ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 11 Απρίλη 2003
Σελ. /40
ΜΠΟΥΣ - ΜΠΛΕΡ
Μήνυμα «ελευθερίας» ενώ σκοτώνουν

Του έκοψαν το πόδι για να το ελευθερώσουν...

Associated Press

Του έκοψαν το πόδι για να το ελευθερώσουν...
ΛΟΝΔΙΝΟ.--

Οι περισσότερες μεγάλες πόλεις του Ιράκ, αλλά και όλη σχεδόν η χώρα δεν έχει καν ηλεκτρικό. Τα τρία κανάλια της ιρακινής τηλεόρασης δεν μπορούν να εκπέμψουν εξαιτίας των βομβαρδισμών των τηλεπικοινωνιακών κέντρων από τους Αμερικανο-Βρετανούς.

Συνεπώς δεν είδαν καν το μαγνητοσκοπημένο στο Μπέλφαστ, μήνυμα, των Μπους και Μπλερ που μεταδίδεται από χθες από το νέο αραβόφωνο δίκτυο της χώρας που φέρει τη σφραγίδα ΗΠΑ - Βρετανίας και τη... συμβολική ονομασία «Nahwa Al Hurrieh» («Προς την Ελευθερία»). Φυσικά, κάποιοι μπορεί και να το είδαν όχι μόνο στο Ιράκ αλλά και στις γειτονικές χώρες. Τι διαμήνυσαν λοιπόν Μπους και Μπλερ; ότι «ο εφιάλτης που έφερε στο έθνος σας ο Σαντάμ Χουσεΐν θα έχει σύντομα τελειώσει».

«Αξίζετε περισσότερα από την τυραννία, τη διαφθορά και τους θαλάμους βασανιστηρίων. Σας αξίζει να ζείτε ως ελεύθεροι άνθρωποι. Και διαβεβαιώνω κάθε πολίτη του Ιράκ ότι το έθνος σας θα είναι σύντομα ελεύθερο», αναφέρει ο Τζορτζ Μπους, ενώ από πλευράς του, ο Βρετανός πρωθυπουργός επισημαίνει: «Ενα νέο και καλύτερο μέλλον έρχεται για τους πολίτες του Ιράκ»... «Δεν επιθυμούσαμε αυτόν τον πόλεμο, αλλά αρνούμενος να παραδώσει τα όπλα μαζικής καταστροφής ο Σαντάμ Χουσεΐν δε μας άφησε καμία επιλογή από το να δράσουμε».

Οπως επισημαίνει το «Reuters», το νέο τηλεοπτικό δίκτυο θα εκπέμπει μία ώρα την ημέρα από ειδικά εξοπλισμένο αμερικανικό στρατιωτικό αεροσκάφος που θα ίπταται πάνω από τη χώρα. Πέντε ώρες προγράμματος θα μεταδίδονται μέσω του παλιού ιρακινού τηλεοπτικού δικτύου.

ΚΟΛΙΝ ΠΑΟΥΕΛ
Σε ρόλο κομπάρσου ο ΟΗΕ

ΛΟΣ ΑΝΤΖΕΛΕΣ - ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ.--

Ο κυρίαρχος ρόλος για την πολιτική αναδιαμόρφωση του Ιράκ ανήκει στις ΗΠΑ, ξεκαθαρίζει για άλλη μία φορά η «περιστερά» της Ουάσιγκτον, σε όσους θέλουν ή επιδιώκουν με κάθε μέσο να επέμβουν ή να ανατρέψουν την «οικονομική και πολιτική» πραγματικότητα, την οποία με φωτιά, σίδερο και ποτάμια αίματος προσπαθούν να επιβάλουν οι ΗΠΑ στο Ιράκ, σε πρώτο στάδιο, και την ευρύτερη περιοχή...

Ο τρόπος αυτός, του διεμβολισμού των Ηνωμένων Εθνών, σε περίπτωση που οι ΗΠΑ και οι περί αυτών θελήσουν μετά το πέρας να νομιμοποιήσουν αυτόν τον παράνομο πόλεμο, είναι μονόδρομος... Ομως ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Κόλιν Πάουελ δηλώνει σαφώς ότι η Ουάσιγκτον είναι αυτή που θα διαδραματίσει τον κύριο ρόλο στην πολιτική αναδιαμόρφωση του Ιράκ, ενώ ο ΟΗΕ θα επικεντρωθεί στις ανθρωπιστικές αποστολές και τις προσπάθειες ανοικοδόμησης.

«Αφού η συμμαχία διέθεσε τα μέσα, ανέλαβε πολιτικούς κινδύνους και θυσίασε ζωές, θα διαδραματίσουμε τον κύριο ρόλο για κάποιο διάστημα, ώστε η διαδικασία αυτή να λάβει μία μορφή», εξηγεί ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας σε συνέντευξή του που δημοσιεύτηκε χτες στην αμερικανική εφημερίδα «Los Angeles Times». Και συνεχίζει: «Θα διαδραματίσουμε κυρίαρχο ρόλο, αλλά πιστεύουμε επίσης στη συμβολή της διεθνούς κοινότητας στην ανοικοδόμηση και την ανθρωπιστική βοήθεια».

«Η άποψη ορισμένων ότι τώρα που ο συνασπισμός τα έκανε όλα αυτά και ελευθέρωσε το Ιράκ, ευχαριστούμε πολύ, αποτραβηχτείτε και τώρα το Συμβούλιο Ασφαλείας θα είναι υπεύθυνο για όλα, είναι λανθασμένη», τονίζει ο Πάουελ. Ωστόσο, αναγνωρίζοντας την πολυπλοκότητα της κατάστασης που έχει διαμορφωθεί, προσθέτει «ίσως να χρειαστούν περισσότερες από μία» αποφάσεις του ΟΗΕ για την πλαισίωση της μεταβατικής κυβέρνησης του Ιράκ, καθώς και για τις πωλήσεις πετρελαίου και την ανθρωπιστική βοήθεια μετά το τέλος του πολέμου.

Ο Κόλιν Πάουελ δηλώνει ότι οι προειδοποιήσεις της Ουάσιγκτον προς τη Συρία και το Ιράν δεν πρέπει να θεωρηθούν απειλές πολέμου... «Πιστεύουμε ότι οι χώρες αυτές, η Συρία, το Ιράν και άλλες, πρέπει να αντιληφθούν ότι η ανάπτυξη όπλων μαζικής καταστροφής δεν είναι προς το συμφέρον τους», δηλώνει και προσθέτει ότι «αυτό δε σημαίνει ότι θα αντιμετωπίσουν έναν πόλεμο, αλλά σημαίνει ότι ο κόσμος αλλάζει. Οι χώρες αυτές οφείλουν να σκεφτούν τις συνέπειες της συμπεριφοράς τους. Αλλά δε σημαίνει ότι η μόνη συνέπεια που μπορεί να σκεφτεί ο πρόεδρος είναι να καταφύγει στους στρατιωτικούς. Υπάρχουν πολλοί τρόποι για να δοθεί απάντηση στις προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε».

Πλαγιοκοπεί ο ΟΗΕ

Από την πλευρά του και μάλλον δεδομένης της «γραμμής» εκ μέρους της Ουάσιγκτον, ο ΓΓ του ΟΗΕ Κόφι Ανάν τόνισε χτες ότι «δε φαίνεται να υπάρχει λειτουργική κυβέρνηση στο Ιράκ και η αποκατάσταση της έννομης τάξης πρέπει να είναι πρώτη προτεραιότητα των συμμαχικών δυνάμεων».

Ο Ανάν αναφέρθηκε συνοπτικά στη μεταπολεμική κατάσταση στο Ιράκ, επισημαίνοντας ότι παρατήρησε τις ζητωκραυγές των Ιρακινών, προσθέτοντας όμως ότι «εάν σκεφθεί κανείς τις απώλειες - τόσο μεταξύ των στρατιωτών όσο και μεταξύ των αμάχων - διαπιστώνεται ότι οι Ιρακινοί πλήρωσαν βαρύ τίμημα για αυτό».

«Είδαμε επίσης σκηνές λεηλασιών και, προφανώς, η αποκατάσταση της έννομης τάξης πρέπει να είναι βασικό μέλημα», πρόσθεσε ο Ανάν, ενώ απαντώντας σε σχετική ερώτηση δημοσιογράφου, δήλωσε ότι οι επιθεωρητές όπλων του ΟΗΕ θα επανακάμψουν στο Ιράκ μόλις οι συνθήκες το επιτρέψουν. Κάλεσε, τέλος, τις αμερικανο-βρετανικές δυνάμεις να σεβαστούν τη Συνθήκη της Γενεύης.

«ΜΗΤΕΡΑ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΒΟΜΒΩΝ»
Καθ' οδόν

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Ενώ οι επικεφαλής, πολιτικοί και στρατιωτικοί, των εισβολέων αναμένουν την κατάλληλη στιγμή που θα ανακράξουν τη νίκη τους, αφού οι μάχες σε όλο το Ιράκ εξακολουθούν να μαίνονται, η αμερικανική αεροπορία ανέλαβε να μεταφέρει στην περιοχή του Κόλπου πολλές βόμβες MOAB, το τελευταίο απόκτημα του αμερικανικού στρατού.

Η ΜΟΑΒ, που έχει χαρακτηριστεί και «μητέρα όλων των βομβών, βάρους σχεδόν 10 τόνων, είναι μια πιο ισχυρή εκδοχή της Daisy Cutter, βάρους 6,75 τόνων, η οποία είχε χρησιμοποιηθεί πρώτη φορά στο Βιετνάμ, αλλά και στον πρώτο πόλεμο του Κόλπου και στο Αφγανιστάν εναντίον των σπηλαίων όπου κρύβονταν Ταλιμπάν και μέλη της οργάνωσης Αλ Κάιντα. Είναι, λοιπόν, από τις μεγαλύτερες που διαθέτει στο συμβατικό οπλοστάσιό του ο αμερικανικός στρατός, όπως ανέφερε αξιωματούχος του Πενταγώνου.

Εννοείται ότι δε διευκρινίστηκε πού θα χρησιμοποιηθούν οι βόμβες αυτές που μπορούν να προκαλέσουν καταστροφή ισοδύναμη με αυτήν μιας μικρής πυρηνικής βόμβας. «Αυτό που μας είπαν σήμερα είναι ότι βρίσκονται καθ' οδόν», είπε ο εν λόγω αξιωματούχος, ο οποίος ζήτησε να τηρηθεί η ανωνυμία του.

Παραμένει, λοιπόν, άγνωστο εάν δοκιμαστεί στο έδαφος του Ιράκ, αφού ελάχιστοι «στόχοι» παραμένουν όρθιοι. Μπορεί να πρόκειται απλά για εκφοβισμό των γειτόνων, μπορεί να αποφασιστεί η δοκιμή της σε πραγματικές συνθήκες πολέμου -αφού στο τελικό στάδιο της προετοιμασίας της δοκιμάστηκε μόλις τον περασμένο μήνα στη Φλόριντα - ώστε να προωθηθεί στις αγορές και φυσικά να παραμείνει στις αμερικανικές στρατιωτικές, ώστε να είναι έτοιμη προς χρήση προς όλες τις κατευθύνσεις...

... Μετρώντας νεκρούς

ΛΟΝΔΙΝΟ - ΒΑΓΔΑΤΗ.-

Καθώς η αμερικανοβρετανική κατοχή επιχειρείται ακόμη να επιβληθεί και να εμπεδωθεί στο Ιράκ, η Βαγδάτη βρίσκεται σε κατάσταση «χάους», οι Αμερικανοί ανοίγουν πυρ εναντίον οποιουδήποτε μοιάζει ύποπτος στις πόλεις και έξω από αυτές, το Βόρειο Μέτωπο είναι ακόμη ανοιχτό, οι απώλειες συνεχίζουν να αυξάνονται από όλες τις πλευρές. Το πρακτορείο Ρόιτερς καταλογογραφούσε τον αριθμό των θυμάτων έως χθες βράδυ ως εξής, βάσει των επίσημων στοιχείων:

  • 106 Αμερικανοί στρατιώτες νεκροί και 11 αγνοούμενοι (σ.σ. τουλάχιστον άλλοι 3 σκοτώθηκαν χθες σε «επίθεση αυτοκτονίας»).
  • 30 Βρετανοί στρατιώτες νεκροί.
  • 2.320 Ιρακινοί στρατιώτες νεκροί μόνο στη Βαγδάτη (εκτιμήσεις αμερικανικού στρατού).
  • Τουλάχιστον 1.250 νεκροί Ιρακινοί άμαχοι και 5.103 τραυματίες (κατά νοσοκομειακές και κυβερνητικές πηγές, 3η Απριλίου. Ο πραγματικός αριθμός πιστεύεται ότι είναι πολύ μεγαλύτερος: Χθες ανταποκριτές μετέδιδαν ότι υπάρχουν «εκατοντάδες σοροί στους δρόμους» και ότι μόνο το πρωί Αμερικανοί σκότωσαν 6 αμάχους σε μπλόκο. Την ίδια στιγμή, οι τραγικές ελλείψεις των νοσοκομείων σε φάρμακα, η έλλειψη ρεύματος και νερού, το ότι οι Αμερικανοί απαγορεύουν τη διέλευση νοσοκομειακών από τους δρόμους και το «χάος» που επικρατεί στην πρωτεύουσα του Ιράκ εγγυώνται δραματική αύξηση του απολογισμού).
Μη εμπόλεμοι
  • Νεκρό: Ενα μικρό αγόρι στο Ιράν από κατά λάθος αμερικανικό πυραυλικό πλήγμα στο Αμπαντάν.
  • Νεκροί: 12 δημοσιογράφοι / εικονολήπτες από Βρετανία, Ισπανία, Ιορδανία, Ουκρανία κ.ά. χώρες.
  • Νεκρός: Ενας 48χρονος Καναδός γιατρός της Διεθνούς Επιτροπής του Ερυθρού Σταυρού.
  • Αγνοούμενοι: 2 δημοσιογράφοι του ΙΤΝ και 2 εργαζόμενοι της ΜΚΟ Γιατροί χωρίς Σύνορα.


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ