ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 11 Απρίλη 2003
Σελ. /40
«Σειρήνες» υποταγής και παράδοσης

Μπαίνουμε, λένε, στον αιώνα της αμερικανικής παγκόσμιας ηγεμονίας, όπως τον έχουν σχεδιάσει και περιγράψει οι «νεοσυντηρητικοί» της κυβέρνησης των ΗΠΑ. Πιο έξυπνο, ρεαλιστικό και «εθνικό συμφέρον» είναι να «πάμε με τα νερά» του μεγάλου νικητή

Του Ηλία Μακρή από την «Καθημερινή»
Του Ηλία Μακρή από την «Καθημερινή»
«Τίποτα πλέον δεν μπορεί να συγκρατήσει τα "γεράκια" της Ουάσιγκτον. Οι Αμερικάνοι είναι παντοδύναμοι. Καθορίζουν τις τύχες του πλανήτη. Ηδη "παλαιά" Ευρώπη και Ρωσία "έριξαν νερό στο κρασί τους" και "προσαρμόζονται"... Τι περιμένετε λοιπόν; Παραδοθείτε και εσείς. Σηκώστε λευκές σημαίες στους νικητές και γονατίστε»... Κάπως έτσι μπορεί να συνοψιστεί το μήνυμα που εκπέμπουν τα γνωστά εγχώρια φερέφωνα του αμερικανικού Πενταγώνου, θέλοντας να σκορπίσουν τη μοιρολατρία, την ηττοπάθεια, το μάταιο της αντίστασης. Μπαίνουμε, λένε, στον αιώνα της αμερικανικής παγκόσμιας ηγεμονίας, ο οποίος, όπως τον έχουν σχεδιάσει και περιγράψει, οι «νεοσυντηρητικοί» της κυβέρνησης των ΗΠΑ. Πιο έξυπνο, ρεαλιστικό και "εθνικό συμφέρον" είναι να "πάμε με τα νερά" του μεγάλου νικητή.

Η γονυπετής αυτή στάση συνεπάγεται βέβαια και ορισμένες «υποχρεώσεις», που σ' αυτή τη φάση πλασάρονται με την κωδική ονομασία συμμετοχή στη «διαχείριση της ειρήνης» στο Ιράκ. Στα απλοελληνικά σημαίνει να «ξεχαστεί» η (συνεχιζόμενη) σφαγή του ιρακινού λαού, αλλά και να νομιμοποιηθεί το «δικαίωμα» των ΗΠΑ να επιβάλλουν με «προληπτικούς πολέμους» την PAX AMERICANA. Σημαίνει ακόμα αναγνώριση του «δικαιώματος» στην «αλλαγή καθεστώτων» διά πυρός και σιδήρου και την εγκατάσταση στρατιωτικής κατοχής σε όσα κράτη επιβάλλεται από το «εθνικό συμφέρον» των ΗΠΑ. Με λίγα λόγια, ας το πάρουμε απόφαση πως θα εφαρμόζεται το δίκαιο του ισχυρότερου... Εννοείται και μέσω του ΟΗΕ.

Η κυβέρνηση Σημίτη δείχνει ότι τα έχει αποδεχτεί όλα αυτά, προκειμένου να μη χάσει την ευκαιρία της ανοικοδόμησης του Ιράκ. Αν υπήρχε κάποια απορία τι πρακτικά σημαίνει αυτό, ήρθε ο αθυρόστομος Γ. Παπαντωνίου να δώσει αφοπλιστική απάντηση: «Και εμείς οι Ελληνες έχουμε συμφέροντα στο Ιράκ και ελληνικές τεχνικές εταιρίες έχουν χρέη από το Ιράκ». Το ελληνικό ενδιαφέρον, συμπλήρωσε, επεκτείνεται και σε εταιρίες του ενεργειακού και τηλεπικοινωνιακού τομέα...


ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ
Παναγιώτης ΚΑΚΑΛΗΣ


ΝΕΑ ΕΠΟΧΗ ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΗΣ ΗΓΕΜΟΝΙΑΣ

ΑΣΥΓΚΡΑΤΗΤΑ ΓΕΡΑΚΙΑ... «Η Βαγδάτη έπεσε, και το «καλό» σενάριο για τον πρόεδρο Μπους επαληθεύτηκε. Ο πόλεμος διήρκεσε λιγότερο από ένα μήνα, και οι χθεσινές εικόνες από το κέντρο της ιρακινής πρωτεύουσας ενίσχυσαν την εικόνα που είχαν δημιουργήσει τα "γεράκια" της Ουάσιγκτον για τις προθέσεις του ιρακινού λαού. Διπλωματικός παρατηρητής τόνιζε χτες το βράδυ ότι «θα είναι πολύ δύσκολο να συγκρατήσει κανείς τα "γεράκια" μετά τις τελευταίες εξελίξεις!». Η ευκολία με την οποία κατέρρευσε το ιρακινό καθεστώς θα εντείνει, χωρίς αμφιβολία, την αλαζονεία του Ντόναλντ Ράμσφελντ και των λοιπών «γερακιών»... Από σήμερα μπαίνουμε σε μια νέα εποχή αμερικανικής ηγεμονίας ή αλαζονείας, όπως το πάρει κανείς» (Αλέξης Παπαχελάς - ΒΗΜΑ).

Ο ΝΕΟΣ ΑΙΩΝΑΣ: «Οι ΗΠΑ με την υπεροπλία και την ισχύ των όπλων νίκησαν άνετα στον πόλεμο και έκαναν χτες παρέλαση στη Βαγδάτη. Εστειλαν το μήνυμα προς όλους ότι ο νέος αμερικανικός αιώνας που σχεδίασαν τα «γεράκια» του Πενταγώνου άρχισε. Απομένει να αποδείξουν στην ανθρωπότητα ότι η νέα εποχή δε θα έχει αίμα, πόνο και βαρβαρότητα» (Από το άρθρο της ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗΣ).

ΚΥΡΙΑΡΧΙΑ: «Οι καταιγιστικές εξελίξεις στο Ιράκ είναι αυτονόητο ότι ενισχύουν την κυριαρχία των γερακιών, των γκουρού μιας μονοπολικής αυτοκρατορίας που δεν έχουν κανέναν ενδοιασμό να επιβάλουν τη δική τους αντίληψη για τη δημοκρατία με την ισχύ των όπλων. Ηδη ακούσαμε τις πρώτες προειδοποιήσεις προς τη Συρία, που πρέπει να πάρει "το κατάλληλο μάθημα από το Ιράκ"...» (Σήφης Πολυμήλης - ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ).

Η ΑΝΑΠΟΤΡΕΠΤΗ ΠΟΡΕΙΑ: «Επί του παρόντος η διοίκηση του προέδρου κ. Τζορτζ Μπους αισθάνεται δικαιωμένη, διακατέχεται από αισθήματα αυταρέσκειας και αυτοπεποιθήσεως και αυτό θα γίνει εμφανές τόσο στο εσωτερικό των ΗΠΑ, όσο και στο διεθνές επίπεδο... Ο κ. Μπους δεν αυτοσχεδιάζει ούτε αυτενεργεί, εφαρμόζει την κυρίαρχη αμερικανική τάση, που δεν επιτρέπει αναστολή της πορείας για τη δημιουργία παγκόσμιου πολιτικού συστήματος κατά τις προδιαγραφές των ΗΠΑ» (Κ. Ιορδανίδης -ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ).

Η «ΚΕΡΔΙΣΜΕΝΗ» ΕΙΡΗΝΗ: «Μετά την ευκολότερη του αναμενομένου στρατιωτική επικράτηση, οι ΗΠΑ έχουν τώρα έναν πιο δύσκολο και χωρίς προδιαγεγραμμένο αποτέλεσμα στόχο: να κερδίσουν την ειρήνη και την εμπιστοσύνη του ιρακινού λαού» (Αθ. Ελλις - ΝΕΑ).

ΤΑ ...ΕΞΑΣΤΗΛΑ

ΤΑ ΝΕΑ: PAX AMERICANA ΜΕ ΤΑΝΚΣ ΚΑΙ... ΠΕΤΡΕΛΑΙΟ.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: Βαγδάτη: Οι «απελευθερωτές» γκρεμίζουν, οι «ελεύθεροι» λεηλατούν - ΤΕΛΟΣ & ΧΑΟΣ.

ΕΘΝΟΣ: ΘΡΙΛΕΡ ΜΕ ΤΟΝ ΣΑΝΤΑΜ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ ΤΟΥ.

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Η ΑΠΟΚΑΘΗΛΩΣΗ ΤΟΥ ΣΑΝΤΑΜ.

ΤΟ ΒΗΜΑ: ΓΚΡΕΜΙΣΑΝ ΤΟΝ ΣΑΝΤΑΜ...

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Ιράκ: ΣΟΚ ΚΑΙ ...ΤΕΛΟΣ.

ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: ΜΕΘΥΣΑΝ ΤΑ ΓΕΡΑΚΙΑ -... Και δείχνουν τώρα τα «νύχια» τους στη Συρία.

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ (Ρίζου): ΕΔΩ ΣΑΝΤΑΜ, ΕΚΕΙ ΣΑΝΤΑΜ, ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ Ο ΣΑΝΤΑΜ;

ΧΩΡΑ: ΓΡΙΦΟΣ Η ΤΥΧΗ ΤΟΥ ΣΑΝΤΑΜ.

ΕΣΤΙΑ: Ο ΣΑΝΤΑΜ ΑΠΕΚΑΛΥΦΘΗ - Το πιο απάνθρωπο καθεστώς των καιρών.

ΑΥΓΗ: ΥΠΟ ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΗ ΚΑΤΟΧΗ.

ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: Η ΒΑΓΔΑΤΗ ΕΠΕΣΕ - ΝΕΟΣ ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ ΙΡΑΚ Ο ...ΤΖΩΡΤΖ ΜΠΟΥΣ!

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: «Δράση: Θεσσαλονίκη 2003» - ΑΝΕΠΙΘΥΜΗΤΟΙ ΟΙ ΜΑΚΕΛΑΡΗΔΕΣ ΜΠΛΕΡ - ΑΘΝΑΡ.

Η ΑΠΟΦΑΣΗ: ΚΟΙΝΟ ΤΑΜΕΙΟ ΥΓΕΙΑΣ.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: ΒΟΜΒΑ ΡΕΠΠΑ ΣΤΑ ΤΑΜΕΙΑ.

ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ: «ΤΡΩΚΤΙΚΑ» ΣΤΑ ΤΑΜΕΙΑ.

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ (Μήτση): ΠΡΑΣΙΝΟ ΦΩΣ - Σε 20 περιοχές για νομιμοποίηση αυθαιρέτων.

ΑΥΡΙΑΝΗ: ΣΕ ΤΡΟΧΙΑ ΕΚΛΟΓΩΝ Η ΧΩΡΑ.

ΒΡΑΔΥΝΗ: ΟΙ ΠΕΝΤΕ ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΤΙΣ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΕΣ.

ΥΠΟ-ΓΡΑΜΜΙΣΕΙΣ

Οι βάρβαροι διαβήκαν... «Οι Αμερικανοί στρατιώτες έστησαν ένα υπερθέαμα - σόου στην πλατεία Φερντός, μπροστά στο ξενοδοχείο των δημοσιογράφων. Μοίρασαν μερίδες φαγητού σε κίτρινες σακούλες που έγραφαν "φαγητό μιας ημέρας από τον αμερικανικό λαό" και αμέσως μετά μαζί με Ιρακινούς άρχισαν τη διαδικασία αποκαθήλωσης του μεγάλου αγάλματος του Σαντάμ Χουσεΐν που βρισκόταν εκεί. Στην αρχή, έδωσαν στους Ιρακινούς σχοινί χοντρό για να επιχειρήσουν μόνοι τους να ρίξουν το άγαλμα. Στη συνέχεια όμως, βλέποντας ότι δεν τα καταφέρνουν, επιστρατεύτηκε ένα τανκς με έναν γερανό... Το αμερικανικό άρμα έκανε όπισθεν και συμπαρέσυρε μαζί του το άγαλμα του Σαντάμ Χουσεΐν υπό τις επευφημίες ορισμένων εκατοντάδων Ιρακινών. Την ίδια ώρα, σε άλλα σημεία της πλατείας Ιρακινοί δάκρυζαν "όχι για τον Σαντάμ, αλλά για τη χώρα μας, που είναι από σήμερα υπό στρατιωτική αμερικανική κατοχή"» (Γιάννης Διακογιάννης -Βαγδάτη - «ΝΕΑ».)

Στα γόνατα... «Δεν είναι φυσικά κάτι που έφτασε σε ένα τελικό αποτέλεσμα η υπόθεση των σχέσεων Ευρώπης - Ηνωμένων Πολιτειών. Αλλά βέβαιο είναι ότι στη σημερινή φάση εξελίξεων η πολιτική ομάδα που κυβερνά στις HΠA γονάτισε την Ευρώπη, η οποία ζαλίστηκε από τον γρήγορο επιθετικό ρυθμό που επέβαλε διά των όπλων στις διεθνείς εξελίξεις η αμερικανική ηγεσία. Το ερώτημα είναι αν, πότε και πώς θα συνέλθει από το χτύπημα αυτό η Γηραιά Ηπειρος και αν θα καταφέρει η Ουάσιγκτον να επιβάλει ένα μοντέλο διακυβέρνησης του κόσμου, με βασικό εργαλείο τη μεγάλη στρατιωτική - τεχνολογική υπεροχή της. Για την ώρα, οι ηγεσίες της κατά HΠA "παλαιάς" Ευρώπης μετρούν το μέγεθος της ήττας τους, τις διαστάσεις της οποίας προσπαθούν κάπως να μειώσουν, με κάποια "επανενεργοποίηση" του OHE στην υπόθεση του Ιράκ» (Κ. Ι. Αγγελόπουλος - «ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ»).



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ