ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 29 Μάρτη 2003
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ
Περιορίζονται δραστικά οι λαϊκές ελευθερίες

Πλούσιος διάλογος αναπτύχθηκε κατά την προχτεσινή ημερίδα που διοργάνωσε η «Δημοκρατική Συσπείρωση για τις Λαϊκές Ελευθερίες και την Αλληλεγγύη»

Ο πόλεμος για τον έλεγχο των πηγών ενέργειας, ο οποίος σχετίζεται και με τον ανταγωνισμό των μεγάλων οικονομικών κέντρων του πλανήτη, έχει αρχίσει. Το διεθνές δίκαιο έχει κουρελιαστεί και αμφισβητείται το δικαίωμα κάθε λαού να επιλέγει μόνος του το δρόμο του. Ποιες θα είναι οι επιπτώσεις στα δημοκρατικά δικαιώματα; Πώς και πόσο θα περιοριστούν;

Τα ζητήματα αυτά συζητήθηκαν προχτές κατά τη διάρκεια ημερίδας της «Δημοκρατικής Συσπείρωσης για τις Λαϊκές Ελευθερίες και την Αλληλεγγύη». Θέμα της ήταν: «Η Ευρωπαϊκή Ενωση και ο περιορισμός των λαϊκών ελευθεριών. Η αντίδραση των λαών».

Το καπιταλιστικό σύστημα «για να επιβιώσει μακροχρόνια έχει ανάγκη, στο επίπεδο εξουσίας, να οικοδομήσει το δικό του δίκαιο και δικαιοσύνη, δηλαδή, την ανάλογη κυριαρχική εξουσία αυτής της "νέας τάξης", που επιχειρεί να επιβάλει στον κόσμο», είπε ο Α. Ρεμπής, συνταξιούχος πρόεδρος Εφετών. «Ετσι εξηγείται η θρασύτητα παραμερισμού της δικαιοδοσίας του ΟΗΕ, αλλά και οι αντίστοιχες ανατροπές και η παραπέρα συγκρότηση συγκεντρωτικής και αυταρχικής κυβερνητικής εξουσίας στο εσωτερικό της κάθε χώρας και των περιφερειακών συνόλων, όπως είναι η ΕΕ», συμπλήρωσε. Σε άλλο σημείο ο ομιλητής ανέφερε πως στην ΕΕ με μια σειρά θεσμικών ρυθμίσεων καθιερώνεται, ουσιαστικά, η απεριόριστη αστυνομική καταστολή. Η ευρω-αστυνομία θα μπορεί να συλλέγει πληροφορίες από κεντρικά συστηματα (Σένγκεν κ.ά.), να ενεργεί έρευνες και καταδιώξεις, ακόμα και ανακριτικές πράξεις χωρίς συνοριακούς περιορισμούς. Οι παρεχόμενες από τις διωκτικές δομές πληροφορίες και μαρτυρίες είναι αδύνατο να ελεγχθούν από τη δικαστική λειτουργία, που έτσι περιορίζεται σε εξαρτημένη συμπληρωματική κατασταλτική λειτουργία.

Στον εσωτερικό δεσμό ανάμεσα στον πόλεμο που γίνεται για την αναδιανομή των ζωνών επιρροής και στην επίθεση στα δημοκρατικά δικαιώματα, αναφέρθηκε ο διδάκτορας Νομικής Δ. Καλτσώνης. «Τόσο η καταπάτηση της κυριαρχίας και ανεξαρτησίας των κρατών όσο και ο περιορισμός των δημοκρατικών δικαιωμάτων, οι διάφορες "αντιτρομοκρατικές" νομοθεσίες κλπ. γίνονται με τη δικαιολογία της καταπολέμησης της τρομοκρατίας», υπογράμμισε. Πρόσθεσε δε πως «ο πόλεμος συνδυάζεται όχι μόνο με την καταλήστευση των πλουτοπαραγωγικών πηγών αλλά και με την υπερεκμετάλλευση και καταλήστευση του εργατικού δυναμικού τόσο της χώρας που μετατρέπεται σε προτεκτοράτο (Κόσσοβο, Βοσνία, Ιράκ) όσο και του εργατικού δυναμικού των ίδιων των επιτιθέμενων χωρών». Παράλληλα, «οι αντιπολεμικές κινητοποιήσεις σε όλο τον κόσμο, ακόμα και μέσα στις ΗΠΑ, αποτελούν την ελπίδα της ανθρωπότητας. Ομως, αντιμετωπίζονται με τη βία και την καταστολή».

Οι «αντιτρομοκρατικές» νομοθεσίες στρέφονται τελικά ενάντια σε αυτούς που αγωνίζονται ενάντια στη βαρβαρότητα της «νέας τάξης πραγμάτων». Ο ομιλητής ανέφερε πως η απόφαση της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ του Δεκέμβρη 2001 συνδέει καθαρά το χαρακτηρισμό ορισμένων αδικημάτων ως τρομοκρατικών, με την επιδίωξη σοβαρής μετατροπής ή αμφισβήτησης των θεμελιωδών πολιτικών, συνταγματικών, οικονομικών ή κοινωνικών δομών μιας χώρας ή ενός διεθνούς οργανισμού. Τόνισε ότι «δεν μπορεί κανείς να μην υπογραμμίσει τη στενή "αντιτρομοκρατική" συνεργασία ΕΕ με τις ΗΠΑ, που καλύπτει τη δικαστική συνεργασία, την ανταλλαγή πληροφοριών, τη σύλληψη και έκδοση υπόπτων, τη δημιουργία κοινών ομάδων ανακριτικής έρευνας».

Οπως είπε, άλλωστε, ο Χ. Παπαμάργαρης, πρόεδρος της ΕΕΔΔΑ, «οι κυβερνήσεις της ΕΕ σε δύο συμβούλια κορυφής (Τάμπερε 1999 και Σεβίλλη 2002) ασχολήθηκαν με την εκπόνηση πολιτικών για μια Ευρώπη-φρούριο. Ετσι, στα πλαίσια της ρατσιστικής και ξενοφοβικής νέας αντίληψης της κοινής ευρωπαϊκής πολιτικής για το άσυλο και τη μετανάστευση, οι κυβερνήσεις της ΕΕ φαίνεται να προσανατολίζονται στις εξής κατευθύνσεις: Προώθηση πανευρωπαϊκού φακελώματος με υποχρεωτικά τα δαχτυλικά αποτυπώματα σε όλα τα διαβατήρια και ταυτότητες. Χρησιμοποίηση του δορυφορικού συστήματος Galileo, που υπολογίζεται να καταστεί λειτουργικό το 2006, για τον εντοπισμό των λαθρομεταναστών. Δημιουργία ευρωπαϊκής μεθοριακής φρουράς, που θα αναλάβει τον έλεγχο των συνόρων. Επιβολή κυρώσεων στις χώρες που δε θα στηρίξουν την προσπάθεια της ΕΕ για τον έλεγχο της μετανάστευσης».

O βουλευτής του ΚΚΕ Αντ. Σκυλλάκος υπογράμμισε ότι οι συμφωνίες Ελλάδας-ΗΠΑ για παροχή διευκολύνσεων στηρίζονται σε καταστατικές αρχές του ΟΗΕ. «Η ελληνική και άλλες ευρωπαϊκές κυβερνήσεις λένε ότι ο πόλεμος αυτός, και τυπικά, γιατί ουσιαστικά όλοι το αναγνωρίζουν, είναι παράνομος», ανέφερε ο βουλευτής. «Εκ των πραγμάτων λοιπόν οι όποιες συμφωνίες είναι ανενεργές», πρόσθεσε. Αναφέρθηκε επίσης στην επικείμενη κατάθεση νέου «τρομονόμου» από το υπουργείο Δικαιοσύνης, κάτι που πρέπει να αποτραπεί.

Στην ημερίδα παραβρέθηκαν και μίλησαν ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Δ. Γκούσκος, ο πρώην υπουργός κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ Γ. Α. Μαγκάκης, ο Α. Τσώλης, μέλος της διοίκησης της ΓΣΕΕ και στέλεχος του ΠΑΜΕ, ο καθηγητής του Παντείου Ηλ. Νικολόπουλος, ο Γ. Σταυρόπουλος, μέλος της διοίκησης της ΓΣΕΕ και στέλεχος του ΠΑΜΕ, ο Ιωσήφ Σαμουήλ, εκπρόσωπος του Σωματείου Αιγυπτίων Εργαζομένων. Παραβρέθηκαν ο αντιπρύτανης του ΕΜΠ Σ. Σιμόπουλος, η δικηγόρος Α. Ζορμπαλά, ο Χ. Σουλελές, αντιπρόεδρος της ΑΔΕΔΥ, ο Β. Δημόπουλος, μέλος του ΔΣ του ΔΣΑ, ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων Ε. Μπιτσάκης καθώς και στελέχη συνδικάτων και μαζικών φορέων.

Ολοήμερο θρίλερ με 17 πρόσφυγες στη Χίο

Ολοήμερο θρίλερ με τη ζωή 17 προσφύγων παίχτηκε χθες ανοιχτά της Χίου, με αίσιο, προς το παρόν, τέλος, για το οποίο χρειάστηκε η παρέμβαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΚΚΕ και της τοπικής Οργάνωσης του Κόμματος, ώστε να δοθεί εντολή από το υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας να οδηγηθούν οι δυστυχισμένοι αυτοί άνθρωποι, αργά το βράδυ, με ασφάλεια στο νησί.

Τις πρώτες πρωινές ώρες, ανοιχτά του Ακρωτηρίου Νένιτα, εντοπίστηκε μηχανοκίνητη βάρκα, στην οποία επέβαιναν 10 άνδρες και 7 γυναίκες, Αφγανοί, Σομαλοί και Ιρακινοί. Αμέσως κινήθηκαν δυνάμεις του Λιμεναρχείου Χίου, που παρεμπόδιζαν όλη τη μέρα τη βάρκα να προσεγγίσει τις ελληνικές ακτές, με τελικό σκοπό την επαναπροώθησή τους στα τουρκικά χωρικά ύδατα.

Πολύ γρήγορα, το συμβάν έγινε αντιληπτό από τους κατοίκους του νησιού και η τοπική Κομματική Οργάνωση του ΚΚΕ προχώρησε σε έντονη διαμαρτυρία προς τις λιμενικές αρχές. Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Αντ. Σκυλλάκος προχώρησε σε σχετικό διάβημα προς την πολιτική ηγεσία του ΥΕΝ, τονίζοντας όχι μόνο την ανθρωπιστική πλευρά του θέματος που σημαίνει την περίθαλψη αυτών των ανθρώπων, αλλά και το απαράδεκτο οποιασδήποτε ενέργειας επαναπροώθησής τους στις χώρες προέλευσης. Μάλιστα, ο Αντ. Σκυλλάκος υπογράμμισε την ευθύνη που έχει η ελληνική πολιτεία για τη ζωή τους.

Επίσημα, το ΥΕΝ ανακοίνωνε ότι λόγω δυσμενών καιρικών συνθηκών ήταν αδύνατη η ρυμούλκηση της βάρκας. Κάτι που έγινε τελικά νωρίς το βράδυ και ενώ είχαν μεσολαβήσει οι παρεμβάσεις, αλλά και η δημοσιότητα που πήρε το θέμα.

Αγωνία με αεροπειρατεία

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ, ΑΓΚΥΡΑ και ΑΘΗΝΑ.--

Αεροπειρατεία εκδηλώθηκε χθες σε αεροσκάφος τύπου «Airbus 310» τουρκικής αεροπορικής εταιρίας με 203 επιβαίνοντες, καθώς εκτελούσε το δρομολόγιο από την Κωνσταντινούπολη στην Αγκυρα. Οι αεροπειρατές ανάγκασαν τους πιλότους να κατευθυνθούν στην Αθήνα και στη συνέχεια να προσγειωθούν στο αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος». Κατά τον υπουργό Μεταφορών της Τουρκίας, Μπιναλί Γιλντιρίμ, ο οποίος μίλησε στο «Ασοσιέιτεντ Πρες», ο «μόνος» αεροπειρατής αξίωνε να υπάρξει ανεφοδιασμός και στη συνέχεια να κατευθυνθεί το αεροπλάνο προς το αεροδρόμιο του Βερολίνου στη Γερμανία. Πληροφορίες ελληνικών και τουρκικών τηλεοπτικών δικτύων, ωστόσο, ανέφεραν πως οι αεροπειρατές ήταν «τέσσερις», ενώ το «Αλ Τζαζίρα» μετέδιδε πως ήταν κουρδικής εθνικότητας.

Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες από το ελληνικό υπουργείο Αμύνης, το αεροσκάφος ως την προσγείωσή του «συνοδευόταν» από δύο --προφανώς οπλισμένα-- ελληνικά μαχητικά τύπου «F-16», τα οποία είχαν την εντολή να το «παρακολουθούν διακριτικά».

Αρχικώς, πληροφορίες που μετέδιδαν ελληνικά τηλεοπτικά δίκτυα ανέφεραν ότι το υπουργείο Μεταφορών είχε την πρόθεση «να μην επιτρέψει» την προσγείωση του αεροσκάφους στην Αθήνα, εκτρέποντάς το προς άλλο προορισμό. Ωστόσο, η προσγείωσή του κατέστη αναγκαία όταν έγινε γνωστό --από επικοινωνία των πιλότων με τους ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας-- ότι το «Airbus» δε διέθετε αρκετά καύσιμα για να κατευθυνθεί προς τη Γερμανία χωρίς ανεφοδιασμό.

Το αεροσκάφος μετέφερε, σύμφωνα με το νομάρχη Κωνσταντινούπολης, 194 επιβάτες, ενώ είχε πλήρωμα 7 αεροσυνοδούς και 2 πιλότους. Ο ανταποκριτής του ΑΠΕ Αλκης Κούρκουλας μετέδωσε ότι στο αεροσκάφος επέβαιναν αρκετοί πολιτικοί και αξιωματούχοι που έκαναν «το συνηθισμένο δρομολόγιο προς την πρωτεύουσα», ανάμεσά τους 2 βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος Δικαιοσύνης & Ανάπτυξης, οι Βαχίζ Ελντέμ και Τουρχάν Τσομέζ, καθώς και ο Ισίν Τσελεμπί, πρώην υπουργός και βουλευτής.

Δεν ήταν σαφές ως αργά το βράδυ αν επρόκειτο να υπάρξει «διαπραγμάτευση» ανάμεσα στις ελληνικές αρχές και τον ή τους αεροπειρατές και με ποιο στόχο, ή αν στο αεροπλάνο επρόκειτο να επιτραπεί να απογειωθεί ξανά.

ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Συνάντηση εγγυητριών θέλει η Αγκυρα

Την επιθυμία της Αγκυρας να υπάρξει μια συνάντηση των εγγυητριών δυνάμεων της Κύπρου και των δύο πλευρών στο νησί, προκειμένου να διερευνηθεί ο τρόπος λύσης του Κυπριακού, εξέφρασε χθες ο Τούρκος πρωθυπουργός Ταγίπ Ερντογάν.

Οπως, μάλιστα, ενημέρωσε ο Ταγίπ Ερντογάν, ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Αμπντουλάχ Γκιουλ έχει ήδη ξεκινήσει τις σχετικές ενέργειες.

Κληθείς, επίσης, να σχολιάσει τις πρόσφατες σκληρές επικρίσεις της Ενωσης Βιομηχάνων και Επιχειρηματιών Τουρκίας (TUSIAD), που κάλεσε την κυβέρνηση να αποδεχτεί δημόσια τις προτάσεις Ανάν ως βάση για την επίλυση του Κυπριακού, ο Τούρκος πρωθυπουργός είπε ότι η κυβέρνησή του επιθυμεί να κάνει κάποιο βήμα και ότι συζήτησε το θέμα αυτό με τον Αμπντουλάχ Γκιουλ.

«Οι τρεις εγγυήτριες χώρες, Τουρκία, Ελλάδα και Βρετανία, καθώς και η βόρεια και η νότια Κύπρος, είπαμε να συγκεντρωθούν και να αρχίσουν ταχεία συζήτηση του θέματος και του τρόπου επίλυσης», τόνισε ο Ερντογάν και πρόσθεσε: «Επιθυμία μας είναι να επιλύσουμε το θέμα αυτό με τον καλύτερο τρόπο, ώστε, όταν έρθουν οι επόμενες γενιές, να αναφέρονται θετικά σ' αυτό το βήμα που κάναμε και να μην λένε, ήρθαν αυτοί και μας πούλησαν έτσι είτε αλλιώς».

  • Δέκα παραβάσεις των διεθνών κανόνων εναέριας κυκλοφορίας και δύο παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου σημειώθηκαν σήμερα από δεκαοκτώ τουρκικά αεροσκάφη «F-16», που πέταξαν σε επτά σχηματισμούς μεταξύ Λέσβου και Λήμνου και ανατολικά της Ρόδου. Οπλισμένοι ήταν οι τέσσερις σχηματισμοί, ενώ σημειώθηκαν οκτώ εμπλοκές με ελληνικά μαχητικά.


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ