ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 22 Απρίλη 2003
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ ΜΑΚΡΥΓΙΑΝΝΗ
Συνεχίζεται η καταστροφή

Απλή πηγή ή ένδειξη για μια ακόμη σημαντική αρχαιότητα; Δε θα μάθουμε ποτέ. Αλλωστε, για το υπουργείο, το θέμα «έχει λήξει»
Απλή πηγή ή ένδειξη για μια ακόμη σημαντική αρχαιότητα; Δε θα μάθουμε ποτέ. Αλλωστε, για το υπουργείο, το θέμα «έχει λήξει»
Αίτηση ακύρωσης και αναστολής των εργασιών στον αρχαιολογικό χώρο Μακρυγιάννη, όπου κατασκευάζεται το Νέο Μουσείο Ακρόπολης, κατέθεσαν στο ΣτΕ το Ελληνικό Τμήμα του ICOMOS (Διεθνές Συμβούλιο Μνημείων και Τοποθεσιών) και πολίτες. Η αίτηση αφορά στην υπουργική απόφαση - έγκριση της οριστικής αρχιτεκτονικής μελέτης.

Στο μεταξύ οι καταστροφές στο χώρο συνεχίζονται. Οι μπουλντόζες εξακολουθούν να βρίσκουν αρχαιότητες, εκεί που υποτίθεται «δεν» υπήρχαν. Να σημειωθεί ότι νοτίως της Ακρόπολης, σύμφωνα με το Λεξικό του Τραυλού και το σχετικό τοπογραφικό χάρτη, αναμένεται να βρεθεί το Ιερό του Διονύσου εν Λίμναις. Σύμφωνα με τους χρονικογράφους της γιορτής των Ανθεστηρίων, η οποία γινόταν τέλος Φλεβάρη - αρχές Μάρτη (εξελίχθηκε στις σημερινές Απόκριες), ο «άρχων βασιλεύς» μεταμφιεσμένος σε Διόνυσο ξεκινώντας από το Φάληρο και περνώντας από το Ιερό Διονύσου εν Λίμναις, κατέληγε στην περιοχή της Πλάκας ψηλά στην Κυδαθηναίων, στο Ιερό Βουκόλιο όπου γινόταν ο «ιερός γάμος» με τη γυναίκα του άρχοντα βασιλέα.

Το ιερό του Διονύσου εν Λιμναίς, σύμφωνα με αρχαιολόγους που αντιτάχθηκαν στη χωροθέτηση του ΝΜΑ στου Μακρυγιάννη, θα βρεθεί στο συγκεκριμένο αρχαιολογικό χώρο. Τα άθικτα αγγεία που βρέθηκαν με τη διάνοιξη του Μετρό (φωτογραφία τους υπάρχει στο σταθμό Ακρόπολης) δίνουν μια ακόμη ένδειξη της ύπαρξής του, όπως και τα διαυγή νερά που παρουσιάζονται σαν λίμνες στα νότια του αρχαιολογικού χώρου του Μακρυγιάννη και οι οποίες μπαζώνονται αμέσως από τις μπουλντόζες, ενώ οι αντλίες τραβάνε τα νερά. Οι Κυκλώπειοι Λίθοι (4μ Χ 3μ Χ 0,70μ) που πήγαν για μπάζα πριν από μερικές βδομάδες, αποτελούσαν δομικό υλικό αρχαίου κτιρίου και πιθανόν του Ιερού Διονύσου εν Λίμναις.

Για την έντεχνη ελληνική μουσική

Το Ελληνικό Βραβείο Μουσικής για ερμηνευτές έντεχνης ελληνικής μουσικής θέσπισε το Εθνικό Συμβούλιο Μουσικής (ΕΣΜ), μέλος της ΟΥΝΕΣΚΟ. Η διοργάνωση προβλέπει τη βράβευση κάθε δύο χρόνια τριών μουσικών εκτελεστών, που απέδειξαν έμπρακτη αγάπη για την έντεχνη μουσική, εντάσσοντας στα προγράμματά τους εκτελέσεις έργων Ελλήνων συνθετών. Στις 17/4, σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, σε συνεργασία με το Τμήμα Μουσικών Σπουδών, βραβεύτηκαν οι πιανίστες Δανάη Καρά και Ερμής Θεοδωράκης, καθώς και ο Αντώνης Κοντογεωργίου. Η εκδήλωση αφιερώθηκε στη μνήμη του μουσουργού Αντίοχου Ευαγγελάτου (100 χρόνια από τη γέννησή του), ο οποίος υπήρξε ιδρυτής του ΕΣΜ. Εργα του, όπως και των Σκαλκώτα, Κουρουπού, Κωνσταντινίδη παρουσίασαν οι Δάφνη Ευαγγελάτου, Δημήτρης Γιάκας κ.ά.

Την ιδέα για τη δημιουργία του νέου θεσμού είχε ο πρόεδρος του ΕΣΜ - ΟΥΝΕΣΚΟ, καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών, αντιπρόεδρος του ΔΣ της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, Απόστολος Κώστιος, ο οποίος, μιλώντας στην εκδήλωση, υπογράμμισε την υποτίμηση της έντεχνης ελληνικής μουσικής και την ανάγκη προβολής της. Την κριτική επιτροπή του βραβείου αποτέλεσαν οι Α. Κώστιος, Θ. Αντωνίου, Ν. Δοντάς, Ευ. Νίκα - Σαμψών, Κ. Ρωμανού, Γ. Σβώλος, Β. Φιδετζής, ενώ την τιμητική επιτροπή οι Μ. Παλλάντιος, Ευ. Μουτσόπουλος, Γ. Σισιλιάνος, Λ. Καρυτινός, Σ. Ευαγγελάτος, Αγγ. Δεληβοριάς, Χ. Καλομοίρη, Αλ. Μπαλτάς, Π. Κούκος, Γ. Κουρουπός κ.ά.

Κάθε βραβείο συνοδεύεται με 2.500 ευρώ. Αθλοθέτες είναι τα αρωγά μέλη του ΕΣΜ, η Ενωση Ελλήνων Μουσουργών και το Τμήμα Μουσικών Σπουδών του Ιονίου Πανεπιστημίου, ενώ ηθικά και υλικά στηρίζουν το νέο θεσμό 25 μουσικοί οργανισμοί.

Φεστιβάλ οικολογικών ταινιών

Από τη Ζάκυνθο στη Ρόδο θα μετακομίσει το 3ο Διεθνές Φεστιβάλ Περιβαλλοντικού Κινηματογράφου (ECOCINEMA), που θα πραγματοποιηθεί από 14-20 Σεπτέμβρη, με συμμετοχή σημαντικών νέων ταινιών, ντοκιμαντέρ και μυθοπλασίας, με οικολογικό πάντα θέμα, από όλο τον κόσμο.

Ο Ηλίας Ευθυμιόπουλος, πρόεδρος της εταιρίας «Κινηματογράφος και Περιβάλλον», που διοργανώνει το φεστιβάλ, και η καλλιτεχνική του διευθύντρια, Λουκία Ρικάκη, παρουσίασαν το δικτυακό τόπο www.ecofilms.org, που περιλαμβάνει την πρώτη τράπεζα δεδομένων στο Internet για ταινίες και οπτικοακουστικά προϊόντα με θέμα το περιβάλλον και ανακοίνωσαν τη συμμετοχή τριών μόνο μέχρι τώρα ταινιών: «The Giant Lip», «Rivers Untides» και «Η φωνή της Λουντμίλα», καθώς ακόμη δεν έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία υποβολής αιτήσεων συμμετοχής, που λήγει στις 30 Μάη. Μέχρι στιγμής υποβλήθηκαν 70 αιτήσεις (2 μόνο ελληνικές) από 25 χώρες. Οι ταινίες που θα επιλεγούν θα ανακοινωθούν το πρώτο δεκαήμερο του Ιούνη.

Εκτός από το Διαγωνιστικό Τμήμα και το Ελληνικό Πανόραμα, το πρόγραμμα θα περιλαμβάνει και δύο ειδικά αφιερώματα: «Το νερό στον πλανήτη Γη» και «Αναδρομή στο έργο του φιλέλληνα οικολόγου σκηνοθέτη Tomas Schultze Westrum».

Η βάση δεδομένων, θα παρέχει χρήσιμες πληροφορίες και on line υπηρεσίες, όπως παραγγελίες, διαφήμιση, δυνατότητες προβολής για οικιακή ή εκπαιδευτική χρήση, σε χρήστες, αλλά και οργανισμούς, τηλεοπτικούς σταθμούς, πανεπιστήμια - σχολεία, περιβαλλοντικές οργανώσεις κ.ά.

Τέσσερις θεατρικοί κόσμοι

Σκηνή από την «Αντιγόνη» του Αρη Αλεξάνδρου
Σκηνή από την «Αντιγόνη» του Αρη Αλεξάνδρου
Στο Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος ζωντανεύουν τέσσερις κόσμοι, σε τέσσερις παραστάσεις που παρουσιάζονται σε τέσσερις σκηνές του. Ας δούμε τις παραστάσεις: «Το Κατερινάκι από το Χαϊλμπρόν» του Χάινριχ Φον Κλάιστ σε σκηνοθεσία Αττίλα Ρέτλι, μια μεσαιωνική ιστορία σε θεαματική υπερπαραγωγή, παρουσιάζεται στη Μονή Λαζαριστών - Σκηνή Σωκράτης Καραντινός, μέχρι τις 11/5. Η «Ανυπακοή» της Μαρίας Ευσταθιάδη σε σκηνοθεσία Χρήστου Δήμα, ένα σύγχρονο έργο σε πρώτη παρουσίαση, θα παίζεται, στο Μικρό Θέατρο της Μονής Λαζαριστών, μέχρι τις 18/5. Οι «Ιστορίες από το Δάσος της Βιέννης» του Χάινριχ Φον Κλάιστ σε σκηνοθεσία Νίκου Μαστοράκη, μια παράσταση όπου οι άνθρωποι στα χρόνια του μεσοπολέμου ονειρεύονται, τολμούν, ερωτεύονται, απογοητεύονται, ελπίζουν, παίζεται στο Θέατρο της Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών, μέχρι τις 4/4. Τέλος, η «Αντιγόνη» του Αρη Αλεξάνδρου σε σκηνοθεσία Βίκτωρα Αρδίττη, μια σύγχρονη μεταφορά του μύθου στα βουνά της κατοχής και του εμφυλίου, που παρουσιάζεται στο πρώην Βασιλικό Θέατρο - Σκηνή Μελίνα Μερκούρη, θα παίζεται μέχρι τις 11/5.

Ρωσικά ηχοχρώματα

Κατωπόδης Σπύρος

Εργα Ρώσων συνθετών συνθέτουν το πρόγραμμα της πασχαλινής συναυλίας, που θα δώσει η Κρατική Ορχήστρα Αθηνών, αύριο (8.30 μμ), στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, με διεύθυνση του Λουκά Καρυτινού.

Θα παρουσιαστεί σε α΄ εκτέλεση με την ΚΟΑ η Εισαγωγή «Το μεγάλο Ρωσικό Πάσχα, έργο 36» του Νικολάι Ρίμσκι - Κόρσακοφ, την οποία ο συνθέτης ολοκλήρωσε σε ένα μήνα και διηύθυνε για πρώτη φορά στην Αγ. Πετρούπολη στις 3/12/1888.

Το πρώτο μέρος της συναυλίας θα κλείσει με τη «Ραψωδία για πιάνο και ορχήστρα σε ένα θέμα του Παγκανίνι, έργο 43» του Σεργκέι Ραχμάνινοφ, με ερμηνεύτρια τη βραβευμένη το 1980 στο Διαγωνισμό Σοπέν της Βαρσοβίας, καθηγήτρια σήμερα του Ωδείου της Μόσχας, Ρωσίδα πιανίστα Ιρίνα Τσουκόφσκαγια. Το έργο, που γράφτηκε το 1934 στην Ελβετία και θεωρείται το πέμπτο κοντσέρτο για πιάνο του Ραχμάνινοφ, είναι ένας κύκλος 24 παραλλαγών πάνω στο θέμα του «Καπρίτσιο» για βιολί αρ. 24 του Νικολό Παγκανίνι.

Η συναυλία θα ολοκληρωθεί με τη μεγαλειώδη «Εκτη Συμφωνία σε σι ελ., έργο 74», την επονομαζόμενη και «Παθητική», του Πιοτρ Ιλίτς Τσαϊκόφσκι (1893).

Το Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Ραφήνας παρουσιάζει στη σχολή McGeorge (Βασ. Γεωργίου 2, πλατεία Ραφήνας), αντιπολεμική έκθεση ζωγραφικής και γλυπτικής του Τ. Σπήλιου. Τίτλος της «Οι μάνες του κόσμου». Εμπνευσμένος από τα γεγονότα στο Κόσσοβο, ο καλλιτέχνης καταγράφει και περιγράφει τις βασανισμένες από τον πόλεμο μάνες. Στα έργα περιλαμβάνεται και το γλυπτό «Βαγδάτη 2003», που ολοκλήρωσε πριν λίγες μέρες. Διάρκεια έκθεσης έως τις 19/6.

Η νεοσύστατη ομάδα «Θέατρο Φράκταλ» (Στάη 7, Ν. Ψυχικό, τηλ. 210-6740512) παρουσιάζει στο θέατρο «Εντροπία» την παράσταση «Αργαλειός». Το έργο βασίζεται σε μυθιστόρημα της Εύας Βλάμη. Διασκευή - σκηνοθεσία Χρύσα Κουλουφάκου, σκηνικά - κοστούμια Φλώρας Κουτσουμάνη, μουσική Νεκτάρη Μητρόπουλου. Παραστάσεις θα δοθούν και από τη Μ. Δευτέρα έως τη Μ. Πέμπτη.

Σήμερα και αύριο μπορείτε να δείτε το έργο της Λούλας Αναγνωστάκη «Σ' εσάς που με ακούτε», που παρουσιάζεται στο «Θέατρο της οδού Κυκλάδων», σε σκηνοθεσία Λευτέρη Βογιατζή. Η παράσταση θα συνεχιστεί από την Τρίτη του Πάσχα και μέχρι την 1η Ιουνίου. Τα σκηνικά - κοστούμια της Ελένης Μανωλοπούλου, οι φωτισμοί του Λευτέρη Παυλόπουλου, η σύνθεση ήχων του Δημήτρη Ιατρόπουλου. Εκτός από τον Λ. Βογιατζή παίζουν: Ρένη Πιττακή, Μαρία Κεχαγιόγλου, Νίκος Κουρής, Μαρία Πρωτόπαπα, Γιάννος Περλέγκας, Νιόβη Χαραλάμπους, Ακης Λυρής, Προκόπης Πολίτης.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ