ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 29 Μάρτη 2003
Σελ. /40
Σθεναρή αντίσταση στους εισβολείς

Associated Press

ΒΑΓΔΑΤΗ - ΜΟΣΟΥΛΗ - ΒΑΣΟΡΑ - ΝΑΣΡΙΓΙΑ.-

Κλιμακώνουν την ένταση των επιχειρήσεών τους από αέρος και εδάφους οι Αμερικανο-βρετανοί εισβολείς στοχεύοντας πλέον σχεδόν όλες τις ιρακινές πόλεις και εκμεταλλευόμενοι τη βελτίωση των καιρικών συνθηκών και τον τερματισμό της σφοδρής αμμοθύελλας. Η ιρακινή αντίσταση παραμένει εξαιρετικά σθεναρή, κάτι που παραδέχτηκε και ο Βρετανός στρατιωτικός εκπρόσωπος, συνταγματάρχης Κρις Βέρνον, τονίζοντας ότι «υποτιμήθηκε η δυνατότητα και η επιθυμία των Ιρακινών να αντισταθούν». Τις αλγεινές εντυπώσεις προσπάθησε να κατευνάσει ο αρχηγός του βρετανικού ΓΕΣ, στρατηγός Μάικλ Τζάκσον, υποστηρίζοντας ότι «οι αμερικανο-βρετανικές δυνάμεις δεν έχουν καθηλωθεί λόγω της ιρακινής αντίστασης, αλλά επειδή σε κάθε στρατό χρειάζεται χρόνος για ανασυγκρότηση και ξεκούραση».

Τους πλέον ανηλεείς βομβαρδισμούς δέχτηκε, καθ' όλη τη διάρκεια της νύχτας και της ημέρας, η ιρακινή πρωτεύουσα. Στόχος, εκτός από τα νοτιοδυτικά περίχωρα όπου βρίσκονται οι βάσεις της Ρεπουμπλικανικής φρουράς, ήταν και αρκετά κέντρα τηλεπικοινωνιών, στο κέντρο της πόλης, στην αριστερή όχθη του Τίγρη. Οπως φάνηκε με το πρώτο φως της ημέρας, καταστράφηκε ολοσχερώς ένα τηλεπικοινωνιακό κέντρο στην περιοχή αλ Αλουιγία ενώ περιορισμένες ζημιές υπέστη ένα δεύτερο στο αλ Ρασίντ.

Associated Press

Οι τηλεφωνικές επικοινωνίες λειτουργούσαν, αν και με αρκετά προβλήματα, ενώ με διακοπές συνέχιζε να μεταδίδει το πρόγραμμά της και η ιρακινή τηλεόραση. Αλλεπάλληλοι πύραυλοι στόχευσαν τα υπουργεία Προγραμματισμού και Σχεδιασμού, χωρίς, όμως, να τα ισοπεδώσουν, ενώ επλήγη για πολλοστή φορά το προεδρικό μέγαρο αλ Σαλάμ. Νωρίς το απόγευμα, επλήγη και η έδρα του κόμματος Μπάαθ, στο κέντρο της Βαγδάτης, ενώ μέχρι το βράδυ συνεχίζονταν, με αμείωτη ένταση, οι ανηλεείς βομβαρδισμοί.

Κόλαση στο νότιο Ιράκ

«Βρισκόμαστε πολύ μακριά από το να καταλάβουμε τη Βασόρα» ομολογούσε, χτες, ο Βρετανός συνταγματάρχης Κρις Βέρνον, τονίζοντας ότι οι βρετανικές δυνάμεις έχουν «ασφυκτικά περικυκλώσει την πόλη και ελέγχουν οποιαδήποτε κίνηση προς και από αυτήν». Υποστήριξε ότι «η ιρακινή αντίσταση προέρχεται από παραστρατιωτικούς και όχι τακτικές δυνάμεις». Βρετανικές πηγές διέρρεαν, χτες, ότι αυτές οι «παραστρατιωτικές μονάδες έβαλλαν εναντίον τουλάχιστον 2000 αμάχων που προσπάθησαν να βγουν από την πόλη» και συμπλήρωναν ότι οι Βρετανοί αποπειράθηκαν να «υπερασπιστούν» τους αμάχους. Εντούτοις, οι ανταποκριτές που βρίσκονται εντός της πόλης υποστήριζαν ότι η πόλη βομβαρδιζόταν διαρκώς και ότι οι μάχες είναι σκληρές χωρίς να επιβεβαιώνουν τις βρετανικές αιτιάσεις.

Associated Press

Λίγο νοτιότερα, στο λιμάνι Ουμ Κασρ, μετά από πολύωρη καθυστέρηση, κατάφερε να ελλιμενιστεί, υπό την κάλυψη ελικοπτέρων, το βρετανικό «Σερ Γκάλαχαν», το οποίο μεταφέρει ανθρωπιστική βοήθεια. Εντούτοις, δεν ήταν σαφές πώς ακριβώς θα μεταφερθεί αυτή η βοήθεια στις ιρακινές πόλεις καθώς, κατά κοινή ομολογία, δεν έχουν εξασφαλιστεί «ασφαλείς διάδρομοι».

Σφοδρές μάχες μαίνονταν, και χτες, στην πόλη Νασρίγια όπου Αμερικανοί πεζοναύτες μάχονταν με ιρακινές δυνάμεις σε κτίρια κοντά στο κέντρο της πόλης ενώ άλλες μονάδες πεζοναυτών προσπαθούσαν να προωθηθούν προς την πόλη αλ Σαμάουα, (βόρεια) όπου επίσης σημειώνονταν σφοδρές μάχες. Αεροπορικές επιδρομές σάρωναν διαρκώς την πόλη ενώ Αμερικανοί επιτελείς υποστήριζαν ότι επλήγη κέντρο διοίκησης. Σύμφωνα με πληροφορίες, μία βόμβα 900 τόνων έπεσε στην κεντρική οδική αρτηρία που ενώνει τη Νασρίγια με την αλ Σαμάουα, σε μια προσπάθεια να αναγκαστούν σε υποχώρηση οι ιρακινές δυνάμεις. Παρά τη σύγχυση που επικρατεί, τα περισσότερα στοιχεία συγκλίνουν στο συμπέρασμα ότι πρόκειται για τις αιματηρότερες μάχες από την έναρξη της εισβολής.

Μάχες σημειώνονταν και στο κέντρο της πόλης Νατζάφ καθώς οι Αμερικανοί πεζοναύτες προσπαθούσαν να εξασφαλίσουν το πέρασμά τους από τον Ευφράτη. Αμερικανοί επιτελείς υποστήριζαν ότι οι δυνάμεις τους βρίσκονται αντιμέτωπες με, τουλάχιστον, 1.500 Ιρακινούς, τους οποίους βάλλουν με πυροβολικό και τανκς. Ο Αμερικανός υποστράτηγος Πολ Γκρεσκρούγκερ, δήλωνε ότι εντός των προσεχών 48 ωρών οι αμερικανο-βρετανικές δυνάμεις επιδιώκουν να έχουν θέσει υπό τον έλεγχό τους και την πόλη Καρμπάλα, την ιερή πόλη των Σιιτών, 110 χλμ. νοτιοανατολικά της Βαγδάτης, και υποστήριζε ότι εκεί «αναμένεται να δοθεί μία από τις σκληρότερες μάχες αυτού του πολέμου» καθώς οι Αμερικανο-βρετανοί περιμένουν να αντιμετωπίσουν, τουλάχιστον, 6.000 Ιρακινούς στρατιώτες.

Προετοιμασίες στο βορρά και στα δυτικά

Αλλεπάλληλες αεροπορικές επιδρομές έπλητταν, χτες, και τη Μοσούλη, στο βόρειο Ιράκ, ενώ υπό την κάλυψη των αμερικανικών δυνάμεων οι Κούρδοι μαχητές φέρονταν να έχουν προχωρήσει αρκετά προς το Κιρκούκ, από το οποίο εμφανίζονται να απέχουν μόλις 20 χλμ. Κατά τη διάρκεια της νύχτας Πέμπτης προς Παρασκευή, τουλάχιστον 50 - 60 αμερικανικά στρατιωτικά οχήματα έφθασαν στο Ιρμπίλ και αναπτύχθηκαν στην πίστα προσγείωσης Χαρίρ. Νωρίς το απόγευμα, εκρήξεις σημειώνονταν στην, υπό κουρδική κυριαρχία, πόλη Σαμσαμάλ οδηγώντας στο συμπέρασμα ότι οι ιρακινές δυνάμεις εξαπέλυσαν κάποιου είδους αντεπίθεση.

Την ίδια στιγμή, και παρά τις αλλεπάλληλες διαψεύσεις της ιορδανικής ηγεσίας, η βρετανική εφημερίδα «Ιντιπέντεντ» υποστήριζε, επικαλούμενη αυτόπτες μάρτυρες, ότι ισχυρές αμερικανικές δυνάμεις εισέρχονται στο Ιράκ από τα ιορδανικά σύνορα. Σύμφωνα με την εφημερίδα, έντονη είναι η κινητικότητα στη στρατιωτική βάση Τζαφρ, όπου έχουν εγκατασταθεί εκατοντάδες από τους 6.000 Αμερικανούς στρατιώτες εδώ και μήνες «για να προστατεύσουν την Ιορδανία από πιθανή ιρακινή αντεπίθεση».

ΜΑΣ ΡΩΤΑΝΕ - ΑΠΑΝΤΑΜΕ

_Η κυβερνητική προπαγάνδα, αλλά και τα επιτελεία και τα αστικά ΜΜΕ που την αναπαράγουν ισχυρίζονται ότι η θέση που εκφράζεται για απεμπλοκή, για μη τήρηση των «συμβατικών υποχρεώσεων» είναι ανεύθυνη και εθνικά επικίνδυνη, αφού η Ελλάδα υποβαθμίζεται απέναντι στην Τουρκία που παίρνει ανταλλάγματα. Τι εννοούν;

Αυτή η προπαγάνδα, συσχετίζει τη σχέση της Ελλάδας με τις ιμπεριαλιστικές δυνάμεις και την πολεμική τους δράση, με τα λεγόμενα εθνικά θέματα, Αιγαίο, Κυπριακό, ελληνοτουρκικές διαφορές.

1. Το 1990-'91, στον πρώτο πόλεμο του Κόλπου, η κυβέρνηση της ΝΔ με πρωθυπουργό τον Κ. Μητσοτάκη, είχε ακριβώς την ίδια στάση και ταχτική με τη σημερινή κυβέρνηση. Συμμετείχε στον πόλεμο με πολεμικό πλοίο, είχαν μπει στον πόλεμο τα ΑΒΑΚΣ, λειτουργούσε για τη διεξαγωγή του πολέμου η βάση της Σούδας, κλπ. Η ΝΔ ισχυριζόταν τότε ότι αυτά επιτάσσει το εθνικό συμφέρον, λόγω Κυπριακού, ενώ η συμμετοχή θα πετύχει την αναβάθμιση της Ελλάδας έναντι της Τουρκίας.

Η σημερινή κυβέρνηση ισχυρίζεται ότι αν δεν τηρηθούν οι «συμβατικές υποχρεώσεις» τότε κινδυνεύουν τα εθνικά θέματα, όπως το Αιγαίο και οι διεκδικήσεις της Τουρκίας, και το Κυπριακό. Ενώ με τις διευκολύνσεις που παρέχει η Ελλάδα, θα έχουμε θετικά αποτελέσματα σ' αυτά τα ζητήματα. Τα ίδια έλεγαν και για τη συμμετοχή στον πόλεμο στη Γιουγκοσλαβία και στο Αφγανιστάν.

2. Βεβαίως τώρα είναι γνωστά και αποκαλυπτικά τα αποτελέσματα, σ' αυτά τα ζητήματα, παρά τη συμμετοχή στους προηγούμενους πολέμους. Το Αιγαίο, ουσιαστικά, έχει ΝΑΤΟποιηθεί, τα κυριαρχικά δικαιώματα και τα σύνορα αμφισβητούνται και από τις ΗΠΑ και από την ΕΕ. Η Τουρκία έχει πετύχει να της αναγνωρίζουν και το ΝΑΤΟ και η ΕΕ, (μέσω ευρωστρατού, όπου δέχτηκαν το «βέτο» της Τουρκίας για τη δράση του στο Αιγαίο, αναγνωρίζοντας ουσιαστικά περιορισμένα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας), τις διεκδικήσεις της ως υπαρκτές. Να αναγνωρίζουν διαφορές στα σύνορα στο Αιγαίο και αυτές να παραπέμπονται στο δικαστήριο της Χάγης. Η Ελλάδα όχι μόνο δεν ωφελήθηκε, λοιπόν, από τη συμμετοχή της στους πολέμους, αλλά αμφισβητούνται κυριαρχικά δικαιώματα και σύνορα.

3. Στο Κυπριακό το αποτέλεσμα ήταν το αμερικανόπνευστο σχέδιο του Κόφι Ανάν, που ουσιαστικά επιβάλλει τη διχοτόμηση ή ανοίγει το δρόμο της διχοτόμησης.

4. Η λογική των ανταλλαγμάτων πάει περίπατο, γιατί στην ιμπεριαλιστική τάξη πραγμάτων τα ανταλλάγματα δε δίνονται μ' αυτό τον τρόπο. Αλλωστε, οι ελληνοτουρκικές αντιπαραθέσεις που πότε οξύνονται και πότε αμβλύνονται, σχετίζονται μεν με τους ανταγωνισμούς ελληνικού και τουρκικού κεφαλαίου, αλλά σχετίζονται και με τα συμφέροντα των ΗΠΑ στην περιοχή. Οι ΗΠΑ δίνουν ανταλλάγματα εκεί που θεωρούν ότι υπάρχει μεγαλύτερο στρατηγικό ενδιαφέρον. Και ανάμεσα στην Ελλάδα και στην Τουρκία, υπάρχει από τις ΗΠΑ μεγαλύτερο στρατηγικό ενδιαφέρον προς την Τουρκία.

5. Η άρχουσα τάξη δέχεται τη λογική των ανταλλαγμάτων, συμμετέχοντας στη σφαγή ενός λαού. Ο λαός δεν μπορεί να δεχτεί να θεωρούνται τα δικαιώματά του ως ανταλλάγματα και μάλιστα με συμμετοχή σ' αυτή τη σφαγή.

6.Ο λαός πρέπει να αδιαφορεί, για το αν αναβαθμίζεται η Τουρκία έναντι της Ελλάδας. Πρόκειται για αναβάθμιση της τουρκικής πλουτοκρατίας και του ρόλου της στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς. Ο λαός δεν έχει όφελος απο την αναβάθμιση της ελληνικής πλουτοκρατίας. Αυτό θα σημαίνει ακόμη μεγαλύτερο αντιλαϊκό ρόλο στην επίθεση του ιμπεριαλισμού, μεγαλύτερη επίθεση στα συμφέροντά του. Ο λαός μας να φιλοδοξεί να βγει στο προσκήνιο, να οικοδομήσει το ΑΑΔΜέτωπο, ν' αναβαθμιστεί μέσα στο διεθνές αντιϊμπεριαλιστικό κίνημα.

Νέο μακελειό...

ΒΑΓΔΑΤΗ.-

Η μία μετά την άλλη οι αγορές της ιρακινής πρωτεύουσας γίνονται κόλαση. Αλλη μια ανοιχτή αγορά ήταν ο «στρατηγικός στόχος», για χτες, των αεροπορικών επιδρομών των Αμερικανο-Βρετανών εισβολέων. Περίπου στις 9, ώρα Βαγδάτης, σε μια μάζα από ερείπια, διαμελισμένα πτώματα, νεκρούς, τραυματίες, μετατράπηκε η αγορά αλ Νασρ, στη λαϊκή συνοικία Σούλα, η οποία ήταν γεμάτη από κόσμο, καθώς σε πολύ κοντινή απόσταση βρίσκεται το μεγαλύτερο τέμενος της Βαγδάτης, που χτες ασφυκτιούσε από τους πιστούς, αφού ήταν Παρασκευή, η ιερή ημέρα των μουσουλμάνων.

Οπως μετέδιδαν τα αραβικά τηλεοπτικά δίκτυα, ένας πρώτος απολογισμός μιλούσε για 55 νεκρούς και περισσότερους από 47 τραυματίες. Στιγμές χάους και ανείπωτης οδύνης διαδραματίζονταν στα νοσοκομεία και στις γύρω συνοικίες. Κανείς δεν ήταν σε θέση να γνωρίζει τον τελικό απολογισμό, καθώς τα σωστικά συνεργεία, αλλά και απλοί πολίτες προσπαθούσαν με πείσμα να ανασύρουν από τα συντρίμμια, μέχρι αργά το βράδυ, ό,τι απέμεινε από τους συνανθρώπους τους.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ