ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 11 Απρίλη 2003
Σελ. /40
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Σκοτώθηκε κι άλλος εργάτης

Ενας ακόμα νεκρός εργάτης, αυτή τη φορά στη Θεσσαλονίκη, προστέθηκε προχτές στη μακάβρια λίστα πριν ακόμα στεγνώσει το αίμα των έξι νεκρών εργατών στα «Σωληνουργεία Κορίνθου». Πρόκειται για τον Κωνσταντίνο Ψαρρά, ο οποίος είναι ο 16ος εργάτης από τις αρχές του χρόνου, σύμφωνα με τα στοιχεία του «Ρ», που πληρώνει με τη ζωή του το κυνήγι του κέρδους των εργοδοτών με τη στήριξη της κυβερνητικής πολιτικής. Μιας πολιτικής που το 2002 είχε αποτέλεσμα η εργατική τάξη να θρηνήσει 153 νεκρούς εργάτες.

Ο εργάτης έπεσε από μεταλλικό εξώστη και τραυματίστηκε θανάσιμα, το μεσημέρι της Τετάρτης, την ώρα που έκανε εργασίες καθαρισμού στις εγκαταστάσεις του εργοστασίου παραγωγής πλακιδίων και ειδών υγιεινής «Φίλκεραμ - Johnson» στην περιοχή Μηχανιώνα. Σύμφωνα με την αστυνομία - από την οποία και έγινε γνωστός ο θάνατος - ο εργάτης έπεσε στις λαμαρίνες της σκεπής, όταν υποχώρησε ο μεταλλικός εξώστης, με αποτέλεσμα να πέσει στο δάπεδο. Ο εργάτης μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο «Παπανικολάου» με βαριά κρανιοεγκεφαλική κάκωση όπου εξέπνευσε λίγη ώρα μετά.

Αύριο η συγκέντρωση στην Κόρινθο

Θα γίνει στις 12 το μεσημέρι στα Περιβολάκια

Το εργοστάσιο που έγινε τάφος των έξι εργατών
Το εργοστάσιο που έγινε τάφος των έξι εργατών
Τους χώρους δουλιάς του ιδιωτικού και δημόσιου τομέα, τα νοσοκομεία, τις δημόσιες υπηρεσίες, τις γειτονιές της Κορίνθου, «αλωνίζουν» τις τελευταίες μέρες οι συνδικαλιστές του Πανεργατικού Αγωνιστικού Μετώπου, καλώντας τους εργαζόμενους σε συνεχή συναγερμό, σε αγωνιστική κινητοποίηση για να σταματήσουν τα εγκλήματα του κεφαλαίου σε βάρος της εργατικής τάξης, που εδώ και μια βδομάδα θρηνεί ακόμα έξι νεκρούς εργάτες στην επιχείρηση «Σωληνουργεία Κορίνθου». Το ΠΑΜΕ καλεί όλους τους εργαζόμενους και το λαό της Κορίνθου να συμμετάσχουν αποφασιστικά και μαζικά στη συγκέντρωση που διοργανώνει αύριο, Σάββατο 12 του Απρίλη, στις 12 το μεσημέρι, στα Περιβολάκια.

Χτες, όπως και τις προηγούμενες μέρες, πολυπληθής αντιπροσωπεία συνδικαλιστών του ΠΑΜΕ πραγματοποίησε περιοδείες σε εργοστάσια μετάλλου, σε χαρτοβιομηχανία της περιοχής και στο εργοστάσιο «Κεραστίνα». Εκεί οι συνδικαλιστές μίλησαν με τους εργαζόμενους, καταγγέλλοντας ότι ένοχοι για το νέο έγκλημα στην Κόρινθο είναι η εργοδοσία και η κυβέρνηση μαζί με τους άλλους πολιτικούς υπηρέτες του κεφαλαίου.

Η οργή των εργαζομένων ήταν έκδηλη, όπως περιέγραψε στο «Ρ» ο Θ. Κούτρας, μέλος της Γραμματείας του ΠΑΜΕ, που συμμετείχε στην αντιπροσωπεία, ο οποίος είπε πως το ΠΑΜΕ φιλοδοξεί αυτή η οργή να βρει αγωνιστική διέξοδο. Σημαντικό στοιχείο είναι το γεγονός ότι κατά τη διάρκεια των περιοδειών, όπως δήλωσε ο συνδικαλιστής, έγιναν και εγγραφές εργαζομένων στα σωματεία τους. «Σήμερα - κατέληξε - συνεχίζουμε με μεγαλύτερη ένταση τις περιοδείες και ρίχνουμε όλες μας τις δυνάμεις για τη συγκέντρωση το Σάββατο στα Περιβολάκια».

  • Στο μεταξύ, τρίωρη στάση εργασίας έκαναν χτες οι μεταλλεργάτες όλης της χώρας μετά από απόφαση της Ομοσπονδίας Μετάλλου. Χτες το μεσημέρι η διοίκηση της Ομοσπονδίας, οι πρόεδροι πρωτοβάθμιων σωματείων αλλά και μεταλλεργάτες του Πειραιά έκαναν παράσταση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Εργασίας. Παρά το γεγονός ότι είχε οριστεί συνάντηση με τον υπουργό, όταν πήγαν εκεί τους ενημέρωσαν ότι δε θα γίνει λόγω της συζήτησης του πολυνομοσχεδίου στη Βουλή.
Καταγγελία του ΤΕΕ

Μια σειρά από σοβαρά προβλήματα, όπως δυσλειτουργία και στρεβλώσεις στο ρόλο των τεχνικών ασφαλείας και, παράλληλα, σπατάλη πόρων και υποβάθμιση του ρόλου των διπλωματούχων μηχανικών, καταγγέλλει με ανακοίνωσή του το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας (ΤΕΕ), με αφορμή το τραγικό δυστύχημα στη «Σωληνουργεία Κορίνθου».

Οπως επισημαίνει ειδικότερα στην ανακοίνωση, σε μια ευνομούμενη κοινωνία, που σέβεται τους πολίτες της στο πλαίσιο ύπαρξης κράτους πρόνοιας, πρώτιστη ανάγκη είναι η πρόληψη, ο έλεγχος, η ενημέρωση για την προστασία και την ασφάλεια και όχι οι διαπιστώσεις και η θεσμοθέτηση κανόνων επαρκούς επιστημονικής γνώσης και εφαρμογής της, καθώς και οι αξιόπιστοι μηχανισμοί ελέγχου και όχι η ποινικοποίηση των οικονομικά εκμεταλλεύσιμων.

  • Την οδύνη της για το χαμό των έξι εργατών στη «Σωληνουργεία Κορίνθου» εκφράζει με ανακοίνωσή της η Ομοσπονδία Εργαζομένων στην ΕΥΔΑΠ.
Κυβερνητικές « πλάτες» στους εργοδότες

Καταγγελία του βουλευτή του ΚΚΕ Δ. Τσιόγκα, κατά τη διάρκεια συζήτησης Επίκαιρης Ερώτησής του στη Βουλή

«Ο ελληνικός λαός πρέπει να καταλάβει ότι εγκλήματα και δολοφονίες δε γίνονται μόνο στο Ιράκ, αλλά γίνονται καθημερινά και σε βάρος των εργαζομένων, όπως έγινε στην Κόρινθο», τόνισε χτες στη Βουλή με Επίκαιρη Ερώτηση ο βουλευτής του ΚΚΕ Δ. Τσιόγκας.

Στην απάντησή του ο υφυπουργός Εργασίας Λ. Τζιόλας ισχυρίστηκε ότι η κυβέρνηση στη συγκεκριμένη περίπτωση «δεν έχει να συγκαλύψει τίποτα», αλλά αντίθετα «επιθυμεί να ρίξει άπλετο φως και να οδηγήσει τις υποθέσεις αυτές στην πλήρη διαλεύκανση με την τιμωρία των υπευθύνων». Είπε δε ότι είναι «άδικη και εκτός πραγμάτων η άποψη περί αδιαφορίας της κυβέρνησης» και ως επιχείρημα ανέφερε τη μήνυση που έγινε από το Σώμα Επιθεωρητών για να διαλευκανθεί η υπόθεση. Ο Λ. Τζιόλας ζήτησε να επισπευστεί η διαδικασία απονομής της δικαιοσύνης και είπε ότι πάρθηκαν μέτρα υποστήριξης των οικογενειών που «επλήγησαν» και ανάμεσα σ' αυτά είναι ότι θα γίνουν δικαιούχοι του Οργανισμού Εργατικής Κατοικίας. Για το συγκεκριμένο εργοστάσιο είπε ότι θα γίνει έλεγχος πριν επαναλειτουργήσει, ενώ αναφερόμενος στο παρελθόν είπε ότι είχαν γίνει το 2003 δύο έλεγχοι και επιβλήθηκαν πρόστιμα 4.000 ευρώ (!), το 2002 υποβλήθηκαν δύο μηνύσεις και το 2001 έγιναν επτά έλεγχοι και υποβλήθηκαν πρόστιμα 6.000 ευρώ (!).

Ο Δ. Τσιόγκας καταγγέλλοντας την κυβερνητική αδιαφορία είπε ότι με στοιχεία του ίδιου του υπουργείου για 18 ατυχήματα, που είχαν προηγηθεί αυτού του εγκλήματος, έγιναν 12 μόλις έλεγχοι κάτι που δείχνει ότι ούτε όταν σακατεύονται εργάτες γίνονται έλεγχοι.

«Είναι έγκλημα, είπε, μέσα στον ίδιο χώρο να εκτελούνται διαφορετικές φάσεις εργασίας όπως συγκόλληση, βαφή και πισσάρισμα σωλήνων, οι οποίες αναπόφευκτα θα οδηγούσαν σε αυτό το τραγικό αποτέλεσμα. Είναι χαρακτηριστικό ότι εκεί που σκοτώθηκαν οι έξι εργάτες και τραυματίστηκαν άλλοι τρεις, δεν υπήρχε ούτε διάδρομος διαφυγής, όπως προβλέπεται από τη νομοθεσία. Κανένας από τους νεκρούς δεν είχε ειδικότητα οξυγονοκολλητή ή φλογοχειριστή και είναι χαρακτηριστικό ότι όλοι οι εργαζόμενοι στο εργοστάσιο και τον όμιλο γενικότερα δεν τολμούν να αναπτύξουν συνδικαλιστική δράση γιατί διώκονται, ενώ με την τρομοκρατία και την απειλή της απόλυσης δουλεύουν παραπάνω από δύο και τρεις ειδικότητες».

Αυτή η εργοδοτική ασυδοσία, είπε, έχει σχέση με τις εγκληματικές ευθύνες της κυβέρνησης η οποία επιτρέπει και κάνει πλάτες στους εργοδότες για να εφαρμόζουν αυτήν την πολιτική.

Υποκριτές και Φαρισαίοι

Πριν ακόμα στεγνώσει το αίμα των έξι εργατών στα Σωληνουργεία Κορίνθου, έσπευσε ο υπουργός Εργασίας και η κυβέρνηση να διαλαλήσουν τα ψίχουλα της ελεημοσύνης στις οικογένειες των νεκρών. Χτες, μάλιστα, ανακοίνωσαν και επίσημα ότι ο ΟΑΕΔ θα δώσει στην οικογένεια κάθε νεκρού 15 χιλιάδες ευρώ!

Δεν ξέρουμε αν τόσο αποτιμά η κυβέρνηση τον κάθε σκοτωμένο εργάτη. Ξέρουμε όμως ότι δύο από τις χήρες των νεκρών δε θα πάρουν τη σύνταξη θανάτου. Και ας θυσιάστηκαν μέσα στο γκέτο των Σωληνουργείων οι άντρες τους. Το γιατί δε δικαιούνται σύνταξη οι δύο αυτές χήρες, το ξέρουν οι Γκέμπελς της παραπληροφόρησης. Ομως, αντί να σιωπήσουν καμώνονται τους συμπονετικούς και φιλεύσπλαχνους. Θα τους θυμίσουμε λοιπόν: Το 1999 το ΠΑΣΟΚ ψήφισε νόμο (τον 2676) με τον οποίο κατάργησε το δικαίωμα της χήρας να παίρνει τη σύνταξη του άντρα της, ακόμα και αν σκοτώθηκε σε ώρα εργασίας, εάν κατά την ημερομηνία του θανάτου η σύζυγος δεν έχει συμπληρώσει το τεσσαρακοστό έτος της ηλικίας της. Μάλιστα, η διαστροφή τους είναι τέτοια ώστε για να μην υπάρξουν αντιδράσεις, τη στιγμή που επέρχεται ο θάνατος του συζύγου, οι νομοθέτες της παραπλάνησης «φρόντισαν» η σύνταξη να καταβάλλεται μόνο τα τρία πρώτα χρόνια. Και μόνο πάνω στα τρίχρονα, η οικογένεια αντιλαμβάνεται ότι δε δικαιούται πλέον τη σύνταξη του νεκρού. Ταυτόχρονα, με τον ίδιο επαίσχυντο νόμο, μείωσε από το 70% στο 50% την αναλογούσα σύνταξη στις χήρες που είναι άνω των σαράντα ετών.

Συνέπεια αυτού του νόμου, είναι χιλιάδες εργατικές οικογένειες που χάνουν πρόωρα τους ανθρώπους τους από εργατικό «ατύχημα» ή ασθένεια, να στερούνται και αυτό το ελάχιστο βοήθημα - γιατί περί βοηθήματος πρόκειται - ή και όταν δεν τους πιάνει η δαγκάνα του αντιασφαλιστικού νόμου, να λαμβάνουν μόνο μερικά ψίχουλα.

Να πώς εκφράζεται στην περίπτωση των έξι νεκρών εργατών της Κορίνθου, το «νομικό πλαίσιο» της κοινωνικής ασφάλισης για το οποίο επαίρεται το ΠΑΣΟΚ. Να ποιες είναι οι συνέπειες από την αντιασφαλιστική λαίλαπα. Να ποιο είναι το πραγματικό «κοινωνικό πρόσωπο» της κυβέρνησης.

Υ.Γ. Ιδού τι έγραφε ο κύριος Σπράος, το 1997, όταν επιχειρηματολογούσε υπέρ της κατάργησης του δικαιώματος στις χήρες, να παίρνουν τη σύνταξη των νεκρών αντρών τους: «Η ρύθμιση αυτή είναι απόλυτα εναρμονισμένη με το ισλαμικό δίκαιο που θέλει τη γυναίκα οπωσδήποτε εξαρτώμενο μέλος οικογενείας με αρχηγό άνδρα».


Γ. Ζαχ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ