ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 11 Απρίλη 2003
Σελ. /40
ΠΟΛΕΜΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΗΜΕΡΑΣ

ΕΧΕΙ ΗΔΗ ΕΠΙΒΛΗΘΕΙ η πιο σκληρή στρατιωτική κατοχή στους χώρους του Ιράκ, που ελέγχουν οι ιμπεριαλιστές εισβολείς. Δολοφονούν εν ψυχρώ αμάχους, κάνουν μαζικές συλλήψεις, σκορπίζουν την τρομοκρατία. Ελληνες ανταποκριτές καταγγέλλουν, για παράδειγμα, τις ψυχρές δολοφονίες αμάχων κοντά στο ξενοδοχείο τους και κλίμα από τους Αμερικάνους πεζοναύτες «ό,τι κινείται πυροβολείται...».

ΣΠΟΡΑΔΙΚΟΙ ΘΥΛΑΚΕΣ αντίστασης σε αρκετά σημεία της Βαγδάτης, που κατά περίπτωση οι εισβολείς δε διστάζουν να βομβαρδίσουν και να σκορπίσουν την καταστροφή και το θάνατο. Για παράδειγμα, έπειτα από μάχη στη νοτιοδυτική όχθη ανασύρθηκαν 21 πτώματα μεταξύ των οποίων πέντε ήταν σίγουρα άμαχοι. Αυτόπτες μάρτυρες διαβεβαίωσαν πως οι Αμερικάνοι στρατιώτες είχαν προλάβει και ανασύρει και άλλα πτώματα. Επίσης, αυτόπτες μάρτυρες που ρωτήθηκαν από δημοσιογράφο του Γαλλικού Πρακτορείου, είπαν πως πέντε άμαχοι σκοτώθηκαν και έξι τραυματίστηκαν σε μάχες που σημειώθηκαν χτες το πρωί κοντά σε τέμενος στη βόρεια Βαγδάτη.

ΣΤΟ ΜΕΤΑΞΥ ΕΝΘΑΡΡΥΝΟΝΤΑΙ οι λεηλασίες και οι ληστείες για να «στρωθεί το έδαφος» για ακόμα πιο σκληρή εφαρμογή της στρατιωτικής κατοχής, που το σχήμα της είναι καταληγμένο, με τον στρατηγό Τ. Φρανκς να έχει τον τελευταίο λόγο και τον απόστρατο άνθρωπο των εταιριών Τζ. Γκάρνερ επικεφαλής

ΠΟΛΥ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΕΣ οι εξελίξεις για ολόκληρη την περιοχή στο λεγόμενο Βόρειο Μέτωπο. Κούρδοι μαχητές εισήλθαν στο Κιρκούκ. Η τουρκική κυβέρνηση αντέδρασε αμέσως και έδειξε πως δεν «καθησυχάζεται» από τις διαβεβαιώσεις - «εγγυήσεις» της αμερικάνικης κυβέρνησης.

ΔΟΛΟΦΟΝΗΘΗΚΕ ο σιίτης ηγέτης Αμπντούλ Ματζίντ Αλ Χοέι και ένας συνεργάτης του στο τέμενος της Νατζάφ.

ΤΑ ΓΝΩΣΤΑ «φύκια με τις μεταξωτές κορδέλες» σε βιντεοσκοπημένα μηνύματα των αρχιληστών Μπους - Μπλερ προς τον ιρακινό λαό, που του τάζουν ελευθερία την ίδια ώρα που τον δολοφονούν και τον συλλαμβάνουν.

Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ των ΗΠΑ Κόλιν Πάουελ δηλώνει για άλλη μια φορά ότι η Ουάσιγκτον θα διαδραματίσει τον κύριο ρόλο στην πολιτική αναδιαμόρφωση του Ιράκ, ενώ ο ΟΗΕ θα επικεντρωθεί στις ανθρωπιστικές αποστολές και τις προσπάθειες ανοικοδόμησης. Βέβαια, οι άλλοι ιμπεριαλιστές δεν έχουν παραιτηθεί από τις διεκδικήσεις τους και θα επιδιώξουν να προωθήσουν τη «φόρμουλα ΟΗΕ» για να έχουν συμμετοχή στο μοίρασμα της λείας. Στα πλαίσια αυτά γίνονται ποικίλες διεργασίες και δηλώσεις, ιδιαίτερα από τους ηγέτες των Ρωσίας, Γαλλίας, Γερμανίας.

Η ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΗ ΑΕΡΟΠΟΡΙΑ ανέλαβε να μεταφέρει στην περιοχή του Κόλπου πολλές βόμβες MOAB, βάρους 9,5 τόνων, τις μεγαλύτερες που διαθέτει στο συμβατικό οπλοστάσιό του ο αμερικανικός στρατός. Παραμένει ασαφές πού θα χρησιμοποιηθούν οι βόμβες αυτές, που μπορούν να προκαλέσουν καταστροφή ισοδύναμη με αυτήν μιας μικρής πυρηνικής βόμβας...

ΣΕΝΑΡΙΟΛΟΓΙΑ για την τύχη του Σ. Χουσεΐν και των συνεργατών του, που στις διαφορετικές εκδοχές της αποκαλύπτονται και οι ξεχωριστές ενδοϊμπεριαλιστικές σκοπιμότητες.

ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ ΣΤΙΣ ΣΕΛΙΔΕΣ 6-11



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ