ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 17 Απρίλη 2003
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Το «κατηγορώ» του Μπάυρον

«Εγερθείτε! εγερθείτε! ανακτήσατε γενναίως/ τη γην ταύτην, της οποίας είναι άφθαρτον το κλέος,/ εις την τέφραν των προγόνων εύρατε τινάς σπινθήρας/ και ανάψατ' εις τα στήθη ενθουσιασμού κρατήρας» (μετάφραση Αικατερίνης Δοσίου).

«Απ' τους άπιστους Φράγκους λευτεριά μη ζητάτε!/ Εκεί ζουν ηγεμόνες που πουλούν και αγοράζουν./ Με δικό σας τουφέκι και σπαθί πολεμάτε!/ Αυτού θα 'βρετ' ελπίδα, κι ό,τι θέλουν ας τάζουν./ Ζυγός Τούρκου, με Φράγκου πονηριά σαν ταιριάσουν,/ την ασπίδα, όσο να 'ναι δυνατή, θα τη σπάσουν» (μετάφραση Αργύρη Εφταλιώτη). «Οι Ελληνες μόνοι οφείλουν να ελευθερώσουν την Ελλάδα/ Οχι οι βάρβαροι με τη μάσκα της ειρήνης». Με τους παραπάνω στίχους και άλλα ποιήματά του ο λόρδος Βύρωνας εξέφρασε το επαναστατικό φιλελληνικό του αίσθημα. Ο Μπάυρον, όμως, ήταν και η πρώτη και μεγαλύτερη φωνή διαμαρτυρίας και για τα αρχαιοκαπηλικά εγκλήματα της Μ. Βρετανίας, μια φωνή - «κατάρα» για τον αρχικλέφτη συμπατριώτη του, λόρδο Ελγιν, πρέσβη της Μ. Βρετανίας στην Τουρκία, ο οποίος ρήμαξε τον Παρθενώνα.

Την ποιητική φωνή που διακήρυξε το δικαίωμα του ελληνικού λαού να αγωνιστεί για τη λευτεριά του, την ανεξαρτησία, την αυτοδιάθεση, την προκοπή και την πολιτιστική κληρονομιά του, επαναφέρει στο «φως» το βιβλίο της Ευγενίας Κεφαλληναίου «Τα Μάρμαρα του Παρθενώνα και το κατηγορώ του Μπάυρον», το οποίο παρουσίασαν οι εκδόσεις «Ολκός». Το βιβλίο έρχεται να δώσει επιχειρήματα στο ελληνικό αίτημα για την επιστροφή των Μαρμάρων. Ο Μπάυρον με τα ποιήματά του «Η κατάρα της Αθηνάς» και «Προσκύνημα του Τσάυλντ Χάρολντ» κατήγγειλε τη -διά ανήθικου και παράνομου τρόπου- αρπαγή των Μαρμάρων από τον Ελγιν και κατ' επέκταση την Αγγλία που ανέχτηκε την κλοπή του. «Αντιτάχθηκα και θα αντιτάσσομαι πάντα στη ληστεία των λειψάνων της Αθήνας, για να διδάξουν τους Αγγλους γλυπτική», έγραφε στις 7 Φεβρουαρίου του 1821 στον εκδότη του.

Το εικονογραφημένο (με την αναπαράσταση του πλήρους γλυπτού διακόσμου του Παρθενώνα από τον Ζακ Κάρεϋ το 1674 και με έργα άλλων καλλιτεχνών) βιβλίο εκτός από τα ποιήματα και κείμενα «κατηγορώ» του Μπάυρον, περιέχει: Κείμενα ξένων -κυρίως Αγγλων- ταξιδιωτών την εποχή της σύλησης των Μαρμάρων, κείμενα Αγγλων αξιωματούχων, και ξένων ποιητών, οι οποίοι σε διάφορες εποχές τάχθηκαν υπέρ της επιστροφής των γλυπτών και παλιών Ελλήνων λογίων και ποιητών. Επίσης, καταγράφει δηλώσεις διεθνών οργανισμών και προσωπικοτήτων, που τάσσονται υπέρ της επιστροφής και βέβαια τις σχετικές πολιτικές και πολιτιστικές ενέργειες της Ελλάδας.

«Πλόες» της Μεσογείου

«Πλόες - Από τη Σιδώνα στη Χουέλβα. Σχέσεις λαών της Μεσογείου. 16ος-6ος αιώνας π.Χ.» είναι ο τίτλος της έκθεσης που εγκαινιάζεται στα τέλη του Μάη στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης (Νεοφύτου Δούκα 4). Η έκθεση έχει ως στόχο να παρουσιάσει στο κοινό επιλεγμένα αντικείμενα από μουσεία δέκα μεσογειακών χωρών (Ελλάδα, Κύπρο, Ιταλία, Ισπανία, Λίβανο, Συρία, Αίγυπτο, Τυνησία, Μάλτα και Τουρκία). Μέσα από τα εκθέματα δίνεται ιδιαίτερη έμφαση στον πλούτο των αγαθών και των ιδεών που διακινούνταν ανάμεσα στους λαούς της Μεσογείου, όπως τους Ελληνες, τους Φοίνικες, τους Κύπριους, τους Ετρούσκους, τους Ιβηρες κ.ά., κατά την ύστερη εποχή του Χαλκού και την πρώιμη εποχή του Σιδήρου.

Η έκθεση χωρίζεται σε τρία διαφορετικά επίπεδα. Στο πρώτο είναι τα εισηγμένα αντικείμενα που ταξίδεψαν κατά την αρχαιότητα και εντοπίστηκαν από την ανασκαφική έρευνα σε άλλους μακρινότερους ή πιο κοντινούς τόπους από το χώρο παραγωγής τους. Στο δεύτερο παρουσιάζονται οι τοπικές μιμήσεις των εισηγμένων αντικειμένων και στο τρίτο τα αμαλγάματα, δηλαδή τα αντικείμενα εκείνα στα οποία εντοπίζονται μείξεις στοιχείων από διαφορετικές γεωγραφικές περιοχές και πολιτισμούς και από διαφορετικούς χρονικούς ορίζοντες. Την έκθεση, που θα διαρκέσει έως τον Οκτώβρη, συνοδεύει επιστημονικός κατάλογος όλων των αντικειμένων (στην ελληνική και στην αγγλική γλώσσα).

Δημοτικό σχολείο και υπολογιστές

«Η διδασκαλία των μαθημάτων του δημοτικού σχολείου με ηλεκτρονικό υπολογιστή» τιτλοφορείται το βιβλίο, το οποίο κυκλοφόρησαν οι εκδόσεις «Καλειδοσκόπιο». Οι: Η. Αγγελόπουλος, Π. Καραγιάννης, Ι. Καραντζής, Ι. Φραγκούλης και Ε. Φωκά παρουσιάζουν τόσο το θεωρητικό - διδακτικό πλαίσιο εισαγωγής του ηλεκτρονικού υπολογιστή στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση, όσο και παραδείγματα αξιοποίησης του υπολογιστή ως εργαλείου απόκτησης γνώσεων.

Το βιβλίο αποτελείται από τρία μέρη. Στο πρώτο, εκτός από τα νέα προγράμματα σπουδών και τις σύγχρονες θεωρίες μάθησης, παρουσιάζεται ο τρόπος χρήσης των υπολογιστών στη σχολική τάξη. Στο δεύτερο μέρος δίνονται, ενδεικτικά, τρόποι αξιοποίησης των νέων τεχνολογιών μέσα από το αναλυτικό πρόγραμμα του δημοτικού. Στο τρίτο μέρος παρατίθεται πίνακας επιλεγμένων ηλεκτρονικών διευθύνσεων του διαδικτύου για κάθε μάθημα, με σύντομα σχόλια.

ΝΕΕΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ

Η «Εστία» παρουσίασε σε αναστοιχειοθετημένη έκδοση το βιβλίο του Μ. Καραγάτση «Το δέκα», με εισαγωγή, φιλολογική επιμέλεια του Βαγγέλη Αθανασόπουλου. Σήμερα (7.30μμ) στην Ενωση Ξένων Ανταποκριτών θα παρουσιάσει το βιβλίο του καθηγητή του Πανεπιστημίου Αθηνών Κωνσταντίνου Σβολόπουλου «Το καθεστώς των νησίδων στο νοτιανατολικό Αιγαίο».

Οι εκδόσεις Πατάκη παρουσίασαν: Το νέο μυθιστόρημα του Θανάση Χειμωνά «Ανεξιχνίαστη ψυχή». Τη μελέτη του Φίλιππου Φιλίππου «Οι τελευταίες ημέρες του Κωνσταντίνου Καβάφη», εικονογραφημένη με επτά πρωτότυπα σχέδια του Αλέξη Βερούκα. Σήμερα (6.30μμ), στο βιβλιοπωλείο τους (Ακαδημίας 65) θα παρουσιάσουν το βιβλίο του Γιάννη Δ. Σακκά «Οι Αραβες στη νεότερη και σύγχρονη εποχή». Σήμερα (8.30μμ) στο «Βιβλιορυθμό» (Ζωοδ. Πηγής 18) το βιβλίο του Δημήτρη Μαργαριτόπουλου «Οι τελευταίοι της μεγάλης τρέλας».

Η «Αγρα» παρουσίασε τα βιβλία: Νικόλαος Κάλλας «16 γαλλικά ποιήματα και αλληλογραφία με τον Ουίλλιαμ Κάρλος Ουίλλιαμς» και «Νικίλας Κάλλας - Μιχάλης Ράπτης "Μια πολιτική αλληλογραφία"».

Ο «Εξάντας» σήμερα (12.30μμ) στη Στοά του Βιβλίου θα παρουσιάσει τα βιβλία της σειράς «Τρίαψις Λόγος Β΄».

Οι εκδόσεις Σαββάλα παρουσίασαν το βιβλίο του Ευάγγελου Αχ. Βλάχου «Η ιστορία των σύγχρονων Ολυμπιακών Αγώνων 1896-2000» και το βιβλίο «Η Καναδική λογοτεχνία στην Ελλάδα» (επιμέλεια Μαίρης Κουτσουδάκη).

Στο Ιδρυμα Μείζονος Ελληνισμού (Πειραιώς 254) αύριο (7.30μμ) θα παρουσιαστεί η μελέτη των Κατερίνας Κορρέ-Ζωγράφου και Ευδοκίας Ολυμπίτου «Ανθρωποι και παραδοσιακά επαγγέλματα στο Αιγαίο».

Ο «Πελασγός» (Αχ. Παράσχου 127, Γκύζη) παρουσίασε το βιβλίο του Γιάννη Κολοβού «Το κουτί της Πανδώρας: Παράνομη μετανάστευση και νομιμοποίηση στην Ελλάδα».

Ο Αθως σε ντοκιμαντέρ

Στο «Αστρον» της Αθήνας και στο «Ολύμπιον» της Θεσσαλονίκης, από τις 18/4 και για δύο βδομάδες θα προβάλλεται το ντοκιμαντέρ του Γιάννη Λάμπρου «Περάσματα από τον παράδεισο», το οποίο αναφέρεται στην καθημερινότητα των μοναχών στο Αγιον Ορος, στο μύθο και την πραγματικότητα, στο συμβολισμό και την αλληγορία, στις καμπάνες, τα σήμαντρα και τα τάλαντα, στη βυζαντινή ζωγραφική και στην υμνωδία. Η ταινία κέρδισε το Β' βραβείο στο Φεστιβάλ Μόσχας «Golden Knight» (2001), ενώ άνοιξε το Εθνογραφικό Φεστιβάλ «Crecet» στη Γαλλία. Συντελεστές της ταινίας είναι και οι: Γιώργος Παπανικολάου (διεύθυνση φωτογραφίας), Ανδρέας Τσέκος (σενάριο), Παναγιώτης Βούζας (μουσική), Αλέξης Πεζάς (μοντάζ), Ηρώ Βρετζάκη (μοντάζ ήχου).

Το «Θέατρο τση Ζάκυνθος», το οποίο παρουσιάζει στο θέατρο «Αθηνών» τη «Φλαντρώ» του Παντελή Χορν, εκτός από τις κανονικές παραστάσεις αυτής της βδομάδας, θα δώσει και έκτακτες παραστάσεις τη Μ. Δευτέρα και τη Μ. Τρίτη και θα τις συνεχίσει από τις 30 Απρίλη. Θυμίζουμε ότι το έργο ανεβάστηκε σε σκηνοθεσία και δραματουργική επεξεργασία του Βασίλη Νικολαΐδη, σκηνικά - κοστούμια Αφροδίτης Κουτσουδάκη, φωτισμούς Δημήτρη Αβδελιώδη. Παίζουν: Τζένη Ρουσσέα, Αννα Κουτσαφτίκη, Μαρία Καλλιμάνη, Καλλιρρόη Μυριαγού, Κυριάκος Βελλισάρης, Λεωνίδας Κακούρης.

Από τις 22/4 έως τις 2/5 στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Ευδήλου Ικαρίας θα παρουσιάσουν τη δουλιά τους Ικαριώτες καλλιτέχνες που ζουν και εργάζονται στο νησί.

Αύριο στον «Τεχνοχώρο» (Μαυρομιχάλη 161, τηλ. 210-6420522) από τις 11πμ έως τις 6μμ, ο σκηνοθέτης Γιάννης Κακλέας, που ανέλαβε και πάλι την καλλιτεχνική διεύθυνση του Δημοτικού Περιφερειακού Θεάτρου Καλαμάτας, θα κάνει ακρόαση ανδρών και γυναικών ηθοποιών για τις ανάγκες της καλοκαιρινής παράστασης του ΔΗΠΕΘΕ Καλαμάτας.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ