ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 16 Μάρτη 2003 - 2η έκδοση
Σελ. /32
ΣΥΝΟΔΟΣ ΥΠΟΥΡΓΩΝ ΑΜΥΝΑΣ ΤΗΣ ΕΕ ΣΤΗ ΒΟΥΛΙΑΓΜΕΝΗ
Προωθείται η στρατιωτικοποίηση της Ευρώπης

Η στρατιωτικοποίηση της Ευρωπαϊκής Ενωσης και η ενίσχυσή της ως ιμπεριαλιστικού πόλου έχουν πλέον τεθεί επί τάπητος. Η άτυπη σύνοδος των υπουργών Αμυνας της ΕΕ, που πραγματοποιήθηκε το προηγούμενο διήμερο στη Βουλιαγμένη, αποτέλεσε ένα βήμα προς αυτή την κατεύθυνση.

Είναι γεγονός ότι η στρατιωτικοποίηση της Ενωσης εντάσσεται στο γενικότερο νεοταξίτικο κλίμα της στρατιωτικοποίησης των διεθνών σχέσεων. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο γεωγραφικός χώρος της Ευρώπης αποτελεί πεδίο δραστηριοποίησης πλήθους στρατιωτικών οργανισμών και συμφώνων-παραμάγαζων του ΝΑΤΟ. Υπό την έννοια αυτή κατέχει μια παγκόσμια πρωτιά καθώς σε καμία άλλη περιοχή του κόσμου δεν υπάρχει ανάλογος συνωστισμός.

Κατ' αρχάς είναι το ίδιο το ΝΑΤΟ, που τώρα περιλαμβάνει στους κόλπους του και τις περισσότερες χώρες της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης. Ακολουθούν ο λεγόμενος Συνεταιρισμός για την Ειρήνη (PFP), η Δυτικοευρωπαϊκή Ενωση (ΔΕΕ), που στο μεταξύ ενσωματώθηκε στην ΕΕ, ο ΟΑΣΕ (Οργανισμός για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη) και τα διάφορα σύμφωνα ευρωατλαντικής συνεργασίας. Στην ίδια κατεύθυνση εντάσσονται και οι διάφορες διμερείς συμφωνίες στρατιωτικής συνεργασίας των ΝΑΤΟικών χωρών της Ευρώπης με μεσογειακές χώρες, με χώρες της Μέσης Ανατολής, του Εύξεινου Πόντου και της Αφρικής. Μόνον η Ελλάδα έχει υπογράψει περίπου είκοσι τέτοιες συμφωνίες.

Με δεδομένο αυτό το πλαίσιο, πραγματοποιήθηκε και η σύνοδος των υπουργών Αμυνας της ΕΕ στη Βουλιαγμένη. Εκτός από το θέμα του Ιράκ και της πιο ενεργού συμμετοχής της Ευρωπαϊκής Ενωσης στον «αντιτρομοκρατικό» πόλεμο, μπήκε και το όλο πλέγμα της ενεργοποίησης του ευρωστρατού, που είναι κομβικό σημείο για την ανάδειξη και επιβεβαίωση του ιμπεριαλιστικού ρόλου της ΕΕ.

Η διαπίστωση αυτή επιβεβαιώθηκε και από τη βασανιστική διαδικασία θεσμοθέτησης της «συνεργασίας» ευρωστρατού και ΝΑΤΟ, μέσα από την οποία αναδείχτηκαν οι ενδοϊμπεριαλιστικοί ανταγωνισμοί, μεταξύ των μεγάλων χωρών, αλλά και οι διαγκωνισμοί μεταξύ των μικρότερων και περιφερειακών χωρών για τη διεκδίκηση θέσης και ρόλου στα πλαίσια του νεοταξικού καταμερισμού.

Τα θέματα που τέθηκαν στην εν λόγω σύνοδο είναι, όπως εξάλλου προανήγγειλε το ελληνικό υπουργείο Αμυνας, στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Αμυνας και Ασφάλειας (ΕΠΑΑ). Δηλαδή, «η αντιμετώπιση της διεθνούς τρομοκρατίας, το ζήτημα ανάπτυξης ευρωπαϊκών δυνατοτήτων για τη διαχείριση κρίσεων στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Σχεδίου Δυνατοτήτων Δράσης και η επιχειρησιακή ετοιμότητα της Ευρωπαϊκής Ενωσης, προκειμένου να αναλαμβάνει δράσεις σε χώρες, όπως, π.χ., η FYROM».

Η δραστηριοποίηση σε αυτή την κατεύθυνση ενισχύει τη στρατιωτικοποίηση της ΕΕ και σε οικονομικό επίπεδο. Ετσι, συζητήθηκε το θέμα «της χρηματοδότησης επενδύσεων Αμυνας από τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης, στην κατεύθυνση της δημιουργίας ενός ενιαίου ευρωπαϊκού φορέα εξοπλισμών». Μάλιστα, παρουσιάστηκαν και οι «πρωτοβουλίες» της Ελληνικής Προεδρίας «για τον καλύτερο συντονισμό πολιτικών σε θέματα αμυντικής βιομηχανίας, καθώς επίσης και για την ενδυνάμωση της έρευνας και τεχνολογίας στον τομέα της άμυνας».

Αναφορικά με το θέμα του ευρωστρατού, πέρα από το θέμα της πρώτης ενεργοποίησής του - στα τέλη Μάρτη μέχρι τις αρχές Απρίλη η δύναμη θα έχει αναπτυχθεί στην ΠΓΔΜ - συζητήθηκαν και τα ζητήματα της κάλυψης των ελλειμμάτων του σε εξοπλισμό και υποδομές. Για τα θέματα αυτά οι οριστικές αποφάσεις αναμένεται να ληφθούν κατά την υπουργική σύνοδο που θα γίνει το Μάη. Σύμφωνα με το υπουργείο Αμυνας, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή «έχει υιοθετήσει τις ελληνικές πρωτοβουλίες για ενίσχυση της δαπάνης για έρευνα και τεχνολογία και για τη θέσπιση ευρωπαϊκής πολιτικής εξοπλισμών».

Η ενεργοποίηση του ευρωστρατού συνδέεται και με τη «συμφωνία ασφαλείας Ευρωπαϊκής Ενωσης-ΝΑΤΟ», που υπέγραψαν στην Αθήνα προχτές, Παρασκευή, από την πλευρά της ΕΕ ο προεδρεύων του Συμβουλίου Υπουργών, Γ. Παπανδρέου, και ο ύπατος εκπρόσωπος της ΕΕ, Χ. Σολάνα, και από την πλευρά του ΝΑΤΟ ο γγ του, Τζ. Ρόμπερτσον. Η συμφωνία αυτή είναι σε εφαρμογή της συμφωνίας μεταξύ ΝΑΤΟ και ΕΕ για τον ευρωστρατό, που εγκρίθηκε στη Χάγη, αμέσως μετά τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ στην Κοπεγχάγη τον περασμένο Δεκέμβρη. Η συμφωνία αυτή παρέχει τη δυνατότητα πρόσβασης στα απόρρητα έγγραφα του ΝΑΤΟ και εξαιρούνται από αυτή η Μάλτα και, μετά από απαίτηση της Τουρκίας, η Κύπρος.

Επιθετικός ο χαρακτήρας του ευρωστρατού

Ο λεγόμενος ευρωστρατός, η όλη υπόθεση της ευρωπαϊκής δύναμης ταχείας επέμβασης και οι διαδικασίες που συνδέονται με την πορεία συγκρότησής της, αναδεικνύουν με τον πιο χαρακτηριστικό τρόπο όλο το πλέγμα των ιμπεριαλιστικών σχεδίων, των ενδοϊμπεριαλιστικών αντιθέσεων και ανταγωνισμών.

Για την ιστορία να υπενθυμίσουμε ότι η συγκρότηση του «ευρωστρατού» αποφασίστηκε από τους «Δεκαπέντε» της ΕΕ, το Δεκέμβρη του 1999, στη Σύνοδο του Ελσίνκι. Εκεί αποφασίστηκε ότι η Ευρωπαϊκή Ενωση θα συγκροτήσει ένα στρατιωτικό σώμα ταχείας επέμβασης, αποτελούμενο από 60.000 άνδρες, από όλα τα κράτη - μέλη της ΕΕ και το οποίο θα αναλαμβάνει αποστολές, κατά τα πρότυπα των ΝΑΤΟικών επιδρομών στη Βοσνία και το Κοσσυφοπέδιο. Στις σχετικές αποφάσεις, τονίζεται ότι ο «ευρωστρατός» για τις αποστολές του θα χρησιμοποιεί τις υποδομές και τους μηχανισμούς του ΝΑΤΟ. Κάπου εδώ είχε μπλοκάρει το θέμα, για να βρει οριστική «διέξοδο» στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ στην Κοπεγχάγη το Δεκέμβρη του 2002.

Ο ευρωστρατός εντάσσεται στη στρατηγική του ιμπεριαλισμού για συγκρότηση ταχυκίνητων πολυεθνικών δυνάμεων ταχείας ανάπτυξης. Μια στρατηγική στην οποία η Ελλάδα έχει ήδη σπεύσει να προσαρμοστεί με την αναθεώρηση του αμυντικού της δόγματος. Οι δυνάμεις αυτές, είτε ΝΑΤΟικές είτε ευρωενωσιακές, είναι δυνάμεις διεθνούς καταστολής, που εάν προκύψει ανάγκη θα αναλαμβάνουν ρόλο και στο εσωτερικό των ευρωπαϊκών χωρών. Δεν έχει δε, σχέση με την προστασία των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ και την «άμυνά» της, αφού συγκροτείται για τη διεθνή «ασφάλεια» και «σταθερότητα», σε συνδυασμό πάντα με την αντιμετώπιση των λεγομένων σύγχρονων απειλών.

Στην Κοπεγχάγη η ελληνική κυβέρνηση αποδέχτηκε το «Εγγραφο της Αγκυρας», έγγραφο αμερικανικής έμπνευσης και συνυπογράφηκε από τις κυβερνήσεις της Τουρκίας και της Βρετανίας. Η αποδοχή του, ήταν αποτέλεσμα συμβιβασμού στον ανταγωνισμό Ελλάδας και Τουρκίας (των αντίστοιχων ολιγαρχιών) στα πλαίσια της συγκρότησης του ευρωστρατού. Ετσι «θεσμοθετείται» και σε επίπεδο ευρωπαϊκής πολιτικής «άμυνας και ασφάλειας», ο περιφερειακός ρόλος της Τουρκίας και η αμφισβήτηση των ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων. Η Τουρκία με βάση το πλαίσιο λειτουργίας του ευρωστρατού θα έχει τη δυνατότητα κάνοντας χρήση του δικαιώματος «βέτο» που έχει ως χώρα μέλος του ΝΑΤΟ να επιβάλει την εξαίρεση εκείνων των περιοχών που εκτιμά ότι τυχόν παρέμβαση του ευρωστρατού θα έθιγε τα συμφέροντά της. Με τον τρόπο αυτό εδραιώνει και σε επίπεδο ΕΕ τις διεκδικήσεις της.


Κυριάκος ΖΗΛΑΚΟΣ

Πατριδογνωμόνιο
Το δικό μας αεροπλανοφόρο

Εβλεπα, σύντροφοι, όλες αυτές τις μέρες τα τεράστια αεροπλανοφόρα με τις φριχτές μηχανές του πολέμου στα σπλάχνα τους, κανόνια, βόμβες, αεροπλάνα, χιλιάδες στρατιώτες, έτοιμα να ξεράσουν φωτιά και θάνατο τώρα στο Ιράκ αύριο κάπου αλλού στον κόσμο.

Σκεφτόμουν πόση γνώση, πόσα τεχνολογικά θαύματα, πόση ανθρώπινη σοφία ξοδεύεται με τόσην ευκολία για το χαμό και την καταστροφή. Τι πραγματικό θαύμα θα γινόταν, αν όλη αυτή η γιγάντια δύναμη, από τη φύση της συλλογική, διοχετευόταν στο κοινό καλό, στη δημιουργία ή στη σωτηρία της ζωής.

Φαντάζομαι ένα τέτοιο θεόρατο πλοίο, ίσως βαμμένο κάτασπρο να διασχίζει το Aιγαίο μας πέλαγος φορτωμένο με ιατρούς, νοσοκόμες, εξοπλισμένο με ειδικά χειρουργεία, καρδιολογικές μονάδες, τράπεζες αίματος, ελικόπτερα που μεταφέρουν ασθενείς κι έναν απέραντο παιδότοπο και χώρους αναψυχής στο κατάστρωμα. Στη γέφυρα βλέπω έναν όμορφο καπετάνιο σπουδαγμένο από το υστέρημα του ελληνικού λαού να το κυβερνάει περήφανος για λογαριασμό όλων όσοι περιμένουν στη σειρά της ανάγκης τους να γευτούν την προστασία της Πατρίδας.

Στο μυαλό μου τα πολιτικά όνειρα έχουν τις Ενοπλες Δυνάμεις της χώρας ένα με το λαό της, χωρίς μισθοφορικούς εφιάλτες και ιμπεριαλιστικές επιθετικές δραστηριότητες. Τα καράβια, τα αεροπλάνα, τα κανόνια, οι φόροι, οι σπουδές, η τεχνολογία πηγάζουν από το λαό και φτιάχνονται και χρησιμοποιούνται μόνο για την άμυνα, την προκοπή, την προστασία της ειρήνης του. Ο εχθρός είναι πρώτα η φτώχεια, η πείνα, η αρρώστια κι η άγνοια και ποτέ η καταστροφή των άλλων και η απομύζηση του πλούτου τους.

Γίνονται τα όνειρα πραγματικότητα; Αμα τα πιστέψεις και δουλέψεις σκληρά μαζί και για τους πολλούς. Δηλαδή για την πραγματική λαϊκή πολιτική, τον πραγματικά δίκαιο πόλεμο κι όχι για τους εμπόρους των εθνών, τους μάγκες που αυτές τις μέρες επιμένουν να δείχνουν τη διεστραμμένη πολιτική και στρατιωτική τους ισχύ σα γύφτικα σκεπάρνια στην τηλεόραση. Οργίζομαι, διαδηλώνω και ονειρεύομαι το δικό μας αεροπλανοφόρο.


Της
Λιάνας ΚΑΝΕΛΛΗ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ