ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 24 Απρίλη 2003
Σελ. /40
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΠΑΣΧΑΛΙΝΗ ΑΓΟΡΑ
«Πέταξε» στα 10 ευρώ το κιλό ο οβελίας

Πανάκριβα εξακολουθούν να είναι τα οπωροκηπευτικά

Eurokinissi

Με τους καταναλωτές να «βολιδοσκοπούν» ακόμα τις τιμές και κάποιους από αυτούς να αρχίζουν δειλά δειλά τις αγορές των απαραίτητων για τις γιορτές του Πάσχα και τις τιμές να τραβούν σταθερά προς τα πάνω κινήθηκε χτες η αγορά. Το ντόπιο αρνί και κατσίκι γάλακτος «φίλησε» χτες, Μ. Τετάρτη, τα 10 ευρώ το κιλό στις συνοικίες, τιμή που πέρσι διαμορφώθηκε στο τέλος της Μ. Βδομάδας, ενώ στη Βαρβάκειο πωλούνταν μέχρι 9 ευρώ το κιλό. Την ίδια στιγμή οι τιμές πολλών οπωροκηπευτικών έχουν ξεπεράσει κάθε προηγούμενο, «πρωτοστατούσης» της ντομάτας, που έφτασε χτες να πωλείται σε σούπερ μάρκετ, και μάλιστα εισαγόμενη, στα 5 ευρώ το κιλό! Στις λαϊκές πωλούνταν μέχρι 4 ευρώ το κιλό η ντόπια, ενώ στη Βαρβάκειο οι ντομάτες ...«της προκοπής» πωλούνταν μέχρι 2,80 ευρώ το κιλό. Τα φρέσκα φασολάκια έφτασαν στη λαϊκή τα 6 ευρώ το κιλό, τα λάχανα πωλούνταν προς 1 ευρώ το κιλό, τα μαρούλια 0,50-0,75 ευρώ το ένα, τα φρέσκα κρεμμυδάκια 1,35-1,50 ευρώ το κιλό, οι πατάτες 0,40-0,70 ευρώ, το σπανάκι 0,90-1 ευρώ, τα μήλα μέχρι 2 ευρώ το κιλό ανάλογα με την ποικιλία και τα πορτοκάλια στη Βαρβάκειο μέχρι 1,50 ευρώ το κιλό.

Την προσοχή των καταναλωτών τόσο κατά την αγορά όσο και κατά τη συντήρηση και την κατανάλωση των ειδών που παραδοσιακά μπαίνουν στο τραπέζι του Πάσχα εφιστά το Κέντρο Προστασίας Καταναλωτών (ΚΕΠΚΑ). Μεταξύ άλλων σημειώνει ότι το φρέσκο αρνί έχει χαρακτηριστική μυρωδιά και το λίπος του μοιάζει με μεδούλι. Οταν το κρέας έχει θαμπό χρώμα, είναι σκληρό ή φέρει εκχυμώσεις, σημαίνει ότι είναι ακατάλληλο. Το κατσικάκι έχει πιο σφιχτό κρέας και λιγότερο λίπος αλλά ψήνεται πιο δύσκολα στη σχάρα ή στα κάρβουνα. Οσο για τα αυγά συνιστάται ιδιαίτερη προσοχή καθώς δεν είναι εύκολο να διαπιστώσει ο καταναλωτής πόσο υγιές είναι τη στιγμή που το αγοράζει, δηλαδή μια μικροβιακή μόλυνση δεν ανιχνεύεται παρά μόνο μετά από εργαστηριακό έλεγχο. Πάντως, από το πώς στέκεται το αυγό στο αλατόνερο μπορεί κανείς να κρίνει πόσο φρέσκο είναι. Συγκεκριμένα, εάν είναι λιγότερο των πέντε ημερών στέκεται οριζόντια στον πυθμένα του δοχείου, ενώ, αντίθετα, εάν ανεβαίνει στην επιφάνεια είναι περισσότερο από μιας βδομάδας.

Το ωράριο των καταστημάτων

Τα εμπορικά σήμερα Μ. Πέμπτη θα λειτουργήσουν 9.00 π.μ. - 9.00 μ.μ., αύριο Μ. Παρασκευή θα ανοίξουν στη 1.00 μ.μ. και θα κλείσουν στις 7.00 μ.μ. και το Μ. Σάββατο 9.00 π.μ. - 3.00 μ.μ.

Σημειώνεται ότι τα εμπορικά του Πειραιά θα ανοίγουν μια ώρα νωρίτερα το πρωί με εξαίρεση τη Μ. Παρασκευή που θα λειτουργήσουν όπως και των υπόλοιπων περιοχών.

Τα κρεοπωλεία σήμερα θα λειτουργήσουν 7.30 - 9.00 μ.μ., αύριο 12.00 το μεσημέρι - 9.00 μ.μ. και το Μ. Σάββατο 7.30 π.μ. - 4.00 μ.μ.

Τα σούπερ μάρκετ σήμερα θα λειτουργήσουν όπως κάθε μέρα από τις 8.00 το πρωί μέχρι τις 9.00 το βράδυ, τη Μ. Παρασκευή από τη 1.00 το μεσημέρι μέχρι και τις 8.00 το βράδυ. Τέλος, Μ. Σάββατο θα λειτουργήσουν από τις 8.00 το πρωί μέχρι τις 6.00 το απόγευμα, ενώ θα παραμείνουν κλειστά τη Δευτέρα του Πάσχα.

Τέλος, τα αρτοποιεία το Μ. Σάββατο θα παράγουν ψωμί για τέσσερις μέρες, καθώς θα παραμείνουν κλειστά και τη Δευτέρα και Τρίτη του Πάσχα. Την Κυριακή του Πάσχα θα παραμείνουν ανοιχτά από τις 8.00 το πρωί μέχρι τη 1.00 το μεσημέρι για ψήσιμο φαγητών.

«ΟΛΥΜΠΙΑΚΗ ΑΕΡΟΠΟΡΙΑ»
Επιταχύνεται το ξεπούλημα

Συμπαιγνία Κομισιόν - κυβέρνησης

Την επιτάχυνση των διαδικασιών για το ξεπούλημα της «Ολυμπιακής Αεροπορίας» (ΟΑ) σηματοδοτεί η χτεσινή προσφυγή της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για το θέμα των αποκαλούμενων παράνομων κρατικών χρηματοδοτήσεων προς την εταιρία.

Οι αρμόδιοι των Βρυξελλών, υποστηρίζοντας ότι το κράτος ενίσχυσε «παράνομα» την ΟΑ με 194 εκατ. ευρώ τα τελευταία πέντε χρόνια, απαιτούν την επιστροφή του ποσού αυτού στο ελληνικό δημόσιο. Από την πλευρά της η κυβέρνηση αναγνωρίζει ότι η οφειλή της ΟΑ προς το ελληνικό δημόσιο είναι μόνο 41 εκατ. ευρώ.

Με χτεσινές του δηλώσεις ο αρμόδιος υπουργός Μεταφορών-Επικοινωνιών, Χρ. Βερελής, χαρακτήρισε αναμενόμενη την προσφυγή της Κομισιόν, για να προσθέσει ότι πρόκειται για ένα θέμα καθαρά νομικού χαρακτήρα, για το οποίο η ελληνική πλευρά έχει ισχυρότατα νομικά επιχειρήματα. Ο υπουργός ανέφερε ότι η «Νέα Ολυμπιακή» είναι υπό δημιουργία και εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι με την ίδρυση της νέας εταιρίας «θα προλάβουμε τις δικαστικές εξελίξεις».

Υπενθυμίζεται ότι το κυβερνητικό σχέδιο προβλέπει την ίδρυση μιας νέας εταιρίας πτητικού έργου, η οποία θα προκύψει από την ενοποίηση της ΟΑ, των «Μακεδονικών Αερογραμμών» και της «Αεροπλοΐας». Αυτή η εταιρία, απαλλαγμένη από κάθε οικονομική υποχρέωση, θα παραδοθεί στους ιδιώτες.

Διχάζει το Τουριστικό Επιμελητήριο

Εντάσεις δημιουργεί το ζήτημα της δημιουργίας Τουριστικού Επιμελητηρίου, το οποίο ζητούν έντεκα τουριστικοί φορείς, το έχει εξαγγείλει ο υπουργός Ανάπτυξης, Α. Τσοχατζόπουλος, αλλά το θεωρεί περιττό η Κεντρική Ενωση Επιμελητηρίων Ελλάδας.

Ο πρόεδρος της Ενωσης θεωρεί ότι η δημιουργία του ενισχύει την πολυδιάσπαση του επιχειρηματικού κόσμου σε επιμελητηριακό επίπεδο και αποδυναμώνει τη «φωνή» του. Οι τουριστικοί φορείς θεωρούν ότι με το Τουριστικό Επιμελητήριο θα οργανωθούν συνολικά οι επιχειρήσεις του κλάδου και θα επιτευχθεί η εποπτεία του τουριστικού έργου. Θεωρούν, μάλιστα, ότι σε αυτό το σχήμα θα πρέπει να ενταχθεί και ο επισιτιστικός κλάδος.

Οι τουριστικές επιχειρήσεις εντάσσονται σήμερα σε τμήματα των κατά τόπους επιμελητηρίων και η αποχώρησή τους θα σημάνει, μεταξύ άλλων, απώλεια εσόδων από τις εισφορές.

Προσοχή στις λεπτομέρειες

Την προσοχή όσων θα επιλέξουν να κάνουν διακοπές την περίοδο του Πάσχα στους όρους των «τουριστικών πακέτων» που θα επιλέξουν, εφιστά η Ελληνική Καταναλωτική Οργάνωση. Η οργάνωση θεωρεί ότι είναι απαραίτητο να προσεχτούν κυρίως οι λεπτομέρειες που αφορούν στον τόπο αναχώρησης, τα μέσα μεταφοράς, τη στέγαση, τη διατροφή, τη διασκέδαση και το χρόνο αναχώρησης. Για παράδειγμα, χρήσιμη είναι η αποσαφήνιση εάν το «πακέτο» προβλέπει καμπίνα ή κουκέτα στο πλοίο ή το τρένο και αν θα βρίσκονται και άλλα άτομα μέσα σε αυτές. Το ίδιο ισχύει και για το ξενοδοχείο, όπου υπάρχει το ενδεχόμενο ένα δωμάτιο να το μοιράζονται δύο ή τρεις άγνωστοι.

ΕΛΠΕ
Προεξοφλούν κερδοφόρα χρονιά

Αισιόδοξος ότι και κατά τη φετινή χρονιά τα ΕΛΠΕ θα καταγράψουν σημαντικά κέρδη, δήλωσε ο πρόεδρος του Ομίλου Γ. Μωραΐτης, από το βήμα της ετήσιας γενικής συνέλευσης των μετόχων του ομίλου. Ο πρόεδρος των ΕΛΠΕ προεξόφλησε την παραπέρα ενίσχυση των κερδών, αφού ήδη κατά το πρώτο τρίμηνο του έτους, τα λειτουργικά αποτελέσματα είναι ενισχυμένα κατά περίπου 15%, σε σύγκριση με το περσινό αντίστοιχο διάστημα. Την ενίσχυση των αποτελεσμάτων, την απέδωσε στις αυξημένες εξαγωγές, αλλά και στη βελτίωση του περιθωρίου διύλισης, ωστόσο, όμως, για μια ακόμη φορά, διαπιστώνεται ότι όσο ανεβαίνουν οι τιμές του πετρελαίου, τόσο περισσότερο κερδίζουν οι πετρελαϊκές βιομηχανίες.

Ο πρόεδρος των ΕΛΠΕ ανακοίνωσε και την επέκταση του επενδυτικού προγράμματος μέχρι το 2007, ενώ ήδη αυτήν την περίοδο βρίσκεται σε εξέλιξη επενδυτικό πρόγραμμα της τάξης των 1,8 δισεκατομμυρίων ευρώ. Βασικές προτεραιότητες του προγράμματος είναι η αύξηση του μεριδίου αγοράς, τόσο στην Ελλάδα, όσο και στις βαλκανικές χώρες, αλλά και η εξασφάλιση περιοχών με βεβαιωμένα αποθέματα πετρελαίου.

Αναφορικά με τη μονάδα ηλεκτροπαραγωγής στη Θεσσαλονίκη, μετά από την αποχώρηση της «Tractebel» και της ΑΕΓΕΚ από το κοινοπρακτικό σχήμα, τα ΕΛΠΕ θα προχωρήσουν στην υλοποίηση του έργου, αναζητώντας παράλληλα νέο σύμμαχο.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ