ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 19 Απρίλη 2003
Σελ. /32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ 2003
Στην τελική ευθεία η προετοιμασία του ταξικού γιορτασμού

Με πλατιές μαζικές εξορμήσεις, περιοδείες και εκδηλώσεις στους χώρους δουλιάς, τα ταξικά συνδικάτα και οι συνδικαλιστές που συσπειρώνονται στο Πανεργατικό Αγωνιστικό Μέτωπο δυναμώνουν τη μάχη της προετοιμασίας και της οργάνωσης της φετινής Πρωτομαγιάς. Στέλνουν το μήνυμα του ταξικού διεκδικητικού γιορτασμού σε κάθε εργοστάσιο και γιαπί, σε κάθε εργαζόμενο, καλώντας σε συμμετοχή στην απεργία και στην κεντρική απεργιακή συγκέντρωση που οργανώνει το ΠΑΜΕ στην Αθήνα στις 10 το πρωί στο Πεδίον του Αρεως και στις υπόλοιπες που διοργανώνονται σε όλη τη χώρα από τις ταξικές δυνάμεις.

Μετά την προκήρυξη της Ομοσπονδίας Οικοδόμων, με ανακοίνωσή της και η Ομοσπονδία Κλωστοϋφαντουργίας - Ιματισμού - Δέρματος καλεί τους εργαζόμενους όλου του κλάδου να τιμήσουν την Εργατική Πρωτομαγιά με αγώνες, να παλέψουν για ταξική ενότητα, με αγωνιστικό διεκδικητικό πλαίσιο κόντρα στα μονοπώλια και τον ιμπεριαλισμό.

Στο δρόμο καλεί το Εργατικό Κέντρο Μυτιλήνης τους εργάτες και τις εργάτριες του νομού, στην πρωτομαγιάτικη προκήρυξή του, για να δώσουν αγώνα μαζικά και μαχητικά.

Στην πρωτομαγιάτικη απεργία και συγκέντρωση του ΠΑΜΕ και ταυτόχρονα να δυναμώσουν την απαιτητικότητα, να ανεβάσουν τις διεκδικήσεις τους, καλεί όλους τους μεταλλεργάτες της Αθήνας το Συνδικάτο Μετάλλου «Ο ΠΡΟΜΗΘΕΑΣ».

Να τιμήσουν ταξικά - αγωνιστικά την Εργατική Πρωτομαγιά, καλεί το Συνδικάτο Κλωστοϋφαντουργίας - Ιματισμού - Δέρματος Αθήνας τους εργαζόμενους του κλάδου, ενάντια στο διπλό ιμπεριαλιστικό - καπιταλιστικό πόλεμο που δέχεται η εργατική τάξη.

Σε αντίσταση, αγώνα και διεκδίκηση καλεί το Σωματείο Ξενοδοχοϋπαλλήλων Αθήνας τους εργαζόμενους και να γιορτάσουν την Εργατική Πρωτομαγιά σηκώνοντας πιο ψηλά τις σημαίες της ταξικής πάλης.

Θεσσαλονίκη

Εβαλε μπρος τις μηχανές το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα για την επιτυχία της απεργίας και συγκέντρωσης - πορείας της Εργατικής Πρωτομαγιάς στη Θεσσαλονίκη που θα γίνει την 1η Μάη στις 10 π.μ. στο άγαλμα του Βενιζέλου.

Οι εκδηλώσεις της Πρωτομαγιάς στη Θεσσαλονίκη θα ξεκινήσουν την Τετάρτη 30 Απρίλη, στις 7 μ.μ. στο άγαλμα του Βενιζέλου με εκδήλωση αλληλεγγύης στον παλαιστινιακό λαό, το λαό του Ιράκ και τους Τούρκους και Κούρδους αγωνιστές, που λιώνουν καθημερινά στα «λευκά κελιά» των τουρκικών φυλακών.

Κλιμάκια στελεχών του ΠΑΜΕ πραγματοποίησαν χτες περιοδείες σε εργοστάσια της βιομηχανικής περιοχής Θεσσαλονίκης, μοίρασαν την προκήρυξη του ΠΑΜΕ για την Πρωτομαγιά και μίλησαν στους εργαζόμενους για τη σημασία της Εργατικής Πρωτομαγιάς και της μαζικής συμμετοχής των εργαζομένων στις αγωνιστικές κινητοποιήσεις της Πρωτομαγιάς.

Ιδιαίτερα ενδιαφέρουσες ήταν οι αντιδράσεις των εργαζομένων στα εργοστάσια ΕΛΛΑΣ ΚΑΝ και ΚΑΡΤΟΝ ΠΑΚ, όπου έγινε πολύ ουσιαστική συζήτηση και αναγνωρίστηκε από όλους η ανάγκη ισχυροποίησης του ταξικού πόλου στο συνδικαλιστικό κίνημα και του αγωνιστικού γιορτασμού της Πρωτομαγιάς.

Συσκέψεις - εκδηλώσεις

Συνεχίζονται σε όλη τη χώρα οι συσκέψεις από τις ταξικές δυνάμεις για την οργάνωση και την προετοιμασία των πρωτομαγιάτικων συγκεντρώσεων. Τη Δευτέρα σύσκεψη διοργανώνει το Συντονιστικό Σωματείων και Συνδικαλιστών Πειραιά, στις 6 μ.μ. στο Εργατικό Κέντρο. Σύσκεψη διοργανώνουν οι τοπικές γραμματείες των ΠΑΜΕ και ΠΑΣΥ στη Λακωνία αύριο Κυριακή 20 Απρίλη στις 7 μ.μ. στο ξενοδοχείο «Μανιάτης». Η τοπική Γραμματεία του ΠΑΜΕ στην Αργολίδα καλεί σε σύσκεψη τη Δευτέρα 21 Απρίλη στις 7 μ.μ., στο Πνευματικό Κέντρο της Νέας Κίου.

Η Τομεακή Οργάνωση Εργατικού Πάτρας της ΚΝΕ καλεί σε εκδήλωση αύριο Κυριακή 20 Απρίλη, στις 6 μ.μ. στα γραφεία του ΚΚΕ (Γούναρη και Αγ. Ανδρέου με θέμα: «Οι εργατικοί αγώνες και ο ταξικός εορτασμός της 1ης Μάη».

Με την προκήρυξη παντού

Η δυνατή βροχή που έπεφτε χτες το πρωί στο κέντρο της Αθήνας δεν εμπόδισε ούτε λεπτό τα συνδικαλιστικά στελέχη του ΠΑΜΕ να εξορμήσουν και να μοιράσουν στους εργαζόμενους την Πρωτομαγιάτικη ανακοίνωση και το κάλεσμα για απεργία και συμμετοχή στη συγκέντρωση στο Πεδίον του Αρεως. Η ανακοίνωση του ΠΑΜΕ μοιράστηκε χέρι - χέρι σε εργαζόμενους που πήγαιναν για δουλειά. Στους δρόμους γύρω από το κέντρο, στις αφετηρίες των λεωφορείων στα μαγαζιά με μια κουβέντα στα γρήγορα που ήταν αρκετή για να καταλάβουν οι εργαζόμενοι πριν συνεχίσουν το τρέξιμο για το μεροκάματο: «Συνάδελφοι για την Πρωτομαγιά, όλοι στην απεργία και στη συγκέντρωση του ΠΑΜΕ».

Συγκεντρώσεις παντού

Οι ταξικές πρωτομαγιάτικες συγκεντρώσεις που είχαν ανακοινωθεί μέχρι χτες σε όλη την Ελλάδα είναι οι παρακάτω:

Αθήνα 10 π.μ. Πεδίον του Αρεως, Πειραιάς 10 π.μ. στην πλατεία Κοραή, Θεσσαλονίκη 10 π.μ. στο άγαλμα του Βενιζέλου, Πάτρα 10 π.μ. στο βρετανικό προξενείο, Αλεξανδρούπολη 9.30 π.μ. στο Δημαρχείο, Ξάνθη 10 π.μ. κεντρική πλατεία, Κομοτηνή 10 π.μ. κεντρική πλατεία, Κιλκίς 11 π.μ. πλατεία Ειρήνης, Βέροια 9.30 π.μ. πλατεία Εληά, Νάουσα 9 π.μ. Εργατικό Κέντρο, Καβάλα 10 π.μ. κεντρική πλατεία, Δράμα 10 π.μ. Πλατεία Ελευθερίας, Κοζάνη 10 π.μ. κεντρική πλατεία, Πολύγυρος 11 π.μ. Εργατικό Κέντρο, Σέρρες 10 π.μ. πλατεία Ελευθερίας, Πτολεμαΐδα 10 π.μ. κεντρική πλατεία, Καστοριά 10 π.μ. Πάρκο έναντι Νομαρχίας, Γρεβενά 10.30 π.μ. κεντρική πλατεία, Φλώρινα 10 π.μ. κεντρική πλατεία, Αρτα 10 π.μ. (προσυγκέντρωση ΠΑΜΕ 9.30 π.μ. Λαϊκή Αγορά), Αγρίνιο 10 π.μ. Εργατικό Κέντρο, Πρέβεζα 9 π.μ. στο Φόρο, Κέρκυρα 10 π.μ. πλατεία Σαρόκο, Μεσολόγγι 11 π.μ. κεντρική πλατεία, Λάρισα 10 π.μ. κεντρική πλατεία, Βόλος 10 π.μ. πλατεία Δημαρχείου, Καρδίτσα 10 π.μ. Εργατικό Κέντρο, Χαλκίδα 11 π.μ. στην Παραλία (Στρογγυλό), Λαμία 10 π.μ. πλατεία Πάρκου, Αμφισα 10 π.μ. πλατεία Λαού, Λιβαδειά 11 π.μ. πλατεία Εθνικής Αντίστασης, Θήβα 10.30 στον πεζόδρομο, Καλαμάτα 10.30 π.μ. πλατεία 23ης Μαρτίου, Πύργος 10.30 π.μ. κεντρική πλατεία, Κόρινθος 10 π.μ. στα Περιβολάκια, Τρίπολη 10 π.μ. κεντρική πλατεία, Κεφαλονιά 10.30 π.μ. μπροστά στη νομαρχία, Ζάκυνθο 10 π.μ. Εργατικό Κέντρο, Ηράκλειο 10 π.μ. πλατεία Λιονταριών, Χανιά 10 π.μ. πλατεία Δημοτικής Αγοράς, Ρέθυμνο 10 π.μ. Δημαρχείο, Αγιο Νικόλαο 10 π.μ. κεντρική πλατεία, Μυτιλήνη 10 π.μ. πλατεία Σαπφούς.

Ενισχύστε και οικονομικά το ΠΑΜΕ

Κάλεσμα προς όλους τους εργαζόμενους, τους συνταξιούχους, τα συνδικάτα και τους συνδικαλιστές να ενισχύσουν και οικονομικά το Πανεργατικό Αγωνιστικό Μέτωπο μπροστά στην Πρωτομαγιά του 2003, απευθύνει η Εκτελεστική του Γραμματεία.

Το άπλωμα της δράσης του ΠΑΜΕ σε όλη την Ελλάδα και το εξωτερικό, οι αυξημένες ανάγκες της αγωνιστικής του δράσης και της προβολής των θέσεών του απαιτούν ένα Πανεργατικό Αγωνιστικό Μέτωπο οικονομικά ισχυρό, προκειμένου να συνεχίσει πιο δυναμικά τους αγώνες για την υπεράσπιση των εργατικών δικαιωμάτων.

Οι μοναδικοί οικονομικοί πόροι του ΠΑΜΕ είναι η οικονομική ενίσχυση των ίδιων των εργαζόμενων. Για το σκοπό αυτό έχει ανοιχτεί τραπεζικός λογαριασμός στην Εθνική Τράπεζα της Ελλάδας, με αριθμό 129/5907-89/60.

Περιοδείες

Σε δεκάδες εργασιακούς χώρους περιοδεύουν τα στελέχη του ΠΑΜΕ ενημερώνοντας και καλώντας τους εργαζόμενους σε ταξικό, ενωτικό, αγωνιστικό γιορτασμό της Πρωτομαγιάς.

Τη Δευτέρα περιοδείες θα γίνουν: Εργοτάξιο σκοπευτηρίου στο Μαρκόπουλο, στα εξωτερικά αντλιοστάσια της ΕΥΔΠΑ στην Υλίκη, Βίριζα, Κιούρκα, Κεντρικά γραφεία Αγροτικής Τράπεζας, αμαξοστάσιο και λέσχη ΗΛΠΑΠ στην πλατεία Αττικής, στο τμήμα υπουργείου ΠΕΧΩΔΕ στις τρεις γέφυρες, Γενικό Λογιστήριο, Δραγίνειο νοσοκομείο, συνεργείο καθαριστριών Ιπποκράτειου νοσοκομείου, στα εργοστάσια Ιματισμού και Τσαγκαράδικα Σαρρής, ΕΛΙΤ, Κορακίδης, ΑΡΑΛ, Λεμονής, Ναούμη, ΔΗΜΗΤΡΑ, ΕΒΕΛΥΝ, ΜΠΑΡΚΟ και εργοστάσια και βιοτεχνίες Μετάλλου ΣΒΑΜΠΕ, Ζογόπουλος, Βικτώρια, ΓΕΜΚΟ, ΚΑΖΗΣ, ΕΛΒΙΟΜ, ΒΙΕΜΕΤ, ΜΕΤΑΛΟΥΜΙΝ, ΑΣΗΜΟΤΕΧΝΙΚΗ και στα συνεργεία ΚΙΑ - ΧΟΝΤΑ - ΧΙΟΥΝΤΑΪ στη Λεωφόρο Βουλιαγμένης.

Την Τρίτη περιοδείες θα γίνουν: Εργοτάξιο του ΜΕΤΡΟ στον Αγιο Σάββα, εργοτάξιο Κύμης Αττικής Οδού, Προαστιακό σιδηρόδρομο ΕΡΓΟΣΕ, Διυλιστήρια ΕΥΔΑΠ Περισσού, Στατιστική Υπηρεσία, ΚΕΠΥΟ, ΚΑΤΣΕΛΗΣ, TASTY, συνεργείο καθαριστριών Λαϊκού νοσοκομείου, στον Ιματισμό και Τσαγκαράδικα ΔΗΜΗΤΡΙΑΔΗΣ, BSB, TSIF, 3A, ΣΕΞ ΦΟΡΜ, στις επιχειρήσεις Μετάλλου Ιππόκαμπος, LADA, ΣΦΑΚΙΑΝΑΚΗΣ, ΣΙΤΡΟΕΝ, ΣΑΤΖΕΔΑΚΗΣ και στα νοσοκομεία Αιγινίτιο, Αρεταίειο, Ογκολογικό Κηφισίας και Σισμανόγλειο.

Στον Πειραιά συνδικαλιστές των ταξικών σωματείων θα περιοδεύσουν τη Δευτέρα στο ΙΚΑ, στα μηχανουργεία Ρέντη, στα μαγαζιά του κέντρου, σε τσαγκαράδικα του Ρέντη. Την Τρίτη στους εργαζόμενους του Δήμου Ρέντη, στα νοσοκομεία της Νίκαιας και στο Τζάνειο, στα Βυρσοδεψεία του Ρέντη και στους εργαζόμενους στη Νομαρχία Πειραιά.

Ξεσάλωσαν

Ξεσάλωσαν χτες οι κυβερνητικοί συνδικαλιστές με επικεφαλής τον Νίκο Γιαννόπουλο, πρόεδρο του Εργατικού Κέντρου Θεσσαλονίκης, έναν εκ των επίδοξων διοργανωτών των διαδηλώσεων του Ιούνη για τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ. Στη διάρκεια της συνεδρίασης της Εκτελεστικής Επιτροπής του ΕΚΘ, που είχε θέμα το γιορτασμό της Πρωτομαγιάς, και ενώ ο Θόδωρος Κυριακίδης, γραμματέας του ΕΚΘ, παρουσίαζε την πρόταση του ΠΑΜΕ, ο Ν. Γιαννόπουλος του άρπαξε κυριολεκτικά το μικρόφωνο αφαιρώντας του το λόγο. Η σκηνή θύμιζε μέρες άγριου εργατοπατερισμού και κυρίως αποκάλυψε τον εκνευρισμό της ΠΑΣΚΕ στο κάλεσμα του ΠΑΜΕ για αντιιμπεριαλιστικό, αντιπολεμικό, διεθνιστικό και ταξικά ενωτικό και διεκδικητικό γιορτασμό της Εργατικής Πρωτομαγιάς.

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε η Εργατική Ενότητα (ΠΑΜΕ) αμέσως μετά την αποχώρηση των συνδικαλιστών της από τη συνεδρίαση, δηλώνει ότι «το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα δε φιμώνεται από κανέναν εκπρόσωπο του κυβερνητικού συνδικαλισμού».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ