ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 25 Απρίλη 2003
Σελ. /28
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΠΑ - ΛΔ ΚΟΡΕΑΣ - ΚΙΝΑ
Θολή η «ολοκλήρωση» των συνομιλιών στο Πεκίνο...

Στρατιώτες της Ν.Κορέας στα σύνορα

Associated Press

Στρατιώτες της Ν.Κορέας στα σύνορα
ΠΕΚΙΝΟ-ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Οι συνομιλίες ανάμεσα στην αμερικανική και βορειοκορεατική αντιπροσωπεία έληξαν χτες, ένα 24ωρο νωρίτερα απ' ό,τι είχε ανακοινωθεί. Ομως, κανείς δεν μπορούσε με βεβαιότητα να μιλήσει για αποτυχία ή επιτυχία των συνομιλιών στο Πεκίνο, μολονότι τίποτε έως τώρα δε φαίνεται να φωτογραφίζει «υποχώρηση» των ιμπεριαλιστικών διαθέσεων των ΗΠΑ έναντι της ΛΔ Κορέας. Γι' αυτό και το βορειοκορεατικό πρακτορείο ειδήσεων KCNA, επικαλούμενο αξιωματούχο της χώρας, επαναλάμβανε πως η Πιονγιάνγκ είναι έτοιμη να αναθεωρήσει το πυρηνικό της πρόγραμμα υπό τον (γνωστό) όρο πως η Ουάσιγκτον θα προβεί σε κάποια θαρραλέα ενέργεια προς εκτόνωση της κρίσης... «Η κατάσταση στην Κορεατική Χερσόνησο εξαρτάται απ' τις κινήσεις των ΗΠΑ», έλεγε μεταξύ άλλων το τηλεγράφημα του βορειοκορεατικού πρακτορείου.

Εντούτοις, απ' την άλλη πλευρά, εκπέμπονταν συγκεχυμένα μηνύματα. Αφ' ενός, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Κόλιν Πάουελ (σύμφωνα με το Γερμανικό Πρακτορείο, το Γαλλικό και το «Ρόιτερς»), φερόταν να ανακοινώνει τη συντομότερη (απ' το αναμενόμενο...) «ολοκλήρωση» των αμερικανο-βορειοκορεατικών συνομιλιών στο Πεκίνο και να «καταγγέλλει τη βορειοκορεατική επιθετικότητα που πήρε τη μορφή απειλών(;)». Την ίδια στιγμή, ο Κόλιν Πάουελ φερόταν να ανακοινώνει τη για σήμερα ολοκλήρωση των επαφών του αναπληρωτή υφυπουργού Εξωτερικών Τζέιμς Κέλι (που ηγείται της αμερικανικής αντιπροσωπείας στο Πεκίνο) με Κινέζους αξιωματούχους.

Αφ' ετέρου, ανώτερα στελέχη του Στέιτ Ντιπάρτμεντ διέψευδαν το βαρύ κλίμα που προκαλούσαν οι δηλώσεις Πάουελ, λέγοντας πως στις συνομιλίες «καταγράφηκαν οι απόψεις εκάστης πλευράς» και πως έγιναν σε ένα «γενικώς καλό κλίμα». «Η πραγματική εικόνα είναι διαφορετική απ' ό,τι παρουσιάζεται», έλεγαν πηγές του Στέιτ Ντιπάρτμεντ...

Πάντως, νωρίτερα, το κινεζικό πρακτορείο ειδήσεων «XINHUA» ανακοίνωνε την προχτεσινοβραδινή τηλεφωνική επικοινωνία μεταξύ των υπουργών Εξωτερικών Κίνας-ΗΠΑ, Λι Ζιαοξίνγκ και Κ. Πάουελ, αντίστοιχα, και πως κατά τη διάρκεια αυτής της επαφής «συμφωνήθηκε ότι οι συνομιλίες στο Πεκίνο είναι ευεργετικές»... Ο δε εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών, Λίου Ζιαντσάο, είπε πως οι συνομιλίες στο Πεκίνο «έγιναν σε κλίμα αμοιβαίας κατανόησης με προοπτική την εξεύρεση τρόπων για ειρηνική επίλυση του βορειοκορεατικού πυρηνικού ζητήματος».

Τέλος, την εξέλιξη της κατάστασης στην Κορεατική Χερσόνησο θα αναλύσει και θα συζητήσει με ομολόγους του ο Ιάπωνας πρωθυπουργός, Γιουνισίρο Κοϊζούμι, κατά τη διάρκεια περιοδείας που θα αρχίσει σε ένα 48ωρο σε Βρετανία, Γαλλία, Ισπανία, Γερμανία και - προεδρεύουσα της ΕΕ - Ελλάδα.

ΚΟΛΟΜΒΙΑ
Να τερματιστούν οι δολοφονικές ενέργειες των παραστρατιωτικών

Επιστολή της ΚΕ του ΚΚΕ προς την πρεσβεία της Κολομβίας στην Αθήνα

Το πρόσφατο κύμα δολοφονικών επιθέσεων κατά στελεχών του ΚΚ της Κολομβίας και της Κομμουνιστικής Νεολαίας στην περιοχή Κουκούτα, κοντά στα σύνορα της χώρας με τη Βενεζουέλα, καταγγέλλει το ΚΚΕ στην επιστολή διαμαρτυρίας που απέστειλε στην πρεσβεία της Κολομβίας στην Αθήνα, και η οποία έχει ως εξής:

«Αξιότιμοι κύριοι,

Οπως πληροφορηθήκαμε, παραστρατιωτικές ομάδες στη χώρα σας συνεχίζουν τον εκφοβισμό και τις απειλές ενάντια σε στελέχη και μέλη του Κομμουνιστικού Κόμματος Κολομβίας, της Κομμουνιστικής Νεολαίας και άλλων αριστερών οργανώσεων και κινημάτων.

Ιδιαίτερα ανησυχητικές είναι οι ενέργειες των ομάδων αυτών στην πόλη της Κουκούτα όπου απειλούν να δολοφονήσουν τον καθηγητή πανεπιστημίου Χαϊμέ Γκομέζ, στέλεχος του ΚΚ Κολομβίας και σειρά μελών της Κομμουνιστικής Νεολαίας. Η αφόρητη αυτή κατάσταση ανάγκασε πολλούς να εγκαταλείψουν τις εστίες τους.

Θεωρούμε ότι η κλιμάκωση των δολοφονικών αυτών ενεργειών δεν είναι τυχαίο ότι σημειώνεται σε μια περιοχή στα σύνορα με τη Βενεζουέλα, την παραμονή του 10ου Συνεδρίου για τα ανθρώπινα δικαιώματα και την πολιτική λύση της διένεξης στην Κολομβία. Επιβεβαιώνεται επίσης η πληθώρα καταγγελιών για ανοχή δυνάμεων ασφαλείας, ειδική μεταχείριση και ατιμώρητο που απολαμβάνουν οι πρωτεργάτες των ενεργειών αυτών.

Ζητάμε από την κυβέρνηση Αλβάρο Ουρίμπε να αναλάβει τις ευθύνες της, να τεθεί τέρμα στην ανοχή στις ενέργειες αυτές, να τιμωρηθούν οι υπεύθυνοι και να διασφαλιστεί η ελεύθερη δράση του Κομμουνιστικού Κόμματος Κολομβίας, της Κομμουνιστικής Νεολαίας, των συνδικαλιστών και άλλων αριστερών, δημοκρατικών δυνάμεων όπως και πραγματικές συνθήκες νομιμότητας και στοιχειώδους ελεύθερης πολιτικής δράσης σ' όλη την επικράτεια της χώρας.

Μπ. Αγγουράκης

Τμήμα Διεθνών Σχέσεων της ΚΕ του ΚΚΕ».

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΒΟΣΤΟΝΗ.-- Οι ταξικές διαφορές θα είναι τα επόμενα χρόνια και γενετικές διαφορές προέβλεψαν γενετιστές σε συνέδριο στη Βοστόνη. Οι επιστήμονες διέβλεψαν ως ορατό τον κίνδυνο μιας γενικευμένης γενετικής ευγονικής απ' την πλευρά των πλουσίων και την υποβάθμιση της ζωής των φτωχών, λόγω του αυξημένου κόστους φαρμάκων και ιατρικών αγωγών υψηλής πλην οικονομικά δαπανηρής γενετικής τεχνολογίας!

ΤΟΚΙΟ.-- Η PQQ είναι η πρώτη νέα βιταμίνη που ανακαλύφθηκε μετά το 1948 και ανακοινώθηκε χτες από Ιάπωνες επιστήμονες. Η ανακάλυψη της βιταμίνης (που θεωρείται πως ανήκει στο σύμπλεγμα βιταμινών Β) θεωρείται πως μπορεί να παίξει σημαντικό ρόλο στη γονιμότητα του ανθρώπινου είδους...

ΑΝΤΙΣ ΑΜΠΕΜΠΑ.-- Αυξάνεται δραματικά ο αριθμός των Αιθιόπων που αντιμετωπίζουν την απειλή της λιμοκτονίας. Σύμφωνα με τις αρχές, άμεση ανάγκη σε τρόφιμα και πόσιμο νερό έχουν επιπλέον 1.200.000 Αιθίοπες πέραν των (ήδη γνωστών) 14.500.000 απειλούμενων με λιμοκτονία και σε άλλες χώρες στο λεγόμενο Κέρας της Αφρικής.

ΛΑΓΟΣ.-- Πολύνεκρο τροχαίο δυστύχημα συγκλόνισε χτες τη νιγηριανή πόλη Λάγος, όπου κατά τη μετωπική σύγκρουση δύο λεωφορείων σκοτώθηκαν 39 άνθρωποι και τραυματίστηκαν άλλοι 50...

ΠΟΛΗ ΤΗΣ ΓΟΥΑΤΕΜΑΛΑΣ.-- Μία «βροχή» πέτρας και χώματος σε φτωχογειτονιά κοινότητας στη Γουατεμάλα προκάλεσε το θάνατο τουλάχιστον 10 κατοίκων (ανάμεσά τους δύο παιδάκια), ενώ αγνοείται η τύχη άλλων δώδεκα. Εξαιτίας της κατολίσθησης γκρεμίστηκαν σπίτια και προκλήθηκαν σοβαρά προβλήματα στα δίκτυα ηλεκτροδότησης και υδροδότησης.

ΠΕΝΣΥΛΒΑΝΙΑ.-- Το διευθυντή του γυμνασίου στο Ρεντ Λάιον της Πενσυλβάνια πυροβόλησε και σκότωσε ένας βαριά οπλισμένος 14χρονος μαθητής. Ο έφηβος πυροβόλησε το διευθυντή μέσα στη γεμάτη κόσμο καφετερία του σχολείου και μετά αυτοπυροβολήθηκε θανάσιμα.

ΚΟΠΕΓΧΑΓΗ.-- Ψήφισμα του Δανικού Κοινοβουλίου καλεί τη σουηδική κυβέρνηση να κλείσει τον πυρηνικό αντιδραστήρα στο Μπάρσεμπεκ, 40 χλμ ανατολικά της Κοπεγχάγης. Η Σουηδία είχε υποσχεθεί ότι θα έκλεινε τον αντιδραστήρα φέτος, αλλά αναβάλλει την εφαρμογή της απόφασης για οικονομικούς λόγους.

ΜΟΣΧΑ.-- Ελεύθερος αφέθηκε χτες ο 20χρονος Αρτέμ Στεφάνοφ, που συνελήφθη την Τετάρτη ως ύποπτος για το φόνο του Ρώσου βουλευτή Σεργκέι Γιούσενκοφ.

ΤΟΥΡΚΙΑ
(Εντεινόμενος) ταξικός πόλεμος

ΑΓΚΥΡΑ.--

Διευρύνεται ταχύτατα το χάσμα των ανώτερων από τα μεσαία και χαμηλά στρώματα κατά τάξη στην Τουρκία, δείχνει έρευνα του ερευνητικού οίκου Kum Company που δόθηκε στη δημοσιότητα αυτές τις μέρες.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της έρευνας, το ποσοστό που ορίζεται ως «ανώτερο» ζει με ένα μέσο μηνιαίο εισόδημα 10,5 δισ. τουρκικές λίρες (περίπου 6.360 ευρώ), την ώρα που οι πιο φτωχές οικογένειες διαβιούν με ένα μηνιαίο εισόδημα 132 εκατομμυρίων τουρκικών λιρών (80 ευρώ).

Η kriz (κρίση στα τουρκικά) του 2001 έχει επιδεινώσει σε αφόρητο βαθμό τις ανισότητες στο εσωτερικό της τουρκικής κοινωνίας, με την ταξική διαστρωμάτωση να αναδιατάσσεται - και χιλιάδες πρώην «ευνοούμενους» της μικροαστικής και αστικής τάξης να προσγειώνονται ανώμαλα.

Κατά τα στοιχεία της έρευνας το 48% των τουρκικών νοικοκυριών ζουν με εισόδημα από 20 έως 500 ευρώ το μήνα! Και αυτό την ώρα που το μέσο ενοίκιο ενός διαμερίσματος στην Αγκυρα, στην Κωνσταντινούπολη και στη Σμύρνη είναι 200 εκατομμύρια λίρες (120 ευρώ)... Σε αυτό το 48% αναλογεί το 32,5% του εθνικού εισοδήματος. Οι αυξήσεις των τιμών σε αγαθά πρώτης ανάγκης τους δύο τελευταίους μήνες λόγω του πολέμου στο Ιράκ επιδείνωσαν ακόμη περισσότερο τα πράγματα. Την ίδια στιγμή το εσωτερικό και εξωτερικό χρέος του τουρκικού κράτους ξεπερνά το ΑΕΠ της χώρας σε απόλυτες τιμές (160 δισ. δολάρια).

Σύμφωνα με την Turk-Is, τη συνομοσπονδία των εργατικών συνδικάτων, το όριο της φτώχειας για μια τετραμελή οικογένεια ορίζεται πλέον στο εισόδημα των 1,3 δισ. τουρκικών λιρών (790 ευρώ περίπου). Κατά την ίδια πηγή, για μια αξιοπρεπή διαβίωση χρειάζονται 1,5 δισ. τουρκικές λίρες (περί τα 910 ευρώ) σε μηνιαία έσοδα...



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ