ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 16 Μάρτη 2003 - 2η έκδοση
Σελ. /32
Κόντρα στη νέα (α)ταξία
Συνωμοτική παγκοσμιοποίηση

Το γνωστό στους αναγνώστες του «Ρ» και στο ευρύτερο κοινό, σύγγραμμα της πρώην πρύτανη, Μαρίας Νεγρεπόντη - Δελιβάνη, που επισημαίνει τα δεινά του παγκοσμιοποιημένου νεοφιλελευθερισμού, της φτώχειας και του πολέμου, κυκλοφορεί ήδη, στη μετάφρασή του, στη Γαλλία, ενώ προετοιμάζεται ένας δεύτερος τόμος, στην Ελλάδα, με ακόμη εντονότερη την επισήμανση των δεινών, συμπεριλαμβανομένου του αειφόρου πολέμου, της πλανητικής βίας.

Στη Γαλλία, ο πρώτος τόμος, που παρουσιάστηκε στο Πανεπιστήμιο 2 του Παρισιού, συγκέντρωσε εξαιρετικά επιστημονικά σχόλια, ανάμεσα στα οποία εξέχουσα θέση κατέχει η κριτική παρουσίαση, στη «Μοντ Ντιπλοματίκ» του καθηγητή Ρενέ Πασέ, ο οποίος υπογραμμίζει ότι ο τίτλος «συνωμοτική παγκοσμιοποίηση» αποτελεί ενσυνείδητη επιλογή της συγγραφέα, γιατί πίσω από τον τίτλο αυτό ξετυλίγεται μια πραγματική συνωμοσία, καθοδηγούμενη από τις δυνάμεις του χρήματος, που οδηγεί στα «χωρίς οίκτο ανθρώπινα δεινά».

Κατά την κριτική παρουσίαση, της γαλλικής έκδοσης, το κέντρο βάρους του συγγράμματος της Μαρίας Νεγρεπόντη - Δελιβάνη βασίζεται στην καταγγελία πέντε μύθων που συνοδεύουν την παγκοσμιοποίηση:

  • Την ανταγωνιστικότητα, που τείνεται ως απόλυτη αρετή, με θυσία το δημόσιο τομέα και το κοινωνικό συμφέρον και σε όφελος της άκρατης ιδιωτικοποίησης.
  • Τη δήθεν παντοδυναμία και το αλάνθαστο της αγοράς.
  • Τη «νομισματική σταθερότητα» που εμφανίζεται ως συντελεστές προόδου, ενώ αποτελεί για τις χώρες της Ευρώπης, βασικό εμπόδιο.
  • Την απελευθέρωση των συναλλαγών, που οδηγεί σε διεύρυνση των ανισοτήτων σε βάρος των φτωχότερων χωρών, εξαιτίας της συγκέντρωσης των επενδύσεων στις πλουσιότερες χώρες του κόσμου και των «ανισορροπιών που αναπτύσσονται από την απότομη είσοδο και έξοδο κεφαλαίων στις φτωχότερες».

Η ζοφερή εικόνα, μετριάζεται από την ελπίδα που γεννά η επεκτεινόμενη κινητοποίηση των λαϊκών δυνάμεων που αντιστέκονται στη βία και την τρομοκρατία της παγκοσμιοποίησης.


Του
Γιώργου Κ. ΤΣΑΠΟΓΑ


ΚΚΕ
Ο χρόνος επιβεβαίωσε τις θέσεις του

«

Οι πολιτικές δυνάμεις έχουν χρέος να ξεκαθαρίσουν τις θέσεις τους, μακριά από διγλωσσίες, μικροκομματική λογική και επικίνδυνους τυχοδιωκτισμούς». Η παραπάνω επισήμανση ανήκει στο ΚΚΕ και διατυπώθηκε σε μια περίοδο που η στρατιωτική επέμβαση στην πρώην Γιουγκοσλαβία κλιμακωνόταν επικίνδυνα, το Γενάρη του 1993. Στη δεκαετία που μεσολάβησε, οι ιμπεριαλιστικές στρατιωτικές επεμβάσεις διαδέχτηκαν η μία την άλλη και απέναντί τους ελάχιστες ήταν οι δυνάμεις που τοποθετήθηκαν ξεκάθαρα, χωρίς μισόλογα, και, κυρίως, όρθωσαν το ανάστημά τους και συνέβαλαν στην οργάνωση του αντιπολεμικού κινήματος και στην ανάπτυξη της πάλης του.

Το ΚΚΕ ήταν ανάμεσα σ' αυτές τις δυνάμεις και έχει αξία, ιδιαίτερα σήμερα, να θυμίσουμε ορισμένες από τις θέσεις του, όταν άνοιγαν οι «ασκοί του Αιόλου», με τις συγκλονιστικές ανατροπές στον παγκόσμιο συσχετισμό δύναμης και την εκδήλωση των πρώτων ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων στον Κόλπο και τα Βαλκάνια.

Το Φλεβάρη του 1991 ακόμα, με ανακοίνωσή του, το Προεδρείο του 13ου Συνεδρίου του Κόμματος προειδοποιούσε πως η απόφαση των ΗΠΑ και των συμμάχων τους να κλιμακώσουν με χερσαία επέμβαση τον πόλεμο στον Κόλπο, λίγες ώρες πριν συνεδριάσει το ΣΑ του ΟΗΕ και απορρίπτοντας την πρόταση ειρήνευσης της ΕΣΣΔ, αποδεικνύει ότι στόχος δεν είναι η απελευθέρωση του Κουβέιτ, αλλά η εκπλήρωση των σχεδίων για την επιβολή της «νέας τάξης πραγμάτων» στην περιοχή και ευρύτερα στον κόσμο. Το ΚΚΕ απαίτησε τότε το άμεσο σταμάτημα των εχθροπραξιών, την αποχώρηση των δυνάμεων του Ιράκ από το Κουβέιτ και των ΗΠΑ από την περιοχή. Απηύθυνε, δε, κάλεσμα προς την ελληνική κυβέρνηση να απεμπλακεί πλήρως, αποσύροντας το «Λήμνος», αλλά και προς τον ελληνικό λαό να δώσει ένα πιο αποφασιστικό «παρών» στο αντιπολεμικό φιλειρηνικό κίνημα.

Το Φλεβάρη του '93, μεσούσης της κρίσης στη Βαλκανική, το ΚΚΕ, μπροστά στο ενδεχόμενο εγκατάστασης μεραρχίας των δυνάμεων ταχείας επέμβασης του ΝΑΤΟ στη Θεσσαλονίκη και με δεδομένη τη συμμετοχή της χώρας μας σ' αυτές, προέβλεψε με ακρίβεια ότι: «Δημιουργείται άμεσος κίνδυνος παραπέρα στρατιωτικής εμπλοκής της χώρας στη γιουγκοσλαβική κρίση και γενικότερα στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου» και ότι μια τέτοια ενέργεια: «Σημαίνει ένταση της εξάρτησης της χώρας και νέες δεσμεύσεις στα πλαίσια του ΝΑΤΟ, αλλά και παραπέρα κλιμάκωση της εμπλοκής της σε ιμπεριαλιστικούς τυχοδιωκτισμούς».

Ξεκάθαρα το ΚΚΕ διατύπωσε τη θέση πως οι ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις στόχο έχουν τη διανομή των αγορών και την επιβολή της πολιτικής και οικονομικής κυριαρχίας και προειδοποιούσε ότι ο υποκινούμενος εθνικισμός και σοβινιστικός φανατισμός, ο κατακερματισμός κρατών και η αμφισβήτηση συνόρων απειλούν να μεταβάλουν τη Βαλκανική σε ένα απέραντο σφαγείο.

Φυσικά, δεν άργησε να επιβεβαιωθεί από τις γνωστές εξελίξεις, που ακολούθησαν στην πάλαι ποτέ ενιαία Γιουγκοσλαβία, όπως δεν άργησε να επιβεβαιωθεί και η επισήμανσή του για την ανάγκη ανάπτυξης ενός πλατιού αντιπολεμικού αντιιμπεριαλιστικού κινήματος και να δικαιωθούν οι δικές του επίμονες προσπάθειες σ' αυτήν την κατεύθυνση.

Με την εκδήλωση της ΝΑΤΟικής επέμβασης στη Γιουγκοσλαβία, τον Απρίλη του '93, το ΚΚΕ είδε και ανέδειξε δύο νέα ποιοτικά στοιχεία, που σηματοδοτούσαν μια επικίνδυνη στροφή στη δράση του ΝΑΤΟ: α) Για πρώτη φορά αναλάμβανε δράση εκτός των γεωγραφικών του ορίων και β) εμφανίστηκε ως ο προωθημένος στρατιωτικός οργανισμός και χωροφύλακας του ΟΗΕ. Και υπογράμμιζε: «Τώρα πρέπει να καταδικαστεί η νέα αυτή κλιμάκωση πριν είναι αργά»!

Σαφής ήταν και η θέση του για την ιμπεριαλιστική ειρήνη. Το Μάη του '93, σε ανακοίνωση του ΠΓ της ΚΕ, τονιζόταν ότι «η ειρήνη δεν μπορεί να στηρίζεται στη δύναμη των όπλων» και ειρήνη «δε σημαίνει απλά μια προσωρινή κατάπαυση του πυρός, ούτε μόνο κάποιο ειρηνευτικό σχέδιο, που προωθείται, μάλιστα, στη βάση του διαχωρισμού των λαών». Η θέση του αυτή επίσης επιβεβαιώθηκε, αφού το αίμα συνέχισε να ρέει στη Βαλκανική για πολλά χρόνια μετά το '93, ακόμη και μετά τη Συμφωνία του Ντέιτον, το 1995.

Εγκαίρως, άλλωστε, το ΚΚΕ μίλησε και για τον πραγματικό ρόλο του ΟΗΕ, όταν αυτός έδωσε το «πράσινο φως» στους ΝΑΤΟικούς βομβαρδισμούς. Το καλοκαίρι του 1995, υπογράμμιζε σχετικά σε ανακοίνωσή του: «Η κάλυψη του ΟΗΕ δείχνει τον πραγματικό νέο ρόλο αυτού του κατ' επίφαση διεθνούς ειρηνευτικού οργανισμού. Επιβεβαιώνεται ότι ο ΟΗΕ έχει μετατραπεί σε όργανο νομιμοποίησης των επεμβάσεων των ιμπεριαλιστικών δυνάμεων».

Τον Αύγουστο του '95, προειδοποιούσε πως είναι αυταπάτη να πιστεύει κανείς ότι μπορεί να υπάρξει ειρήνη πραγματική και βιώσιμη, κατασκευασμένη στα παρασκήνια της Ουάσιγκτον και των Βρυξελλών. Λίγους μήνες μετά, το Δεκέμβρη του '95, σχολιάζοντας τη Συνθήκη του Ντέιτον, σημείωνε: «Η ειρήνη που κλείστηκε είναι κομμένη και ραμμένη στα συμφέροντα των ιμπεριαλιστών. Οι στρατιωτικές δυνάμεις που στέλνονται υπό την αιγίδα του ΝΑΤΟ δε θα περιφρουρούν τα συμφέροντα των λαών της περιοχής, αλλά των ιμπεριαλιστών. Θα ασκούν τρομοκρατικό ρόλο, στρατιωτική πίεση (...). Το σύνθημα "Κανένας Ελληνας φαντάρος στη Βοσνία" πρέπει να ηχήσει σε όλη την Ελλάδα».

Στο μεταξύ, έχει ήδη εκδηλωθεί επίθεση εναντίον της Βαγδάτης, το ΚΚΕ την καταδίκασε, τονίζοντας πως αυτή αποτελεί «κλιμάκωση της επιβολής της νέας τάξης». Ενώ το Φλεβάρη του 1997, σε απόφαση της ΚΕ για την κατάσταση στα Βαλκάνια, το ΚΚΕ επαναλαμβάνει πως επιβλήθηκε ειρήνη με το πιστόλι στον κρόταφο και πως ανοίγει ένα νέο κεφάλαιο στα επικίνδυνα σχέδια της νέας στρατηγικής του ΝΑΤΟ, στην επεκτατική δράση των ιμπεριαλιστικών δυνάμεων. «Τα σύννεφα του πολέμου παραμένουν, ενώ βρίσκεται σε εξέλιξη μια γενικότερη αποσταθεροποιητική προσπάθεια σε πολλές από τις βαλκανικές χώρες. Νέα δεινά θα πλήξουν τη Βαλκανική», προειδοποιούσε και συμπλήρωνε ότι η συμφωνία επισημοποίησε τον ενεργό ανταγωνισμό των ιμπεριαλιστικών δυνάμεων στην περιοχή, που δεν αναιρείται από τον προσωρινό συμβιβασμό ανάμεσα στις ευρωπαϊκές ιμπεριαλιστικές δυνάμεις και τις ΗΠΑ και πως στους επόμενους στόχους θα βρεθεί η Κεντρική Ασία, αφού πρωταρχικής σημασίας είναι ο έλεγχος των πηγών ενέργειας και των πετρελαιαγωγών.

Πλάι στις εκτιμήσεις του, που μία προς μία επιβεβαιώθηκαν όλες, με τη συνέχιση του πολέμου στη Γιουγκοσλαβία το 1999, στο Αφγανιστάν και τώρα στο Ιράκ, το ΚΚΕ προέβαλε τότε στο κίνημα και πολύ συγκεκριμένα αιτήματα. Τα κυριότερα: Να φύγει το ΝΑΤΟ από τα Βαλκάνια. Να σταματήσει κάθε εμπλοκή της χώρας μας σε ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις. Αιτήματα που διατηρούν στο ακέραιο την επικαιρότητά τους, όπως, πολύ περισσότερο, το ερώτημα που προέβαλε από τότε το ΚΚΕ στον ελληνικό λαό: Αντίσταση ή υποταγή στην ιμπεριαλιστική επέμβαση και τον πόλεμο;


ΤΑ ΚΕΙΜΕΝΑ ΕΓΡΑΨΑΝ:
Νίκος ΜΠΟΓΙΟΠΟΥΛΟΣ, Παναγιώτης ΚΑΚΑΛΗΣ, Βάσω ΝΙΕΡΡΗ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ