ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 25 Απρίλη 2003
Σελ. /28
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΟΜΙΛΟΣ «ΕΜΠΟΡΙΚΗΣ»
Εμφαση στη συνεργασία με γαλλικά κεφάλαια

Αισιόδοξος για τη διατήρηση της κερδοφορίας της τράπεζας σε υψηλά επίπεδα, δήλωσε ο πρόεδρος της Εμπορικής στη γενική συνέλευση των μετόχων

Εμφαση στη «συνεργασία» με το γαλλικό τραπεζικό κεφάλαιο έδωσε ο πρόεδρος της Εμπορικής Τράπεζας Γ. Στουρνάρας, απευθυνόμενος στη χτεσινή ετήσια γενική συνέλευση των μετόχων. Οπως είπε, η συμμετοχή που έχει στο μετοχικό κεφάλαιο της Εμπορικής η Gredit Agricole, ιδιαίτερα μετά την προβλεπόμενη συγχώνευσή της με την επίσης γαλλική Credit Lyonnais, θα συμβάλουν στη συνεργασία γαλλικών και ελληνικών επιχειρήσεων. Αναφερόμενος στις εξελίξεις της περασμένης διετίας έκανε λόγο για τις προσπάθειες «αναδιάρθρωσης» του Ομίλου της Εμπορικής, οι οποίες μεταξύ άλλων μεταφράζονται σε «μειώσεις προσωπικού, ενδυνάμωση της συνεργασίας με τη Credit Agricole» και επίσης στις συγχωνεύσεις εταιριών που ανήκουν στον Ομιλο, όπως οι ασφαλιστικές «Φοίνιξ» και «Εμπορική Κεφαλαίου».

Από τα λεγόμενα του προέδρου της «Εμπορικής» προκύπτει ότι η μάζα των κερδών για φέτος όχι μόνο θα διατηρηθεί σε ιδιαίτερα ψηλά επίπεδα, αλλά θα καταγράψει και αύξηση σε σχέση με το 2002. Ετσι, σύμφωνα με τα πρώτα διαθέσιμα στοιχεία, «η συνολική κερδοφορία του Ομίλου εμφανίζεται οριακά ενισχυμένη στο α΄ τρίμηνο του 2003», γεγονός που όπως και στους άλλους τραπεζικούς ομίλους οφείλεται στη ραγδαία αύξηση που καταγράφουν τα έσοδα από τόκους και με τα οποία αναπληρώνονται και με το παραπάνω οι απώλειες από τα χρηματιστήρια. Οπως ήταν αναμενόμενο, η γενική συνέλευση ενέκρινε την πρόταση της διοίκησης για διανομή μερίσματος 0,40 ευρώ που με βάση τη χρηματιστηριακή τιμή της 31 Δεκέμβρη 2002 αντιστοιχεί σε απόδοση 2,8%.

ΟΠΕΚΕΠΕ
Εκβιαστικές διευκρινίσεις προς αγρότες

Σαφή εκβιαστική προειδοποίηση προς τους αγρότες, που υποχρεούνται να υποβάλουν δηλώσεις ΟΣΔΕ (Ολοκληρωμένο Σύστημα Ελέγχου Επιδότησης), απευθύνει με ανακοίνωσή του ο πρόεδρος του ΟΠΕΚΕΠΕ (Οργανισμός Πληρωμών και Ελέχγου Κοινοτικών Ενισχύσεων Προσανατολισμού και Εγγυήσεων), στην οποία αναφέρεται ρητά ότι όποιοι αγρότες καταρτίσουν λανθασμένα τις δηλώσεις τους θα αποκλειστούν από την κοινοτική επιδότηση που δικαιούνται.

Υπενθυμίζουμε ότι με βάση το μνημόνιο που πρόσφατα υπογράφτηκε μεταξύ του ΟΠΕΚΕΠΕ και της διοίκησης της ΠΑΣΕΓΕΣ, το οικονομικό κόστος των δηλώσεων ΟΣΔΕ επιβαρύνει αποκλειστικά τους αγρότες. Το παραπάνω μνημόνιο έχει χαρακτηριστεί από το σύνολο του αγροτικού κόσμου ως μνημείο αυθαιρεσίας και «χαράτσωμα», αφού, με βάση και τις κοινοτικές οδηγίες, το κόστος αυτού του έργου καλύπτεται αποκλειστικά από τον κρατικό προϋπολογισμό.

Στην ανακοίνωση αναφέρεται ρητά ότι «οι δικαιούχοι - παραγωγοί, προκειμένου να λάβουν έγκαιρα τις οικονομικές ενισχύσεις τους, με την υποβολή των αιτήσεων πρέπει να δηλώνουν σωστά και με ακρίβεια τα στοιχεία τους στο ΟΣΔΕ. Σε αντίθετη περίπτωση, τα λάθη θα εντοπιστούν οπωσδήποτε κατά τη διενέργεια διοικητικών, διασταυρωτικών και επιτόπιων ελέγχων, με συνέπεια τον αποκλεισμό τους από την επιδότηση στην περίπτωση που η απόκλιση των λαθών υπερβεί το προβλεπόμενο από τους κοινοτικούς κανονισμούς όριο».

Πρόκειται, δηλαδή, για μια εξόφθαλμη προσπάθεια εκφοβισμού των αγροτών, οι οποίοι δε δέχονται να πληρώσουν το «χαράτσι» των δηλώσεων, είτε μέσω των αγροτικών συνεταιρισμών στην ΠΑΣΕΓΕΣ, είτε στα ιδιωτικά λογιστικά γραφεία που πρόσφατα έβαλε στο παιχνίδι η ηγεσία του υπουργείου Γεωργίας και θελήσουν να συμπληρώσουν μόνοι τις δηλώσεις τους. Βέβαια δε διευκρινίζεται στην ανακοίνωση τι θα γίνει στην περίπτωση που κάνουν λάθος αυτοί που ανέλαβαν, υπό τις ευλογίες του ΟΠΕΚΕΠΕ, να συμπληρώνουν δηλώσεις ΟΣΔΕ με λεφτά των αγροτοκτηνοτρόφων...

ΣΥΝΤΕΧΝΙΑ ΑΡΤΟΠΟΙΩΝ ΑΘΗΝΑΣ
Καλείται να πληρώσει για προγράμματα «μαϊμούδες»

Καταγγέλλει τον πρώην πρόεδρό της για απάτη, η οποία προκύπτει και από σχετική αναφορά του ΣΔΟΕ

Μια ακόμη «σκοτεινή» πλευρά των προγραμμάτων κατάρτισης, την οποία η κυβέρνηση προσπαθεί να αποκρύψει και να υποβαθμίσει όσο μπορεί, καταδεικνύουν οι καταγγελίες του προεδρείου της Συντεχνίας Αρτοποιών Αθήνας, όπως επιβεβαιώνονται και από την πορισματική αναφορά (Αρ. υπόθεσης 214/2002) του Σώματος Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος.

Συγκεκριμένα, η Συντεχνία κατήγγειλε την εμπλοκή του πρώην προέδρου της Ηλία Διαμαντή στην υποτιθέμενη διενέργεια 39 προγραμμάτων κατάρτισης εργαζομένων σε αρτοποιεία, με φορέα υλοποίησης τη Συντεχνία σε συνεργασία με το Κέντρο Επαγγελματικής Κατάρτισης «Πρόοδος 21 ΕΠΕ». Για τα προγράμματα που υποτίθεται ότι έγιναν από τις αρχές του 2001 μέχρι τους πρώτους μήνες του 2002, ο ΟΑΕΔ κατέβαλε περίπου 191 εκατ. δραχμές.

Το ΣΔΟΕ διερεύνησε την υπόθεση μετά από εισαγγελική παραγγελία. Εξέτασε έγγραφα και πήρε καταθέσεις από στελέχη της Συντεχνίας, του ΟΑΕΔ, του ΚΕΚ που ανέλαβε την κατάρτιση, αρτοποιούς των οποίων οι επιχειρήσεις εμφανίζονταν να συμμετέχουν στα προγράμματα και από εργαζόμενους που εμφανίζονταν να έχουν καταρτιστεί. Το συμπέρασμά του είναι ότι όλα τα σχετικά έγγραφα έχουν πλαστογραφηθεί! Στο συμπέρασμά του ο ΣΔΟΕ αναφέρει χαρακτηριστικά: «Ο κ. Διαμαντής εν γνώσει του ότι ήταν πλαστά, τα παρέστησε ως αληθή και συνεργαζόμενος με τον υπεύθυνο του ΚΕΚ "Πρόοδος 21 ΕΠΕ" εξαπάτησε τον ΟΑΕΔ, προκαλώντας έτσι βλάβη στην περιουσία του κατά 191.456.940 δρχ. ή 561.866 ευρώ, περιποιούμενος σ' αυτόν παράνομο περιουσιακό όφελος». Στην υπόθεση εμπλέκεται και αρμόδιος υπάλληλος του ΟΑΕΔ που ήλεγχε την υλοποίηση των προγραμμάτων.

Σύμφωνα με το προεδρείο της Συντεχνίας, δεν είχε παρθεί καμία σχετική απόφαση από αρμόδιο όργανό της για διεξαγωγή προγραμμάτων, ούτε εισέπραξε κάποιο ποσό για προγράμματα, ενώ καταγγέλλει τον πρώην πρόεδρό της και για άλλες οικονομικές ατασθαλίες σε βάρος της. Παρ' όλα αυτά ο ΟΑΕΔ απαιτεί τα χρήματα από τους αρτοποιούς, οι οποίοι αρνούνται να τα καταβάλουν επικαλούμενοι την αναφορά του ΣΔΟΕ. Υποστηρίζουν ότι η όποια απαίτηση πρέπει να στραφεί προς αυτούς που εξαπάτησαν τον Οργανισμό, ο οποίος όφειλε να προστατεύσει και το συμφέρον του και τη Συντεχνία.

Η δυνατότητα υπέρβασης των δικλείδων ασφαλείας και των ελεγκτικών μηχανισμών είναι ένα ακόμη πιθανό παρεπόμενο αυτών των προγραμμάτων, που καμία υπηρεσία δεν προσφέρουν πέρα από την υπονόμευση του δημόσιου εκπαιδευτικού συστήματος, τον εκμαυλισμό συνειδήσεων και το μοίρασμα χρημάτων σε «ημέτερους» για την εμπέδωση των πολιτικών κατευθύνσεων της ΕΕ σχετικά με τη λειτουργία της «αγοράς εργασίας».

Οι προβλέψεις του ΟΟΣΑ για την οικονομία

Τη διατήρηση των υψηλών ρυθμών για φέτος (3,5%-3,6%) και το 2004 (3,9%-4%) προβλέπει για την ελληνική οικονομία ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ), με την εξαμηνιαία έκθεσή του που δόθηκε χτες στη δημοσιότητα στο Παρίσι. Στην έκθεση επισημαίνεται πως η ισχυρή αναπτυξιακή πορεία της ελληνικής οικονομίας οφείλεται κυρίως στις προετοιμασίες των έργων των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004 και στα κοινοτικά κονδύλια που εισπράττει η Ελλάδα από το Γ΄ ΚΠΣ.

Οσον αφορά στον πληθωρισμό (που ήταν κατά μέσο όρο 3,9% το 2002), παρά την προβλεπόμενη συγκράτησή του φέτος, εκτιμάται ότι θα παραμείνει στην Ελλάδα πάνω από το μέσο όρο της ευρωζώνης, γύρω στο 3,5% για τη διετία 2003-'04. Ισχυρός παραμένει και ο δομικός πληθωρισμός, με τις τιμές στον τομέα των υπηρεσιών να αυξάνονται ιδιαίτερα γρήγορα, κατά τον ΟΟΣΑ. Ο Οργανισμός διαπιστώνει πως το δημόσιο χρέος παραμένει σε υψηλά επίπεδα και συνιστά για την αντιμετώπισή του σφιχτότερο έλεγχο των πρωτογενών δημοσίων δαπανών καθώς και περαιτέρω διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις στις αγορές εργασίας και προϊόντων, με έμφαση σε μια πιο αποφασιστική απελευθέρωση στον ανταγωνισμό των λεγόμενων δικτυακών βιομηχανιών (όπως η ενέργεια).

Σχετικά με τις προοπτικές των χωρών-μελών του ΟΟΣΑ και γενικότερα της παγκόσμιας οικονομίας οι συντάκτες της έκθεσης εκφράζουν τις ανησυχίες τους για τις επιπτώσεις που θα έχουν στην ανάπτυξη ο πόλεμος στο Ιράκ και η «τρομοκρατία», μέχρι η επιδημία της άτυπης πνευμονίας. Ο ΟΟΣΑ προβλέπει ασθενή ρυθμό ανάπτυξης κατά 1,9% της οικονομίας των 30 χωρών-μελών του φέτος, λίγο-πολύ στα περσινά επίπεδα, αλλά αναμένει επιτάχυνσή του στο 3% το 2004. Ενδιαφέρον προκαλεί το γεγονός ότι ο επικεφαλής οικονομολόγος του ΟΟΣΑ, Ζαν-Φιλίπ Κοτίς, σχολιάζοντας το περιεχόμενο της εξαμηνιαίας έκθεσης, αναφέρει στον πρόλογο: «Η παρούσα έκθεση Economic Outlook εξακολουθεί να βλέπει προοπτικές σταδιακής, αν και όχι εντυπωσιακής, ανάκαμψης της παγκόσμιας οικονομίας ως το πλέον πιθανό σενάριο. Αν και μια νέα ολίσθηση στην ύφεση δεν μπορεί να αποκλειστεί κατηγορηματικά, παραμένει προοπτική που συγκεντρώνει περιορισμένες πιθανότητες». Ουσιαστικά, η έκθεση του ΟΟΣΑ συνάδει με τις εκτιμήσεις για τις αναπτυξιακές προοπτικές τόσο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου όσο και με αυτές της Ευρωπαϊκής Επιτροπής: Βραδεία ανάπτυξη στους επόμενους μήνες και πιθανότητα επιτάχυνσης προς το τέλος του χρόνου.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ