ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 24 Απρίλη 2003
Σελ. /40
Ελεγχόμενα παιχνίδια εξουσίας...

Παίζεται, βέβαια, ένα χοντρό παιχνίδι εξουσίας και οικονομικών συμφερόντων, το οποίο όμως κάθε άλλο παρά ανεξέλεγκτο είναι. Ακριβώς το αντίθετο. Είναι θέμα χρόνου να φανεί προς τα πού θέλουν να δρομολογήσουν τις εξελίξεις, μέσω Ταύρου

Του Στάθη από την «Ελευθεροτυπία»
Του Στάθη από την «Ελευθεροτυπία»
Ωστε, λοιπόν, «ο Κουρής έχει πλέον (!) καταστεί όργανο εξυπηρέτησης και άλλων συμφερόντων με πολιτικούς στόχους», που θέλουν «να πλήξουν το ΠΑΣΟΚ και την κυβέρνησή του»... Και πότε το ανακάλυψε αυτό Χρ. Πρωτόπαππας; Και με μία μήνυση την ημέρα καμώνεται ότι θα «γκρεμίσει» τον αυριανισμό, τη «δεύτερη φύση» δηλαδή του ΠΑΣΟΚ; Κι όμως, ο εκδότης του Ταύρου, ορκίζεται στο όνομα του Κ. Σημίτη και δηλώνει ότι δουλεύει για τη νίκη του ΠΑΣΟΚ στις επόμενες εκλογές, βοηθώντας στην «αυτοκάθαρση»... Το «περίεργο» είναι ότι η υπόθεση αναπαράγεται ως πρώτο θέμα από όλες σχεδόν τις φιλοκυβερνητικές εφημερίδες...

Παίζεται, βέβαια, ένα χοντρό παιχνίδι εξουσίας και οικονομικών συμφερόντων, το οποίο όμως κάθε άλλο παρά ανεξέλεγκτο είναι. Ακριβώς το αντίθετο. Είναι θέμα χρόνου να φανεί προς τα πού θέλουν να δρομολογήσουν τις εξελίξεις, μέσω Ταύρου. Οι «απειλές» περί πολιτικού σεισμού, ανάλογου με τα «καθαρά χέρια» της Ιταλίας, μπορεί να μην επαληθευτούν επακριβώς, αλλά είναι πιθανό να δημιουργήσουν προϋποθέσεις για «ανανέωση» και «αναδιάταξη» του πολιτικού συστήματος... Προκαταβολικά, μάλλον κουμπωμένοι μπροστά στους πάσης φύσεως «αδιάφθορους» θα πρέπει να είναι οι λαϊκές μάζες. Ως τέτοιοι πλασαρίστηκαν οι «εκσυγχρονιστές», σε αντίθεση με το παλαιό και διεφθαρμένο ΠΑΣΟΚ... Την ίδια μάσκα φοράνε και οι της ΝΔ...

Το θέμα, βέβαια, δεν είναι τα δικά τους παιχνίδια ή σκυλοκαυγάδες για την εξουσία και τη μοιρασιά της πίτας. Ούτε αν η κυβέρνηση θα περάσει στην «αντεπίθεση» κατά του χαμαιτυπείου «της», το οποίο, αξίζει να σημειωθεί είναι σταθερά προσηλωμένο ενάντια στα λαϊκά συμφέροντα. Επιφύλαξε ευμενή υποδοχή στην αντιλαϊκό κρεσέντο του Ν. Γκαργκάνα... Το ζήτημα, λοιπόν, είναι πότε οι εργαζόμενοι θα περάσουν στην αντεπίθεση, ώστε να κάνουν κάποτε τη δική τους ανάσταση...


ΣΗΜΙΤΗΣ - ΚΟΥΡΗΣ ΚΑΙ ΔΙΑΠΛΟΚΗ...

«ΣΕΙΣΜΟΣ»...«Ολα τα στοιχεία δημιουργούν την αίσθηση ότι στο προσεχές διάστημα το πολιτικό κλίμα θα επιδεινωθεί και πιθανώς να οδηγήσει σε ένα κυκεώνα αλληλοκατηγοριών για χορηγίες και άνομες χρηματοδοτήσεις πολιτικών από επιχειρηματίες, μετατρέποντας την πολιτική ζωή σε ζούγκλα. Αλλωστε, ο σκληρός πυρήνας της διαπλοκής δεν έχει θιγεί. Οταν αυτό συμβεί, αν ποτέ συμβεί, τότε θα μιλάμε για πολιτικό σεισμό σαν εκείνον που έζησε πριν από λίγα χρόνια η Ιταλία». (Από το βασικό θέμα της «ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗΣ»).

ΚΡΑΤΑ! «Ολα θα πάνε κατ' ευχήν, αν επιλυθούν δύο προβλήματα, τα εξής: Πρώτο πρόβλημα, ότι οι πολίτες δεν είναι (ακόμη, τουλάχιστον...) απλώς, μια...«κοινή γνώμη» που προσφέρεται για «διαμόρφωση» από κάποιους. Δεύτερο πρόβλημα, ότι ο Κ. Σημίτης δε δείχνει διατεθειμένος να αποστεί από τη δική του, προσωπική εκτίμηση για το συμφέρον του τόπου και του εαυτού του, ούτε να παραιτηθεί από τη θέση του πρωθυπουργού. Προφανώς, σε αντίθεση με ορισμένους "παθιασμένους οπαδούς του", δεν έχει πεισθεί ότι η ΝΔ θα φέρει το κατάλληλο μείγμα ανανέωσης και εξυγίανσης στην πολιτική ζωή του τόπου...» (Από το άρθρο της «ΗΜΕΡΗΣΙΑΣ»).

Ο ΠΑΡΑΓΟΝΤΑΣ... ΚΟΥΡΗΣ (1): «Το κρίσιμο ερώτημα, όμως, εστιάζεται στις προθέσεις του Γιώργου Κουρή. O κύκλος θα κλείσει με τις καταγγελίες εναντίον του κ. Πρωτόπαπα ή η "Αυριανή" θα επεκτείνει την επίθεσή της και σε άλλα στελέχη; Κατά τις ίδιες πηγές, εάν συμβεί το πρώτο, η κυβέρνηση θα αφήσει την υπόθεση να ξεχασθεί με το επιχείρημα ότι έχει πάρει τον δρόμο της Δικαιοσύνης, που κατά πάσα πιθανότητα δε θα εντοπίσει ποινικές ευθύνες. Δεν είναι λίγοι, άλλωστε, στο "πράσινο" στρατόπεδο που θα έβλεπαν με ικανοποίηση την πολιτική αποδυνάμωση όσων τα ονόματα έχουν εμπλακεί σ' αυτήν την υπόθεση» (Στ. Λυγερός - «ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ»).

Ο ΠΑΡΑΓΟΝΤΑΣ... ΚΟΥΡΗΣ (2): «Τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, Χρ. Πρωτόπαπα, στοχοποίησε χθες ο Γ. Κουρής, συνεχίζοντας το μαρτύριο φθοράς των στελεχών του περιβάλλοντος Σημίτη. Το ΠΑΣΟΚ κρέμεται πλέον από τα πρωτοσέλιδα της "Αυριανής", χωρίς να μπορεί να αντιδράσει» (Από το βασικό θέμα της «ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗΣ»).

ΤΑ ...ΕΞΑΣΤΗΛΑ

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: Πρωτόπαπας: Ολα ψέματα, κάνω μήνυση και αγωγή - ΑΝΤΕΠΙΘΕΣΗ ΣΤΟΝ ΒΟΜΒΑΡΔΙΣΜΟ.

ΤΑ ΝΕΑ: ΑΝΤΕΠΙΘΕΣΗ ΜΕ ΣΚΛΗΡΑ ΛΟΓΙΑ, ΑΓΩΓΕΣ.

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: ΒΑΘΑΙΝΕΙ Η ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΚΡΙΣΗ.

ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: ΣΤΟ ΕΛΕΟΣ ΤΟΥ ΚΟΥΡΗ ΤΟ ΠΑΣΟΚ.

ΤΟ ΒΗΜΑ: ΝΕΟΣ ΝΟΜΟΣ «ΠΟΘΕΝ ΕΣΧΕΣ».

ΑΥΡΙΑΝΗ: ΑΝΑΚΤΟΡΟ 1 ΔΙΣ. ΕΧΤΙΣΕ Ο ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ!

Η ΑΠΟΦΑΣΗ: ΑΝΑΤΡΟΠΗ ΠΑΣΟΚ ΚΑΙ ΔΕΟΣ.

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ (Ρίζου): ΠΑΝΙΚΟΣ - ΠΟΙΟΣ ΕΧΕΙ ΣΕΙΡΑ ΤΩΡΑ;

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: ΣΦΙΓΓΕΙ Ο ΚΛΟΙΟΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟ.

ΧΩΡΑ: ΚΑΙΓΕΤΑΙ ΑΠΟ ΜΕΣΑ ΤΟ ΜΑΞΙΜΟΥ.

ΑΥΓΗ: ΓΟΛΓΟΘΑΣ ΣΗΜΙΤΗ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑΠΛΟΚΗ.

ΕΣΤΙΑ: ΤΑ ΣΚΑΝΔΑΛΑ ΚΑΙ Ο ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ.

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: Εκθεση διοικητή Τράπεζας Ελλάδας: ΝΕΑ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΑ «ΠΑΘΗ» ΜΕΘΟΔΕΥΕΙ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ: ΑΥΞΗΣΗ ΟΡΙΩΝ ΚΑΙ ΜΕΙΩΣΗ ΑΠΟΔΟΧΩΝ.

ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: ΣΤΡΙΜΟΚΩΛΑ ΒΛΕΠΕΙ ΤΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ Ο ΓΚΑΡΓΚΑΝΑΣ.

ΕΘΝΟΣ: 11 ΟΔΗΓΙΕΣ ΑΣΠΙΔΑ ΓΙΑ ΤΗ ΦΟΝΙΚΗ ΠΝΕΥΜΟΝΙΑ.

ΒΡΑΔΥΝΗ: ΓΛΙΤΩΣΤΕ ΧΡΗΜΑ ΚΑΙ ΛΑΘΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΦΟΡΙΑ.

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ (Μήτση): ΠΛΗΡΗΣ ΟΔΗΓΟΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΕΣ.

ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ: 60.000 ΣΤΡΕΜΜΑΤΑ ΣΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΠΟΛΗΣ.

ΥΠΟ-ΓΡΑΜΜΙΣΕΙΣ

Στοχοπροσήλωση...«Στα τέσσερα καυτά προβλήματα της ελληνικής οικονομίας εστίασε την προσοχή του ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Ν. Γκαργκάνας μέσω της ετήσιας έκθεσής της. Η αυξημένη ανεργία, ο υψηλός πληθωρισμός, το φουσκωμένο δημόσιο χρέος και το διευρυμένο έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών, συμπληρώνουν τις "πληγές" που πρέπει να αντιμετωπίσει η κυβέρνηση, προκειμένου να προχωρήσει η διαδικασία της πραγματικής σύγκλισης. Στην κατεύθυνση αυτή, ζητούμενο αποτελούν η διεύρυνση και επιτάχυνση των διαρθρωτικών αλλαγών, η συγκράτηση των αυξήσεων των πραγματικών μισθών...» («ΑΥΡΙΑΝΗ»).

Ο καλός, ο κακός...«Σύγχυση αλλά και ανησυχία για τις πραγματικές προθέσεις της κυβέρνησης, προκαλεί η έκθεση του διοικητή της Τραπέζης της Ελλάδος που ουσιαστικά αμφισβητεί το σύνολο της οικονομικής πολιτικής και των μεταρρυθμίσεων που έγιναν τα τελευταία χρόνια. Γιατί βέβαια δεν είναι δυνατόν από τη μία πλευρά η κυβέρνηση να διαβεβαιώνει ότι έχει λύσει το Ασφαλιστικό και ο κατ' εξοχήν οικονομικός της σύμβουλος να υποστηρίζει ακριβώς το αντίθετο, προτείνοντας μάλιστα αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης... Παραδοσιακά βέβαια ο διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος εμφανίζεται πιο αυστηρός από τον υπουργό Εθνικής Οικονομίας. Από το σημείο αυτό όμως ως τη διαμετρικά αντίθετη εικόνα που δίνουν σήμερα για την κατάσταση της οικονομίας η απόσταση είναι μεγάλη και βέβαια δημιουργεί εύλογα ερωτηματικά. Εκτός και αν ο πραγματικός στόχος της έκθεσης είναι άλλος: να προϊδεάσει τους πολίτες για ένα νέο γύρο λιτότητας» (Από το άρθρο των «ΝΕΩΝ»).

Ψίχουλα...: «Πρόγραμμα δράσης για την ανάπτυξη της Κοινωνίας της Πληροφορίας σε όλες τις περιφέρειες της χώρας για να καλυφθούν τα κενά του τομεακού προγράμματος, ενέκρινε η ηγεσία του υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών. Πρόκειται για συμπληρωματική ενίσχυση των περιφερειών με 170 εκ. ευρώ. Με τα έργα που θα υλοποιηθούν μέσω του συμπληρωματικού προγράμματος δράσης θα γίνουν εργαστήρια πληροφορικής στα σχολεία, θα δικτυωθούν μονάδες της Δημόσιας Διοίκησης και θα εφαρμοστεί η τηλε-υγεία σε νησιά και ορεινές περιοχές» («ΒΗΜΑ»).



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ