ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 28 Μάρτη 2003
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΝΕΟΛΑΙΕΣ
Αύριο η αντιπολεμική συναυλία - συλλαλητήριο

Στο Σύνταγμα στις 12 το μεσημέρι και πορεία στην αμερικάνικη πρεσβεία

Παλλαϊκό χαρακτήρα καλούν οι πολιτικές νεολαίες να πάρει η αντιπολεμική συναυλία - συλλαλητήριο που διοργανώνουν αύριο Σάββατο 29 Μάρτη, στην πλατεία Συντάγματος στις 12 το μεσημέρι. Τη συναυλία θα ακολουθήσει πορεία στην αμερικάνικη πρεσβεία. Μέχρι στιγμής έχουν δηλώσει συμμετοχή οι παρακάτω καλλιτέχνες και σχήματα:

David Lynch, Δημήτρης Υφαντής, Διονύσης Τσακνής, Ελλη Πασπαλά, Ερωφίλη, Καλλιόπη Βέτα, Λαυρέντης Μαχαιρίτσας, Μίλτος Πασχαλίδης, Νίκος Κουρουπάκης, Νίκος Τουλιάτος - ομάδα ΗΧΟΔΡΑΣΗ, Ορφέας Περίδης, «Socrates», «Active Member», «Magic de Spell», «Κίτρινα Ποδήλατα».

Πρόκειται για μια πρωτοβουλία της ΚΝΕ, στην οποία ανταποκρίθηκαν η Νεολαία ΠΑΣΟΚ, η ΟΝΝΕΔ, η Νεολαία ΣΥΝ και η Νεολαία ΔΗΚΚΙ, κατέληξαν σε ένα αγωνιστικό πλαίσιο - κάλεσμα προς τον ελληνικό λαό και τη νεολαία, απαιτώντας την απεμπλοκή της χώρας μας από τον πόλεμο.

Στο κάλεσμα των νεολαιών κάτω από το σύνθημα «ΟΧΙ ΣΤΟΝ ΠΟΛΕΜΟ ΤΩΝ ΗΠΑ ΚΑΙ ΤΩΝ ΣΥΜΜΑΧΩΝ ΤΟΥΣ» υπογραμμίζεται:

«Οι ελληνικές Πολιτικές Νεολαίες καταδικάζουν τον απροκάλυπτο ιμπεριαλιστικό πόλεμο που έχουν κηρύξει οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους εναντίον του Ιράκ. Για πρώτη φορά στη διεθνή ιστορία μετά το Β' Παγκόσμιο Πόλεμο δεν αναζητούν ούτε τα συνήθη "νομικά επιχειρήματα" ή ακόμα και την ελεγχόμενη διεθνή νομιμότητα από αυτούς για να "νομιμοποιηθεί" η επέμβασή τους.

Ο πόλεμος αυτός έχει σαφή γεωπολιτικά κίνητρα, στοχεύει στην εμπέδωση της αμερικανικής κυριαρχίας στην περιοχή, τον έλεγχο των πετρελαίων της. Με κυνικό τρόπο οι ΗΠΑ οργανώνουν έναν εγκληματικό πόλεμο. Είναι χρέος όλων μας να αντιδράσουμε για να τον σταματήσουμε».

Οι νεολαίες καλούν σε πάλη για την απεμπλοκή της Ελλάδας από τον πόλεμο. Συγκεκριμένα:

  • Να μη χρησιμοποιηθούν ελληνικά εδάφη ή στρατιωτικές βάσεις για τη διευκόλυνση των πολεμικών επιχειρήσεων. Να σταματήσει η χρήση της βάσης της Σούδας.
  • Καμιά συμμετοχή των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων στην εμπόλεμη ζώνη. Να αποσυρθεί το ελληνικό πλοίο από τον Περσικό.
  • Να αναλάβουν δράση κατά του πολέμου η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ και το Συμβούλιο Ασφαλείας.

Καλούν τους μαζικούς φορείς και το λαό να στηρίξουν την πρωτοβουλία τους και να συμμετάσχουν μαζικά, να βγουν στο δρόμο καταδικάζοντας με κάθε τρόπο το νέο εγκληματικό πόλεμο, να συμμετάσχουν στις αντιπολεμικές απεργίες στους χώρους δουλιάς. Το ραντεβού λοιπόν κάθε νέου κάθε εργαζόμενου, κάθε σκεφτόμενου ανθρώπου είναι στο Σύνταγμα και στη συνέχεια στην πορεία στην αμερικανική πρεσβεία, αύριο Σάββατο και για όσο χρειαστεί.

Μεγάλη αντιπολεμική συγκέντρωση του ΚΚΕ
  • Στις 3 Απρίλη, στο Σύνταγμα, στις 7.30 μ.μ.
  • Θα μιλήσει η ΓΓ της ΚΕ του Κόμματος, Αλέκα Παπαρήγα
  • Θα ακολουθήσει πορεία στις πρεσβείες Μ. Βρετανίας και ΗΠΑ

Με πυρετώδεις ρυθμούς προετοιμάζεται η πλατιά πολιτική συγκέντρωση που διοργανώνει η ΚΕ του ΚΚΕ, την Πέμπτη 3 Απρίλη, στις 7.30μ.μ., στην πλατεία Συντάγματος, με ομιλήτρια την ΓΓ της ΚΕ του Κόμματος, Αλέκα Παπαρήγα. Πρόκειται για μια αντιπολεμική συγκέντρωση που κύριο σύνθημα έχει το: «Εξω η Ελλάδα από τον πόλεμο», ενώ θα ακολουθήσει μαχητική πορεία προς τις πρεσβείες της Μεγάλης Βρετανίας και των ΗΠΑ.

Στο προσκλητήριό της, η ΚΕ του ΚΚΕ απευθύνεται στον ελληνικό λαό «για την οικοδόμηση ενός αγωνιστικού αντιιμπεριαλιστικού αντιπολεμικού μετώπου πάλης, που ορθώνει το ανάστημά του στον πόλεμο, διεκδικεί άμεσα το σταμάτημα της ελληνικής συμμετοχής, με τη βάση της Σούδας, τα πληρώματα των ΑΒΑΚΣ, τα πλοία στην Ανατολική Μεσόγειο και τον Περσικό, με τις νέες διευκολύνσεις που παραχώρησε η ελληνική κυβέρνηση».

Συμπληρώνει πως «οργανώνουμε μόνιμο και συστηματικό αγώνα κατά του προληπτικού πολέμου και της στρατιωτικοποίησης της Ευρώπης, κατά του νέου δόγματος του ΝΑΤΟ, που επιτρέπει την επέμβαση και την αλλαγή των συνόρων, την κρατική καταστολή, τη βία και τη χειραγώγηση των λαών».

«Παλεύουμε - καταλήγει το προσκλητήριο της ΚΕ του ΚΚΕ - για μια Ελλάδα, που θα εκφράζει τα φιλειρηνικά αισθήματα του λαού της και θα λέει ΟΧΙ στα σχέδια της ιμπεριαλιστικής τάξης πραγμάτων. Θα είναι αλληλέγγυα σε κάθε λαό, που διεκδικεί το δικαίωμα της αντίστασης στον ιμπεριαλισμό, το δικαίωμα να καθορίζει αυτός το παρόν και το μέλλον του.

Αντιστεκόμαστε στα αντιλαϊκά μέτρα που έρχονται, δε δεχόμαστε να πληρώνει ο λαός και η νεολαία τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο και την ελληνική συμμετοχή».

ΓΙΑΝΝΕΝΑ
Εκδήλωση ΚΝΕ

Εκδήλωση - συζήτηση με θέμα «Οι εξελίξεις μπροστά στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο» και ομιλητή τον Θ. Γκιώνη, Γραμματέα του ΚΣ της ΚΝΕ, θα γίνει την Τρίτη 1 Απρίλη, στις 12.30 μ.μ., στο χώρο της Λέσχης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων. θα ακολουθήσει συναυλία με τον Λάκη Παπαδόπουλο.

ΑΝΤΙΠΟΛΕΜΙΚΟ ΚΙΝΗΜΑ
Ο προσανατολισμός του μέσα από τα συνθήματά του

Η επινόηση ενός συνθήματος σίγουρα δεν είναι εύκολη υπόθεση, αφού θα πρέπει να αποτυπώνει όσο το δυνατόν την πραγματικότητα, να καταδεικνύει αιτίες, να αποκαλύπτει τους ενόχους, να απηχεί τα αισθήματα της πλειοψηφίας του ελληνικού λαού.

Από τις αντιπολεμικές διαδηλώσεις σταχυολογήσαμε ορισμένα τέτοια, εύστοχα, συνθήματα που αποδίδουν τις σκέψεις και τις διαθέσεις του αντιπολεμικού αντιιμπεριαλιστικού κινήματος.

Η λαϊκή απαίτηση για άμεση απεμπλοκή της χώρας μας από αυτόν τον πόλεμο βρήκε διέξοδο στα συνθήματα:

- «Εδώ και τώρα, έξω απ' το σφαγείο - Κλείστε τη Σούδα, φέρτε και το πλοίο»

- «Ούτε γη, ούτε νερό στους φονιάδες των λαών» και

- «Εξω η Ελλάδα από τον πόλεμο».

Η γνώση για το ποιοι φέρουν την ευθύνη για την ελληνική συμμετοχή στο σύνθημα:

- «ΠΑΣΟΚ και Νέα Δημοκρατία, στηρίζουνε τον πόλεμο και την πλουτοκρατία».

Η συνειδητοποίηση της διεξόδου:

- «Φτώχεια και πολέμοι, ίδια η αιτία - Με Μέτωπο απαντάμε στην πλουτοκρατία».

Για τη φρίκη του πολέμου και τις πραγματικές στοχεύσεις όσων τον κήρυξαν:

- «Τώρα στο Ιράκ σκοτώνουνε παιδιά, κι αυτοί από τα κέρδη ζητάνε ποσοστά».

Ενώ και η στάση της ΕΕ δεν έπεισε τους διαδηλωτές πως οφείλεται σε φιλειρηνικές διαθέσεις. Η πραγματική φύση της ιμπεριαλιστικής ένωσης στηλιτεύτηκε μέσα από το σύνθημα:

- «Ενωση και ΝΑΤΟ ίδιο συνδικάτο»

και την παραλλαγή του:

- «Ενωση και ΝΑΤΟ πολέμου συνδικάτο».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ