ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 25 Απρίλη 2003
Σελ. /28
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΑΚΤΟΠΛΟΪΑ
Δε διδάχτηκαν τίποτα από το «ΣΑΜΙΝΑ»

Εδωσαν άδεια στο «ΕΞΠΡΕΣ ΟΛΥΜΠΙΑ» να ταξιδέψει πλήρες επιβατών, χωρίς να γίνει έλεγχος μηχανών εν πλω μετά από επισκευή. Το πλοίο έμεινε από μηχανή μεσοπέλαγα!

Οι επιβάτες των ακτοπλοϊκών βαποριών κινδυνεύουν και δεν υπάρχει σ' αυτό ούτε ίχνος υπερβολής! Τα γεγονότα που εκτυλίχτηκαν το τελευταίο 24ωρο, με την οδύσσεια που υπέστησαν οι επιβάτες του ακτοπλοϊκού 30χρονου επιβατηγού - οχηματαγωγού πλοίου «ΕΞΠΡΕΣ ΟΛΥΜΠΙΑ», αποτελούν αδιάψευστο μάρτυρα ότι η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ δε διδάχθηκε τίποτα από το τραγικό ναυάγιο του «ΕΞΠΡΕΣ ΣΑΜΙΝΑ» και τον πνιγμό των 80 συνανθρώπων μας, ότι εξακολουθεί απαρέγκλιτα, μέσω του υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας και των αρμόδιων υπηρεσιών αυτού, να εφαρμόζει τις εντολές των εφοπλιστών και ας κοστίσει αυτό τη ζωή εκατοντάδων ανθρώπων. Αλλωστε, ποιος είναι αυτός, που δε γνωρίζει ότι μοναδικός θεός των εφοπλιστών είναι το κέρδος και στο όνομα του θεού τους έχουν στείλει στον πάτο της θάλασσας χιλιάδες ανθρώπους; Εξίσου σοβαρές ευθύνες, όμως, φέρουν και όσοι λιμενικοί υπηρετούν στις υπηρεσίες του υπουργείου των εφοπλιστών. Παρά τα όσα βγήκαν στην επιφάνεια με το ναυάγιο του «ΣΑΜΙΝΑ» για πλημμελείς ελέγχους και πολλά άλλα, οι λιμενικοί εξακολουθούν να «ποιούν τη νήσσαν» μπροστά στις εγκληματικές παρανομίες των εφοπλιστών, μην τυχόν και χάσουν κανένα γαλόνι και ας έχουν να κάνουν με την ασφάλεια της ανθρώπινης ζωής στη θάλασσα.

Εχουμε και λέμε λοιπόν: Το «ΕΞΠΡΕΣ ΟΛΥΜΠΙΑ», ένα από τα γνωστά σαπιοκάραβα που αποτελούν την πλειοψηφία του ακτοπλοϊκού στόλου, στις 5.30 το απόγευμα της Μεγάλης Τετάρτης απέπλευσε από το λιμάνι του Πειραιά, με προορισμό τα λιμάνια Σύρο, Τήνο, Μύκονο, Εύδηλο Ικαρίας, Καρλόβασι, Βαθύ, φουλ από επιβάτες και οχήματα. Μαρτυρίες επιβατών αναφέρουν ότι «δεν μπορούσες να ρίξεις ούτε καρφίτσα»... (βέβαια, το αρμόδιο Α` Λιμεναρχείο Πειραιά... διαβεβαιώνει ότι δεν υπήρχαν υπεράριθμοι). Το πλοίο αυτό, ένα περίπου 24ωρο πριν, βρισκόταν στην επισκευαστική βάση στο Μώλο Δραπετσώνας, όπου εκτελούνται οι επισκευαστικές εργασίες και εργασίες συντήρησης, στα πλαίσια της διαδικασίας της ετήσιας επιθεώρησης των ακτοπλοϊκών πλοίων που προβλέπει η νομοθεσία. Ωστόσο, όταν το πλοίο απέπλευσε, από στόμα σε στόμα, διαδόθηκε στους επιβάτες ότι μία από τις κύριες μηχανές του είχε πρόβλημα στο στρόφαλο.

Κατά τη διάρκεια του ταξιδιού, όπου ευτυχώς επικρατούσαν καλές καιρικές συνθήκες, η αριστερή κύρια μηχανή του βγήκε «εκτός». Για την ακρίβεια, το πλοίο «έμεινε» από μία μηχανή περίπου χτες στις 4 τα ξημερώματα, όταν, σύμφωνα με δελτίο Τύπου του ΥΕΝ, βρισκόταν 18 ναυτικά μίλια από το λιμάνι του Ευδήλου Ικαρίας, όπου και δεν κατάφερε να προσεγγίσει και τράβηξε κατευθείαν για Βαθύ. Ταυτόχρονα, στο πλοίο επικράτησε και πανικός, καθώς, όπως μας είπαν επιβάτες, «μύριζε καμένο»...

Ακόμα, όπως μας κατήγγειλαν μέλη του πληρώματος, πριν το πλοίο επαναδρομολογηθεί και επειδή πίεζε ο χρόνος, δεν έγιναν οι κατάλληλες δοκιμές. Για την ακρίβεια, δεν έγινε δοκιμή μηχανών εν πλω, αλλά μόνο στον όρμο που βρισκόταν.

Από την πλευρά των αρμοδίων, λάβαμε τις εξής απαντήσεις. Ο διοικητής του Α` Λιμεναρχείου Πειραιά, το οποίο έδωσε την άδεια απόπλου, υποπλοίαρχος Κοντόπουλος, μας δήλωσε: «Εμείς ελέγχουμε την ασφαλή διαδικασία φορτοεκφόρτωσης των πλοίων και τις καιρικές συνθήκες και αυτά ήταν κανονικά. Ακόμα, η Διεύθυνση Επιθεώρησης Εμπορικών Πλοίων έστειλε σήμα ότι το πλοίο επισκευάστηκε». Από την πλευρά της ΔΕΕΠ, ο κλαδάρχης κ. Καμαρινάκης μας παρέπεμψε στον επιθεωρητή μηχανολόγο κ. Χατζή, ο οποίος μας ανέφερε: «Στο πλοίο έγινε αντικατάσταση στροφαλοφόρου άξονα υπό την εποπτεία γενικού τεχνικού της κατασκευάστριας εταιρίας. Στη συνέχεια, παρουσία μου, του Ελληνικού Νηογνώμονα και της κατασκευάστριας εταιρίας, έγινε δοκιμή και στον όρμο και εν πλω και μάλιστα το τρέξαμε οριακά»... Βέβαια, τα γεγονότα δεν τον επαληθεύουν.


«ΚΙΝΕΤΑ ΜΠΙΤΣ»
Η μόστρα κρύβει ένα εργασιακό κάτεργο

Σε σύγχρονο «Νταχάου» έχει μετατραπεί το ξενοδοχείο «Κινέτα Μπιτς», στην περιοχή Κινέτα, ιδιοκτήτης του οποίου είναι ο κ. Σακελλάρης, καθώς οι εκεί εργαζόμενοι απασχολούνται κάτω από άθλιες συνθήκες εργασίας, με απλήρωτες ώρες, ανασφάλιστοι και αναγκασμένοι να δουλεύουν μέχρι τελικής πτώσης! Ταυτόχρονα, στο ξενοδοχείο δουλεύουν συνταξιούχοι ανασφάλιστοι, αλλά και αλλοδαποί εργαζόμενοι με χειρότερους ακόμα όρους.

Τα παραπάνω μάς κατήγγειλε η καμαριέρα Α. Σαντιμπαντάκη, που δουλεύει στο ξενοδοχείο δυο χρόνια. «Η κατάσταση δεν πάει άλλο. Δεν έχω συναντήσει ξανά τέτοιο πράγμα τόσα χρόνια που δουλεύω», μας λέει. Περιγράφοντας την κατάσταση καταγγέλλει ότι η διεύθυνση «τρώει» ένσημα από τους περίπου 50 εργαζόμενους του ξενοδοχείου. Οι υπερωρίες δεν πληρώνονται. Ο μισθός της συγκεκριμένης εργαζόμενης δεν ξεπερνά τα 550 ευρώ το μήνα και βεβαίως δεν προβλέπονται επιδόματα γάμου, παιδιών κλπ.! Αντί για 8 ρεπό, κατήγγειλε, παίρνουν μόνον 4 και αυτά με μεγάλη δυσκολία.

«Η κάθε καμαριέρα φτάνει να καθαρίζει μέχρι και 22 δωμάτια! Αλλά δεν είναι μόνον αυτά. Καθαρίζουμε την τραπεζαρία, την πισίνα και άλλους χώρους που θα μας υποδείξουν. Γι' αυτό και πολλές γυναίκες δεν αντέχουν και σηκώνονται και φεύγουν», καταγγέλλει η Α. Σαντιμπαντάκη και συνεχίζει: «Συνεχώς είναι πάνω από το κεφάλι μας κάποιος για να ελέγχει. Και βέβαια όταν έχεις να κάνεις τόση δουλιά δεν προλαβαίνεις να τελειώσεις στο 7ωρο. Εγώ έχω φτάσει στο σημείο να πάω το πρωί για δουλιά και να τελειώσω στις 9 το βράδυ».

Χώρος για να κάθονται οι εργαζόμενοι στο διάλειμμα δεν υπάρχει. Χώρος για να πλυθούν δεν υπάρχει. Πολύ περισσότερο, δεν έχουν τουαλέτα! Και ενώ η επιχείρηση υποχρεούται να χορηγεί φαγητό στους εργαζόμενους, βεβαίως δεν το κάνει. «Κάνουμε διάλειμμα - συνεχίζει - και κάθονται πάνω από το κεφάλι μας να τελειώσουμε πιο νωρίς για να πάμε για δουλιά. Αρρωσταίνουμε και μας λένε θα πάρεις φάρμακα και θα έρθεις για δουλιά»!

Πάντα, λέει η Α. Σαντιμπαντάκη, μόλις κάποιος εργαζόμενος επιχειρήσει να πει κάτι, απευθείας του απαντούν ότι αν μιλήσει θα απολυθεί και δεν πρόκειται να βρει δουλιά ξανά. Η Α. Σαντιμπαντάκη, όπως μας είπε, πήγε στο διευθυντή και κατήγγειλε όλη αυτήν την κατάσταση. Ο δε διευθυντής, προκειμένου να μην προχωρήσει η εργαζόμενη σε καταγγελία της, είπε να μη μιλήσει και θα αλλάξουν τα πράγματα, μόνον όμως γι' αυτήν! «Βεβαίως εγώ δε δέχτηκα κάτι τέτοιο», μας λέει η εργαζόμενη, η οποία ήδη έχει προχωρήσει σε καταγγελία στην Επιθεώρηση Εργασίας. Τονίζει, δε, ότι μόνο με μια δυναμική παρέμβαση όλων των εργαζομένων του ξενοδοχείου μαζί με το σωματείο θα αλλάξει η κατάσταση.


ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ «ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟΥ»
Υπόγειες ΣΥΝαντήσεις «Αυτονομίας» και ΠΑΣΚΕ

Το υπόγειο αλισβερίσι μεταξύ ΠΑΣΚΕ και «Αυτονομίας» (παράταξη που στηρίχτηκε από το Συνασπισμό), προκειμένου να αποκλείσουν τον εκπρόσωπο της Ενιαίας Συνδικαλιστικής Κίνησης (ΕΣΑΚ) «Ευαγγελισμού», από τη θέση του προέδρου στο σωματείο εργαζόμενων του νοσοκομείου, αποκαλύπτει σε ανακοίνωσή της η παράταξη.

Παρά την ενίσχυσή στις τελευταίες εκλογές των εργαζόμενων και την κατά κοινή ομολογία επιτυχημένη θητεία της στο προεδρείο του σωματείου, η προσπάθειά της ΕΣΑΚ για συγκρότηση προεδρείου απ' όλες τις παρατάξεις με την ίδια σύνθεση στις θέσεις του προέδρου (ΕΣΑΚ) και γραμματέα («Αυτονομία») βρήκε απέναντί της τη σύμπραξη των εκπροσώπων ΠΑΣΚΕ και «Αυτονομίας». Υλοποιώντας τη μεταξύ τους συμφωνία - συναλλαγή και ενώ η ΠΑΣΚΕ διεκδικούσε επίμονα μόνο τη θέση του προέδρου και δεν ψήφιζε τη δεύτερη παράταξη (ΕΣΑΚ), έφτασε τελικά σε σημείο να ψηφίσει την τέταρτη («Αυτονομία»), χαρίζοντάς της τη θέση του προέδρου.

Η «Αυτονομία» κατακεραύνωνε την ΠΑΣΚΕ ότι έκανε μυστικές συσκέψεις με το διοικητή -γεγονός αληθινό» για να χειραγωγήσουν τη θέληση των εργαζομένων στις εκλογές και τελικά υλοποίησε τη βούληση της Διοίκησης και του υπουργείου Υγείας που δε θέλουν «ενοχλητικούς» προέδρους, γιατί θα χαλάσουν το «image» του νοσοκομείου ενόψει της Ευρωπαϊκής Προεδρίας και της Ολυμπιάδας υπογραμμίζει η ΕΣΑΚ και τονίζει: «Οι δυνάμεις του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΝ υλοποιούν μια αλυσίδα κεντρικών συμφωνιών στην πολιτική τους, που φτάνει και στα πρωτοβάθμια σωματεία, με σκοπό τον αποκλεισμό των ταξικών δυνάμεων. Δυσκολεύονται όμως να περάσουν την πολιτική τους στους εργαζόμενους και τους ψηφοφόρους τους». Προβληματισμό, σημειώνει η ΕΣΑΚ, προκαλεί και η στάση της ΔΑΚΕ, η οποία δε συνέβαλε καθόλου με τις ανεδαφικές προτάσεις της για αποκλεισμό της ΠΑΣΚΕ και κυκλικό προεδρείο.

Εμείς, υπογραμμίζει η ΕΣΑΚ, θα τους δυσκολέψουμε στην εφαρμογή πολιτικών που είναι σε βάρος των εργαζομένων. Η παράταξη υπογραμμίζει ότι θα συμμετέχει ενεργά στο συμβούλιο και καλεί τους εργαζόμενους να συμμετέχουν στις συνελεύσεις και να στηρίξουν θέσεις και αγώνες που δε διαχειρίζονται τη μιζέρια, αλλά ενοχλούν το σύστημα και βάζουν θεμέλια για την ανατροπή του.

Στην ίδια ανακοίνωση, η ΕΣΑΚ χαρακτηρίζει επικίνδυνες τις κυβερνητικές ρυθμίσεις που επαναφέρουν το ζήτημα της καθημερινής λειτουργίας του Τμήματος Επειγόντων Περιστατικών, χωρίς πρώτα να έχει εξασφαλιστεί το απαραίτητο προσωπικό και η ανάλογη υποδομή. Τέλος, καλεί όλους τους εργαζόμενους του Νοσοκομείου να μετατρέψουν σε βήμα αγωνιστικής διεκδίκησης τη συμμετοχή τους στην Πρωτομαγιάτικη συγκέντρωση του ΠΑΜΕ στο Πεδίον του Αρεως.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ