ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 11 Απρίλη 2003
Σελ. /40
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΦΟΙΤΗΤΙΚΕΣ - ΣΠΟΥΔΑΣΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ
Σαφής Πανσπουδαστική ενίσχυση

Η μεγάλη άνοδος της συμμετοχής και η σαφής ενίσχυση των δυνάμεων της Πανσπουδαστικής Κίνησης Συνεργασίας είναι στοιχεία που ξεχωρίζουν από το αποτέλεσμα των φετινών φοιτητικών και σπουδαστικών εκλογών, που πραγματοποιήθηκαν προχθές σε 176 τελικά, συλλόγους των ΑΕΙ και σε 55 συλλόγους των ΤΕΙ.

Συγκεκριμένα στα πανεπιστήμια, η Πανσπουδαστική ξεπερνάει πλέον το 15% και είναι η μόνη από τις μεγάλες δυνάμεις που καταφέρνει να αυξήσει το ποσοστό της, ενώ η ΠΑΣΠ εμφανίζει στασιμότητα και η ΔΑΠ ελαφριά πτώση. Η καθαρή αγωνιστική, αντιπολεμική δράση της ΠΚΣ και ο σταθερός προσανατολισμός της στην ενημέρωση και κινητοποίηση των σπουδαστών ενάντια στις εξελίξεις, που μετατρέπουν τα ιδρύματα σε επιχειρήσεις και υποβαθμίζουν τις σπουδές, είναι οι παράγοντες που συμβάλλουν στην άνοδό της, την ίδια στιγμή που οι άλλες δυνάμεις δε φαίνεται να επιβραβεύονται μαζικά από τους φοιτητές για τη στάση συναίνεσης και διευκόλυνσης της κυβερνητικής πολιτικής, που ακολουθούν μέσα στα ιδρύματα. Συγκεκριμένα, η ΠΚΣ παίρνει 2.750 ψήφους παραπάνω από πέρσι στα ΑΕΙ (δες πίνακα με συγκεντρωτικά ΑΕΙ επικρατείας). Παράλληλα, μια πιο αναλυτική ματιά στα αποτελέσματα των συλλόγων, από όπου βγαίνουν τα συγκεντρωτικά, δείχνει πολλές και σημαντικές επιτυχίες, πολλούς συλλόγους όπου η ΠΚΣ αναδεικνύεται πρώτη ή δεύτερη δύναμη (σήμερα δίνουμε ορισμένα ενδεικτικά στοιχεία σε διπλανούς πίνακες).


Αντίστοιχα και στα ΤΕΙ, η ΠΚΣ παρουσιάζει άνοδο 1.076 ψήφων. Αλλά αυτή η άνοδος εκφράζεται ως ελαφριά πτώση του συγκεντρωτικού ποσοστού της, λόγω της μικρότερης αναλογίας σε σχέση με την αύξηση της συμμετοχής (δες πίνακα με συγκεντρωτικά ΤΕΙ επικρατείας). Μεγάλη πτώση παρουσιάζει στα ΤΕΙ το ποσοστό της ΠΑΣΠ, ενώ αυτό της ΔΑΠ σχεδόν μένει στάσιμο. Και στα ΤΕΙ, υπάρχουν σύλλογοι όπου η άνοδος της ΠΚΣ είναι πολύ μεγαλύτερη της αύξησης που παρουσιάζει το συγκεντρωτικό της αποτέλεσμα, σύλλογοι όπου αναδεικνύεται σε πρώτη ή δεύτερη δύναμη.

«Η σταθερή ενίσχυση της Πανσπουδαστικής Κίνησης Συνεργασίας», σύμφωνα με τη δήλωση του Γραμματέα του ΚΣ της ΚΝΕ, Θέμη Γκιώνη το βράδυ των εκλογών, «δικαιώνει τη θέση ότι η σύγκρουση και η ρήξη είναι μονόδρομος. Δείχνει την καθαρή ενίσχυση του ρεύματος της αντεπίθεσης στη νεολαία και της συσπειρωτική δυναμική που έχει η πολιτική μας κόντρα στην πολιτική. Δημιουργούνται προϋποθέσεις αισιόδοξες για το φοιτητικό και σπουδαστικό κίνημα ακολουθώντας και τις γενικότερες ανακατατάξεις που συντελούνται στη συνείδηση της νεολαίας, κόντρα στην πολιτική της ηττοπάθειας και του συμβιβασμού».









Διπλασιασμός της συμμετοχής μέσα σε πέντε χρόνια

Πάνω από 139.655 νέοι (91.567 φοιτητές και πάνω από 48.088 σπουδαστές) προσήλθαν χτες στις κάλπες των φοιτητικών και σπουδαστικών συλλόγων. Πρόκειται για ένα νούμερο πραγματικά εντυπωσιακό, που δεν προκαλεί έκπληξη όμως, αφού σταθερά τα πέντε τελευταία χρόνια (από το 1998) η συμμετοχή στις εκλογές ακολουθεί ανοδική πορεία. Η αύξηση της συμμετοχής των φοιτητών στις εκλογές δεν οφείλεται μόνο, όπως θέλουν να πιστεύουν κάποιοι, στην αύξηση των εισακτέων στις σχολές και τη δημιουργία νέων Τμημάτων, αλλά σε πραγματική ενίσχυση της ίδιας της συμμετοχής των φοιτητών στα θέματα των συλλόγων, στις συλλογικές διαδικασίες. Αυτό φαίνεται από την παράλληλη αύξηση του ποσοστού συμμετοχής στις εκλογές, των φοιτητών που είναι εγγεγραμμένοι στα πρώτα έτη (δηλαδή, κάθε χρόνο όλο και μεγαλώνει η αναλογία εγγεγραμμένων και ψηφισάντων στο πρώτο έτος κάθε σχολής), όπως επίσης και από το γεγονός ότι τα δυο τελευταία χρόνια η αύξηση της συμμετοχής είναι αναλογικά πολύ μεγαλύτερη της αύξησης των εισακτέων, η οποία ακολουθεί πτωτική πορεία.

Οι αναδιαρθρώσεις στην Ανώτατη Εκπαίδευση και οι γενικότερες πολιτικές εξελίξεις κάθε φορά (φέτος ο πόλεμος στο Ιράκ), έχουν οδηγήσει τους φοιτητές στην ανάγκη να εκφράζονται μαζικά μέσα από τις εκλογές, επιβραβεύοντας ή «μαυρίζοντας» τις δυνάμεις που διεκδικούν την ψήφο τους.


Δημοσιεύουμε σε διπλανές στήλες σε γραφήματα τα στοιχεία των τελευταίων 5 χρόνων 1999 - 2003. Ειδικότερα, αναλύοντας αυτά τα στοιχεία, διαπιστώνουμε: Φέτος, έχουμε αύξηση της συμμετοχής στις εκλογές κατά 21,5% σε σχέση με πέρσι και αύξηση κατά 97,86% σε σχέση με το 1999 (!!!), δηλαδή σχεδόν διπλασιάστηκαν οι φοιτητές και σπουδαστές που λαμβάνουν μέρος στις εκλογές μέσα σε πέντε χρόνια.


Μόνον η ΠΚΣ έδωσε τελικά αποτελέσματα

Για άλλη μια χρονιά, η Πανσπουδαστική ΚΣ έδωσε στη δημοσιότητα τα τελικά συγκεντρωτικά αποτελέσματα από όλους τους συλλόγους Ππανεπιστημίων και ΤΕΙ όπου έγιναν εκλογές. Ηταν, επίσης, η μόνη δύναμη, που, καθ' όλη τη διάρκεια της καταμέτρησης, έδινε στα Μέσα Ενημέρωσης τα αποτελέσματα που συγκέντρωνε από όλη την Ελλάδα, χωρίς να επιλέγει ποια αποτελέσματα την εμφανίζουν ενισχυμένη και ποια όχι.

Δυστυχώς, οι υπόλοιπες δυνάμεις, ακόμα και χθες το βράδυ, ένα εικοσιτετράωρο μετά τις εκλογές, δεν έδωσαν τελικά αποτελέσματα και για άλλη μια φορά φοβήθηκαν την αλήθεια, επιλέγοντας να σπείρουν σύγχυση. Η ΔΑΠ δίνει αποτελέσματα σε 156 συλλόγους, παρουσιάζοντάς τα ως τελικά (!) και η ΠΑΣΠ έδωσε αποτέλεσμα σε 153 συλλόγους.

Σημειώνουμε ότι έγιναν εκλογές, σύμφωνα με τον κανονισμό της ΕΦΕΕ και της ΕΣΕΕ, σε 178 συλλόγους των ΑΕΙ και 57 των ΤΕΙ, αλλά σε δυο συλλόγους των ΑΕΙ (Μουσικό και Θεατρικό Θεσσαλονίκης) και δυο συλλόγους των ΤΕΙ (στην Ηγουμενίτσα) δεν υπήρξε αποτέλεσμα, γιατί, κατά τη διάρκεια της καταμέτρησης, τραμπούκικες, φασιστοειδείς ομάδες εισέβαλαν στις σχολές, έσπασαν και έκαψαν τις κάλπες και τα ψηφοδέλτια.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ