ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 12 Απρίλη 2003
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ ΠΕΙΡΑΙΑ
Οι υπαίτιοι των προβλημάτων του

Ανακοίνωση του Κώστα Τζατζάνη, επικεφαλής της Παράταξης «Πειραιάς Αναγέννηση»

Κάλεσμα στη δημοτική αρχή του Δήμου Πειραιά και στο ΥΠΠΟ, να σταματήσουν αμέσως τη «διένεξη» και τη μακρόχρονη «ξεδιάντροπη» εγκατάλειψη του Δημοτικού Θεάτρου Πειραιά και να πάρουν άμεσα μέτρα απηύθυνε και πάλι, με χτεσινή του ανακοίνωση ο Κώστας Τζατζάνης, επικεφαλής της δημοτικής Κίνησης «Πειραιάς -Αναγέννηση».

Ο δήμαρχος, Χρ. Αγραπίδης, στην τελευταία συνεδρίαση του ΔΣ, απέδωσε στην κυβέρνηση την ευθύνη για την καθυστέρηση υλοποίησης υπόσχεσης του πρωθυπουργού, στις αρχές του χρόνου, για εξασφάλιση της πίστωσης για την αναγκαία αποκατάσταση του θεάτρου, ενώ ο Μαν. Μπεντενιώτης, ως εκπρόσωπος της κυβέρνησης, απέδωσε την ευθύνη στο δήμο, επικεντρώνοντας στο θέμα ποιος έχει έτοιμο και ολοκληρωμένο φάκελο για την απορρόφηση των κονδυλίων από το Γ΄ ΚΠΣ.

Τα πράγματα έβαλε στη θέση τους ο Κ. Τζατζάνης τόσο στο Δημοτικό Συμβούλιο, όσο και με ανακοίνωσή του στην οποία επισημαίνει: «Δηλαδή αν δεν υπήρχε, ή αν δεν προλάβουμε το Γ' ΚΠΣ θα αφήσουν το Δημοτικό Θέατρο να πέσει»;

Ο Κώστας Τζατζάνης ζητά να σταματήσει αμέσως η εκ του πονηρού «αντιδικία», για το ποιος είναι ικανός να φτιάξει το Δημοτικό Θέατρο και να συσταθεί από το Δημοτικό Συμβούλιο, Επιτροπή, με συμμετοχή των παρατάξεων και του ΥΠΠΟ, η οποία σε μια - δυο βδομάδες να διαμορφώσει πρόταση για συνεργασία του Δήμου και του ΥΠΠΟ για την εκπόνηση μελετών και την υλοποίησή τους. Η Επιτροπή αυτή να παρακολουθεί και να επισπεύδει τη διαδικασία, εισηγούμενη στο Δημοτικό Συμβούλιο και στο ΥΠΠΟ τη λύση όλων των προβλημάτων έως και την εκτέλεση των επισκευών.

Στο μεταξύ, η επιτροπή θα φροντίσει και για τη θεσμοθέτηση ενός σχήματος λειτουργίας του Δημοτικού Θεάτρου, σχήματος που να υπόκειται στον έλεγχο και την ευθύνη του Δημοτικού Συμβουλίου, ακόμα και για μακροχρόνιες συμβάσεις με οργανισμούς σαν την «Ορχήστρα Χρωμάτων» ή τη Λυρική Σκηνή. Συμβάσεις, που δε θα αποκλείουν και άλλες κοινωνικές και πολιτιστικές λειτουργίες, που θα προέρχονται απευθείας από το Δημοτικό Συμβούλιο.

Καλλιτεχνικές διαδρομές

Εργο του Π. Τέτση
Εργο του Π. Τέτση
Τη Δευτέρα και την Τρίτη (9 μ.μ.) στο «Θέατρο Τέχνης» (Πεσμαζόγλου 5), παρουσιάζεται το βραβευμένο έργο του Γκ. Αρμστρονγκ, «Σάυλωκ». Σκηνοθεσία Φρ. Μπαρί. Ερμηνεία Γκ. Αρμστρονγκ. Το έργο θα παρουσιαστεί (17, 18/4) και στη Θεσσαλονίκη, στο θέατρο «Αμαλία».

Μια αναδρομική παρουσίαση του έργου του θα κάνει ο σκηνοθέτης Μιχάλης Γρηγορίου, στις 14/4, 8.30 μ.μ., στο «Στούντιο Λύδρα» (Αδριανού και Κέκροπος 12, Πλάκα). Η είσοδος είναι ελεύθερη. Την εκδήλωση διοργανώνει το Ινστιτούτο Ερευνας Μουσικής και Ακουστικής.

Η γκαλερί «Αιγόκερως» (Ξενοκράτους 45), παρουσιάζει τη μεγάλη ομαδική έκθεση «Ανοιξη 2003». Στην έκθεση, που εγκαινιάζεται τη Δευτέρα (8 μ.μ.), συμμετέχουν παλαιότεροι και νεότεροι Ελληνες δημιουργοί, με ζωγραφική, γλυπτική, κόσμημα και κατασκευές. Παρουσιάζονται έργα των: Γ. Τσαρούχη, Σ. Βασιλείου, Π. Πρέκα, Ν. Περαντινού, Κ. Μαλάμου, Μ. Βενιού, Π. Τέτση, Τ. Κατσουλίδη, Π. Ζουμπουλάκη, Β. Μουστάκα, Μ. Πρέκα, Ζ. Σκιαδαρέση, Γ. Παπαδάκη, Σ. Γαβαλά, Χ. Χρυσανθάκη, Α. Τέτση κ.ά. Διάρκεια έκθεσης έως τις 10/5.

Ξεκινούν σήμερα στο θέατρο «Επί Κολωνώ» (Ναυπλίου 12 και Λένορμαν) οι παραστάσεις του έργου του Νορβηγού συγγραφέα Γιον Φόσσε, «Κοιμήσου γλυκό μου παιδάκι», από το θίασο «Αιωρία», σε μετάφραση - σκηνοθεσία Κατερίνας Σαρροπούλου, σκηνικά - βίντεο Αθ. Σταμάτη, κοστούμια Κ. Αρβανίτη και μουσική επιμέλεια Αλ. Νόνη. Παίζουν: Χ. Αγγέλου, Γ. Νανούρης, Ευαγ. Χρήστου. Το έργο θα παίζεται έως τις 18/5.

Παραδοσιακές μουσικές και τραγούδια από τη Μεσόγειο θα ερμηνεύσει η Τυνήσια τραγουδίστρια Λάμια Μπεντιούι και το συγκρότημα «Ελ Χαρίσσα», σήμερα (10 μ.μ.), στα Εικαστικά Εργαστήρια «Λέσχη» (Μυκάλης 26, Κεραμεικός).

Η Θεατρική ομάδα του Γυμνασίου των εκπαιδευτηρίων Γ. Ζώη (Αβέρωφ 14, Αργυρούπολη) παρουσιάζει σήμερα και αύριο (7 μ.μ.), το σαιξπηρικό «Ονειρο καλοκαιρινής νύχτας». Μετάφραση Ερ. Μπελιέ, σκηνοθεσία Μ. Δεληβοριά, μουσική Γκ. Μπρέγκοβιτς, χορογραφίες Λ. Κωνσταντοπούλου.

«Μελισσάνθη - Νικηφόρος Βρεττάκος. Η ποίησή τους και η εποχή τους», είναι το θέμα της διάλεξης της Στέλλας Καρυτινού τη Δευτέρα (7 μ.μ.) στην Εθνική Εταιρία Ελλήνων Λογοτεχνών (Ιπποκράτους 63, 3ος όροφος). Εργα τους θα διαβάσει ο Κ. Καστανάς, με συνοδεία του Γιάννη Ηλιόπουλου (κιθάρα).

Εργα Μπαχ, Σούμπερτ, Ζονζέν, Σοστακόβιτς και Παγκανίνι, θα ερμηνεύσει τη Δευτέρα στο Μέγαρο Μουσικής ο βιολοντσελίστας Νταβίντ Κοέν, με τη συνοδεία της Ολγας Σιτκοβέτσκαγια στο πιάνο.

μια ΣΥΝΑΥΛΙΑ
  • Πτυχές από την πολύχρονη και σημαντική ιστορία στην ελληνική ροκ σκηνή ξεδιπλώνουν οι «Socrates», και σήμερα (10.30μ.μ.), στο «Συρμό» (Κολωνού και Οδυσσέως 14, τηλ. 210.5203.661). Παρουσιάζουν ένα πρόγραμμα με αγαπημένα τραγούδια τους, καθώς και αφιερώματα σε σπουδαίες μορφές της ροκ. Ο «Συρμός», κάθε Σάββατο μεσημέρι (3μ.μ.) γίνεται και στέγη νεώτερων μουσικών αναζητήσεων, ενώ αύριο (9.30μ.μ.), φιλοξενεί το συγκρότημα «Ματ σε δύο υφέσεις», που συνδυάζει παραδοσιακά όργανα και τον ακουστικό ήχο με τον ηλεκτρικό.
Καταδίκη της «Κόκα Κόλα»

Τελεσίδικη δικαστική απόφαση κατά της «Κόκα Κόλα» και υπέρ του συγγραφέα Ευγένιου Τριβιζά για τα πνευματικά δικαιώματα της λέξης «Φρουτοπία», εξέδωσαν τα ελληνικά δικαστήρια, μετά από επτάχρονο δικαστικό αγώνα.

Η αμερικανική πολυεθνική, με τη νοοτροπία του επικυρίαρχου, χρησιμοποίησε τον τίτλο της δημοφιλέστατης στα παιδιά σειράς βιβλίων του Ε. Τριβιζά με τίτλο «Φρουτοπία», ως σήμα σε προϊόντα της! Μετά από δύο δικαστικές ήττες της, η πολυεθνική είχε ασκήσει έφεση, την οποία απέρριψε ως αβάσιμη το Διοικητικό Εφετείο Αθηνών. Το δικαστήριο έκρινε ότι η λέξη «Φρουτοπία» είναι πρωτότυπος νεολογισμός του συγγραφέα, δηλαδή δεν υπάρχει στην ελληνική ή σε άλλη γλώσσα και δεν ευσταθεί ο ισχυρισμός της «Κόκα Κόλα» ότι έχει προγενέστερα δικαιώματα στον τίτλο, αφού η χρήση της λέξης ως εμπορικού σήματος στην Ιαπωνία και σε άλλες χώρες έγινε αργότερα από την πρώτη χρήση της από τον Ευγ. Τριβιζά.

Λογοτεχνικές εκδηλώσεις

Η Εταιρεία Ελλήνων Λογοτεχνών (Γενναδίου 8), στις 14/4 (7μμ), οργανώνει εκδήλωση με θέμα «Καβάφης: 70 χρόνια από το θάνατό του», όπου θα μιλήσει ο Π. Ναθαναήλ. Στις 16/4, το περιοδικό «Αγιάσος» θα παρουσιάσει αφιέρωμα στον Αργύρη Εφταλιώτη. Ομιλητής ο Γ. Χατζηβασιλείου. Στις 18/4 η Ευγ. Ζήκου θα μιλήσει για το βιβλίο της Νατ. Αποστολοπούλου «Για έναν καλύτερο κόσμο».

Οι επιλεγμένες ταινίες για παιδιά και νέους που θα προβάλλει το «Σινέ Φιλίπ» από σήμερα έως τις 17/4 είναι οι παρακάτω: «Ο Βασιλιάς των Μασκών» (σήμερα 5 μμ, αύριο 11 πμ), «Ο άνεμος στις ιτιές», «Ο τελευταίος ταμπάκος». Οι προβολές ξεκινούν στις 7 μμ και συνοδεύονται με μικρού μήκους ταινίες.

Εκθεση λευκωμάτων για τη θρησκευτική τέχνη με τίτλο «Κάλλος το άρρητον» εγκαινιάζεται στις 15/4 (7.30μμ) στη «Στοά του Βιβλίου» (Πεσμαζόγλου 5). Θα μιλήσουν οι βυζαντινολόγοι Νίκος Ζίας και Νανώ Χατζηδάκη.

Η Μεικτή Χορωδία του ΤΕΙ Αθήνας θα πάρει μέρος στον «9ο Παγκόσμιο Διαγωνισμό Χορωδιών της Βουδαπέστης», υπό τη διεύθυνση του Γιάννη Μακρή. Είναι η πρώτη φορά που η χώρα μας συμμετέχει στο συγκεκριμένο χορωδιακό διαγωνισμό, που θα γίνει στο τετραήμερο 13-17/4 και τελεί υπό την αιγίδα του υπουργείου Πολιτισμού Ουγγαρίας και του Δήμου Βουδαπέστης.

Η Ομοσπονδία Χιακών Σωματείων Αττικής, τιμώντας τη μνήμη περίπου 40.000 Χιωτών στη σφαγή του νησιού από τους Τούρκους το 1822, διοργανώνει εκδηλώσεις στην αίθουσα του Πειραϊκού Συνδέσμου αύριο (11πμ), με ομιλητή τον καθηγητή Κοινωνιολογίας και ποιητή Χρήστο Μπελέ, η οποία θα εμπλουτιστεί με απαγγελίες ποιημάτων από τη Χιώτισσα ηθοποιό Ηρώ Μανέ και από τον επίσης Χιώτη ηθοποιό Αλέκο Ζαρταλούδη.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ