ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 19 Απρίλη 2003
Σελ. /32
«Επείγουσες» προετοιμασίες για το νέο γύρο διπλωματίας

Ομάδα ειδικών αποστέλλει στο Ιράκ η Ουάσιγκτον για να εντοπίσουν τα όπλα μαζικής καταστροφής, αν και ο Ντόναλντ Ράμσφελντ θεωρεί ότι μόνο μέσα από «πληροφορίες Ιρακινών» θα επιτευχθεί αυτός ο στόχος

Associated Press

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ-ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ.--

Ενας «επείγων διάλογος» λαμβάνει χώρα ανάμεσα στους διπλωμάτες των χωρών-μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας, όπως δήλωσε χτες ο νυν προεδρεύων, πρέσβης του Μεξικού, ενόψει της συνεδρίασης της Τρίτης για την άρση ή όχι των κυρώσεων που είχαν επιβληθεί στο Ιράκ.

Επισήμως, η Ουάσιγκτον δεν έχει, ακόμη, καταθέσει καμία επίσημη πρόταση που να ζητά την άρση των κυρώσεων, αν και ο Πρόεδρος Μπους δήλωσε σαφώς ότι επιθυμεί «άμεσα» μια τέτοια κίνηση. Εντούτοις, τα υπόλοιπα μέλη του Συμβουλίου, ιδιαίτερα όσα διαφώνησαν με την ανάληψη στρατιωτικής δράσης, αναμένεται να δώσουν άλλη μια «διπλωματική μάχη» προκειμένου να διασφαλίσουν τα συμφέροντά τους στο Ιράκ και να εμποδίσουν την απόλυτη ηγεμονία των ΗΠΑ, που πλέον ελέγχουν στρατιωτικά το ιρακινό έδαφος.

Το Παρίσι και η Μόσχα, ήδη, διατύπωσαν, με κομψό τρόπο, τις διαφωνίες τους τονίζοντας ότι «μόνον το Συμβούλιο Ασφαλείας μπορεί να αποφασίσει πότε και πώς θα αρθούν οι κυρώσεις, και αυτό εφόσον έχει επιβεβαιωθεί ότι το Ιράκ δε διαθέτει όπλα μαζικής καταστροφής». Σύμφωνα με διπλωμάτες από την έδρα του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη, όλα τα μέλη θα συμφωνήσουν, πιθανότατα, στην άποψη ότι το Ιράκ δεν αποτελεί πλέον απειλή για τους γείτονές του. Εντούτοις, οι διαφωνίες αναμένεται να εστιαστούν στο ποιος θα είναι αυτός που θα κρίνει αν το Ιράκ διαθέτει ή όχι όπλα μαζικής καταστροφής.

Η Ουάσιγκτον έχει αρνηθεί την επιστροφή των επιθεωρητών του ΟΗΕ στο Ιράκ. Χτες, μάλιστα, αξιωματούχος του αμερικανικού Πενταγώνου υποστήριζε ότι εντός των προσεχών ημερών, τουλάχιστον 1.000 Αμερικανοί εμπειρογνώμονες (στρατιωτικοί, επιστήμονες και ειδικοί ερευνητές) θα μεταβούν στο Ιράκ υπό την ηγεσία ενός στρατηγού, προκειμένου να αρχίσουν έρευνες για το πολυσυζητημένο ιρακινό οπλοστάσιο. Σύμφωνα με τον αξιωματούχο, οι έρευνες θα είναι «δύσκολες και εξαιρετικά χρονοβόρες».

Ο Αμερικανός υπουργός Αμυνας, Ντόναλντ Ράμσφελντ, παραδεχόταν, χτες, επισήμως, ότι οι Αμερικανοί (συμπεριλαμβανομένης της ομάδας αυτής των ειδικών) «είναι μάλλον αδύνατο να εντοπίσουν τα ιρακινά όπλα μαζικής καταστροφής». Ο Ράμσφελντ εξέφρασε την άποψη ότι τα όπλα θα εντοπιστούν «μόνο μέσα από πληροφορίες που θα δώσουν Ιρακινοί αξιωματούχοι, είτε συλληφθέντες είτε όσοι επιλέξουν να συνεργαστούν». Ακόμη, όμως, και αν υπάρξουν ορισμένα αποτελέσματα μέσα από όλες αυτές τις διαδικασίες, ο Ράμσφελντ παραδέχτηκε ότι είναι «πολύ πιθανό αρκετές χώρες να μιλήσουν για νοθεία και να αμφισβητήσουν τα αποτελέσματα των δικών μας ερευνών».

Αυτό ακριβώς αναμένεται να είναι και το κομβικό σημείο στο οποίο θα στηριχτούν όλα τα «διαφωνούντα» μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας την Τρίτη. Αναμένεται να ζητήσουν την επιστροφή των επιθεωρητών ως «μοναδικό αξιόπιστο όργανο να κρίνει αν υπάρχουν ή όχι όπλα μαζικής καταστροφής στο Ιράκ». Αυτό εκτιμάται ότι θα είναι το αίτημα που θα καταθέσει και ο επικεφαλής των επιθεωρητών, Χανς Μπλιξ, ο οποίος θα συμμετάσχει στη συνεδρίαση μαζί με τον επικεφαλής του ανθρωπιστικού Προγράμματος «Πετρέλαιο έναντι Τροφίμων», που μέχρι σήμερα διαχειρίζεται το ιρακινό πετρέλαιο. Αν επιστρέψουν οι επιθεωρητές, ουσιαστικά, ασκείται αφόρητη πίεση στην Ουάσιγκτον να αναλάβει ο ΟΗΕ, και μαζί με αυτόν τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας, τη διαχείριση του ιρακινού πετρελαίου.

ΣΥΝΟΔΟΣ ΤΩΝ ΓΕΙΤΟΝΙΚΩΝ, ΣΤΟ ΙΡΑΚ, ΧΩΡΩΝ
Να τερματιστεί άμεσα η κατοχή

Οι ΥΠΕΞ των Συρίας, Τουρκίας, Ιράν, Ιορδανίας, Αιγύπτου, Κουβέιτ, Μπαχρέιν και Σ. Αραβίας καλούν τις ΗΠΑ «να εγκαταλείψουν άμεσα τις κατηγορίες σε βάρος της Δαμασκού»

ΡΙΑΝΤ.--

Με συμφωνία «στα ουσιαστικά σημεία» για τις εξελίξεις στο Ιράκ και για τις αμερικανικές απειλές σε βάρος της Συρίας και επιμέρους συζητήσεις στις «ήσσονος σημασίας διαφωνίες» επρόκειτο να ολοκληρωθεί η έκτακτη σύνοδος των χωρών που γειτονεύουν με το Ιράκ, που συγκάλεσε η σαουδαραβική ηγεσία, αργά χτες βράδυ. Στη σύνοδο μετείχαν οι ΥΠΕΞ του Ιράν, της Τουρκίας, της Συρίας, της Ιορδανίας, της Σ. Αραβίας και του Κουβέιτ, ως χώρες που συνορεύουν με το Ιράκ, αλλά και του Μπαχρέιν, ως χώρα που προεδρεύει του Αραβικού Συνδέσμου, και της Αιγύπτου.

«Να γίνει σεβαστή η εθνική ενότητα, η κυριαρχία και η εδαφική ακεραιότητα του Ιράκ, κάτι που απαιτεί, πριν από όλα, την άμεση αποχώρηση των ξένων δυνάμεων, προκειμένου να επιτραπεί στον ιρακινό λαό να επιλέξει την κυβέρνησή του με πλήρη ελευθερία» ζητούν ομοφώνως οι χώρες που συμμετείχαν στη σύνοδο του Ριάντ, όπως δήλωσε, αργά χτες, ο Αιγύπτιος ΥΠΕΞ, Αχμέντ Μάχερ. Επίσης, στην τελική ανακοίνωση της συνόδου αναμένεται να υπογραμμιστεί ότι κανένας από τους συμμετέχοντες «δεν πρόκειται να αποδεχτεί το διορισμό μιας αμερικανικής στρατιωτικής κυβέρνησης στο Ιράκ, ούτε να την αναγνωρίσει», ενώ θα ζητάται από τον ΟΗΕ «να αναλάβει κεντρικό ρόλο στην ανοικοδόμηση της χώρας».

Επίσης, οι συμμετέχοντες στη σύνοδο, όπως έγινε γνωστό και μετά από την εναρκτήρια ομιλία του Σαουδάραβα ΥΠΕΞ, Σαούντ αλ Φαϊζάλ, απέρριψαν κατηγορηματικά τις αμερικανικές απειλές κατά της Συρίας και αναμενόταν στο τελικό ανακοινωθέν τους να καλέσουν «ευθέως τις ΗΠΑ να εγκαταλείψουν άμεσα τις απειλές εναντίον της Δαμασκού». Τα αποτελέσματα της συνόδου, λίγο πολύ, είχαν προαναγγελθεί από τον ΓΓ του Αραβικού Συνδέσμου, Αμρ Μούσα, ο οποίος δήλωνε, από το Κάιρο, ότι «δεν υπάρχει περίπτωση ο αραβικός κόσμος να αναγνωρίσει μια μη ιρακινή ηγεσία» και χαρακτήριζε «αναξιόπιστες και επικίνδυνες τις αμερικανικές κατηγορίες κατά της Συρίας».

Το Ιράκ «Δούρειος Ιππος» στον ΟΠΕΚ;

ΒΑΓΔΑΤΗ, ΒΙΕΝΝΗ και ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Πολλά είναι τα ερωτήματα σχετικά με το μέλλον του ιρακινού πετρελαίου, που αναμένεται να αποτελέσει το νέο βασικό μοχλό των αμερικανικών παρεμβάσεων στον ΟΠΕΚ -ξεκινώντας από το ποιος θα εκπροσωπήσει το Ιράκ στην επόμενη σύνοδο του οργανισμού των πετρελαιοπαραγών χωρών την 24η Απριλίου.

Πηγές που πρόσκεινται στον ΟΠΕΚ ανέφεραν προχτές ότι ο Οργανισμός έχει προσκαλέσει στην προσεχή σύνοδο τον υπουργό Πετρελαίων της κυβέρνησης Χουσεΐν, Αμίρ Μουχάμεντ Ρασίντ. Ωστόσο, οι ΗΠΑ διαρρέουν ότι επ' ουδενί πρόκειται να επιτρέψουν να συμβεί κάτι τέτοιο. «Το προηγούμενο καθεστώς αποτελεί παρελθόν και δεν εκπροσωπεί πλέον τον ιρακινό λαό», είπε Αμερικανός αξιωματούχος. Ο ίδιος είπε ότι «εξετάζεται» το ποιος και εάν θα εκπροσωπήσει το Ιράκ στη Σύνοδο του ΟΠΕΚ. Ο εκπρόσωπος του Αμερικανού ΥπΕξ Ρίτσαρντ Μπάουτσερ πρόσθεσε διαφωτιστικά χτες ότι η κυβέρνηση του Ιράκ «μπορεί να μη βρίσκεται στη σύνοδο του ΟΠΕΚ» όχι μόνο την επόμενη εβδομάδα, αλλά «μέχρι να αποφασίσουν οι Ιρακινοί ποιος είναι ο εκπρόσωπός τους» - δηλαδή μέχρι οι ΗΠΑ να επιβάλουν το μεταπολεμικό καθεστώς...

Ούτως ή άλλως, οι Αμερικανοί προσπαθούν να ελέγξουν τις τιμές του πετρελαίου σε διεθνές επίπεδο - είναι χαρακτηριστικό πως η Διεθνής Υπηρεσία Ενέργειας (ΕΙΑ) των ΗΠΑ, ένας φορέας που έχει ιδρυθεί από τις ΗΠΑ ως «αντίβαρο» στον ΟΠΕΚ, ακριβώς, «προειδοποίησε» τις χώρες - μέλη του να μη «μειώσουν την παραγωγή του πετρελαίου, ώστε να σταθεροποιήσουν τις τιμές», σύμφωνα με χτεσινό δημοσίευμα της Ουόλ Στριτ Τζέρναλ. Με τις τιμές να βρίσκονται στο χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης στα 30 δολάρια/ βαρέλι, είναι σαφές πως οι Αμερικανοί θέλουν πιο συμφέρουσα τιμή. Συμφέρουσα, βεβαίως, για τους ίδιους, όχι για τους υπόλοιπους. Αυτό, ενδεχομένως, εξηγεί και την «αβεβαιότητα» που επικρατεί όσον αφορά στο μέλλον των υπαρχόντων συμβολαίων εκμετάλλευσης του πετρελαίου του Ιράκ.

Χτεσινή ανταπόκριση του Ασοσιέιτεντ Πρες, στο μεταξύ, ανέφερε ότι «κατασβέστηκαν» οι φωτιές που υπήρχαν (;) σε πετρελαιοπηγές του νότιου Ιράκ, μεταδίδοντας παράλληλα εκτιμήσεις Αμερικανών ότι «ελπίζουν» πως από τη χώρα αυτή θα μπορούν να αντλούν 1,1 εκατ. βαρέλια/ ημέρα μέσα σε εφτά βδομάδες. Το υψηλότερο επίπεδο ιρακινής παραγωγής ήταν 2,8 εκατ. βαρέλια/ημέρα το 1980.

Οπως κι αν έχει, οι Αμερικανοί έχουν ίσως ήδη προκαθορίσει την επιτυχία, όσον αφορά έναν κομβικής σημασίας οικονομικό τους στόχο στο Ιράκ - την επανεπιβολή του δολαρίου ως του νομίσματος στο οποίο θα γίνονται όλες οι συναλλαγές που θα αφορούν το ιρακινό πετρέλαιο, ανατρέποντας την απόφαση της Βαγδάτης το 1999 να συναλλάσσεται με ευρώ...



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ