ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 11 Απρίλη 2003
Σελ. /40
Ετοιμη η κατοχική κυβέρνηση

Παντού καταστροφή και τρομοκρατία

Associated Press

Παντού καταστροφή και τρομοκρατία
ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΛΟΝΔΙΝΟ - ΟΥΜ ΚΑΣΡ - ΠΟΛΗ ΤΟΥ ΚΟΥΒΕΪΤ.--

Τα σενάρια ήταν γνωστά πριν καν ξεκινήσουν οι εχθροπραξίες και η εισβολή των Βρετανο-Αμερικανών στο Ιράκ. Φυσικά, μετά τις ραγδαίες εξελίξεις, η συζήτηση για το «μεταπολεμικό» Ιράκ παρότι εξακολουθεί να προκαλεί μεγάλη αναταραχή εντός της ομοσπονδιακής κυβέρνησης, με το Πεντάγωνο και το Στέιτ Ντιπάρτμεντ να έχουν βγάλει μαχαίρια αναφορικά με το ρόλο του Αχμεντ Τσαλαμπί και άλλων προσόπων της ιρακινής αντιπολίτευσης, σε πρώτο στάδιο λύθηκε με την εσπευσμένη επίσημη ανακοίνωση του εκπροσώπου του Λευκού Οίκου, Αρι Φλέισερ, ότι ουσιαστικός -στρατιωτικός φυσικά- διοικητής θα είναι ο επικεφαλής των Αμερικανικών Δυνάμεων στον Κόλπο, στρατηγός Τόμι Φρανκς.

Ενας ακόμη στρατηγός, αλλά εν αποστρατεία, ο Τζέι Γκάρνερ, θα ηγηθεί του, φέροντος εύσχημου ονόματος, «υπουργείου Ανοικοδόμησης και Ανθρωπιστικών Υποθέσεων», κατά το μνημόνιο του Αμερικανού υπουργού Αμυνας Ντόναλντ Ράμσφελντ, όπου τονίζεται η ανάγκη να ενταχθούν υπό την άμεση εξουσία των ΗΠΑ όλες οι περιοχές που ελέγχει ο στρατός, ακόμα και πριν τον τερματισμό του πολέμου. Σύμφωνα με τη βρετανική εφημερίδα «Independent», το Ιράκ θα χωριστεί σε 3 ζώνες, Νότιο, Κεντρικό και Βόρειο, όπου ο επίσης απόστρατος στρατηγός Μπακ Γουόλτερς θα είναι επικεφαλής του «υπουργείου Ανοικοδόμησης» στο Νότιο Ιράκ, η πρώην πρέσβης των ΗΠΑ στην Υεμένη, Μπάρμπαρα Μποντίν θα έχει υπό την ευθύνη της τις κεντρικές περιοχές της χώρας και ο στρατηγός Μπρους Μουρ θα είναι υπεύθυνος του βόρειου τομέα.

Associated Press

Ο ίδιος ο Τόμι Φρανκς (πληροφορίες, που δεν επιβεβαιώνονται, τον θέλουν να βρίσκεται ήδη στο Νότιο Ιράκ), αλλά και ο Τζέι Γκάρνερ, που εδώ και μέρες ήδη έχει εγκατασταθεί στο Ουμ Κασρ, θα εδράσουν σε ένα από τα νοτιότερα σημεία του Ιράκ. Αλλα ονόματα που έχουν ακουστεί είναι ο πρώην διευθυντής της CIA Τζέιμς Γούλσεϊ, που πιθανολογείται ότι θα αναλάβει υπουργός Πληροφοριών στο Ιράκ. Ο Τίμοθι Κάρνεϊ, πρώην πρέσβης στο Σουδάν, αναμεμειγμένος στις εκλογές στην Καμπότζη υπό την πρωτοβουλία των Ηνωμένων Εθνών το 1993, που προορίζεται για θέση στο υπουργείο Βιομηχανίας της προσωρινής κυβέρνησης. Ο Ρόμπερτ Ρέιλι, πρώην διευθυντής της «Φωνής της Αμερικής», και ο πρώην πρέσβης στη Δαμασκό, Ράιαν Κρόκερ, αναπληρωτής γενικός γραμματέας του υπουργείου Εξωτερικών σε θέματα Εγγύς Ανατολής, υποψήφιος για τη θέση του πρέσβη των ΗΠΑ στη Βαγδάτη.

Παράλληλα, άλλη μία διάσταση της ανοικοδόμησης κατά το βρετανικό Τύπο, είναι τα κύρια ζητήματα της ανοικοδόμησης, που ως τώρα έχει επικεντρωθεί σε τρία σημεία: την ανάγκη να χορηγηθεί ανθρωπιστική βοήθεια, την κατανομή των συμβολαίων για την ανοικοδόμηση και τον έλεγχο του πετρελαίου. Πέρα απ' αυτά όμως, υπάρχει το στοίχημα της δημιουργίας μιας σταθερής και ανθηρής οικονομία για τον ιρακινό λαό, ώστε να γίνει μοντέλο προς «εξαγωγή» σε όλες τις γειτονικές χώρες.

Associated Press

Κατά τους ιθύνοντες ο τελευταίος αυτός στόχος είναι εφικτός, αφού το Ιράκ έχει αυτή τη στιγμή ένα εισόδημα κατά κεφαλή που υπολογίζεται στα 3.600 δολάρια το χρόνο, όσο η Αίγυπτος ή το Μαρόκο. Τα 23 εκατομμύρια των κατοίκων του, όμως, θα μπορούσαν θαυμάσια να έχουν εισόδημα τρεις ή τέσσερις φορές μεγαλύτερο και το Ιράκ να γίνει μια από τις πλουσιότερες χώρες της Μέσης Ανατολής. Ομως, το ερώτημα, γράφει ο Χάμις ΜακΡάε στην «Independent», είναι τι πρέπει να γίνει για να φτάσει σε αυτό το σημείο...

«Υποπτη» η Συρία και για τον Γούλφοβιτς
  • Να διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο η Συρία και το Ιράν στην ανοικοδόμηση του Ιράκ, ζητά ο Βρετανός ΥΠΕΞ
  • Στη Δαμασκό ο ειδικός απεσταλμένος της ΕΕ για τη Μέση Ανατολή

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ-ΛΟΝΔΙΝΟ-ΔΑΜΑΣΚΟΣ.--

Η Συρία τείνει να γίνει το αγαπημένο θέμα των Αμερικανών αξιωματούχων, και ιδιαίτερα των επιτελών του αμερικανικού Πενταγώνου. Μετά τις αλλεπάλληλες ξεκάθαρες απειλές του υπουργού Αμυνας, Ντόναλντ Ράμσφελντ, ο οποίος, την Τετάρτη, υπονόησε ότι ανώτεροι Ιρακινοί αξιωματούχοι βρήκαν καταφύγιο στη Συρία, ήρθε η σειρά, χτες, του υφυπουργού του.

Ο Πολ Γούλφοβιτς, μιλώντας στην Επιτροπή Ενόπλων Δυνάμεων του Κογκρέσου, υποστήριξε ότι η «συμπεριφορά της Συρίας» είναι κακή και ότι η Ουάσιγκτον «της υπενθυμίζει πως αν συνεχίσει έτσι θα πρέπει να επανεξεταστεί η αμερικανική πολιτική προς μια χώρα που προσφέρει καταφύγιο σε τρομοκράτες, σε εγκληματίες πολέμου και έστειλε στρατιωτικό εξοπλισμό στο Ιράκ». Ο Αμερικανός αξιωματούχος συμπλήρωσε ότι «υπάρχει η ελπίδα οι Σύροι να αλλάξουν στάση» και απαντώντας σε σχετική ερώτηση βουλευτή κατέληξε: «Το Πεντάγωνο δεν έχει πρόθεση να στείλει στρατεύματα, γιατί αυτό, άλλωστε, είναι θέμα που εναπόκειται στον Πρόεδρο και στο Κογκρέσο».

Στη Συρία αναφέρθηκε, χτες, όμως, και ο Βρετανός ΥΠΕΞ, Τζακ Στρο, ο οποίος απέφυγε να υιοθετήσει πλήρως τις αμερικανικές κατηγορίες κατά της Δαμασκού αλλά δεν παρέλειψε να τις θίξει. «Ελπίζουμε η Συρία να μην προχωρά σε αντιπαραγωγικές ενέργειες, βοηθώντας το ιρακινό καθεστώς, και να συνεργαστεί με τον ιρακινό λαό και τις δυνάμεις του συνασπισμού μας». Ο Στρο κάλεσε τη Συρία και το Ιράν να βοηθήσουν στην ανοικοδόμηση του Ιράκ διότι «τώρα έχουν έναν πολύ σημαντικό ρόλο να διαδραματίσουν» και εκτίμησε ότι είναι πολύ σημαντικό να διατηρηθεί ο διάλογος με τις δύο αυτές χώρες. Οπως έγινε γνωστό, στη Δαμασκό θα μεταβεί, εντός των ημερών, για διαβουλεύσεις ο Βρετανός υφυπουργός Εξωτερικών, Μάικ Ο' Μπράιεν, ο οποίος πιθανώς θα επισκεφτεί και το Ιράν.

Στη συριακή πρωτεύουσα, όμως, βρέθηκε και ο ειδικός απεσταλμένος της ΕΕ για τη Μέση Ανατολή, Μιγκέλ Ανχέλ Μορατίνος, ο οποίος συναντήθηκε με τον Σύρο ΥΠΕΞ, Φαρούκ Αλ Σάραα. Μετά τη συνάντηση, ο Μορατίνος δήλωσε ότι «η ΕΕ και η Συρία συμφωνούν πως ο ιρακινός λαός πρέπει να οικοδομήσει ένα δημοκρατικό μέλλον με τη βοήθεια της διεθνούς κοινότητας και το θεμελιώδη κεντρικό ρόλο του ΟΗΕ».

Με ανακοίνωση που εκδόθηκε από το ΥΠΕΞ, η συριακή ηγεσία υποστηρίζει: «Σε αυτές τις επικίνδυνες εποχές, η διεθνής κοινότητα πρέπει να επιμείνει στις προσπάθειές της για τερματισμό της κατοχής και επούλωση των τραυμάτων της καταστροφικής κατάστασης που προέκυψε από την αμερικανο-βρετανική επίθεση για τον ιρακινό λαό, ο οποίος θα πρέπει ελεύθερος να επιλέξει το μέλλον του. Η Συρία δεσμεύεται να πράξει ό,τι είναι απαραίτητο για να διασφαλιστεί η εδαφική ενότητα και ακεραιότητα του Ιράκ».

Δολοφονία πολλαπλών μηνυμάτων και συνεπειών

ΝΑΤΖΑΦ.--

Δολοφονήθηκε, χτες, στην ιερή πόλη των Σιιτών, Νατζάφ, ένας από τους σημαντικότερους εκπροσώπους των Ιρακινών σιιτών στην, υπό αμερικανική αιγίδα, ιρακινή αντιπολίτευση. Ο Αμπντούλ Ματζίντ αλ Κχοέι επέστρεψε, μόλις την περασμένη εβδομάδα, στο Ιράκ και στις 3 Απρίλη έφθασε στη Νατζάφ, όταν οι αμερικανικές δυνάμεις έθεσαν υπό τον πλήρη έλεγχό τους την πόλη.

Οπως δήλωσε στα ειδησεογραφικά πρακτορεία ο σιίτης μουλάς Αλί Ασαγίντ Χαϊντέρ, δολοφονήθηκε και ο μουλάς Χαϊντάρ αλ Καντάρ. Οι σιίτες κληρικοί συνεδρίαζαν στη Νατζάφ με θέμα τον έλεγχο του ιερού τεμένους του Ιμάμη Αλί στη Νατζάφ, του τρίτου ιερότερου τόπου για τους Σιίτες, αλλά και τη στάση που θα τηρήσουν απέναντι στα αμερικανοβρετανικά σχέδια για την επόμενη ημέρα. Σύμφωνα με τα υπάρχοντα στοιχεία, ο αλ Κχοέι μετέβη στο τέμενος του Ιμάμη Αλί μαζί με τον αλ Καντάρ, ο οποίος είχε υπό τον έλεγχό του το τέμενος μέχρι σήμερα και συμμετείχε στο υπουργείο Θρησκείας του ιρακινού καθεστώτος, σε μια κίνηση «συμφιλίωσης».

Ενώ βρίσκονταν στο ιερό τέμενος, πλήθος ανθρώπων, που σύμφωνα με ορισμένες πηγές ήταν προσκείμενοι σε έναν άλλο κληρικό, τον μουλά Μοχάμεντ Μπράγκα αλ Σαντάρ, προπηλάκισε τους δύο άνδρες, τον έναν γιατί αν και σιίτης συνεργάστηκε με το ιρακινό καθεστώς, τον άλλο γιατί συνεργάστηκε με τους Αμερικανούς. Κάποιοι υποστήριζαν ότι ο αλ Κχοέι έβγαλε όπλο και πυροβόλησε δύο φορές, είτε προς το πλήθος είτε στον αέρα. Το πλήθος εξαγριώθηκε, μαχαίρωσε τους 2 κληρικούς, ενώ ανακριβής παρέμενε ο αριθμός των τραυματιών.

Ο αλ Κχοέι ήταν γιος του μεγάλου Αγιατολάχ, Σεγίντ Αμπντουλκασίμ Μουσάουι αλ Κχοέι, θρησκευτικού ηγέτη των Σιιτών κατά τον πόλεμο του Κόλπου. Μόλις καταπνίγηκε η εξέγερση των Σιιτών, ο μεγάλος Αγιατολάχ τέθηκε σε κατ' οίκον περιορισμό και πέθανε το 1992. Ο Ματζίντ αλ Κχοέι, από το 1992, ζούσε στο Λονδίνο και ήταν το δεξί χέρι του εξόριστου Μεγάλου Αγιατολάχ αλ Σιστάνι, διαδόχου του πατέρα του, που πριν λίγες ημέρες κάλεσε τους Σιίτες του ιρακινού νότου «να αφήσουν τους Αμερικανούς στρατιώτες να κάνουν τη δουλιά τους».

Σύμφωνα με ορισμένες άλλες πληροφορίες, οι δύο σιίτες κληρικοί μαχαιρώθηκαν από άλλους κληρικούς μετά από έντονη λογομαχία κατά τη διάρκεια της θρησκευτικής συνόδου. Αξίζει, πάντως, να σημειωθεί ότι ο αλ Κχοέι δεν ήταν διόλου αγαπητός στους Ιρακινούς σιίτες που σχετίζονται με τη φιλοϊρανική οργάνωση «Ανώτατο Συμβούλιο για την Ισλαμική Επανάσταση στο Ιράκ», ακριβώς λόγω των σχέσεών του με τις ΗΠΑ. Η Ουάσιγκτον και το Λονδίνο έσπευσαν να εκφράσουν την καταδίκη και τη θλίψη τους. Η δολοφονία του εκτιμάται από αναλυτές ότι πυροδοτεί εντάσεις ακόμη και εντός του σιιτικού πληθυσμού, ενισχύοντας ακόμη περισσότερο τις φυγόκεντρες δυνάμεις που απελευθέρωσε η αμερικανοβρετανική εισβολή.

ΓΑΛΛΙΑ - ΓΕΡΜΑΝΙΑ
Εμμένουν στην εκδοχή ΟΗΕ

ΒΕΡΟΛΙΝΟ - ΠΑΡΙΣΙ.--

Το ύστατο χαρτί για να μη μείνουν εκτός νυμφώνος οι πρώην «αντιπολεμικοί εκπρόσωποι της παλαιάς Ευρώπης» είναι ο ΟΗΕ. Πιέζουν με κάθε τρόπο και όσο πιέζουν (ή μήπως εκβιάζουν κιόλας;), οι ΗΠΑ αντιδρούν...

Καθημερινώς δηλώσεις, που φανερώνουν είτε αδιαλλαξία, είτε προειδοποιήσεις, είτε αναδίπλωση, είτε υποχώρηση. Σαν τα δελτία καιρού, όταν η Μετεωρολογία δεν είχε την ακρίβεια της πρόβλεψης όπως σήμερα.

Ετσι, μετά τις προχθεσινές δηλώσεις «σχεδόν υποταγής», η γραμμή «παραμένει μέσω ΟΗΕ», αν και ο Γερμανός καγκελάριος Γκέρχαρντ Σρέντερ δήλωσε χθες στο τηλεοπτικό δίκτυο RTL: «Η Γερμανία μπορεί και θα συνεισφέρει στην ανοικοδόμηση ΜΟΝΟ αν γίνει υπό την αιγίδα του ΟΗΕ», μην αποκλείοντας, ωστόσο, το ενδεχόμενο να σταλούν στο Ιράκ γερμανικά στρατεύματα ως μέλη μιας ειρηνευτικής αποστολής του ΟΗΕ.

Το πιο σημαντικό, όμως, στα λεγόμενα του Γερμανού καγκελάριου, είναι οι προειδοποιήσεις προς τον Αμερικανό Πρόεδρο Τζορτζ Μπους να μην ξεκινήσει άλλους πολέμους. «Προειδοποιώ κατά της επανάληψης μιας τέτοιας κίνησης», τόνισε χαρακτηριστικά, όταν ρωτήθηκε αν το Ιράκ μπορεί να εντάσσεται σε ένα σενάριο «της θεωρίας του ντόμινο», με στόχο και την απομάκρυνση των άλλων κυβερνήσεων, που, σύμφωνα με τον Μπους, ανήκουν στον «άξονα του κακού».

Στο μεταξύ, οι υπουργοί Εξωτερικών της Γερμανίας και της Ιαπωνίας, Γιόσκα Φίσερ και Γιοχίρο Καουαγκούτσι, ζήτησαν χθες από κοινού - μετά τη συνάντησή τους στο Βερολίνο - να υπάρξει απόφαση των Ηνωμένων Εθνών για την ανοικοδόμηση του Ιράκ, αφού ο ρόλος του «είναι απαραίτητος». «Εχουμε την ίδια άποψη πως πρέπει να είμαστε ευέλικτοι και δυναμικοί στις προσπάθειες ανοικοδόμησης και πως πρέπει να εργαστούμε προς μια απόφαση του ΟΗΕ», τόνισε από την πλευρά του ο Ιάπωνας υπουργός, ενώ ο Γιόσκα Φίσερ εξέφρασε την ελπίδα η Ιαπωνία να διαδραματίσει ένα σημαντικό ρόλο στη συνεργασία των διεθνών εταίρων στο Ιράκ.

Γαλλικό «πολυπολικό όραμα»

Στο μεταξύ, στη γαλλική πρωτεύουσα και ενώ έχει, κυριολεκτικά, ανάψει η συζήτηση «περί προσγείωσης και προσαρμογής», τη στιγμή που ο γαλλικός Τύπος ασκεί κριτική ότι ίσως είναι λάθος η άκαμπτη στάση της Γαλλίας, ο Γάλλος Πρόεδρος Ζακ Σιράκ εξέφρασε την «ικανοποίησή του για την πτώση του δικτατορικού καθεστώτος του Σαντάμ Χουσεΐν και ευχήθηκε τον ταχύ τερματισμό των συγκρούσεων», όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση που εκδόθηκε από την Προεδρία της Γαλλικής Δημοκρατίας.

«Είναι επείγον να επιτραπεί χωρίς καθυστέρηση η συγκέντρωση στο Ιράκ της ανθρωπιστικής βοήθειας σε όλες τις μορφές της. Μόλις γίνει δυνατόν, έπειτα από την αναγκαία φάση της αποκατάστασης της ασφάλειας, το Ιράκ θα πρέπει να επανακτήσει μαζί με τη νομιμοποίηση που θα δοθεί από τα Ηνωμένα Εθνη την πλήρη κυριαρχία του σε μία σταθεροποιημένη περιοχή», προστίθεται στην ανακοίνωση.

Τέλος, και ο Γάλλος πρωθυπουργός Ζαν Πιερ Ραφαρέν απηύθυνε έκκληση για να ψηφιστεί μια απόφαση για το Ιράκ στον ΟΗΕ, «μόλις αποκατασταθεί η ασφάλεια» και σημείωσε ότι το «πολυπολικό» όραμα της Γαλλίας «το μοιράζονται σε μεγάλο βαθμό» οι χώρες του Συμβουλίου Ασφαλείας... «Είμαστε αποφασισμένοι, μόλις τεθεί υπό έλεγχο η κατάσταση και αποκατασταθεί η ασφάλεια, να γίνουν στον ΟΗΕ διαβουλεύσεις, που θα επικεντρωθούν στις δυνατότητες οικοδόμησης ενός μέλλοντος για το Ιράκ», δήλωσε ο Ραφαρέν, στη διάρκεια συνόδου στη Γερουσία, διευκρινίζοντας ότι πρέπει να ενεργήσουμε με τέτοιον τρόπο, «ώστε να προσδιορίσουμε γύρω από μιαν απόφαση... αυτό που θα πρέπει να είναι το μέλλον της διεθνούς κοινότητας για να βοηθηθεί το Ιράκ να επιλέξει το δρόμο της δημοκρατίας»!

ΙΣΠΑΝΙΑ
Κυλιόμενες στάσεις εργασίας ενάντια στον πόλεμο...

ΜΑΔΡΙΤΗ.--

Πολλές εκατοντάδες χιλιάδες Ισπανοί εργαζόμενοι συμμετείχαν στις γενικές επαναλαμβανόμενες δίωρες στάσεις εργασίας που κήρυξε για χτες μία απ' τις μεγαλύτερες συνδικαλιστικές ενώσεις της χώρας. Οι εργαζόμενοι εξέφρασαν και μ' αυτόν τον τρόπο, για μία ακόμη φορά, την αντίθεσή τους στη βάρβαρη αμερικανο-βρετανική εισβολή στο Ιράκ, αλλά και στις πρόσφατες δολοφονίες των Ισπανών δημοσιογράφων - απεσταλμένων στη Βαγδάτη, Χοσέ Κούσο και Χούλιο Παράδο απ' τα αμερικανικά στρατεύματα. Σύμφωνα με δηλώσεις που έκανε ο Ναδίδο Μέντες, γενικός γραμματέας της Γενικής Ενωσης Εργαζομένων, σε συνέντευξη Τύπου στη Μαδρίτη, έως και το 80% των Ισπανών εργαζομένων συμμετείχε στις δίωρες στάσεις εργασίας που είχαν κηρυχτεί απ' τις 10.00 έως τις 12.00 το μεσημέρι και απ' τις 14.00 έως τις 16.00 το απόγευνα. Μία ακόμη στάση εργασίας είχε κηρυχτεί για τις 15.00 έως τις 17.00 το απόγευμα.

Μία άλλη ομοσπονδιακή συνδικαλιστική ένωση, «Επιτροπές Εργαζομένων», αρνήθηκε να υποστηρίξει τις κυλιόμενες στάσεις εργασίας «για να μην διακυβευτούν», όπως ανακοίνωσε «οι σχέσεις με την εργοδοσία»(!). Αντ' αυτού κήρυξε απογευματινή στάση εργασίας διάρκειας μόλις 15 λεπτών...



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ