ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 12 Απρίλη 2003
Σελ. /40
Κόλαση στα νοσοκομεία και στους δρόμους

«Εχουν καταρρεύσει τα νοσοκομεία, οι νεκροί κείτονται σωρηδόν στους διαδρόμους και στους δρόμους», ανακοινώνει ο Διεθνής Ερυθρός Σταυρός, προειδοποιώντας για τεράστια ανθρωπιστική τραγωδία και επιδημίες

Απάνθρωπες συνθήκες στα νοσοκομεία

Associated Press

Απάνθρωπες συνθήκες στα νοσοκομεία
ΓΕΝΕΥΗ - ΒΑΓΔΑΤΗ.--

Επείγουσα έκκληση σε όλους όσοι έχουν την εξουσία, τώρα στο Ιράκ, να προστατεύσουν τις βασικές υποδομές της χώρας, απηύθυνε, χτες, η Διεθνής Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού μετά από τις περιγραφές περί πραγματικής κόλασης που δίνουν οι εκπρόσωποί της στην ιρακινή πρωτεύουσα.

Σύμφωνα με αξιωματούχους του Διεθνούς Ερυθρού Σταυρού, που βρίσκονται στη Βαγδάτη και προσπάθησαν, χτες, ανεπιτυχώς να επισκεφτούν τα νοσοκομεία της Βαγδάτης, το ιατρικό - νοσηλευτικό σύστημα της ιρακινής πρωτεύουσας έχει πλήρως καταρρεύσει. Στα νοσοκομεία δεν υπάρχει ρεύμα και τρεχούμενο νερό, ενώ τα περισσότερα φάρμακα, όπως το αναισθητικό, έχουν πλέον εξαντληθεί.

Η κατάσταση, υποστηρίζει ο Ερυθρός Σταυρός, είναι ακόμη χειρότερη τα τελευταία δύο 24ωρα, από τότε, δηλαδή, που οι αμερικανικές δυνάμεις εισέβαλαν στην πόλη. Από τις λεηλασίες και το χάος δε γλίτωσαν ούτε τα νοσοκομεία, όπου εισβολείς άρπαξαν ιατρικό εξοπλισμό, ακόμη και ηλεκτρικές πρίζες και κρεβάτια, και φυσικά και αρκετά από τα λιγοστά φάρμακα. Επίσης, με εξαίρεση ορισμένους γιατρούς και νοσηλευτές που επιδεικνύουν υπεράνθρωπο θάρρος, το μεγαλύτερο μέρος του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού έχει εγκαταλείψει τις θέσεις του φοβούμενο τους ενόπλους που εισβάλλουν και λεηλατούν ενώ αρκετοί δεν μπορούν να επιστρέψουν στα νοσοκομεία από τα σπίτια τους, λόγω της κατάστασης στο δρόμο.

Associated Press

Οι αξιωματούχοι του Διεθνούς Ερυθρού Σταυρού υποστήριζαν ότι ο κίνδυνος για επιδημίες είναι πλέον εξαιρετικά ορατός, αφού δεν υπάρχει τρεχούμενο νερό, οι σωροί των νεκρών κείτονται στους διαδρόμους και στον περίβολο των νοσοκομείων, οι βαριά τραυματίες βρίσκονται μόνοι τους εγκαταλελειμμένοι στην τύχη τους και σε αρκετές περιπτώσεις γιατροί και νοσηλευτές αναγκάστηκαν να ανοίξουν ομαδικούς τάφους στους κήπους των κτιρίων, για να μπορέσουν να αδειάσουν τους διαδρόμους και τα νεκροτομεία, αφού δεν υπάρχει και ρεύμα για τα ψυγεία. Το πρόβλημα γίνεται ακόμη μεγαλύτερο αν σκεφθεί κανείς ότι εκατοντάδες, πλέον, είναι οι νεκροί και οι τραυματίες και στους δρόμους της πόλης, αλλά δεν μπορεί να κανείς να τους περισυλλέξει λόγω του χάους.

«Οι αμερικανο-βρετανικές δυνάμεις έχουν την υποχρέωση, με βάση τη συνθήκη της Γενεύης, να διασφαλίσουν τάξη και ασφάλεια, να διατηρήσουν την πολιτική υποδομή της χώρας και να εξασφαλίσουν στοιχειώδες επίπεδο ζωής και ασφάλειας στον ιρακινό λαό, τον οποίο έχουν θέσει υπό τον έλεγχό τους», καταλήγει η επείγουσα ανακοίνωση του Διεθνούς Ερυθρού Σταυρού.

Associated Press

Associated Press

Ξανά ο Ράμσφελντ κατά της Συρίας

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ-ΔΑΜΑΣΚΟΣ.--

Δεν περνά ούτε μία μέρα, όπως φαίνεται, χωρίς ο Αμερικανός υπουργός Αμυνας να αναφερθεί στη Συρία και στην «ύποπτη συμπεριφορά της» απέναντι στις ΗΠΑ.

Και χτες, πάλι, κατά τη διάρκεια της καθημερινής ενημέρωσης των δημοσιογράφων, ο Ντόναλντ Ράμσφελντ επανέλαβε ότι «η Συρία δε μας βοήθησε επιτρέποντας να σταλεί στρατιωτικό υλικό στο Ιράκ, επιτρέποντας σε εθελοντές να μεταβούν από τη Συρία στο Ιράκ και επιτρέποντας σε ορισμένους αξιωματούχους του ιρακινού καθεστώτος να διαφύγουν από το Ιράκ προς τη Συρία». Ο Ράμσφελντ, για άλλη μια φορά, δεν έδωσε κανένα συγκεκριμένο στοιχείο για όλες αυτές τις κατηγορίες και αρκέστηκε να θέσει το ρητορικό ερώτημα: «Μήπως ακόμη καταφθάνουν στη Δαμασκό Ιρακινοί αξιωματούχοι που καταζητούμε;».

Λίγο νωρίτερα, απαντώντας σε δημοσιογραφικές ερωτήσεις σχετικά με τη Συρία και την πιθανότητα εξαπόλυσης μιας επίθεσης και εναντίον της, ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Αρι Φλάισερ, δήλωνε λακωνικά ότι «οτιδήποτε κάνουμε θα είναι απολύτως νόμιμο». Από την πλευρά του, ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Ρίτσαρντ Μπάουτσερ, υποστήριζε ότι η Ουάσιγκτον «δεν έχει καμία λίστα χωρών στις οποίες προτίθεται να εξαπολύσει στρατιωτική επίθεση αμέσως μετά το Ιράκ».

Στη Δαμασκό, η συριακή ηγεσία απέφυγε να απαντήσει άμεσα στις νέες αμερικανικές κατηγορίες. Η εκπρόσωπος του συριακού ΥΠΕΞ, Μπουτέινα Σάμπαν, τόνιζε ότι «είναι πολύ μεγάλη η διαφορά ανάμεσα σε μια μεταβατική και σε μια στρατιωτική ηγεσία, τώρα στο Ιράκ. Αν είναι μεταβατική και αν ο ιρακινός λαός αποφασίσει γι' αυτήν, καλώς. Αν όμως είναι στρατιωτική και προκύψει από τις αμερικανοβρετανικές δυνάμεις εισβολής, τότε για τη Συρία δεν είναι παρά μια κατοχική ηγεσία».

ΓΟΥΕΣΛΕΪ ΚΛΑΡΚ
«Συρία ο επόμενος στόχος»...

Ο πρώην ανώτατος διοικητής του ΝΑΤΟ, Αμερικανός στρατηγός Γουέσλεϊ Κλαρκ, δήλωσε στο χτεσινό φύλλο της «Μπερλίνερ Τσάιτουνγκ»: «Εγώ δε θα τοποθετούσα τώρα χρήματα στη Συρία. Η Συρία πρέπει να υπολογίζει επίθεση, εάν η κυβέρνησή της δεν επιτύχει να διαλύσει τις αμερικανικές επιφυλάξεις». Πρόκειται, όπως είπε ο Αμερικανός στρατηγός, για την υποστήριξη της Συρίας σε ανθρώπους του Σαντάμ Χουσεΐν, για επαφές με ομάδες τρομοκρατών και την κατοχή όπλων μαζικής καταστροφής. «Η παρουσία των αμερικανικών στρατιωτικών δυνάμεων στην περιοχή είναι τώρα γεωστρατηγική πραγματικότητα. Αυτό φυσικά δε θα μείνει χωρίς επιπτώσεις».


Θ.Β.

Χαμενεΐ: «Οχι από τη μία στην άλλη δικτατορία»

ΤΕΧΕΡΑΝΗ.--

«Οι Ιρακινοί δεν ξέφυγαν από μια δικτατορία, για να πέσουν στα χέρια μιας χειρότερης δικτατορίας» δήλωσε, χτες, ο ανώτατος θρησκευτικός ηγέτης του Ιράν.

Ο Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ εξέφρασε την ικανοποίησή του για την πτώση του ιρακινού καθεστώτος, τονίζοντας ότι ο Σαντάμ Χουσεΐν ήταν ένας στυγνός δικτάτορας. «Η εγκαθίδρυση, όμως, μιας κυβέρνησης από τους Αμερικανούς και μάλιστα υπό τη διοίκηση ενός απόστρατου στρατηγού, του Τζέι Γκάρνερ, αποτελεί επίθεση και προσβολή για το Ισλάμ», συμπλήρωσε ο Χαμενεΐ, ο οποίος κάλεσε και την ιρακινή αντιπολίτευση να μην προχωρήσει «στον ιστορικό εξευτελισμό της συνεργασίας με τις δυνάμεις εισβολής». Ο Ανώτατος Θρησκευτικός ηγέτης του Ιράν κάλεσε, επίσης, τον ιρακινό λαό, και ιδιαίτερα τους Σιίτες Ιρακινούς να κάνουν ό,τι μπορούν για να δοθεί τέλος στο χάος και στις λεηλασίες «που θα χρησιμοποιηθούν ως πρόσχημα από τις δυνάμεις εισβολής, για να παρατείνουν την παρουσία τους στο Ιράκ».

Λίγο πριν τις δηλώσεις Χαμενεΐ, περίπου 50 Σιίτες Ιρακινοί που διαμένουν στο Ιράν και πρόσκεινται στην οργάνωση «Ανώτατο Συμβούλιο για την Ισλαμική Επανάσταση στο Ιράκ», που εδρεύει στην Τεχεράνη, εισέβαλαν στην ιρακινή πρεσβεία της Τεχεράνης, φωνάζοντας συνθήματα κατά του Σαντάμ Χουσεΐν αλλά και κατά των ΗΠΑ και της προοπτικής παραμονής των αμερικανικών στρατευμάτων στο Ιράκ.

Πρόταση παραίτησης είχε μεταφέρει ο Πριμακόφ...

ΜΟΣΧΑ.- «Εάν αγαπάς τη χώρα και το λαό σου, εάν θέλεις να αποφύγεις την αναπότρεπτη αιματοχυσία, πρέπει να παραιτηθείς απ' την προεδρία». Αυτό ήταν το ξεκάθαρο μήνυμα του Ρώσου προέδρου Πούτιν προς τον Σαντάμ Χουσεΐν λίγο πριν ξεσπάσει ο πόλεμος. Αγγελιοφόρος ήταν ο πρώην πρωθυπουργός και υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Γεβγένι Πριμακόφ κατά την εκεί αποστολή του στη Βαγδάτη αφότου έλαβε τηλεφώνημα του Πούτιν τα ξημερώματα της 17ης Μάρτη. Ο Πριμακόφ, ανακοινώνοντας τα παραπάνω σε ρωσικά ΜΜΕ, πρόσθεσε πως δεν πήρε άμεσα απάντηση απ' το Σαντάμ Χουσεΐν, ο οποίος αρκέστηκε να του υπενθυμίσει την ίδια ακριβώς πρόταση που του είχε κάνει η Μόσχα στον πόλεμο του Κόλπου, πριν περίπου δώδεκα χρόνια...

Ο Πριμακόφ δικαιολόγησε τη χτεσινή του εμφάνιση στα ΜΜΕ για να κάνει, όπως ισχυρίστηκε, ευρύτερα γνωστές τις προσπάθειες της Ρωσίας και του προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν προσωπικώς, να αποτρέψει έως την ύστατη ώρα τη σημερινή αιματοχυσία... Διέψευσε μάλιστα κατηγορηματικά ότι στόχος της επίσκεψής του στη Βαγδάτη ήταν η διασφάλιση των ιρακινών απόρρητων κρατικών αρχείων, όπως αναφέρθηκε σε πολλά ξένα ΜΜΕ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ