ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 24 Απρίλη 2003
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Αμείωτο το «ενδιαφέρον» των Αμερικανών για τη λύση του

Περιμένοντας στην ουρά, για να περάσουν την πράσινη γραμμή

Eurokinissi

Περιμένοντας στην ουρά, για να περάσουν την πράσινη γραμμή
Παρά την αποτυχία της Χάγης, οι ΗΠΑ παραμένουν δεσμευμένες στην εξεύρεση μιας δίκαιης και διαρκούς διευθέτησης στην Κύπρο, αναφέρει ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζορτζ Μπους, στη διμηνιαία έκθεσή του προς το Κογκρέσο.

Στην έκθεση, που καλύπτει την περίοδο από την 1η Φεβρουαρίου μέχρι τις 31 Μαρτίου 2003, ο κ. Μπους επισημαίνει πως «όπως στο παρελθόν, Αμερικανοί επίσημοι, περιλαμβανομένων του υπουργού Εξωτερικών, Κόλιν Πάουελ, του υφυπουργού Εξωτερικών, Μαρκ Γκρόσμαν, του Ειδικού Συντονιστή για το Κυπριακό, Τόμας Γουέστον και του πρεσβευτή στην Κύπρο, Μάικλ Κλόσον, συνέβαλαν μαζί μου στην παροχή έντονης διπλωματικής υποστήριξης στις προσπάθειες του γγ του ΟΗΕ, Κόφι Ανάν, για επίτευξη μιας διευθέτησης στη μακρόχρονη διαίρεση του νησιού».

«Ελπίζαμε ότι οι συναντήσεις του γγ του ΟΗΕ με τους δυο Κύπριους ηγέτες στη Χάγη, στις 10 και 11 Μαρτίου 2003, θα οδηγούσαν σε σπάσιμο του αδιεξόδου στη βάση του δίκαιου και ισορροπημένου σχεδίου λύσης του Κόφι Ανάν», αναφέρει ο Πρόεδρος Μπους, για να προσθέσει:

«Δυστυχώς, αυτή η συνάντηση δεν κατέληξε σε μια συμφωνία. Παρά την αποτυχία αυτή, οι ΗΠΑ παραμένουν δεσμευμένες στην εξεύρεση μιας δίκαιης και διαρκούς διευθέτησης στην Κύπρο».

Η εφαρμογή των μέτρων «ελεύθερης διακίνησης»

Αρχισε από χτες η εφαρμογή των μέτρων «ελεύθερης διακίνησης» που εξήγγειλε το καθεστώς Ντενκτάς, αλλά η προσέλευση ατόμων που θέλουν να περάσουν από τη μια πλευρά της διαχωριστικής γραμμής στην άλλη δεν είναι ιδιαίτερα μεγάλη.

Ο πρωθυπουργός του ψευδοκράτους Ντερβίς Ερογλου δήλωσε ότι μπορεί να χρειαστούν 3 - 5 ημέρες για την εφαρμογή του μέτρου. Ο κ. Ερογλου δήλωσε ότι οι διελεύσεις από το κατεχόμενο βόρειο τμήμα στο ελεύθερο νότιο τμήμα και αντίστροφα θα πραγματοποιούνται επί καθημερινής βάσης, με την παρουσίαση της ταυτότητας ή διαβατηρίου.

Είπε, επίσης, ότι στο «βόρειο τμήμα» του νησιού υπάρχει ένα «πραγματικό κράτος» με το «λαό του», το «έδαφός του» και τους «θεσμούς του» παρ' όλο που οι Ελληνοκύπριοι δεν το αποδέχονται αυτό.

Σύσκεψη στο Αρχηγείο
της Αστυνομίας

Η κατάσταση, όπως διαμορφώθηκε μετά την εξαγγελία του Ραούφ Ντενκτάς, μελετήθηκε σε πρωινή σύσκεψη στο Αρχηγείο της Αστυνομίας.

Συμμετείχαν ο υπουργός Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης Δώρος Θεοδώρου, ο υπουργός Εσωτερικών Ανδρέας Χρίστου, ο αρχηγός της Αστυνομίας Τάσος Παναγιώτου και αξιωματικοί της Εθνικής Φρουράς.

Μετά τη σύσκεψη δεν έγιναν δηλώσεις.

Αστυνομικές πηγές διαβεβαίωσαν ότι έχουν ληφθεί όλα τα αναγκαία μέτρα, κυρίως στα τρία σημεία που ανακοίνωσε το κατοχικό καθεστώς ότι δεν επιτρέπεται η ελεύθερη διακίνηση, και δεν υπάρχει κανένας λόγος ανησυχίας. Ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Ιακώβου χαρακτήρισε κίνηση εντυπωσιασμού τα μέτρα του κατοχικού καθεστώτος, εκφράζοντας την πεποίθηση ότι θα πέσει στο κενό.

Ο κ. Ιακώβου επανέλαβε τη θέση της κυβέρνησης ότι οι Τουρκοκύπριοι ως πολίτες της Κυπριακής Δημοκρατίας έχουν το δικαίωμα να διακινούνται ελεύθερα, αλλά πρέπει να γίνεται ενδελεχής έλεγχος, για να διαπιστώνεται κατά πόσο αυτοί που θα επιχειρήσουν είσοδο στις ελεύθερες περιοχές είναι έποικοι ή επισκέπτες που χρησιμοποίησαν παράνομα λιμάνια και αεροδρόμια.

Κατανοούν τι εννοούν;

Εφτασε στα χέρια μας η εφημερίδα του ΔΗΚΚΙ «Ωρα» (αρ.10) και με έκπληξη διαπιστώσαμε ότι αυτά που ορισμένα από τα στελέχη του, που συμμετέχουν στο ΠΑΜΕ, επικαλούνται σε επιστολή τους σχετική με την Πρωτομαγιά, δεν είναι παρά «έπεα πτερόεντα». Και καθόλου δεν αναφερόμαστε στην πρότασή τους για κοινό γιορτασμό της φετινής Πρωτομαγιάς με τις ηγεσίες των ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ, ηγεσίες που - σημειωτέον - στην ίδια επιστολή τους χαρακτηρίζουν «αλλοτριωμένες που υπηρετούν τον κυβερνητικό συνδικαλισμό». Δεν είναι σκοπός αυτού μας του σχολίου εδώ να σταθούμε στο ζήτημα κατά πόσο η εργατική τάξη μπορεί να γιορτάζει την Εργατική Πρωτομαγιά με συνδικαλιστικές ηγεσίες που υπηρετούν την κυβέρνηση και την εργοδοσία. Είναι και αυτή μια άποψη, γνωστή άλλωστε και πολυσυζητημένη μέσα στο συνδικαλιστικό κίνημα.

Θα σταθούμε όμως στο σκίτσο που συνοδεύει το δημοσίευμα με την επιστολή των συνδικαλιστών. Στο σκίτσο λοιπόν ερωτάται από τον Κ. Πάουελ ο πλανητάρχης Μπους: «Κύριε πρόεδρε, πώς θα ξεκινήσουμε πόλεμο; Ολος ο κόσμος διαδηλώνει ενωμένος εναντίον μας». Και η απάντηση του Μπους στο ίδιο σκίτσο: «Οχι... Υπάρχει ελπίδα... Το ΚΚΕ, ας πούμε, διαδηλώνει χωριστά!».

Είναι φανερό ότι ο Γκεμπαιλισμός που εκφράζει το συγκεκριμένο σκίτσο τσουβαλιάζει το ΚΚΕ όχι μόνο με αυτούς που στέκονται αδιάφοροι απέναντι στον πόλεμο σε βάρος του Ιράκ, αλλά κάνει κάτι ακόμα χειρότερο. Το ταυτίζει με εκείνες τις δυνάμεις που διευκολύνουν τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο. Και είναι αυτή μια κατηγορία όχι μόνο πέρα για πέρα ανυπόστατη, αλλά και ένα υπονοούμενο που δεν τόλμησαν να ξεστομίσουν ούτε οι πιο ακραιφνείς εχθροί του ΚΚΕ!

Είναι όμως και κάτι πολύ περισσότερο. Είναι ύβρις - με όλη την αρχαιοελληνική σημασία της λέξης - προς τους χιλιάδες και χιλιάδες κομμουνιστές, τα απλά μέλη του Κόμματος και τους οπαδούς του, που για δύο μήνες τώρα βρίσκονται μαζί με χιλιάδες ακόμα συμπατριώτες μας στους δρόμους του αγώνα. Σε όλους αυτούς που ματώνουν καθημερινά για να σταματήσουν την ιμπεριαλιστική επέλαση.

Αδυνατούμε να κατανοήσουμε πώς τέτοιου είδους πράγματα είναι απλά μια «διαφορετική άποψη» συναδέλφων και συναγωνιστών και μάλιστα ανθρώπων που, όπως υποστηρίζουν, βρίσκονται στην ίδια συσπείρωση - στο ΠΑΜΕ - και παλεύουν για κοινούς στόχους.

Θεωρούμε ταυτόχρονα, σε ό,τι αφορά εμάς, ότι άνθρωποι που είναι ταγμένοι εθελοντικά, να παλεύουν για κοινούς σκοπούς και οράματα, δεν μπορούν να απαντήσουν με την ίδια αθλιότητα, σαν αυτή που υπονοεί το συγκεκριμένο σκίτσο.

Εμείς ένα πράγμα θα πούμε και με αυτό θα βάλουμε τελεία: Ας αναλογιστούν τις ευθύνες τους όσοι επιθυμούν έστω και ακροθιγώς να σταθούν στο πλευρό της εργατικής τάξης.


Γ. ΖΑΧ.

ΓΛΥΞΜΠΟΥΡΓΚ
«Τιμές» από τα κανάλια

«Βασιλικές τιμές» αποδίδουν, άλλη μια φορά, τα κανάλια στον Γλύξμπουργκ, ο οποίος, χάρη στη «γενναιοδωρία» της κυβέρνησης, ήρθε για να περάσει το Πάσχα του στα Ιωάννινα. Ενας μικρός στρατός από δημοσιογράφους και τεχνικούς συνοδεύει κατά πόδας τον έκπτωτο μονάρχη, προσφέροντας απλόχερη «διαφήμιση», την οποία βέβαια σπεύδει να εκμεταλλευτεί ποικιλοτρόπως, προβάλλοντας την «υποδοχή» του από μεμονωμένους νοσταλγούς της μοναρχίας. Από το αεροδρόμιο «Μακεδονία» της Θεσσαλονίκης όπου αφίχθηκε μέχρι τα Γιάννενα που πήγε οδικώς, τα κανάλια κατέγραφαν κάθε του κίνηση, ακόμα και την πληρωμή των διοδίων! Στο αεροδρόμιο τον υποδέχτηκε μια μικρή ομάδα βασιλοφρόνων και στη σύντομη συζήτηση που είχε με τους δημοσιογράφους είπε ότι δε συνάντησε κάποιο πρόβλημα με τα διαβατήρια, ενώ το επώνυμο που χρησιμοποίησε είναι Ντε Γκρέτσια. Από την Ελλάδα θα αναχωρήσει την Τρίτη 29 Απρίλη και πάλι μέσω Θεσσαλονίκης, αλλά σύμφωνα με κάποιες πληροφορίες θα ξανάρθει για τις καλοκαιρινές του διακοπές...



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ