ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 18 Μάρτη 2003
Σελ. /40
ΤΟΥΡΚΙΑ - ΗΠΑ - ΙΡΑΚ
Ανοιχτές απειλές

Associated Press

ΑΓΚΥΡΑ-ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Η τουρκική κυβέρνηση του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αναμενόταν να προχωρήσει χτες βράδυ σε μια «κατεπείγουσα κίνηση» για να δώσει άδεια διέλευσης στα αμερικανικά στρατεύματα. Η προσπάθεια της τελευταίας στιγμής από την Αγκυρα ήταν αμφίβολο αν θα πετύχαινε...

Νωρίτερα χτες, η αμερικανική κυβέρνηση απειλούσε - ανοιχτά, πλέον - την Τουρκία να μην εισβάλει στο Ιράκ, γιατί θα βρει απέναντί της, εκτός από τους Κούρδους που ετοιμάζονται να πολεμήσουν, και τα αμερικανικά στρατεύματα. Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Κόλιν Πάουελ, είπε την Κυριακή ότι «η κατάσταση στο Βόρειο Ιράκ είναι εύθραυστη και είναι καλύτερα να μην υπάρξουν εκεί τουρκικές δυνάμεις στο πλαίσιο οποιασδήποτε στρατιωτικής επιχείρησης». Την Κυριακή, επίσης, δημοσιοποιούνταν πληροφορίες κατά τις οποίες σε επιστολή του Προέδρου των ΗΠΑ, Τζορτζ Ουόκερ Μπους, προς τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, το νέο πρωθυπουργό της Τουρκίας, διατυπωνόταν η ίδια έμμεση απειλή. Ο ίδιος ο Ερντογάν διέψευσε ότι επρόκειτο περί «απειλής», ωστόσο ο βουλευτής του κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚ) και απελθείς πρόεδρος της Βουλής, Μπουλέντ Αρίντζ, εξερράγη λέγοντας πως «κανένας, ούτε ο Μπους, δεν μπορεί να απειλεί την εδαφική μας ακεραιότητα». Οι αντιπολεμικές διαδηλώσεις συνεχίζονταν όλες τις τελευταίες μέρες, ενώ χτες, όταν έγιναν σαφείς οι αμερικανικές προθέσεις, ο δείκτης ΙΜΚΒ-100 του Χρηματιστηρίου της Κωνσταντινούπολης έπεσε 10,5%.

Το Πεντάγωνο αντιπαρερχόταν την (έως χτες βράδυ, τουλάχιστον) τουρκική άρνηση να ανοίξει αεροδιαδρόμους για να βομβαρδιστεί, μέσω αυτών, το Ιράκ, με τη μεταφορά δεκατριών πλοίων που μπορούν να εκτοξεύουν πυραύλους στην Ερυθρά Θάλασσα. Η Ουάσιγκτον απέσυρε τα κάπου 15 δισ. δολάρια «βοήθειας και δανείων» που πρόσφερε στην Τουρκία, ενώ, σύμφωνα με την Turkish Daily News, επιτάχυνε την - παράνομη, κατά το τουρκικό Σύνταγμα!.. - μεταφορά υλικού από το Ισκέντερουν (Αλεξανδρέττα) προς το ιρακινό έδαφος, αγνοώντας τις συνεχείς λαϊκές διαδηλώσεις στην πόλη.

Το πώς θα εισδύσουν οι αμερικανικές δυνάμεις στο Βόρειο Ιράκ αν τελικά αποτύγχανε η προσπάθεια στο «παραπέντε» του Ερντογάν αποτελεί ένα ερώτημα. Οι Αμερικανοί φέρονταν να σκέπτονται τη μεταφορά της 101ης, της 82ης και της 173ης αερομεταφερόμενης μεραρχίας εκεί μέσω Κουβέιτ, με βαριά αεροπορική κάλυψη για να αντισταθμιστεί η έλλειψη των τανκς που επρόκειτο να φθάσουν εκεί μέσω Τουρκίας.

Ο Ζαλμάι Χαλιλζάντ, απεσταλμένος του Μπους, έφθασε χτες στην Αγκυρα όπου συναντήθηκε με στελέχη της ιρακινής και κουρδικής αντιπολίτευσης: Τους Αχμάντ Τσαλαμπί (Ιρακινό Εθνικό Κογκρέσο), Τζαλάλ Ταλαμπάνι (Πατριωτική Ενωση Κουρδιστάν) και Νερχιβάν Μπαρζάνι (Κουρδικό Δημοκρατικό Κόμμα). Η πραγματοποίηση της συνάντησης στην Αγκυρα, με συμμετοχή σ' αυτές του ΥπΕξ Αμπντουλά Γκιούλ, ήταν ο «τελευταίος» εκβιασμός των ΗΠΑ προς την Τουρκία, έγραφε χτες ο Ιλνούρ Τσεβίκ, διευθυντής της Turkish Daily News.

ΒΡΕΤΑΝΙΑ - ΙΣΠΑΝΙΑ
Δύσκολες ώρες για τις κυβερνήσεις

ΛΟΝΔΙΝΟ - ΜΑΔΡΙΤΗ.--

Μέχρι στιγμής ο πόλεμος κατά του Ιράκ, με τον πόλεμο του Κόλπου, το 12ετές εμπάργκο και τις επικείμενες πολεμικές επιχειρήσεις φυσικά δεν έχει ανατρέψει το καθεστώς του Σαντάμ Χουσεΐν, αλλά σίγουρα απειλεί τη βρετανική κυβέρνηση και κλυδωνίζει την ισπανική, δηλαδή τους δύο μοναδικούς πρόθυμους εταίρους της νήσου των Αζορών...

Ο Βρετανός πρωθυπουργός Τόνι Μπλερ, δεν τρέφει ψευδαισθήσεις αναφορικά με το γεγονός ότι το πολιτικό του μέλλον βρίσκεται στην κόψη του ξυραφιού, αφού εισέρχεται στον πόλεμο υπό τις πιο επώδυνες για τον ίδιο συνθήκες. Δεν πείθει κανένα. Διεθνώς και πολύ περισσότερο εγχωρίως, παρά τις αναντίρρητες ρητορικές ικανότητές του. Σύμφωνα με το BBC, κατά τη διάρκεια του χθεσινού έκτακτου υπουργικού συμβουλίου ο Μπλερ ενημέρωσε τα μέλη της κυβέρνησής του για τις συζητήσεις με τους Αθνάρ και Μπους, ενώ ήδη η υφυπουργός Εξωτερικών Υποθέσεων, Κλερ Σμιθ, ανακοίνωσε ότι «θα σκεφτεί πολύ σοβαρά εάν θα παραιτηθεί»... ενώ τα βρετανικά τηλεοπτικά δίκτυα δεν αποκλείουν την πιθανότητα να υπάρξουν παραιτήσεις και άλλων υπουργών εξαιτίας της στάσης του πρωθυπουργού, που θα ακολουθήσουν το παράδειγμα του πρώην υπουργού Εξωτερικών και πρώην πια ηγέτη της κοινοβουλευτικής ομάδας των Εργατικών, Ρόμπιν Κουκ, ο οποίος ανακοίνωσε την παραίτησή του διαφωνώντας ριζικά με τους χειρισμούς του Τόνι Μπλερ στο ιρακινό ζήτημα, τασσόμενος ανοιχτά κατά του πολέμου.

Αναμένεται μεγάλη «ανταρσία» εκ μέρους εκατοντάδων βουλευτών του Εργατικού Κόμματος κατά τη διάρκεια της έκτακτης συνεδρίασης και σύμφωνα με τους αναλυτές, το Συντηρητικό Κόμμα στηρίζει απόλυτα τις θέσεις του Τόνι Μπλερ. Ο Τσαρλς Κένεντι, ηγέτης των Ελεύθερων Δημοκρατών, του τρίτου μεγαλύτερου κόμματος της Βρετανίας, δεν κρύβει την αντίθεσή του.

Στην Ισπανία, το κυβερνών Λαϊκό Κόμμα του πρωθυπουργού Χοσέ Μαρία Αθνάρ έχει χάσει 5% στην πρόθεση ψήφου από την ημέρα που ο πρωθυπουργός τάχθηκε ανοιχτά υπέρ των θέσεων των ΗΠΑ και σύμφωνα με την ισπανική εφημερίδα «El Mundo», η εξέλιξη αυτή προβληματίζει ιδιαίτερα τα ανώτερα στελέχη του κόμματος, δεδομένου ότι σε δύο περίπου μήνες πραγματοποιούνται δημοτικές εκλογές. Ιδιαίτερα σκληρή ήταν η αντίδραση και του Σοσιαλιστικού Κόμματος (PSOE) και σε ανακοίνωση της εκτελεστικής επιτροπής τονίζεται ότι το τελεσίγραφο των Μπους, Μπλερ και Αθνάρ συνιστά παραβίαση του Καταστατικού των Ηνωμένων Εθνών.

ΚΚ ΤΟΥΡΚΙΑΣ
Για το πολεμικό παζάρι

ΑΓΚΥΡΑ.--

Με απόφασή της, η ΚΕ του ΚΚ Τουρκίας παρουσιάζει θέσεις για τον επερχόμενο πόλεμο.

«Τα όρια του παζαριού της Τουρκίας με τις ΗΠΑ είναι δομικά», τονίζει το ΚΚ Τουρκίας: Η επιθυμία της τουρκικής κυρίαρχης τάξης να ενδυναμώσει τη γεωστρατηγική της αξία, ως περιφερειακής δύναμης, είναι κάτι που η Ουάσιγκτον δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι θέλει. Αντίθετα, η πρόθεση των ΗΠΑ είναι να μειώσουν την αξία των συμμάχων τουης στην περιοχή ξεχωριστά, λέει το ΚΚ Τουρκίας. Στο κείμενο θέσεών του, προβλέπει περαιτέρω επιδείνωση των σχέσεων ΗΠΑ - Τουρκίας, αλλά κι επανακαθορισμό του πολιτικού σκηνικού. Ωστόσο, βλέπει απίθανο το ενδεχόμενο «διχασμού του συστήματος ανάμεσα σε έναν πατριωτικό πόλο κι έναν που θα ευνοεί τη συνεργασία» (με τις ΗΠΑ). Σε ό,τι αφορά την κουρδική διάσταση του προβλήματος, η τουρκική ηγεσία δε θέλει να «αποκλειστεί» από τη διαμόρφωση του μεταπολεμικού Ιράκ, και θέτει ζήτημα «απειλής» από τη δημιουργία κουρδικού κράτους. Το κουρδικό «χαρτί», λέει το ΚΚ Τουρκίας, μοιάζει να χρησιμοποιείται από τις ΗΠΑ -ειδικά οι διαδηλώσεις στην Ιρμπίλ και άλλες κουρδικές πόλεις- στο πλαίσιο των εκβιασμών προς την Τουρκία, αλλά μάλλον θα είναι «οι Κούρδοι που θα χάσουν από τη συμμαχία τους με τις ΗΠΑ». Το ΚΚ Τουρκίας μιλά, ακόμη, για «ευκαιρίες έντασης της σοσιαλιστικής επαναστατικής πάλης», αλλά τονίζει ότι «η αποτυχία της αριστεράς να δώσει προλεταριακό χαρακτήρα στο κίνημα ειρήνης» αποτελεί σημαντικό πρόβλημα. Η απόφαση κάνει λόγο, ακόμη, για έκφραση των αντιθέσεων εντός του ιμπεριαλιστικού συστήματος, ενώ προτείνει την πάλη κατά της ένταξης στην ΕΕ «και της υποκατάστασης» των ΗΠΑ από την ΕΕ...

ΓΕΡΜΑΝΙΑ
Εμμεση εμπλοκή στον πόλεμο;

ΒΕΡΟΛΙΝΟ.--

Σε συναγερμό και η Γερμανία παρά την αντίθεσή της στον πόλεμο κατά του πολέμου, καθώς πολλά ζητήματα παραμένουν σε εκκρεμότητα. Για το λόγο αυτό, Γερμανοί βουλευτές ζήτησαν τη συζήτηση - ψήφιση στην Μπούντεσταγκ, περί της συμμετοχής Γερμανών στα αεροσκάφη -ιπτάμενα ραντάρ, καθώς σημαίνει την άμεση εμπλοκή στον πόλεμο.

Ο Γερμανός καγκελάριος έχει αποφύγει την ψήφιση μέχρι στιγμής, καθώς θεωρείται απίθανο να λάβει την έγκριση του Κοινοβουλίου, και μία καταψήφιση θα οδηγούσε σε κυβερνητική κρίση, δεδομένου ότι το γερμανικό Σύνταγμα απαγορεύει ρητά την εμπλοκή Γερμανών σε πόλεμο. Αντίστοιχο αίτημα υπάρχει και για την παραχώρηση πολλών νοσηλευτικών ιδρυμάτων στη διάθεση των Αμερικανών, για τις επερχόμενες πολεμικές απώλειες...

ΒΕΛΓΙΟ
«Οχι» στις μεταφορές αμερικανικού πολεμικού υλικού

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ.--

Η βελγική κυβέρνηση ανακοίνωσε την Κυριακή ότι δε θα επιτρέψει στις ΗΠΑ να χρησιμοποιήσουν τις υποδομές της χώρας προκειμένου να μεταφέρουν πολεμικό υλικό στον Κόλπο, στην περίπτωση που εξαπολύσουν επίθεση κατά του Ιράκ χωρίς την προηγούμενη έγκριση του ΟΗΕ.

Οπως δήλωσε και ο υπουργός Αμυνας, Αντρε Φλάουτ: «Αν οι ΗΠΑ ξεκινήσουν τον πόλεμο χωρίς την έγκριση του ΟΗΕ, αυτό θα είναι παράνομο, οπότε και δε θα μπορούμε πλέον να δεχτούμε τις μεταφορές στο έδαφός μας». Παράλληλα η βελγική κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι δε θα επιτρέψει και τη χρήση του εναέριου χώρου της από τα αμερικανικά πολεμικά αεροπλάνα που έχουν προορισμό τον Κόλπο. Πάντως οι ΗΠΑ χρησιμοποιούν το λιμάνι της Αμβέρσας για να μεταφέρουν πολεμικό υλικό στον Κόλπο από βάσεις στη Γερμανία.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ