ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 11 Απρίλη 2003
Σελ. /40
ΑΥΡΙΟ ΣΑΒΒΑΤΟ 12 ΑΠΡΙΛΗ
Αντιπολεμικό ανάστημα ορθώνει όλη η Ελλάδα

Motion Team

Τεράστια ανταπόκριση βρίσκει το αντιπολεμικό κάλεσμα του Παγκόσμιου Συμβουλίου Ειρήνης, ανάμεσα στον ελληνικό λαό, για μαζική και καθολική συμμετοχή του στις κινητοποιήσεις που θα διοργανωθούν σε όλη τη χώρα. Πλήθος επιτροπών ειρήνης, αντιπολεμικών οργανώσεων, μαζικών φορέων, σωματείων και συνδικάτων εργαζομένων, διοργανώνουν αντιπολεμικά συλλαλητήρια και εκδηλώσεις αύριο Σάββατο, 12 του Απρίλη.

Στην Αθήνα

- Οι Επιτροπές Ειρήνης Δήμων Δυτικής Αθήνας (Αγ. Βαρβάρας, Αιγάλεω, Χαϊδαρίου, Περιστερίου, Ιλίου, Πετρούπολης, Αγ. Αναργύρων, Καματερού) καλούν σε συγκέντρωση στο Περιστέρι, στην πλατεία Δημαρχείου στις 7.30 το βράδυ. Θα μιλήσει ο Θανάσης Παφίλης, εκτελεστικός γραμματέας του Παγκόσμιου Συμβουλίου Ειρήνης και γενικός γραμματέας της ΕΕΔΥΕ.

- Επίσης, οι Επιτροπές Ειρήνης Δήμων Νοτιοανατολικής Αθήνας (Ηλιούπολης, Αγ. Δημητρίου, Δάφνης, Υμηττού, Αργυρούπολης, Ελληνικού, Γλυφάδας) καλούν σε συγκέντρωση στην κεντρική πλατεία της Ηλιούπολης, στις 7 το βράδυ. Θα μιλήσει η Βέρα Νικολαΐδου, αντιπρόεδρος της ΕΕΔΥΕ.

Στη Θεσσαλονίκη

Μόνο οι λαοί μπορούν να σταματήσουν τους ιμπεριαλιστές και τα επιθετικά τους σχέδια - ήδη έχουν καθορίσει τα επόμενα θύματα, Συρία, Ιράν, Λιβύη, Υεμένη, ΛΔ Κορέας... - υπογραμμίζει το κάλεσμα του Πανεργατικού Αγωνιστικού Μετώπου, της «Δράση: Θεσσαλονίκη 2003» και της ΕΔΥΕΘ, για το αντιπολεμικό συλλαλητήριο, που πραγματοποιείται αύριο Σάββατο 12 του Απρίλη, στις 12 το μεσημέρι στο άγαλμα του Βενιζέλου.

Στην Πάτρα

Motion Team

«Ολοι στους δρόμους. Ολοι στον αποκλεισμό του αεροδρομίου του Αραξου». Με αυτό το σύνθημα, καλεί η Επιτροπή Ειρήνης Πάτρας, αύριο Σάββατο 12 του Απρίλη, στις 6 μ.μ., το λαό της Αχαΐας σε συμβολική περικύκλωση του αεροδρομίου του Αραξου.

Σε ανακοίνωσή της, η Επιτροπή Ειρήνης Πάτρας σημειώνει: «Το έγκλημα των ιμπεριαλιστών κατά του λαού του Ιράκ συνεχίζεται. Ο λαός του Ιράκ, που αντιστέκεται ηρωικά, αναγκάζει τους δολοφόνους να δείξουν το αληθινό, βάρβαρο πρόσωπό τους. Αυτήν την κρίσιμη ώρα έχουμε χρέος να δυσκολέψουμε το οπλισμένο χέρι των δολοφόνων».

Στις άλλες πόλεις

-- Στη Λάρισα, το συλλαλητήριο θα γίνει στις 12 το μεσημέρι, στην πλατεία Ταχυδρομείου.

-- Στο Βόλο, η φιλειρηνική κινητοποίηση θα πραγματοποιηθεί στις 11 π.μ. στην πλατεία Ελευθερίας.

-- Στα Τρίκαλα, η συγκέντρωση θα γίνει στις 8 μ.μ. στην πλατεία Ρήγα Φεραίου.

-- Στην Καρδίτσα, αντιπολεμική συναυλία θα πραγματοποιηθεί στις 8.30 μ.μ. στην πλατεία Δικαστηρίων.

-- Στην Καβάλα, το αντιπολεμικό συλλαλητήριο θα γίνει στις 12 το μεσημέρι, στην κεντρική πλατεία. Το διοργανώνει η Επιτροπή Ειρήνης Καβάλας.

-- Στις Σέρρες, αντιπολεμική συγκέντρωση, στις 7 μ.μ., στην πλατεία Ελευθερίας, διοργανώνεται με πρωτοβουλία της Επιτροπής Ειρήνης.

Eurokinissi

-- Στη Βέροια στις 6.30 μ.μ. στην Πλατεία Εληάς.

-- Στην Εδεσσα, στις 8μ.μ. στην πλατεία Δημαρχείου, το ΠΑΜΕ, η «Δράση: Θεσσαλονίκη 2003» και η Επιτροπή Ειρήνης διοργανώνουν αντιπολεμική εκδήλωση.

-- Στην Κοζάνη στις 7 μ.μ. στην κεντρική πλατεία.

-- Στη Φλώρινα στις 6 μ.μ. στην κεντρική πλατεία.

-- Στην Πτολεμαΐδα στις 12 το μεσημέρι στην κεντρική πλατεία.

-- Στα Γρεβενά στις 12 το μεσημέρι στην κεντρική πλατεία.

-- Η Επιτροπή Ειρήνης Λαμίας διοργανώνει αντιπολεμικό συλλαλητήριο, στην πλατεία Ελευθερίας, στις 12 το μεσημέρι. Θα μιλήσει ο Δ. Καλτσώνης, μέλος της Γραμματείας της ΕΕΔΥΕ.

-- Στα Γιάννενα, στις 12 μ., σε συγκέντρωση στο Δημαρχείο καλεί η Επιτροπή Ειρήνης. Επίσης, σήμερα το απόγευμα στις 7 μ.μ. στο ΕΚ Ιωαννίνων καλεί σε σύσκεψη για την καλύτερη προετοιμασία της κινητοποίησης.

-- Στην Αρτα, στις 12 μ., σε συγκέντρωση στην πλατεία Κιλκίς καλεί η Αντιπολεμική Επιτροπή Φορέων του Νομού Αρτας. Στη συνέχεια, θα γίνει έκθεση έργων ζωγραφικής μικρών παιδιών στην πλατεία Αγίου Δημητρίου και θα παιχτεί το θεατρικό «Το γαϊτανάκι» από τα παιδιά.

-- Στην Πρέβεζα, στις 12 μ., σε συγκέντρωση στο Φόρο καλεί η Επιτροπή Ειρήνης Πρέβεζας.

-- Στην Ηγουμενίτσα, στις 12 μ., καλεί σε συγκέντρωση στην πλατεία Δημαρχείου η Αντιπολεμική Συντονιστική Επιτροπή Φορέων Νομού Θεσπρωτίας.

-- Στο Αγρίνιο, στις 12 μ., καλεί στην πλατεία Δημοκρατίας η Επιτροπή Ειρήνης.

-- Στην Κέρκυρα, στις 10.30 π.μ., καλεί στην πλατεία Σαρόκο η Επιτροπή Ειρήνης Κέρκυρας.

-- Στη Λευκάδα, στις 8 μ.μ., καλεί στην κεντρική πλατεία η Επιτροπή Ειρήνης Λευκάδας.

-- Στο Πύργο, σε Πανηλειακή αντιπολεμική συγκέντρωση - συλλαλητήριο καλούν οι Επιτροπές Ειρήνης Ηλείας, η «Δράση: Θεσσαλονίκη 2003» του νομού και η τοπική γραμματεία του ΠΑΜΕ, στις 7 μ.μ. στην κεντρική πλατεία του Πύργου.

-- Στη Σάμο, μηχανοκίνητη αντιπολεμική πορεία, στις 5 το απόγευμα, από το λιμάνι του Βαθιού έως το Καρλόβασι, όπου και θα πραγματοποιηθεί αντιπολεμική συγκέντρωση στις 7 το απόγευμα στην κεντρική πλατεία, οργανώνει η Πανσαμιακή Επιτροπή για την Ειρήνη. Με ανακοίνωσή του, το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Σάμου καλεί τους εργαζόμενους του νησιού να πάρουν μαζικά μέρος στην εκδήλωση.

-- Στη Λέσβο, αντιπολεμικό προσκλητήριο στις 8 μ.μ., στην πλατεία Σαπφούς απευθύνουν η Επιτροπή Ειρήνης Λέσβου, το Εργατικό Κέντρο και η «Δράση: Θεσσαλονίκη 2003».

ΤΑ ΑΥΤΟΝΟΗΤΑ
Ο κόκκινος άγγελος

Ενας Γερμανός ερευνητής, ο Κρίστοφερ, αγνώστων λοιπών στοιχείων, ταξίδεψε, μετά το Β` Παγκόσμιο Πόλεμο, στα Γιάννενα, για να συναντήσει τον Δημήτρη Σωτηριάδη, πρώην κρατούμενο στο στρατόπεδο συγκέντρωσης του Νταχάου, και να καταγράψει την εμπειρία του. Μέσα από τη συζήτηση των δύο ανδρών, εντελώς τυχαία - από μια ερώτηση του Κρίστοφερ - έκανε την εμφάνισή της η μορφή του Νίκου Ζαχαριάδη. Αυτή η τυχαία αναφορά στο πρόσωπο του Ζαχαριάδη έστρεψε τη συζήτηση προς άλλη κατεύθυνση, με κέντρο βάρους τον ηγέτη του Κομμουνιστικού Κόμματος. Η συνομιλία αυτή καταγράφηκε και φυλάχτηκε στο ελληνικό Αρχείο του Νταχάου, μέχρι την ημέρα που την ανακάλυψε ο Ελπιδοφόρος Ιντζέμπελης, ο οποίος και αποφάσισε να την εκδώσει με τον τίτλο «Ελληνες κρατούμενοι στο Νταχάου» (εκδόσεις «Φιλίστωρ» 2003).

Ο Νίκος Ζαχαριάδης χτυπήθηκε από αριστερίστικες ανακρίβειες, απαραίτητες για την επιβίωση της νόσου των Τροτσκιστών και από τα βέλη που εξελίχθηκαν σε χασμουρητά Συνασπισμένων βολεμένων μέχρι δακρύων. Εμειναν στο τέλος κάτι ψίθυροι, που κυκλοφορούσαν και κυκλοφορούν ανερυθρίαστα γύρω από τη συμπεριφορά και τη στάση που κράτησε ο Ζαχαριάδης μέσα στο Νταχάου, όπου και ο ίδιος κρατούνταν. Στην ερώτηση του Κρίστοφερ, αν ο Ζαχαριάδης κάρφωνε τους συγκρατούμενούς του, ο Δημήτρης Σωτηριάδης απάντησε: «Οχι, όχι, όλα αυτά είναι ασύστολα ψέματα!», αφού είχε την τύχη, μέσα στην ατυχία του, όλο τον καιρό που κρατούνταν στο στρατόπεδο συγκέντρωσης, να βλέπει καθημερινά τον Ζαχαριάδη:

«Ο Ζαχαριάδης ήταν εκείνος που ήρθε και μας συνάντησε την πρώτη νύχτα που φτάσαμε στο στρατόπεδο κι ενώ περιμέναμε σε μια γωνιά μέχρι το πρωί. Ηταν σχεδόν ξημερώματα, όταν μας πλησίασε. Μας είπε: "Σε λίγο θα έρθουν και θα σας ρωτήσουν αν κάποιος από σας πάσχει από μαλάρια. Θα απαντήσετε όλοι όχι, ακόμη κι αν κάποιος πάσχει. Διαφορετικά, θα χρησιμοποιηθείτε σαν πειραματόζωα". (...) Ο Ζαχαριάδης μας επισκεπτόταν σχεδόν καθημερινά. Προσπαθούσε να μην κυριαρχήσει η απογοήτευση και χάσουμε τον έλεγχο».

Για άλλη μια φορά, ο κόκκινος Νίκος, ο Ζαχαριάδης του πάθους, ακόμη και ερήμην του, μας αποκαλύπτεται.


Του
Γιώργου ΚΑΚΟΥΛΙΔΗ

ΚΡΗΤΗ
Σε αντιιμπεριαλιστικούς ρυθμούς το νησί

Αντιιμπεριαλιστικό προσκλητήριο προς το λαό και τη νεολαία της Κρήτης απευθύνουν οι τοπικές επιτροπές της «Δράση: Θεσσαλονίκη 2003» του νησιού, για τις 12 του Απρίλη, Παγκόσμια Μέρα Κατά του Πολέμου, που έχει κηρύξει το Παγκόσμιο Συμβούλιο Ειρήνης.

- Στα Χανιά:

  • Σήμερα Παρασκευή 11 του Απρίλη, στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου Χανίων, θα πραγματοποιηθεί συζήτηση με τον γραμματέα του Παγκόσμιου Συμβουλίου Ειρήνης και γγ της ΕΕΔΥΕ, Θανάση Παφίλη, με θέμα: «Ο χαρακτήρας του πολέμου ενάντια στο Ιράκ, ο ρόλος της βάσης της Σούδας σ' αυτόν τον πόλεμο και οι επιπτώσεις από τη λειτουργία της».
  • Αύριο Σάββατο 12 του Απρίλη, Παγκόσμια Μέρα Κατά του Πολέμου, θα πραγματοποιηθεί στις 11 το πρωί συγκέντρωση στην πλατεία Δημοτικής Αγοράς και συναυλία από τοπικά συγκροτήματα. Αμέσως μετά, στις 12 το μεσημέρι, θα ακολουθήσει αντιπολεμική διαδήλωση.

- Στο Ηράκλειο, η «Δράση: Θεσσαλονίκη 2003» διοργανώνει αντιιμπεριαλιστική συγκέντρωση και κινητοποίηση το Σάββατο 12 του Απρίλη στις 7 μ.μ., στην πλατεία Λιονταριών.

ΟΔΟΝΤΙΑΤΡΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ
«Ν' απαντήσουμε με ένταση του αγώνα»

Ψήφισμα ενάντια στο βρώμικο ιμπεριαλιστικό πόλεμο κατά του λαού του ιράκ, εξέδωσε ο Οδοντιατρικός Σύλλογος Ηρακλείου, αναφέροντας συγκεκριμένα ότι «στο ματοκύλισμα του ιρακινού λαού υποχρέωσή μας απέναντι στην ειρήνη είναι να απαντήσουμε με την ένταση όλων των δυνάμεών μας να σταματήσει ο πόλεμος τώρα».

Χαιρετίζοντας τα πρωτοφανή σε όγκο και παλμό αντιιμπεριαλιστικά συλλαλητήρια του ελληνικού λαού, ο οδοντιατρικός σύλλογος καλεί τα μέλη του και το λαό του Ηρακλείου να εκφράσουν με κάθε τρόπο την αντίθεσή τους απέναντι στη βαρβαρότητα, εκφράζοντας παράλληλα την αλληλεγγύη τους στο λαό του Ιράκ. Επίσης καλούν την ελληνική κυβέρνηση να σταματήσει να παρέχει διευκολύνσεις στους σφαγείς του ιρακινού λαού, κλείνοντας αμέσως τη βάση της Σούδας.

Αλληλεγγύη στο λαό του Ιράκ

-- Η Ελληνική Επιτροπή Διεθνούς Δημοκρατικής Αλληλεγγύης (ΕΕΔΔΑ), με ανακοίνωσή της, καλεί τον ελληνικό λαό να εκδηλώσει έμπρακτα την αλληλεγγύη του στον ιρακινό λαό, καταθέτοντας οποιοδήποτε χρηματικό ποσό στον ειδικό λογαριασμό της ΕΕΔΔΑ, στην Εθνική Τράπεζα: 116/29604197.

-- Επίσης, μπορούν να συνεισφέρουν χρήματα για τον πολύπαθο ιρακινό λαό στο λογαριασμό που άνοιξε η Ελληνική Επιτροπή για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη (ΕΕΔΥΕ) στην Εθνική Τράπεζα. Ο αριθμός λογαριασμού είναι: 040/679598-68. Τραπεζικός λογαριασμός έχει ανοιχτεί και στην Εμπορική Τράπεζα και είναι: 42602434.

-- Η Επιτροπή για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη Θεσσαλονίκης (ΕΔΥΕΘ) καλεί τους πολίτες να προσφέρουν τραυματολογικά φάρμακα και υλικά, αντιβιοτικά φάρμακα και αντισηπτικά, τρόφιμα σε κονσερβοποιημένη μορφή. Η συγκέντρωση των υλικών γίνεται στα γραφεία του «904 Αριστερά στα FM» (Εγνατία 69, τηλ. 2310.237.841), στα γραφεία των Τοπικών Επιτροπών Ειρήνης, στα γραφεία της ΕΔΥΕΘ (Κομνηνών 21, τηλ. 2310.220.571) και των συνεργαζόμενων με την ΕΔΥΕΘ φορέων.

-- Ταυτόχρονα με τον αγώνα ενάντια στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο κατά του λαού του Ιράκ, είναι χρωστούμενη και η έμπρακτη αλληλεγγύη μας ιδιαίτερα στις γυναίκες και τα παιδιά της πολύπαθης αυτής χώρας. Η ΟΓΕ ξεκίνησε πανελλαδική οικονομική εξόρμηση με κουπόνια αλληλεγγύης του 1 ευρώ.

ΚΕΡΑΤΣΙΝΙ
Συζήτηση για την εισβολή στο Ιράκ

Εκδήλωση - συζήτηση με θέμα «Η εισβολή στο Ιράκ, συνέπειες στη γεωστρατηγική πραγματικότητα της Μέσης Ανατολής αλλά και της ευρύτερης περιοχής στην οποία περιλαμβάνονται η Ελλάδα, η Τουρκία και η Κύπρος. Ο αντιπολεμικός αγώνας των λαών υποκείμενο ανατροπής της νέας παγκόσμιας τάξης», θα γίνει την ερχόμενη Κυριακή 13 Απρίλη στις 6.30 μ.μ. Η εκδήλωση θα γίνει στο Δημαρχείο Κερατσινίου, και διοργανώνεται από την Επιτροπή για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη, την Ενωση Συλλόγων Γονέων Κερατσινίου, τους Συλλόγους Γονέων των 9ου, 12ου, 13ου, 21ου, 23ου Δημοτικών Σχολείων και του 6ου Γυμνασίου, τον Εξωραϊστικό Σύλλογο Χαραυγής, τον τοπικό σύλλογο «Η Πρόοδος» και τους γυναικείους συλλόγους «Η Στοργή του Παιδιού» και «Η Κυψέλη». Στην εκδήλωση θα μιλήσουν: Βασίλης Φίλιας, καθηγητής Πανεπιστημίου τέως Πρύτανης Παντείου, Ελένη Παπαδοπούλου, μέλος του Εθνικού Συμβουλίου της ΕΕΔΥΕ, Δημήτρης Αλευρομάγειρος, αντιστράτηγος ε.α. Επίτιμος Γενικός Επιθεωρητής Στρατού και Μαρία Καρχιλάκη, δημοσιογράφος, ανταποκρίτρια του «Μέγκα» στη Βαγδάτη. Τη συζήτηση θα συντονίσει η Ελένη Μαυρούλη, δημοσιογράφος του «Ριζοσπάστη».

Αντιπολεμικές δραστηριότητες

Συνεχίζονται οι καθημερινές μικρές και μεγάλες κινητοποιήσεις του αντιπολεμικού κινήματος σε πολλές περιοχές της χώρας. Συγκεκριμένα:

- Η Επιτροπή Ειρήνης Μεσσηνίας και η Νεανική Δράση για την Ειρήνη καλούν το φιλειρηνικό κίνημα του νομού, τις συνδικαλιστικές οργανώσεις και τους μαζικούς φορείς, να εκδηλώσουν έμπρακτα, για άλλη μια φορά, την αλληλεγγύη τους στον ιρακινό λαό και σήμερα Παρασκευή, στις 8 μ.μ., να συγκεντρωθούν στην πλατεία 23ης Μαρτίου και από εκεί με πορεία να κατευθυνθούν στην κεντρική πλατεία της Καλαμάτας, όπου θα πραγματοποιηθεί συναυλία.

- Εκδήλωση - συζήτηση για τον πόλεμο στο Ιράκ διοργανώνει σήμερα, Παρασκευή, στις 8 μ.μ., στο Εργατικό Κέντρο Καρδίτσας, η Επιτροπή Ειρήνης και φορείς του νομού. Στην εκδήλωση θα παραβρεθεί και θα μιλήσει ο Α. Κακαράς, αρχιπλοίαρχος ε.α.

- Η Επιτροπή Ειρήνης Ρόδου διοργανώνει την Κυριακή 13 Απρίλη, μηχανοκίνητη πορεία με τελικό προορισμό τη «Φωνή της Αμερικής» στο χωριό Αφάντου. Η εκκίνηση θα γίνει από το χώρο της λαϊκής αγοράς στον Αϊ - Δημήτρη στις 10.30 π.μ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ