ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 25 Απρίλη 2003
Σελ. /28
ΜΝΗΜΕΣ ΑΓΩΝΙΣΤΩΝ
ΣΤΗ ΜΝΗΜΗ ΑΓΩΝΙΣΤΩΝ

Βασίλης Δημητριάδης
Βασίλης Δημητριάδης
Φωτ.

Πριν από ένα χρόνο, στις 26 Απρίλη 2002, έφυγε από τη ζωή ο κομμουνιστής και αγωνιστής ΓΙΑΝΝΗΣ Γ. ΓΟΥΛΟΠΟΥΛΟΣ (μπάρμπα Γιάννης). Γεννήθηκε και μεγάλωσε στο χωριό Φιλία Καρδίτσας το 1914. Από την εφηβική ηλικία του, ήταν πνεύμα ανήσυχο και ζωηρό, στοιχεία του χαρακτήρα του, που εκδηλώθηκαν εντονότερα με την έναρξη του Β` Παγκόσμιου Πολέμου και την εισβολή των Ιταλο-χιτλεροφασιστών στην Ελλάδα.

Εντάχθηκε στην Εθνική Αντίσταση και πολέμησε τους κατακτητές και τους ντόπιους συνεργάτες τους. Οργανώθηκε στο ΚΚΕ και παρέμεινε μέλος του για έξι ολόκληρες δεκαετίες, έως το τέλος της ζωής του. Υπήρξε στέλεχος του ΚΚΕ στο νομό Καρδίτσας. Στον Εμφύλιο, ήταν μαχητής του ΔΣΕ.

Για την πατριωτική αυτή δράση του διώχτηκε, φυλακίστηκε και στις 21 Απρίλη 1967 εξορίστηκε από την ξενοκίνητη χούντα των συνταγματαρχών.

Παρ' όλες τις διώξεις που έγιναν στον ίδιο και στην οικογένειά του, δε λύγισε, δεν ταλαντεύτηκε, αλλά έμεινε πιστός στα ιδανικά του τιμημένου ΚΚΕ, που είχε καθοδηγητή και φάρο το μαρξισμό - λενινισμό και τον προλεταριακό διεθνισμό.

Στη μνήμη του, η οικογένεια του γιου του Γιώργου Ι. Γουλόπουλου προσφέρει 80 ευρώ στην ΚΟΒ ΕΒΕ Τρικάλων και 20 ευρώ στο «Ριζοσπάστη».

* * *

Φωτ.

Στη μνήμη του αγωνιστή ΓΙΑΝΝΗ ΠΑΣΑΓΙΑΝΝΗ, ο Γιάννης και η Βούλα Γαλανού προσφέρουν στο «Ριζοσπάστη» 30 ευρώ.

Χαρά Κεπέση
Χαρά Κεπέση
* * *

Φωτ.

Στις 10 Οκτώβρη 2002 έφυγε από τη ζωή και από κοντά μας, σε ηλικία 82 χρόνων, ο λατρευτός πατέρας μας ΡΙΖΟΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ. Αγωνιστής της Εθνικής Αντίστασης στην Κατοχή, το 1942 έγινε μέλος του ΚΚΕ.

Το 1947, μαζί με την σύζυγό του Ευθυμία, καταφεύγουν στο ΔΣΕ. Τραυματίζεται βαριά σε μάχη και χάνει το ένα μάτι του. Στο αναρρωτήριο μαθαίνει το «χαμό» της μικρότερης αδελφής του Μορφούλας,17 χρόνων, μαχήτριας του ΔΣΕ.

Πολιτικός πρόσφυγας στην Τασκένδη, δούλεψε ως ράφτης σε εργοστάσιο ραφτικής.

Επέστρεψε στην πατρίδα με την οικογένειά του το 1976. Εγκαταστάθηκε στην Καστοριά, συνδέεται με την τοπική οργάνωση του ΚΚΕ και, παρά την κλονισμένη υγεία του, συνεχίζει την αγωνιστική δράση του. Ηταν καθημερινός αναγνώστης του «Ριζοσπάστη».

Στη μνήμη του προσφέρουμε 20 ευρώ στο «Ριζοσπάστη», 20 ευρώ στην ΚΟΒ Νεάπολης Θεσσαλονίκης, 20 ευρώ στο περιοδικό των Πολ. Προσφύγων και 20 ευρώ στο Παράρτημα Νεάπολης της ΠΕΑΕΑ.

Τα παιδιά του Μαρία - Παναγιώτης, Βασίλης - Σούλα

* * *

Στη μνήμη του αγωνιστή ΓΙΩΡΓΟΥ ΡΟΒΒΑ, ο οποίος έφυγε πρόωρα από τη ζωή, οι φίλοι και συγγενείς του Λίλλη Καττή, Ελένη Μαυρίδου, Γεωργία Θεοφιλοπούλου, Τάσος και Θοδωρής Κολλάρος, Κώστας και Βάιος Σβάνας, Χρήστος Μαντζώρος, Τριανταφυλλοπούλου, πρόσφεραν στο ΚΚΕ, μέσω ΚΟΒ Χαλανδρίου, 385 ευρώ.

* * *

Φωτ.

Συμπληρώθηκαν 10 χρόνια από το θάνατο του αγωνιστή της Εθνικής Αντίστασης ΒΑΣΙΛΗ ΔΗΜΗΤΡΙΑΔΗ, μέλους του ΚΚΕ. Για την αντιστασιακή δράση του, καταδικάστηκε σε ισόβια από έκτακτο Στρατοδικείο. Αφέθηκε ελεύθερος το 1961 και συνέχισε τους αγώνες του.

Στη μνήμη του, η σύζυγός του Ελισάβετ και τα παιδιά του Γιώργος, Δημήτρης και Ελβίρα Ελευθεριάδου προσφέρουν 50 ευρώ στο «Ριζοσπάστη» και 50 ευρώ στην ΚΟΒ Νεάπολης Θεσσαλονίκης.

Γιάννης Πασαγιάννης

Εφημερίδα «Χαραυγή» Σάμου

Γιάννης Πασαγιάννης
* * *

Φωτ.

Πέρασαν 6 χρόνια και 2 μήνες από τις 26 Φλεβάρη 1997, που άφησε την τελευταία πνοή της στο Νοσοκομείο του ΕΕΣ Αμπελόκηπων Αθήνας η ΧΑΡΟΥΛΑ Χωραφάκη - ΚΕΠΕΣΗ, εθελόντρια προϊσταμένη του ΕΕΣ και αδελφή από το 1954. Υπήρξε άξια συντρόφισσα στη ζωή και στον αγώνα του παλαίμαχου αγωνιστή Ν. Κεπέση.

Στην αξέχαστη μνήμη της, ο Νίκανδρος Κεπέσης πρόσφερε 15 ευρώ στο ΚΚΕ.

* * *

Φωτ.

Στις 18 Απρίλη 2003 «έσβησε» στην Αθήνα ο αγωνιστής της Εθνικής Αντίστασης - ΕΛΑΣ και του ΔΣΕ ΠΑΥΛΟΣ ΚΟΥΦΗΣ.

Αντί για στεφάνι στον τάφο του, η 4η Αχτίδα του 7ου Διαμερίσματος προσφέρει 50 ευρώ στο ΚΚΕ, για τα ιδανικά του οποίου αγωνίστηκε με συνέπεια ο Παύλος Κούφης.

* * *

Ο Στέλιος Βιτζηλαίος και ο οπαδός του ΚΚΕ Π. Κ. προσφέρουν 40 ευρώ για ενίσχυση του Κόμματος, μέσω ΚΟΒ Εργατοϋπαλλήλων Βύρωνα.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ