ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 11 Απρίλη 2003
Σελ. /40
Ο «οδικός χάρτης της ειρήνης»

Γρηγοριάδης Κώστας

Πριν τρείς μέρες, αργά το βράδυ, ένα ισραηλινό μαχητικό αεροσκάφος έβαλε στόχο ένα αυτοκίνητο με Παλαιστίνιους, σε μια συνοικία της Ραμάλα και σκότωσε έξι ανθρώπους. Λίγη ώρα μετά, ένα ισραηλινό ελικόπτερο «Απάτσι» πολυβόλησε τον ίδιο χώρο, όπου είχαν μαζευτεί στο μεταξύ δεκάδες Παλαιστίνιοι, με συνέπεια τον τραυματισμό δεκάδων ανθρώπων, από τους οποίους τρεις υπέκυψαν αργότερα. Προχτες, αρκετοί Παλαιστίνιοι μαθητές, κοντά στην Τζενίν, τραυματίστηκαν - ορισμένοι σοβαρά - από μια βόμβα. Στο μεταξύ, καθημερινές είναι οι εισβολές ισραηλινών στρατιωτικών δυνάμεων στη Λωρίδα της Γάζας και οι δολοφονίες Παλαιστινίων, ενώ τα κατεχόμενα ζουν σε συνθήκες ασφυκτικής στρατιωτικής κατοχής με τα τανκς να περιπολούν στους δρόμους, τη μια πόλη να μην έχει καμιά επικοινωνία με τις άλλες, τις συλλήψεις, να βρίσκονται στην ημερήσια διάταξη, κλπ. κλπ..

Οπως καταλαβαίνετε, η ισραηλινή ηγεσία δεν έχει χάσει καιρό και εφαρμόζει... δημιουργικά τη σχετικά πρόσφατη εξαγγελία των Μπους και Μπλέρ, περί «οδικού χάρτη της ειρήνης»...

Θράσος και πρόκληση

Δεν μπορείτε να βλέπετε τη σφαγή αμάχων στο Ιράκ, γυναίκες ξεκοιλιασμένες και παιδιά χωρίς χέρια ή πόδια; Αισθάνεστε αγανάκτηση, οργή, ενοχές και τύψεις; Νιώθετε ανασφάλεια και αβεβαιότητα και αναρωτιέστε σε τι κόσμο θα ζουν αύριο τα παιδιά μας; Η λύση είναι απλή. Αλλάζετε τηλεοπτικό κανάλι και βλέπετε το αμερικανικό CNN ή, έστω το "Φοξ Νιούζ". Η πρόταση ανήκει στον Αμερικανικό πρεσβευτή στην Αθήνα, Τ. Μίλερ και ήταν από τα λιγότερο προκλητικά, που ανέφερε σε πρόσφατη συνέντευξή του στον ρ/σ «Φλας».

Θέλετε κι άλλο ένα; Ο ιρακινός λαός αντιμετωπίζει τις αμερικανοβρετανικές δυνάμεις, ως δυνάμεις εισβολής, παρατηρεί ο δημοσιογράφος. Και ο Τ. Μίλερ απαντά: «Δεν επιθυμούμε να παραμείνουμε στο Ιράκ, ούτε μια μέρα παραπάνω απ' όσο χρειάζεται»!!!

Σωστά... δεν κάνουν άσκοπα έξοδα οι Αμερικάνοι...

«Δείτε CNN και Fox News«»...

«Το βίντεο του Γερμανού εικονολήπτη που μαγνητοσκόπησε τη σκηνή κατά την οποία αμερικανικό τεθωρακισμένο άρμα που ήταν σταθμευμένο σε γέφυρα σκόπευσε με το πυροβόλο του και εν συνεχεία άνοιξε πυρ εναντίον του ξενοδοχείου "Palestine" δεν εμφανίστηκε ποτέ στους δέκτες της αμερικανικής τηλεόρασης. Αλλά δεν ήταν η μοναδική παράλειψη. Οι εικόνες με το μακελειό των αμάχων της Βαγδάτης αποκρύπτονται συστηματικά και ο ανταποκριτής του CNN (σ.σ. που επιθυμεί ο κ. Μίλερ να παρακολουθούν οι Ελληνες τηλεθεατές), Νικ Ρόμπερτσον, διαρρηγνύει τα ιμάτιά του ότι πίσω από τα μαιευτήρια, τα νοσοκομεία και τις φτωχογειτονιές που βομβαρδίστηκαν ανηλεώς κρύβονται στρατιωτικές βάσεις. Κι όλα αυτά γιατί τα γνωρίζει από "πηγές" μέσα από τη Βαγδάτη, ενώ εκείνος βρίσκεται στα σύνορα Ιορδανίας - Ιράκ... Χθες οι παρουσιαστές του κεντρικού δελτίου FOX, εν χορώ, αναρωτήθηκαν για τους 3 νεκρούς συναδέλφους τους, αλλά και τους άλλους 190 δημοσιογράφους που καλύπτουν τον πόλεμο στη Βαγδάτη: "Τι στην ευχή γυρεύουν εκεί; Το Πεντάγωνο τους είχε προειδοποιήσει..."... Ενας Αμερικανός πολίτης που παρακολουθεί τον πόλεμο μόνο από την τηλεόραση μπορεί να διαπιστώσει ότι αυτός ο πόλεμος γίνεται χωρίς αντίπαλο. Οι Ιρακινοί σχεδόν δεν υπάρχουν πουθενά, οι μάχες είναι αναίμακτες και οι κάτοικοι υποδέχονται τα αμερικανικά στρατεύματα ως απελευθερωτές».

(Του Θαν. Τσίτσα, ανταποκριτή της «Ελευθεροτυπίας» στη Νέα Υόρκη). Αφιερωμένο εξαιρετικά στον Τ. Μίλερ.

Περί δημοκρατίας

«Οταν την πτώση των τυράννων επιβάλλουν οι κατακτητές, τότε οι τυραννισμένοι γίνονται και κατακτημένοι...

Οταν τη δημοκρατία δεν την κατακτάς ο ίδιος δεν τη χάνεις ποτέ, διότι ποτέ δεν την είχες...

Αλλο δημοκρατία των ελεύθερων κι άλλο των απελεύθερων...».

Του Στάθη, από το «Ναυτίλο» της χτεσινής «Ελευθεροτυπίας»

Υαινες...

Πανέτοιμη είναι η Ελλάδα, δηλώνει η κυβέρνηση, προκειμένου να συμβάλει στην «ανασυγκρότηση» του Ιράκ, αρκεί η σχετική επιχείρηση να τεθεί υπό την αιγίδα του ΟΗΕ. Αυτά μετέφερε προχτές ο Γ. Παπαντωνίου στον Τ. Μίλερ, που του ζήτησε τη συμμετοχή της Ελλάδας στην ανθρωπιστική βοήθεια προς το Ιράκ, με στρατιωτικό ιατρικό και νοσοκομειακό προσωπικό και υλικό.

Και δε γνωρίζουμε τι άλλο είπε ο κ. Παπαντωνίου στον Αμερικανό πρέσβη, αλλά την ίδια μέρα, μιλώντας στο ρ/σ «Σκάι», τάχθηκε υπέρ της συμμετοχής ελληνικών εταιριών στην ανοικοδόμηση του Ιράκ, υπογραμμίζοντας ότι στις οικονομικές ρυθμίσεις που θα ακολουθήσουν «θα πρέπει να υπάρχει μια σχέση ισοτιμίας και να μην υπάρξει μια ιδιαίτερη προτίμηση για τις αμερικανικές ή βρετανικές εταιρίες».

Αραγε, κάνουμε λάθος ότι τα παραπάνω θυμίζουν την εικόνα με τις ύαινες, που γυροφέρνουν, καθώς οσμίζονται τη λεία τους...


Τα ... προφητικά

Γρηγοριάδης Κώστας

Ο ΚΑΝΟΝΑΣ, που λέει ότι ...πάντα την πληρώνει ο αδύνατος, θα εφαρμοστεί και στο Βόρειο Ιράκ, να είστε βέβαιοι. Μπορεί να βλέπουμε Κούρδους αυτές τις μέρες να πανηγυρίζουν ως νικητές στο Κιρκούκ και ίσως στη Μοσούλη, αλλά «πίσω έχει η αχλάδα την ουρά».

Ούτε η πρώτη φορά, ούτε η τελευταία θα είναι, που θα δούμε ένα «λαό που απελευθερώθηκε» να μετατρέπεται σε «μαύρο πρόβατο» και σε «παράγοντα αποσταθεροποίησης» της περιοχής. Ιδίως, όταν σ' αυτήν την περιοχή είναι στραμμένο το ενδιαφέρον των πάντων.

Θυμηθείτε ανάλογες περιπτώσεις στα Βαλκάνια, την πρώην Γιουγκοσλαβία και την Αλβανία δηλαδή, και εύκολα θα καταλάβετε τι θα επακολουθήσει. Αλλωστε, στην περίπτωσή μας, είναι πολλοί οι «παράγοντες», που θέλουν να περάσει το δικό τους και το θέλουν ...τώρα!

Η Τουρκία έχει κάνει σαφείς τις προθέσεις της και πάντα αποτελεί την πλέον αξιόπιστη λύση για «χωροφύλακας περιοχής». Κι αφού στο Νότο το ρόλο έχει «καπαρώσει» προ καιρού το Ισραήλ, στο Βορρά του Ιράκ ...χηρεύει η θέση.

Οσο για τους λαούς της περιοχής, δυστυχώς θα έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν και άλλους δυνάστες, εμπιστευόμενοι ηγεσίες που κοροϊδεύονται και κοροϊδεύουν...

Αλλωστε, οι Κούρδοι έχουν ανάλογες εμπειρίες και, μάλιστα, σχετικά πρόσφατες...

Η ΝΕΟΛΑΙΑ ψηφίζει ΠΑΣΟΚ, ακόμα κι αν δεν έρχεται πρώτη η παράταξη του κυβερνώντος κόμματος στα πανεπιστήμια, δήλωσε σήμερα ο Πέτρος Ευθυμίου και ...παρά λίγο να μας πείσει πως γνωρίζει τι θέλουν οι νέοι της χώρας.

Μόνο που το υπουργείο του και η κυβέρνηση στην οποία μετέχει δε δείχνουν τις ίδιες ευαισθησίες για τους νέους, όταν λένε όχι σε όλα τους τα αιτήματα στην εκπαίδευση κι όταν χαμπάρι δεν πήραν από την απαίτησή τους να σταματήσουν οι διευκολύνσεις στις ΗΠΑ, μέσω των πρόσφατων αντιπολεμικών διαδηλώσεων.

Παπαγεωργίου Βασίλης

Ο πόλεμος συνεχίζεται

Πριν από ενάμιση χρόνο, λίγο πριν ξεκινήσει η επιδρομή των ΗΠΑ και των συμμάχων τους κατά του Αφγανιστάν, με το πρόσχημα της αντιμετώπισης της τρομοκρατίας, ο Αμερικανός υπουργός Αμυνας, Ντόναλντ Ράμσφελντ, προανήγγειλε έναν μακροχρόνιο πόλεμο, στον οποίο «η στολή εκστρατείας θα είναι άλλοτε η στρατιωτική στολή παραλλαγής, άλλοτε το κοστούμι του πολιτικού και άλλοτε το επίσημο ένδυμα του τραπεζίτη...»! Μια προειδοποίηση, την οποία οφείλουμε να συγκρατήσουμε, πολύ περισσότερο σήμερα, που πολλοί υποστηρίζουν ότι ο πόλεμος, δηλαδή η επιδρομή, ενάντια στο Ιράκ τελείωσε. Ε, λοιπόν, όχι.

Ο πόλεμος, με τη μορφή των στρατιωτικών επιχειρήσεων στα πεδία των μαχών μπορεί να τελείωσε ή να τελειώνει όπου να 'ναι στο Ιράκ, θα συνεχιστεί όμως στην κατακρεουργημένη χώρα είτε με την επιδρομή αυτών που θα την «ανοικοδομήσουν», είτε με τη λεηλασία των πλουτοπαραγωγικών πηγών της από τις δυνάμεις κατοχής. Δίπλα στους στρατηγούς της «νίκης» θα σταθούν οι πολιτικοί, οι τραπεζίτες, οι εκπρόσωποι των πολυεθνικών, στρατιώτες όλοι ενός στρατού ορκισμένου στο καπιταλιστικό κέρδος, για το οποίο καθαγιάζονται όλα τα εγκλήματα.

Βεβαίως, οι αρχιτέκτονες αυτής της εφιαλτικής εικόνας έχουν προσδιορίσει και τους επόμενους στρατιωτικούς στόχους. Θα είναι η Συρία, θα είναι το Ιράν, θα είναι η ΛΔ Κορέας, θα είναι όλος ο «άξονας του κακού»! Εξάλλου, στην πρώτη επίσημη καταγραφή των «στόχων», ο Αμερικανός Πρόεδρος, Τζ. Μπους, έκανε λόγο για 60 χώρες. Τώρα πλέον, μετά το Ιράκ, δε χρειάζεται ούτε καν η αιτιολόγηση για την επόμενη επιδρομή.

Ομως - και αυτό έχει μεγάλη σημασία - ο πόλεμος θα γίνει σκληρότερος ακόμη και στο εσωτερικό της κάθε χώρας, ακόμη και στις πιο ανεπτυγμένες, στις ευρωπαϊκές, στις ασιατικές, στις αφρικανικές, στις λατινοαμερικάνικες, ακόμη και μέσα στις ίδιες τις ΗΠΑ. Εξάλλου, έχουμε διδαχθεί από την Ιστορία ότι, όταν ο ιμπεριαλισμός υψώνει τα πολεμικά του λάβαρα, τότε δεν ξεχωρίζει «εσωτερικούς» και «εξωτερικούς» εχθρούς. Στον ταξικό πόλεμο μπορεί να μη χρησιμοποιούνται πύραυλοι και ρουκέτες, όμως τα θύματα δεν είναι λιγότερα από την ανεργία, την κατάργηση των δικαιωμάτων, την εξαθλίωση, την πείνα. Στον πόλεμο αυτό, το κοστούμι του πολιτικού και το επίσημο ένδυμα του τραπεζίτη είναι η στολή εκστρατείας του μεγάλου κεφαλαίου.

Οι εργαζόμενοι μαθαίνουν, από την εμπειρία τους, ότι σ' αυτόν τον πολυμέτωπο πόλεμο είναι «στόχος». Καταλαβαίνουν ότι για έναν κόσμο με ειρήνη, ισότιμη συνεργασία, αλληλεγγύη, κοινωνική δικαιοσύνη, πρέπει οι ίδιοι να πολεμήσουν σ' όλα τα μέτωπα ενωμένοι. Στον τόπο της δουλιάς, στην κάθε χώρα ξεχωριστά, σ' ολόκληρο τον κόσμο.


Δάνης ΠΑΠΑΒΑΣΙΛΕΙΟΥ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ