ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 16 Μάρτη 2003 - 2η έκδοση
Σελ. /32
ΜΝΗΜΕΣ ΑΓΩΝΙΣΤΩΝ
ΣΤΗ ΜΝΗΜΗ ΑΓΩΝΙΣΤΩΝ

Παναγιώτης Αθανασόπουλος
Παναγιώτης Αθανασόπουλος
Φωτ.

Στις 3 Φλεβάρη 2003 πέθανε ο αγωνιστής ΘΕΟΔΟΣΗΣ ΜΑΥΡΟΥΔΗΣ, οπαδός του ΚΚΕ.

Στη μνήμη του και αντί για μνημόσυνο, προσφέρουμε στο ΚΚΕ, μέσω ΚΟΒ «Γιάννη Χαλκίδη», 300 ευρώ.

Η σύζυγος και τα παιδιά του

* * *

Φωτ.

Συμπληρώθηκαν 4 χρόνια από τότε που «έφυγε» η αξέχαστη γυναίκα μου ΜΑΡΙΑ Δ. ΑΝΤΩΝΙΑΔΗ, αγωνίστρια της Εθνικής Αντίστασης.

Στη μνήμη της προσφέρω στο ΚΚΕ, μέσω ΚΟΒ Δημοσιογράφων, 30 ευρώ.

Δήμος Αντωνιάδης

* * *

Φωτ.

Στη μνήμη του παλαίμαχου αγωνιστή της Εθνικής Αντίστασης, του ΔΣΕ και φίλου ΧΡΗΣΤΟΥ ΜΠΟΜΠΟΥ, μέλους του ΚΚΕ, οι Καίτη Φειδάκη, Θωμάς Κοτσαμπάς, Χαρούλα Δρακοπούλου, Κώστας Χριστόπουλος και Ευανθία Αγγουράκη πρόσφεραν στο «Ριζοσπάστη» 100 ευρώ.

* * *

Φωτ.

Συμπληρώθηκαν 24 χρόνια από το θάνατο του συζύγου μου ΦΩΤΗ ΣΕΡΕΤΗ από το Αγρίνιο, κομμουνιστή και αγωνιστή της Εθνικής Αντίστασης.

Στη μνήμη του, καθώς επίσης στη μνήμη των γονιών μου ΕΥΣΤΑΘΙΟΥ και ΑΡΕΤΗΣ ΛΙΟΠΥΡΗ, προσφέρω 50 ευρώ για την οικονομική εξόρμηση και 20 ευρώ στο «Ριζοσπάστη».

Ανδρομάχη, σύζυγος Φώτη Σερέτη

* * *

Στις 27 Γενάρη 2003 «έφυγε» ξαφνικά από τη ζωή η αγαπημένη σύζυγός μου ΑΘΗΝΑ ΜΠΟΝΗ. Γεννήθηκε το 1922 στο χωριό Λια Ιωαννίνων. Το 1948 κατατάχτηκε στο ΔΣΕ. Πήρε μέρος στις μάχες του Γράμμου Βίτσι, στο Λόχο Μεταγωγικών.

Φώτης Σερέτης
Φώτης Σερέτης
Πολιτικός πρόσφυγας στην Πολωνία, από το τέλος του Εμφύλιου, παντρεύτηκε εκεί, απόχτησε δυο παιδιά και δούλεψε στην παραγωγή.

Επέστρεψε στην πατρίδα με την οικογένειά της. Ζούσαν στο χωριό Κρύα Βρύση, όπου έγινε και το 40ήμερο μνημόσυνό της στις 2 Μάρτη.

Αιώνια η μνήμη της. Ας είναι ελαφρύ το χώμα που τη σκέπασε.

Στη μνήμη της, ο σύζυγός της Δημήτρης Μπόνης πρόσφερε 15 ευρώ στο «Ριζοσπάστη» και 15 ευρώ στο Ενημερωτικό Δελτίο της ΠΕΕΠΠ.

* * *

Φωτ.2

Ο ΚΩΣΤΑΣ ΚΟΚΟΓΙΑΣ (φωτογραφία), μέλος του ΚΚΕ, στην Κατοχή ήταν από τους πρωτοπόρους ΕΑΜίτες της περιοχής, όπου ζούσε. Μετά τη Συμφωνία της Βάρκιζας, διωκόμενος, κατέφυγε στα Χάσια και με τα αδέρφια της γυναίκας του Κώστα, Στάθη και Γεράσιμο, αντάρτες του ΕΛΑΣ στην Κατοχή, αποτέλεσαν την πρώτη ομάδα του ΔΣΕ.

Στις 27 Ιούνη 1947 πιάστηκε, μαζί με τον αδερφό του ΘΕΟΔΩΡΟ ΚΟΚΟΓΙΑ και δολοφονήθηκαν και οι δύο με αποκεφαλισμό.

Η γυναίκα του ΧΑΪΔΩ ΚΟΚΟΓΙΑ ήταν αγωνίστρια της Εθνικής Αντίστασης. Στο σπίτι της έβρισκαν καταφύγιο διωκόμενοι αγωνιστές και γίνονταν διάφορες συνεδριάσεις. Το 1946 έκαψαν το σπίτι της, σκότωσαν τον εξάδελφό της Κ. Κελεπούρη, την έπιασαν, την ξυλοκόπησαν και την έκλεισαν στη φυλακή.

Στη μνήμη τους, ο Βασίλης Κοκόγιας και η οικογένειά του προσφέρουν 40 ευρώ στο ΚΚΕ, μέσω ΚΟΒ Ιλίου.

* * *

Φωτ.

Ο ΑΝΑΣΤΑΣΗΣ ΜΗΚΤΣΟΓΛΟΥ, ο οποίος πέθανε το Δεκέμβρη του 2002 σε ηλικία 83 χρόνων, γεννήθηκε στην Καισάρεια της Μικράς Ασίας από γονείς αγρότες. Στην Ελλάδα ζούσε στο χωριό Ανω Βροντού Σερρών, όπου και πέθανε. Πήρε μέρος στον πόλεμο του '40-'41 και τον ίδιο χρόνο έγινε μέλος του ΚΚΕ.

Το Φλεβάρη του 1943 κατατάχτηκε στον ΕΛΑΣ.

Τον Σεπτέμβρη του 1946 βγήκε και πάλι στο βουνό, στο ΔΣΕ, στην περιοχή Σερρών. Τραυματίστηκε. Υπηρέτησε ως ομαδάρχης, πολιτικός επίτροπος διλοχίας και αξιωματικός οπλισμού.

Ελισάβετ Τσουφλαϊδου
Ελισάβετ Τσουφλαϊδου
Πολιτικός πρόσφυγας στη Βουλγαρία, δούλεψε στην παραγωγή, ήταν γραμματέας ΚΟΒ και το 1952 στάλθηκε σε στρατιωτική σχολή. Είχε το βαθμό του αντισυνταγματάρχη.

Επαναπατρίστηκε το 1983. Υπήρξε μέλος της ΚΟΒ Κάτω Πόλης Σερρών και αντιπρόεδρος του τοπικού Συλλόγου Επαναπατρισθέντων Πολ. Προσφύγων.

Εως το τέλος της ζωής του πίστευε στη νίκη του σοσιαλισμού.

Πριν από το θάνατό του πρόσφερε 50 ευρώ στη ΝΕ Σερρών και 35 ευρώ στο «Ριζοσπάστη».

* * *

Η ΕΛΕΝΗ ΚΟΥΡΤΗ, στέλεχος του ΕΑΜ στην Κατοχή, ήταν γραμματέας του λαϊκού δικαστηρίου στην Εγκλουβή Λευκάδας με πρόεδρο τον Πάνο Θερμό, εισαγγελέα τον Χαρίλαο Κούρτη, και μέλη του τους Εδισον Φραγκούλη, Αριστοτέλη Θερμό και Ξενοφώντα Κοντογιώργη.

Στη μνήμη της, ο αδελφός της Δημήτριος Κούρτης προσφέρει 20 ευρώ στο ΚΚΕ, μέσω ΚΟΒ ΕΒΕ «Αγ. Νικόλαου» Πατησίων.

* * *

Πέρασαν κιόλας 40 μέρες από τότε που «έφυγε» από κοντά μας ο φίλος και συναγωνιστής ΜΠΑΜΠΗΣ ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗΣ.

Στη μνήμη του και αντί για λουλούδια στον τάφο του, προσφέρω 60 ευρώ στο «Ριζοσπάστη».

Λούλα Θανοπούλου

* * *

Φωτ.

Στις 9 Μάρτη συμπληρώθηκαν 26 χρόνια από το θάνατο του κομμουνιστή, αγωνιστή της Εθνικής Αντίστασης ΝΙΚΟΥ ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ.

Στη μνήμη του, η γυναίκα του Νίτσα Παπανικολάου προσφέρει 50 ευρώ στην ΚΟΒ Νέας Φιλαδέλφειας - Νέας Χαλκηδόνας.

* * *

Φωτ.

Η ΚΛΕΙΩ Μαραγκάκη - ΤΣΑΜΠΑΖΗ πέθανε στις 8 Φλεβάρη 1992. Οπως κάθε χρόνο, για μνημόσυνό της προσφέραμε ένα γεύμα σε γηροκομείο απόρων. Και στη μνήμη της αγωνίστριας και οπαδού του ΚΚΕ, όπως στάθηκε σε όλη τη ζωή της, πρόσφεραν: Ο σύζυγός της Λάζαρος Τσαμπάζης 10 ευρώ στο «Ριζοσπάστη», η μονοθυγατέρα της Κία 10 ευρώ στα ΜΜΕ του ΚΚΕ και ο αδερφός της Τάκης Μαραγκάκης και η σύζυγός του Γιούλα 15 ευρώ στο ΚΚΕ, μέσω ΚΟΒ Γούβας.

Χρήστος Μπόμπος
Χρήστος Μπόμπος
* * *

Φωτ.

Στις 26 Μάρτη κλείνουν 11 χρόνια από τότε που «έφυγε» από ανάμεσά μας ο αγαπημένος σύντροφος της ζωής μου ΚΙΜΩΝ ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ.

Στη μνήμη του, καθώς επίσης στη μνήμη των 22 παλικαριών του μπλόκου της Καλογρέζας, τα οποία Γερμανοτσολιάδες τα σκότωσαν με ομαδικά πυρά, αφού τα έσυραν βασανίζοντάς τα μέσα στη ρεματιά, προσφέρω στο ΚΚΕ 50 ευρώ και 100 ευρώ στο «Ριζοσπάστη», τον καθημερινό του σύντροφο.

Η γυναίκα του Χρύσα Ιωαννίδου

* * *

Φωτ.

Συμπληρώθηκαν 3 χρόνια από το θάνατο του αγωνιστή ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΑΘΑΝΑΣΟΠΟΥΛΟΥ (Σταματόπουλου). Γεννήθηκε στην Κυπαρισσία το 1923. Εφηβος εντάχθηκε στο λαϊκό και εργατικό κίνημα. Από μαθητής εργαζόταν ως φορτοεκφορτωτής στο λιμάνι της Κυπαρισσίας. Εκεί ζυμώθηκε με τις διεκδικήσεις και τους αγώνες του σωματείου του.

Στην Κατοχή, πολύ νωρίς προσχώρησε στις γραμμές του ΕΑΜ. Μέλος του Γραφείου του ΕΑΜ της πόλης, εργάστηκε με ζήλο ως συνδικαλισμένος εργάτης στη στρατολογία και οργάνωση του Εργατικού Κέντρου Κυπαρισσίας. Οργάνωσε και συμμετείχε στην επιτυχημένη διάρρηξη της γερμανικής αποθήκης πολεμικού υλικού, από την οποία εφοδιάστηκε με όπλα και πολεμοφόδια το τμήμα του εφεδρικού ΕΛΑΣ Κυπαρισσίας. Αργότερα πέρασε στον μόνιμο ΕΛΑΣ.

Στη μνήμη του, η σύζυγός του Μαρία και τα παιδιά του Αθανασία - Στρατής και Διονυσία - Νίκος προσφέρουν 100 ευρώ στο «Ριζοσπάστη».

Κίμων Ιωαννίδης
Κίμων Ιωαννίδης
* * *

Φωτ.

Ο αγωνιστής ΝΙΚΟΣ Αγγέλου ΤΡΟΥΠΗΣ, που πέθανε στις 17 Γενάρη 2003, γεννήθηκε το 1938 στην Ορεινή Σερρών. Μικρός ορφάνεψε, γιατί ο πατέρας του, μαχητής του ΔΣΕ, σκοτώθηκε το 1949.

Ο Ν. Τρούπης, στη διάρκεια του Εμφύλιου, βρέθηκε στην τότε Ανατολική Γερμανία, όπου σπούδασε. Το 1962 πήγε στη Βουλγαρία, παντρεύτηκε και απέκτησε δυο παιδιά. Στη Σόφια ήταν 4 χρόνια πρόεδρος της Νεολαίας.

Επέστρεψε στην πατρίδα με την οικογένειά του, έπειτα από 40 χρόνια, το 1983. Επί 15 χρόνια ήταν πρόεδρος του Παραρτήματος της ΠΕΕΠΠ Ελευθερίου - Κορδελιού και επί 4 χρόνια γραμματέας της τοπικής ΚΟΒ.

Στη μνήμη του, οι σύντροφοί του από την ΚΟΒ Ελευθερίου - Κορδελιού και για το 40ήμερο μνημόσυνό του, που έγινε στις 22 Φλεβάρη, πρόσφεραν στο ΚΚΕ 221 ευρώ.

* * *

Στη μνήμη των αγωνιστών ΓΙΩΡΓΗ ΜΠΕΤΣΗ, στελέχους του ΚΚΕ και προέδρου της Ενωσης Σιδηροχιτών Αθηνών - Πειραιώς. ΠΑΝΑΗ ΚΟΡΣΙΑΝΟΥ, μέλους του ΚΚΕ και αρχηγού του Ολυμπιακού, μέλους της κλαδικής Επιτροπής του κεντρικού εργοστασίου «Λεύκας» - Πειραιά των ΣΕΚ.Του ΗΛΙΑ ΛΑΖΑΡΙΔΗ, μέλους της κλαδικής επιτροπής των ΣΕΚ, ο οποίος ήταν κρατούμενος στο Χαϊδάρι, του γαμπρού μου ΓΙΑΝΝΗ ΠΛΙΑΝΘΟΥ μηχανοδηγού των ΣΕΚ και του ΑΝΤΩΝΗ ΚΑΛΑΜΠΟΓΙΑ, του οποίου η απώλεια άφησε δυσαναπλήρωτο κενό, προσφέρω 50 ευρώ στο ΚΚΕ, μέσω ΚΟΒ Χαλανδρίου.

Παναγιώτης Ξενάκης

* * *

Φωτ.

Ο ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΞΑΝΘΟΥΔΑΚΗΣ, από το χωριό Ποταμίδα Κισσάμου, στέλεχος του ΕΑΜ στην Κατοχή, αντάρτης του ΕΛΑΣ και μαχητής του ΔΣΕ στον Εμφύλιο, το καλοκαίρι του 1947 πήρε μέρος σε συμπλοκή ισχυρής δύναμης του στρατού με ομάδα ανταρτών. Κινδύνεψε να πιαστεί αιχμάλωτος. Την επομένη, έπεσε σε ενέδρα στρατιωτών και πιάστηκε αιχμάλωτος. Από το στρατό τον παρέλαβαν οι ΜΑΥδες της περιοχής δυτικής Κισσάμου, τον έδεσαν σε ένα δέντρο, τον βασάνισαν και σχεδόν κατακρεουργημένον, τον αποτελείωσαν.

Νίκος Παπανικολάου
Νίκος Παπανικολάου
Στη μνήμη του, ο ανιψιός του Κώστας Δημ. Ξανθουδάκης και στη μνήμη του πατέρα του ΔΗΜΗΤΡΗ ΞΑΝΘΟΥΔΑΚΗ, αγωνιστών της Εθνικής Αντίστασης και μαχητών του ΔΣΕ, πρόσφερε, μέσω ΚΟΒ Δήμου Μηθύμνης, 50 ευρώ στο ΚΚΕ.

* * *

Στις 8 Φλεβάρη 2003 «έφυγε» αναπάντεχα από τη ζωή στα 67 χρόνια του, χτυπημένος από την ανίατη αρρώστια, ο αγωνιστής ΜΙΜΗΣ Γεωργίου ΜΑΚΡΥΓΙΑΝΝΗΣ (Γκόγκος), γιος του καπετάν Γκόγκου, ο οποίος δολοφονήθηκε στις 14 Σεπτέμβρη 1947, έξω από το χωριό Ταξιάρχες (Κριτσίνι) Τρικάλων.

Ο Μίμης Μακρυγιάννης γεννήθηκε και έζησε στην Οιχαλία (Νεοχώρι). Υπήρξε αγωνιστής, καλός οικογενειάρχης και αγαπητός στην κοινωνία της Οιχαλίας.

Μέλος της ΚΟΒ Οιχαλίας εκλέχτηκε δυο φορές κοινοτικός σύμβουλος.

Σήμερα, 16 Μάρτη, γίνεται το 40ήμερο μνημόσυνο στην εκκλησία του Αγίου Νικόλαου Οιχαλίας.

Στη μνήμη του, τα μέλη της ΚΟΒ, φίλοι και οπαδοί του ΚΚΕ προσφέρουν στο ΚΚΕ 120 ευρώ, μέσω ΚΟΒ Οιχαλίας.

* * *

Φωτ.

Στις 19 του περασμένου Δεκέμβρη, συμπληρώθηκαν 4 χρόνια από τότε που «έφυγε» από κοντά μας ο σύζυγος, πατέρας και παππούς ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ (Μήτσος) ΦΙΛΟΞΕΝΙΔΗΣ, μέλος του ΚΚΕ και αγωνιστής της Εθνικής Αντίστασης.

Στη θύμησή του προσφέρω 100 ευρώ για την οικονομική εξόρμηση.

Η σύζυγος Χρυσούλα Φιλοξενίδου

* * *

Η ΕΛΙΣΑΒΕΤ ΤΣΟΥΦΛΑΪΔΟΥ γεννήθηκε το 1925 στο Μεταλλικό Κιλκίς από γονείς φτωχούς αγρότες. Στην Κατοχή οργανώθηκε στην ΟΚΝΕ και σε συνέχεια πέρασε στην ΕΠΟΝ.

Το 1947 κατέφυγε στο ΔΣΕ, στο Αρχηγείο Μπέλλες. Πολέμησε στα Κρούσια, στο Μπέλλες, στη Χαλκιδική, στο Βίτσι και στο Γράμμο. Το 1949 στάλθηκε στη Σχολή Αξιωματικών του ΔΣΕ. Ονομάστηκε ανθυπολοχαγός. Διοικούσε διμοιρία.

Με το τέλος του Εμφύλιου, έζησε πολιτικός πρόσφυγας στην Πολωνία, όπου δημιούργησε οικογένεια.

Κλειώ Τσαμπάζη
Κλειώ Τσαμπάζη
Επαναπατρίστηκε το 1977 με την οικογένειά της. Εγκαταστάθηκε στο χωριό Κολχίδα Κιλκίς και έπαιρνε μέρος στις εκδηλώσεις των αντιστασιακών.

Πέθανε στις 22 Νοέμβρη 1999.

Ο αγωνιστής ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΓΡΗΓΟΡΙΑΔΗΣ γεννήθηκε και αυτός στο Μεταλλικό Κιλκίς το 1929. Από 14 χρόνων εντάχθηκε στην ΕΠΟΝ και στον Εμφύλιο ήταν μαχητής του ΔΣΕ. Ονομάστηκε αξιωματικός. Στα τέλη του 1949, κατέφυγε πολιτικός πρόσφυγας στη Βουλγαρία. Αργότερα πήγε στα Σκόπια. Εκεί παντρεύτηκε και απέκτησε τέσσερα παιδιά.

Στις 9 Νοέμβρη 2002 «έφυγε» από τη ζωή και κηδεύτηκε στα Σκόπια.

Στη μνήμη τους, τα αδέρφια τους Ιωάννης και Φωτεινή Γρηγοριάδη πρόσφεραν ως δεύτερη δόση 100 ευρώ για την οικονομική εξόρμηση, μέσω ΚΟΒ «Ακαδημία Πλάτωνος» - Κολωνού.

* * *

Φωτ.

Στη μνήμη της γυναίκας μου ΚΥΡΙΑΚΗΣ ΚΟΚΚΑΛΗ και στη μνήμη του ΝΙΚΟΥ ΔΕΛΑΠΟΡΤΑ, ο οποίος δολοφονήθηκε από συνεργάτες των Γερμανών τον Ιούλη του 1944, προσφέρω στο ΚΚΕ, μέσω ΚΟΒ Ραφήνας, 50 ευρώ.

Γιώργος Κόκκαλης

* * *

Στη μνήμη του αγωνιστή ΝΙΚΟΛΑΟΥ ΜΑΡΚΑΚΗ, από τη Θύμαινα Ικαρίας, ο οποίος «έφυγε» στις 5 Μάρτη 2003, η οικογένεια του γιου του Δημήτρη Μαρκάκη προσφέρει στο ΚΚΕ 50 ευρώ, μέσω ΚΟΒ Κεντρικού Μενιδίου.

* * *

Ο Στάθης Αγγελόπουλος προσφέρει 20 ευρώ στην ΚΟΒ Φάρου - Λουτρών Νέας Σμύρνης, στη μνήμη των αδελφών του - αγωνιστών της Εθνικής Αντίστασης.


Κυριακή Κόκκαλη
Κυριακή Κόκκαλη

Νίκος Τρούπης
Νίκος Τρούπης

Κωνσταντίνος Ξανθουδάκης
Κωνσταντίνος Ξανθουδάκης

Δημήτριος Φιλοξενίδης
Δημήτριος Φιλοξενίδης


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ