ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 25 Μάρτη 2003
Σελ. /28
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΑΠΕ
Διευρύνονται οι δυνατότητες για τα κέρδη των ιδιωτών

Στην κατάργηση σειράς αδειών απαραίτητες για τη χωροθέτηση και τη λειτουργία ιδιωτικών έργων Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ) προχώρησε η κυβέρνηση, επιδιώκοντας την άρση των αντιδράσεων κατοίκων και φορέων σε διάφορες περιοχές όπου προγραμματίζονται έργα ΑΠΕ, και ταυτόχρονα να επιταχύνει τις διαδικασίες για τη χρηματοδότηση των ιδιωτών που έχουν αδειοδοτηθεί για την κατασκευή αιολικών πάρκων.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Ανάπτυξης, η κυβέρνηση, «με την κοινή απόφαση των υπουργών Ανάπτυξης, ΠΕΧΩΔΕ, Γεωργίας, Πολιτισμού, Μεταφορών και Αμυνας, που απλοποιεί τη διαδικασία αδειοδότησης, απαντά στο παγκόσμιο αίτημα της μεγιστοποίησης του ρόλου των ΑΠΕ και της διείσδυσης των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας στο ενεργειακό ισοζύγιο της χώρας»(!). Σημειώνει όμως, ότι η συγκεκριμένη απόφαση «ανοίγει το δρόμο στις ιδιωτικές επενδύσεις και απεγκλωβίζει σημαντικές δράσεις του Γ΄ ΚΠΣ, οι οποίες καθυστερούσαν λόγω του γραφειοκρατικού κυκεώνα. Αναφέρει μάλιστα ότι οι τομές που επιφέρει η ΚΥΑ είναι: Ο δραστικός περιορισμός των γνωμοδοτούντων φορέων για την εγκατάσταση ΑΠΕ, από 39 σε 9, ο πλήρης προσδιορισμός του τομέα για τον οποίο ο κάθε φορέας γνωμοδοτεί, η πλήρης καταγραφή της διαδικασίας αδειοδότησης και η θέσπιση ανώτατων χρονικών ορίων για κάθε στάδιο της διαδικασίας.

Επίσης, σε μια ακόμη προσπάθεια να ενισχυθεί το ιδιωτικό κεφάλαιο, η κυβέρνηση ενέταξε 39 έργα του ιδιωτικού τομέα, συνολικού προϋπολογισμού 149.364.561 ευρώ, (50,7 δισ.δρχ.) στο ΕΠΑΝ - Ενέργεια. Στα ενεργειακά αυτά έργα, εντάσσεται και η ΠΕΣΙΝΕ, η οποία θα επιδοτηθεί με 13 εκατομμύρια ευρώ για την κατασκευή τριών μονάδων συμπαραγωγής (75 μεγαβάτ έκαστη) στα Ασπρα Σπίτια.

ΑΝΑΔΙΑΡΘΡΩΣΗ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΓΕΩΡΓΙΑΣ
Υπουργείο ... «ΑΕ» με πελατεία τους αγρότες

Η επίσπευση του ξεκληρίσματος των μικρομεσαίων αγροτών, μέσω της πιστής εφαρμογής των προτάσεων της Επιτροπής για την αναθεώρηση της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής, είναι ο στόχος του σχεδίου Οργανωτικής Διάρθρωσης του υπουργείου Γεωργίας. Πρόκειται για το δεύτερο σχέδιο οργανογράμματος, αφού ένα ανάλογο ανακοινώθηκε προς υλοποίηση πριν τρία χρόνια περίπου. Σύμφωνα με το νέο σχέδιο, ο Ελληνας αγρότης μετατρέπεται σε «πελάτη» ενός υπουργείου «Ανώνυμη Εταιρία», το οποίο έχει ως βασική του κατεύθυνση την προσαρμογή του αγροτικού τομέα «στη νέα διεθνή οικονομική πραγματικότητα που χαρακτηρίζεται από ισχυρές τάσεις απελευθέρωσης του εμπορίου και μείωση των παρεμβατικών μηχανισμών για τη στήριξη των τιμών».

Ωστόσο, ένας τέτοιος ...«φιλόδοξος» στόχος, απαιτεί και μια πλήρη αναδιάρθρωση του υπαλληλικού προσωπικού του «υπουργείου ΑΕ», αφού το υφιστάμενο προσωπικό διέπεται από «χαμηλό ηθικό, απάθεια, απογοήτευση, αδιαφορία, "δημοσιοϋπαλληλική νοοτροπία", "κοπάνα"» και βέβαια με όλα αυτά τα χαρακτηριστικά «αδυνατεί να συμβάλει αποτελεσματικά στην επίτευξη των στόχων και την ικανοποίηση της αποστολής του». Ετσι, για να πάψει πια το δυναμικό του υπουργείου να έχει «δημοσιοϋπαλληλική νοοτροπία», προτείνεται η καθιέρωση του «συστήματος αξιολόγησης του προσωπικού» και «ο νοών νοείτω»...

Το νέο σχέδιο οργανωτικής διάρθρωσης έχουν καταγγείλει τόσο η Πανελλήνια Ενωση Γεωπόνων ΔΥ (ΠΕΓΔΥ), όσο και η Πανελλήνια Ομοσπονδία Γεωτεχνικών ΔΥ (ΠΟΓΕΔΥ). Η ΠΕΓΔΥ, σε ανακοίνωσή της, υπογραμμίζει ότι «το προτεινόμενο σχέδιο πιθανό να μπορεί να εξυπηρετήσει ένα υπουργείο Γεωργίας διαχειριστή κοινοτικών κονδυλίων, σε καμία όμως περίπτωση ένα υπουργείο, που θα στοχεύει στην ανάπτυξη και στήριξη της ελληνικής γεωργίας». Ακόμη τονίζει ότι «το προτεινόμενο σχέδιο αποσείει τις ευθύνες της κυβέρνησης και των εκάστοτε πολιτικών ηγεσιών του υπουργείου για τη διάλυση και την αποδιοργάνωση των υπηρεσιών του και να τις μεταφέρει τεχνηέντως στους εργαζόμενους». Αντίστοιχα, η ΠΟΓΕΔΥ σε ανακοίνωσή της, επισημαίνει ότι «το σχέδιο δεν έχει καμία επιστημονική προσέγγιση» και ακόμη «είναι αντίθετο με την πάγια θέση των γεωτεχνικών για ένα υπουργείο Γεωργίας με κάθετη οργάνωση». Ακόμη η ΠΟΓΕΔΥ αναφέρει ότι «στο κείμενο προστίθεται ένας καινούριος όρος "οι πελάτες", προφανώς θα υπονοούνται οι αγρότες, οι μεταποιητές κλπ. που δραστηριοποιούνται παραγωγικά στη γεωργία. Εμείς κάνουμε σαφές προς κάθε κατεύθυνση ότι "πελάτες", "πελατολόγια" και "πελατειακές σχέσεις" δε μας αφορούν».

ΑΛΥΚΕΣ ΒΟΛΟΥ
Να σταματήσει η αδικία σε βάρος των καταστηματαρχών

Ερώτηση βουλευτών του ΚΚΕ στον υπουργό Οικονομίας

Την άμεση κατεδάφιση ελαφρών κατασκευών, που έχουν τοποθετηθεί από καταστηματάρχες στις Αλυκές Βόλου, ζητά με αυθαίρετη και τελείως αδικαιολόγητη απόφασή της η Κτηματική Υπηρεσία. Μάλιστα, για τις κατασκευές αυτές είχαν δοθεί όλες οι απαραίτητες άδειες από τις αρμόδιες αρχές. Το θέμα έρχεται στη Βουλή από τους βουλευτές του ΚΚΕ Νίκο Γκατζή και Τάκη Τσιόγκα, οι οποίοι ζητούν από τον υπουργό Οικονομίας και Οικονομικών να πάρει όλα τα αναγκαία μέτρα, προκειμένου να σταματήσει η αδικία. Η Ερώτηση των βουλευτών του Κόμματος είναι η ακόλουθη:

«Ανάστατοι είναι οι επαγγελματίες της περιοχής Αλυκών Βόλου, ύστερα από την αυθαίρετη επιβολή προστίμων από την Κτηματική Υπηρεσία για δήθεν αυθαίρετες κατασκευές στην παραλία των Νέων Παγασών.

Ο Δήμος Βόλου με την 328/1993 απόφαση του ΔΣ παρεμβαίνει στην παραλία των Αλυκών, της οποίας είχε το δικαίωμα χρήσης του χώρου και επιβάλλει στους καταστηματάρχες να υποβάλουν αποφάσεις με σχέδια - προτάσεις για κατασκευές μπροστά από τα καταστήματά τους καλαίσθητες και εναρμονισμένες με το περιβάλλον και εναρμονισμένες με τις υποδείξεις και την έγκριση της ΕΠΑΕ.

Κατόπιν αυτού το 1994 χορηγήθηκαν στους επαγγελματίες ειδικές άδειες ελαφρών κατασκευών σε κοινόχρηστους χώρους της παραλίας, με την προϋπόθεση ότι ο Δήμος μπορεί μετά διετία να προχωρήσει στη διαμόρφωση των κοινόχρηστων χώρων της παραλίας, στο σύνολο ή τμήμα του θαλάσσιου μετώπου.

Οι κατασκευές έγιναν και ο πρόεδρος της ΕΠΑΕ βεβαίωσε -ύστερα από αυτοψία- ότι είναι εναρμονισμένες με τα εγκεκριμένα σχέδια.

Το 1995 η Κτηματική Υπηρεσία εγκαλεί τους παραπάνω ιδιοκτήτες ή ενοικιαστές για αυθαίρετες κατασκευές εντός του αιγιαλού. Αφού παρέλαβε τους φακέλους με τις εγκεκριμένες άδειες της Πολεοδομίας Βόλου, πραγματοποίησε αυτοψία με αρμόδιο υπάλληλο και το θέμα έληξε.

Και ενώ οι καταστηματάρχες των Αλυκών τηρούσαν τις συμβατικές τους υποχρεώσεις καταβάλλοντας στο Δήμο Βόλου τέλη (7.000 δρχ. για το τετραγωνικό), όπως πλήρωναν και όλα τα προηγούμενα χρόνια, ξαφνικά τον Μάρτη του 2000 η Κτηματική Υπηρεσία χαρακτηρίζει όλες τις κατασκευές που είχαν γίνει με άδεια του Δήμου αυθαίρετες. Ζητά να κατεδαφιστούν εντός 15 ημερών, κοινοποιεί στους καταστηματάρχες υπέρογκα πρόστιμα και μάλιστα με αναδρομική ισχύ (από το 1995) για κατασκευές που η ίδια τον ίδιο χρόνο είχε ελέγξει.

Επειδή στο Βόλο, λόγω και της μεγάλης ανεργίας, οι επαγγελματίες βιώνουν πολύ δύσκολη περίοδο ερωτάται ο κ. υπουργός τι μέτρα σκοπεύει να πάρει, ώστε να σταματήσει η παραπάνω αδικία στους συγκεκριμένους καταστηματάρχες των Αλυκών Βόλου».

ΑΓΡΟΤΕΣ ΑΡΓΑΛΑΣΤΗΣ
Να καταβληθούν άμεσα οι αποζημιώσεις

Ερώτηση του ΚΚΕ στη Βουλή

Ερώτηση για τα προβλήματα των αγροτών του Δήμου Αργαλαστής κατέθεσαν οι βουλευτές του ΚΚΕ Ν. Γκατζής και Τ. Τσιόγκας προς τον υπουργό Γεωργίας. Στο κείμενο της Ερώτησης επισημαίνεται η δυσμενής οικονομική κατάσταση στην οποία έχουν περιέλθει οι αγρότες του δήμου «από τη γενικότερη αντιαγροτική πολιτική των έως τώρα κυβερνήσεων και των αποφάσεων της ΕΕ, αλλά και από την αδιαφορία των υπευθύνων για την επίλυση ζωτικών προβλημάτων τους, όπως:

- Η εξατομίκευση των ζημιών από τις κακοκαιρίες του Δεκέμβρη του 2001 - Γενάρη 2002.

- Η καταβολή των υπολοίπων δόσεων στους πληγέντες από την πυρκαγιά της 13ης Ιούλη 2000 (πήραν μόνο την πρώτη δόση πριν ενάμιση χρόνο).

- Την τακτικότερη καταβολή των σχετικών επιδοτήσεων (σκληρό σιτάρι, ελαιόλαδο).

- Θέματα που αφορούν το συνεταιρισμό (τιμή ελαιόλαδου, επιδότηση ελαιόλαδου κ.ά.).

- Υλοποίηση εγγειοβελτιωτικών έργων στις περιοχές που επλήγησαν, ιδιαίτερα από τις δυσμενείς καιρικές συνθήκες.

- Την έγκαιρη εκτίμηση των ζημιών από τις πρόσφατες κακοκαιρίες (καταρρακτώδεις βροχές, πρωτοφανείς χιονοπτώσεις).

- Τέλος, για τη λειτουργία των ελαιοτριβείων με την παρουσία υπαλλήλων του ΟΠΕΚΕΠΕ από Δευτέρα έως και Παρασκευή και κατά τις ώρες 8.30-17.00 είναι αδύνατον να καλύψουν τις ανάγκες παραγωγής, αλλά και λειτουργικότητας - κόστους. Αγροτική δουλιά με ρεπό Σαββατοκύριακο δε γίνεται. Χρειάζεται να τροποποιηθούν οι ώρες εργασίας κατά την ελαιοκομική περίοδο και να βρεθεί τρόπος ώστε να υπάρχει υπάλληλος του ΟΠΕΚΕΠΕ για να μην υπάρχουν διαφορετικές εκτιμήσεις στην απόδοση του ελαιοκάρπου με λάδι».

Με βάση τα παραπάνω, οι βουλευτές του ΚΚΕ ρωτούν τον αρμόδιο υπουργό τι μέτρα σκοπεύει να πάρει ώστε:

  • Να καταβληθούν άμεσα οι οφειλόμενες αποζημιώσεις;
  • Να γίνουν οι εξατομικεύσεις ζημιών από πυρκαγιά, χιόνια και άλλες καταστροφές στους παραγωγούς της Αργαλαστής, αλλά και για την επίλυση των άλλων προβλημάτων, ώστε οι πληγέντες παραγωγοί να αντεπεξέλθουν στοιχειωδώς στις βιοποριστικές τους ανάγκες;


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ