ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 16 Μάρτη 2003 - 2η έκδοση
Σελ. /32
Η αξιοποίηση του «Ριζοσπάστη» ατομική και συλλογική ευθύνη των κομμουνιστών

Κατά τη διάρκεια των Αχτιδικών Συνδιασκέψεων και της Νομαρχιακής Συνδιάσκεψης της ΚΟΘ, που έγιναν πρόσφατα, σημειώναμε ότι, παρά τα βήματα που έγιναν, υπάρχουν μια σειρά δείκτες που δεν επιτρέπουν τη συνολική ικανοποίηση από τη δουλιά μας σαν καθοδηγητικά όργανα. Ανάμεσα στα άλλα που αναφέρονταν είναι και το πρόβλημα της κυκλοφορίας και αξιοποίησης του ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗ.

Η κατάσταση στην οποία βρισκόμαστε, φαίνεται καθαρά και από τα στοιχεία σε ό,τι αφορά την κυκλοφορία σε καθημερινή και κυριακάτικη βάση. Το πρόβλημα του «Ριζοσπάστη» και πώς αυτό θα λυθεί ή τουλάχιστον θα μπει σε μια πορεία αντιμετώπισης μας απασχόλησε σαν Νομαρχιακό Γραφείο και Νομαρχιακή Επιτροπή αρκετές φορές. Δυστυχώς, οι όποιες αποφάσεις έχουν παρθεί μέχρι τώρα, ελάχιστα περπάτησαν στην πράξη και αυτό γίνεται φανερό μάλιστα και από το γεγονός της μείωσης της κυκλοφορίας σε επίπεδο Θεσσαλονίκης τα δυο τελευταία χρόνια (κατά 126 φύλλα στον καθημερινό και κατά 223 φύλλα στον κυριακάτικο).

Με τις αποφάσεις αυτές έγινε μια προσπάθεια να αναδειχτεί το πρόβλημα της σύνδεσης της πρακτικής δράσης με την ιδεολογικοπολιτική δουλιά, έτσι που η προώθηση της πολιτικής του Κόμματος να έχει αποτελέσματα ανάλογα με τις αντικειμενικές δυνατότητες. Δυνατότητες, οι οποίες είναι υπαρκτές βάσει των εξελίξεων (όπως είναι η πολιτική επιβολής καπιταλιστικών αναδιαρθρώσεων, ο ιμπεριαλιστικός πόλεμος, η περιστολή λαϊκών δικαιωμάτων και ελευθερίων κλπ.) και λόγω των αρνητικών συνεπειών τους στην εργατική τάξη, τ' άλλα λαϊκά στρώματα, τη νεολαία, αλλά και από την άποψη των εφοδίων ιδεολογικοπολιτικής προετοιμασίας (Πρόγραμμα του ΚΚΕ, Αποφάσεις του 16ου Συνεδρίου, επεξεργασίες τμημάτων της ΚΕ, της ίδιας της ΚΕ κλπ.), σημαντικά υλικά τόσο για ιδεολογικό εξοπλισμό όσο και για την εξασφάλιση ικανότητας εκλαΐκευσης της πολιτικής του Κόμματος, μαζικής πολιτικής δράσης, για τη δημιουργία κοινωνικοπολιτικών συσπειρώσεων, για το τράβηγμα πλατιών λαϊκών μαζών στην κοινωνικοπολιτική δράση.

Εφόσον όμως συμφωνούμε ότι ισχύουν τα παραπάνω, γιατί εμφανίζεται το πρόβλημα; Το 16ο Συνέδριο εκτίμησε ως βασική αδυναμία την αφομοίωση της στρατηγικής, τη σχέση τακτικής - στρατηγικής. Αυτό το ζήτημα δε λύνεται αυτόματα και με «συνταγές». Αποτελεί μόνιμο ζητούμενο στην αυτοτελή κομματική δράση, στη δουλιά προετοιμασίας για την ανάπτυξη των αγώνων, δοκιμάζεται στη δράση, αλλά γι' αυτούς ακριβώς τους λόγους αποτελεί συστατικό στοιχείο της καθοδηγητικής δουλιάς.

Απαιτούνται, όμως, και ορισμένες προϋποθέσεις γι' αυτό, όπως: θεωρητικό επίπεδο, ιδεολογικοπολιτική γνώση και αφομοίωση της γενικής γραμμής (αποφάσεις του Συνεδρίου), των θέσεων σε κάθε μέτωπο πάλης, των θέσεων των αντιπάλων και την τακτική τους κλπ. Και αυτά, βεβαίως, δεν είναι μόνο υπόθεση συλλογικής εσωκομματικής διαδικασίας των οργάνων και των ΚΟΒ, αλλά και ατομικής ευθύνης κάθε στελέχους και μέλους. Βασικά εργαλεία αυτού του εξοπλισμού, ο «Ριζοσπάστης», η ΚΟΜΕΠ, οι επεξεργασίες των τμημάτων που τυπώνονται ως ένθετα στο «Ριζοσπάστη» ή ως άρθρα στην ΚΟΜΕΠ, τα μαρξιστικά βιβλία κλπ.

Το ερώτημα που τίθεται σε όλους μας είναι: Ποια είναι η σχέση μας με όλα αυτά; Και πού οφείλεται αυτή η κατάσταση; Οφείλεται κατά τη γνώμη μου στο γεγονός ότι η εφημερίδα μας δεν αντιμετωπίζεται απ' όλους μας ως ο καθημερινός συλλογικός ιδεολογικοπολιτικός καθοδηγητής για δράση. Ενώ σ' ορισμένες περιπτώσεις ούτε καν ως μέσο τρέχουσας ενημέρωσης. Αυτό αποδεικνύει ότι δε συνειδητοποιείται το γεγονός ότι ο «Ριζοσπάστης» αποτελεί συστατικό στοιχείο της καθημερινής πρακτικής δράσης, αφού ως μέσο ιδεολογικοπολιτικού εξοπλισμού και ενημέρωσης αποτελεί έναν από τους πιο βασικούς κρίκους στη συνένωση της θεωρητικής δουλιάς με την πρακτική δράση. Αυτό όσο και αν είναι ατομική ευθύνη των στελεχών και των μελών του Κόμματος και της ΚΝΕ, είναι και συλλογική ευθύνη των οργάνων να δένουν οργανικά την καθοδηγητική δουλιά με το «Ριζοσπάστη», την ΚΟΜΕΠ κλπ.

Ως προς τη σχέση μας με το «Ριζοσπάστη», μπορεί να κατανοείται n αναγκαιότητα διαβάσματος της εφημερίδας, αλλά ουσιαστικά κατανοείται έξω από τη δική μας ατομική δουλιά, αλλά και τη συλλογική δράση της ΚΟΒ, για την προώθηση της πολιτικής του Κόμματος, τη δράση για την ανάπτυξη της λαϊκής κοινωνικοπολιτικής πάλης, της δουλιάς για τις συσπειρώσεις. Απ' αυτή την άποψη δε συνδέεται η αναγκαιότητα μελέτης με την εξασφάλιση ικανότητας για πιο αποτελεσματική δράση.

Αυτό στις περισσότερες περιπτώσεις το περιμένουν από τον εξοπλισμό στη διαδικασία συζήτησης στην ΚΟΒ, που το αναλαμβάνει ο γραμματέας ή ο καθοδηγητής, αλλά και αυτοί δε συνδέουν την εφημερίδα με την καθοδηγητική δουλιά. Επομένως, υπάρχει ένας συγκεκριμένος τρόπος δουλιάς που δε βοηθά σ' αυτό που θέλουμε. Και αυτό δεν πρόκειται να αντιστραφεί, αν τα καθοδηγητικά όργανα δε δουλέψουν με ανάλογο τρόπο, αξιοποιώντας την εφημερίδα και σχεδιάζοντας τη δράση των ΚΟΒ σε συνδυασμό με αυτή την αξιοποίηση.

Ετσι θα αρχίσει να γίνεται ανάγκη η καθημερινή μελέτη του «Ριζοσπάστη», ενώ η διάδοσή του θα συνδυάζεται με το σύνολο της κομματικής δραστηριότητας. Στους τόπους δουλιάς, στους τόπους κατοικίας, στη δραστηριότητα των κομμουνιστών στα συνδικάτα, τις μαζικές οργανώσεις κλπ. Ενα ερώτημα πρέπει να βασανίζει τη συνείδηση όλων μας: «Είμαστε ικανοί να κάνουμε καθημερινά ιδεολογικοπολιτική δουλιά με τους εργάτες, στο χώρο του ο καθένας, αν δεν έχουμε διαβάσει το "Ριζοσπάστη"»;

Η ανάπτυξη της κυκλοφορίας του «Ριζοσπάστη» αποτελεί βασική προϋπόθεση για την άνοδο της επιρροής και της εμβέλειας της δράσης του Κόμματος. Η αλήθεια αυτή, που εκτιμήθηκε και στο 16ο Συνέδριο του Κόμματός μας, εξακολουθεί αναμφίβολα και σήμερα να έχει στο ακέραιο την ισχύ της.

Αυτή, βέβαια, η πολυπόθητη ανάπτυξη της κυκλοφορίας του «Ρ» δεν μπορεί παρά να γίνει με σχεδιασμό της δουλιάς σ' όλους τους κρίκους του Κόμματος. Ολες, δηλαδή, οι Κομματικές Οργανώσεις Βάσης, όλα τα όργανα του Κόμματος, από πάνω μέχρι κάτω, πρέπει με σχέδιο και συντονισμό, αλλά και με συνέπεια και συνέχεια να προχωρούν αυτό το καθήκον.

Βασικό κλειδί, για να φέρουμε σε πέρας αυτό το καθήκον, αποτελεί το άρρηκτο δέσιμο των Κομματικών Οργανώσεων με την κομματική εφημερίδα. Η έγκαιρη ενημέρωση της εφημερίδας από την Κομματική Οργάνωση για το πρόβλημα που απασχολεί έναν κλάδο, μια συνοικία, έναν εργασιακό χώρο θα προκαλέσει την άμεση, αλλά και σωστή προβολή αυτού του προβλήματος από την εφημερίδα μας. Αλλά και η έγκαιρη γνωστοποίηση στην Κομματική Οργάνωση από την εφημερίδα μας ότι θα δημοσιευτεί κάποιο ρεπορτάζ που αφορά πρόβλημα του χώρου της και η αξιοποίηση βέβαια από την Οργάνωση αυτής της πληροφορίας και το κύρος της εφημερίδας θα ανεβάσουν σ' αυτό το χώρο και τη δουλιά της συγκεκριμένης Οργάνωσης θα βοηθήσουν αποφασιστικά.

Οσο, λοιπόν, πιο σφιχτά δένεται ο «Ρ» με την κομματική ζωή και δραστηριότητα, τόσο περισσότερο θα ανεβαίνει σε κύρος στους κλάδους και τα εργοστάσια, στα γιαπιά και τα γραφεία, στα καταστήματα, στις εργατογειτονιές, στα χωριά, στα εκπαιδευτικά ιδρύματα, αλλά και στα γυμναστήρια, στα καφενεία και τα ΚΑΠΗ. Και όσο οι Κομματικές Οργανώσεις βοηθούν σ' αυτό το δέσιμο και το αξιοποιούν, τόσο περισσότερο θα ανοίγονται στους εργαζόμενους και θα ανεβάσουν τα αποτελέσματα της δουλιάς τους.

Αυτό το δέσιμο «Ρ» και Κομματικών Οργανώσεων, που σήμερα είναι αρκετά χαλαρό - παρά τα όποια θετικά βήματα έγιναν τα τελευταία χρόνια - πρέπει όλοι οι κρίκοι του Κόμματος να επιδιώξουμε να πετύχουμε.

Η συστηματοποίηση των κυριακάτικων εξορμήσεων με ιδιαίτερη προετοιμασία είναι ένα πρώτο μέτρο. Η πείρα της κυριακάτικης εξόρμησης του «Ριζοσπάστη», στις 12 και 19 του Γενάρη, απέδειξε ότι όταν ο στόχος είναι συγκεκριμένος, όταν κινητοποιούμε τις δυνάμεις, όταν σχεδιάζουμε ολόπλευρα τη δράση, τότε τα αποτελέσματα μπορεί να είναι σημαντικά. Δυστυχώς, δεν υπήρξε συνέχεια, όπως συμβαίνει μετά από κάθε πανεξόρμηση.

Ενας κατάλογος σε κάθε ΚΟΒ, από πέντε έως δέκα φίλους του Κόμματος, στους οποίους θα πηγαίνουμε καθημερινά το «Ρ», είναι ένα μέτρο που η υλοποίησή του είναι δυνατόν να οργανωθεί με επιτυχία και να ανεβάσει σημαντικά την καθημερινή κυκλοφορία. Η εγγραφή συνδρομητών από τις ΚΟΒ και η λύση του προβλήματος των διανομέων, με βάση και την πείρα από την προσπάθεια που ξεκίνησε πριν από δυο χρόνια θα αποτελέσουν σοβαρή κυκλοφοριακή ανάσα.

Αυτά και άλλα μέτρα μπορούν να παρθούν και να υλοποιηθούν, αν, φυσικά, με πείσμα και συνέχεια αντιμετωπιστεί το πρόβλημα απ' όλους τους κρίκους του Κόμματος, αν μπει και παραμείνει στο κέντρο της προσοχής όλων των κομματικών δυνάμεων.


Του
Ζήση ΛΥΜΠΕΡΙΔΗ*
*Ο Ζ. Λυμπερίδης είναι μέλος του Γραφείου της ΝΕ της ΚΟΘ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ