναι όλοι οι εργαζόμενοι.

Αντίσταση στον πόλεμο

Δήλωση του Αλέκου Μουστάκα, προέδρου του Εργατικού Κέντρου Μεγάρων

Πιστεύω ότι ένας τέτοιος άδικος και βρώμικος πόλεμος θα έχει τεράστιες συνέπειες σε όλους τους τομείς, όχι μόνο για το λαό του Ιράκ, αλλά και για τη δική μας κοινωνία και κυρίως τους εργαζόμενους. Γι' αυτό πρέπει να υπάρχει αντίσταση από όλο το λαό και τους εργαζόμενους, για να αποτραπεί αυτός ο πόλεμος. Πρέπει να υπάρχει κοινωνική αντίσταση, όχι μόνο την πρώτη μέρα, αλλά και κατά τη διάρκεια του πολέμου.

Απαντάμε με απεργία

Δήλωση του Δ. Σιγούρου, προέδρου του ΕΚ Ζακύνθου

«Στον πόλεμο των ιμπεριαλιστών απαντάμε με απεργία την πρώτη ημέρα του πολέμου. Η επίθεση που ετοιμάζουν κυβέρνηση και πολυεθνικές σε βάρος των εργαζομένων θα είναι καθολική με την επικήρυξη των εργατικών και δημοκρατικών δικαιωμάτων στο όνομα του πολέμου. Ηδη ο πολεμικός προϋπολογισμός είναι έτοιμος, η ακρίβεια σταθερά εξανεμίζει το μισθό και το μεροκάματο. Με την ένταση της πάλης μας να εκφράσουμε την αλληλεγγύη μας στο λαό του Ιράκ, να απαιτήσουμε το σταμάτημά του, να βάλουμε εμπόδιο στη γενίκευσή του, απαιτώντας την απεμπλοκή της χώρας μας».

ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΕΙΡΗΝΗΣ
Να βγει όλος ο κόσμος στους δρόμους

Από νωρίς σήμερα το πρωί, ώρα Ελλάδας, μια έκτακτη ανακοίνωση του Παγκόσμιου Συμβουλίου Ειρήνης (ΠΣΕ), που καλεί σε συναγερμό κατά του πολέμου, κάνει το γύρο του κόσμου, μέσω της ιστοσελίδας του ΠΣΕ στο Διαδίκτυο.

Συγκεκριμένα το ΠΣΕ, με την ανακοίνωσή του, καλεί τα φιλειρηνικά κινήματα, τις μαζικές οργανώσεις, τα συνδικάτα και τους λαούς του κόσμου την πρώτη μέρα της έναρξης του πολέμου:

- Να βγουν στους δρόμους.

- Να περικυκλώσουν στις χώρες τους, τις πρεσβείες των ΗΠΑ, της Μεγάλης Βρετανίας και της Ισπανίας.

- Να προκηρύξουν Γενική Απεργία κατά του πολέμου σε όλες τις χώρες.

Με κεντρικό σύνθημα, κάτω ο άδικος πόλεμος, τα μέλη της Γραμματείας του Παγκόσμιου Συμβουλίου Ειρήνης επιχειρούν να συντονίσουν τα φιλειρηνικά κινήματα - μέλη του σε όλο τον πλανήτη, προκειμένου να κλιμακώσουν τις κινητοποιήσεις τους και να αναλάβουν νέες δυναμικές πρωτοβουλίες κατά του πολέμου.

Το Διοικητικό Συμβούλιο της Ενωσης Ιατρών Νοσοκομείων Αθήνας - Πειραιά (ΕΙΝΑΠ) καλεί σε γενική απεργία τους γιατρούς σε όλα τα νοσοκομεία και τα Κέντρα Υγείας του Λεκανοπεδίου Αττικής την πρώτη μέρα έναρξης του πολέμου ενάντια στο Ιράκ.

Αποφάσεις για απεργία την πρώτη μέρα του πολέμου έχουν πάρει η Ενωση Νοσοκομειακών Ιατρών Θεσσαλονίκης και η Ενωση Ιατρών Νοσοκομείων Ηπείρου.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ