ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 3 Μάη 2003
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Ν. ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ
Νέο αντικομμουνιστικό παραλήρημα

Νέα επίθεση εναντίον του ΚΚΕ εξαπέλυσε χτες ο πρόεδρος του ΣΥΝ Ν. Κωνσταντόπουλος από το βήμα της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής του κόμματος του, η οποία συνήλθε χτες το μεσημέρι σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας, προκειμένου τα μέλη της να συζητήσουν τα εισηγητικά κείμενα για το προγραμματικό συνέδριο του ΣΥΝ που θα πραγματοποιηθεί στο τέλος Μάη.

Ο Ν. Κωνσταντόπουλος στην ομιλία του έβγαλε όλο το αντικομμουνιστικό μένος και έφτασε στο σημείο μάλιστα ακόμα και να παραφράσει συγκεκριμένη πολιτική τοποθέτηση της ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκας Παπαρήγα, με αποκλειστικό στόχο να συντηρήσει την αντιΚΚΕ επίθεσή του... Ο πρόεδρος του ΣΥΝ, για δεύτερη φορά ενώπιον ακροατηρίου, μετέφερε φράση της Αλ. Παπαρήγα, ερμηνεύοντάς την κατά το δοκούν, υποστηρίζοντας ότι το ΚΚΕ «επαναφέρει από τα αριστερά τη φοβερή θεωρία "περί μιασμάτων" με την ιστορική ρήση της κυρίας Παπαρήγας ότι ο ΣΥΝ και οι άλλες δυνάμεις του χώρου Διαλόγου και Κοινής Δράσης της Αριστεράς, αλλά και του ελληνικού κοινωνικού Φόρουμ μολύνουν την Αριστερά και τους αγώνες του ελληνικού λαού».

Βέβαια, η Αλ. Παπαρήγα, όταν τόνισε ότι «η μεγαλύτερη ζημιά που έκανε ο ΣΥΝ, είναι η συστηματική προσπάθεια να μολύνει τις ιδέες, τα ιδανικά, τις παραδόσεις του εργατικού και αριστερού κινήματος στη χώρας μας», αναφερόταν στο γενικότερο εξαγνισμό που παρέχει ο ΣΥΝ, τόσο στην ΕΕ όσο και στο ΠΑΣΟΚ, συμμετέχοντας σε πάσης φύσης εκδηλώσεις και συλλαλητήρια με τα κυβερνητικά στελέχη.

Επίσης, σε νέα ύψη εκτόξευσε ο πρόεδρος του ΣΥΝ τον αντικομμουνισμό του, χρεώνοντας στο ΚΚΕ την άκρως αντιδραστική «θεωρία των μιασμάτων» και ταυτίζοντάς το έτσι με τους πλέον απηνείς διώκτες των Ελλήνων κομμουνιστών από την ίδρυση του ΚΚΕ μέχρι και τη μεταπολίτευση του 1974.

Τέλος, έκλεισε την ομιλία του με έναν ανιστόρητο, όσο και ψευδή παραλληλισμό. Αναφερόμενος στις πρόσφατες εξελίξεις στην Κύπρο, σημείωσε: «Στην Κύπρο, Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι τίμησαν από κοινού την Πρωτομαγιά. Στην Ελλάδα δυστυχώς, γίνανε τρεις συγκεντρώσεις, με ευθύνη αυτών που δε θέλανε στην Κύπρο ούτε την ένταξη ούτε τη διαπραγμάτευση».

Παραλληλισμός ανιστόρητος γιατί συνειδητά μπερδεύει το «όλοι μαζί» που αναφέρεται στους Ελληνοκύπριους και Τουρκοκύπριους εργάτες με το «όλοι μαζί» που αναφέρεται στους Ελληνες εργαζόμενους και τα τσιράκια της εργοδοσίας που έχουν καταλάβει τις πλειοψηφίες των τριτοβάθμιων συνδικαλιστικών οργανώσεων.

Παραλληλισμός ψευδής γιατί και στην Κύπρο και φέτος, όπως δεκαετίες πριν - γίνανε τρεις (3) συγκεντρώσεις οργανωμένες από τις τρεις εργατικές συνομοσπονδίες, που χρόνια τώρα υπάρχουν και δρουν χωριστά:

- μία συγκέντρωση από την Παγκύπρια Εργατική Ομοσπονδία (ΠΕΟ), την πλέον μαζική - στην οποία παραβρέθηκαν και Τουρκοκύπριοι συνδικαλιστές - όπου δραστηριοποιούνται δυνάμεις του ΑΚΕΛ

- μία συγκέντρωση από τη Συνομοσπονδία Εργαζομένων Κύπρου (ΣΕΚ) - και εδώ παραβρέθηκε Τουρκοκύπριος συνδικαλιστής - όπου δραστηριοποιούνται δυνάμεις του ΔΗΣΥ, και

- μία συγκέντρωση από τη Δημοκρατική Εργατική Ομοσπονδία Κύπρου (ΔΕΟΚ) όπου δραστηριοποιούνται δυνάμεις της πρώην ΕΔΕΚ, σήμερα του ΚΙΣΣΟΣ.

Κ. ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ
Κούφια «αντιπολίτευση»

Να δείξει ότι δεν αποτελεί μέρος της διαπλοκής και της διαφθοράς πασχίζει ο Κ. Καραμανλής, ανεβάζοντας κατακόρυφα αλλά καθυστερημένα τους καταγγελτικούς τόνους κατά της κυβέρνησης, χωρίς όμως να τολμά να αμφισβητήσει τη μήτρα των σκανδάλων, την εφαρμοζόμενη νεοφιλελεύθερη πολιτική.

Παράλληλα, η ηγεσία της ΝΔ δεν μπορεί να επεξεργαστεί και να προβάλλει «εναλλακτική πρόταση» ούτε στο επίπεδο της νεοφιλελεύθερης διαχείρισης. Προκειμένου να διασκεδάσει τις εντυπώσεις από την πλήρη ταύτισή του με την κυβερνητική πολιτική επικεντρώνει την κριτική στο... «πρόβλημα της ακυβερνησίας», το οποίο -όπως είπε χθες ο Κ. Καραμανλής- συνίσταται στο ότι «ο πρωθυπουργός δεν τολμά ούτε να συντονίσει ούτε να αναδομήσει την κυβέρνηση»!

Σε ομιλία του χτες στην Κεφαλονιά ο πρόεδρος της ΝΔ όξυνε τη φραστική επίθεση κατά της κυβέρνησης με αιχμή το θέμα της διαπλοκής, αλλά για το επίμαχο θέμα, το κόμμα του, όπως ομολόγησε, τώρα «προετοιμάζει ολοκληρωμένο σχέδιο δράσης κατά της διαφθοράς»! Επιχειρώντας να «υπονομεύσει» την προαναγγελθείσα παρέμβαση του Κ. Σημίτη μετά το τέλος της Ελληνικής Προεδρίας στην ΕΕ, εστίασε στον τελευταίο γύρο σκανδαλολογίας επισημαίνοντας ότι «όταν η κυβέρνηση κινείται με τη νοοτροπία μεσάζοντα και τροχονόμου στην κίνηση οργανωμένων συμφερόντων, υπάρχει ζήτημα πολιτικό και ηθικό». Εκτίμησε ότι τα κυβερνητικά στελέχη "κάτω από το βάρος των τελευταίων αποκαλύψεων άρχισαν να αυτοαποκαλύπτονται" και «επιδίδονται κυρίως σε ασκήσεις ετοιμότητας για τη διαδοχή». Αφησε να διαφανεί η αγωνία που τον διακατέχει για το χρόνο διεξαγωγής των εκλογών: «Ακούσαμε χθες τον πρωθυπουργό να λέει ότι "στόχος" του είναι η διενέργεια εκλογών την Ανοιξη του 2004» είπε και πρόσθεσε: «Αυτό, όμως, σημαίνει πως, ούτε είναι βέβαιος, ούτε αισθάνεται σιγουριά». Απέρριψε το ενδεχόμενο αλλαγής του εκλογικού νόμου «σε προεκλογική περίοδο» καλώντας την κυβέρνηση «να το ξεχάσει αυτό» και «να τα μαζέψουν και να μαζευτούν». Ακόμα απέκρουσε την προσπάθεια του Κ. Σημίτη «να εγείρει αμφιβολίες σε βάρος ολόκληρου του πολιτικού κόσμου» και για διάχυση των ευθυνών του «σε όλα τα κόμματα».

Ωστόσο, παρά τη βεβαιότητά του για νίκη στις επόμενες εκλογές δεν παρέλειψε να απευθυνθεί στους αριστερούς τονίζοντας ότι «εμείς αναγνωρίζουμε τους τίμιους(;) αγώνες της Αριστεράς»(!).

Στο μεταξύ, ο πρόεδρος της ΝΔ, με επιστολή που έστειλε στον πρόεδρο της Βουλής, ζήτησε τη διενέργεια προ ημερησίας διάταξης συζήτησης στη Βουλή για την οικονομία. Από το κείμενο της επιστολής προκύπτει ότι η κριτική που ασκεί στην οικονομική πολιτική απορρέει και ταυτίζεται με αυτή των διεθνών ιμπεριαλιστικών οργανισμών (ΔΝΤ, ΟΟΣΑ, ΕΕ) περί «αδυναμίας» δηλαδή της κυβέρνησης να προωθήσει τις «αναγκαίες αλλαγές και μεταρρυθμίσεις», επιδιώκοντας τους ίδιους στόχους, να γίνει αποτελεσματικότερη η εφαρμοζόμενη πολιτική...

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Μακρόσυρτη κρίση

Ο Π. Τσερτικίδης υφυπουργός Δημόσιας Τάξης

Αν και η κυβερνητική προπαγάνδα προσπαθεί να προσδώσει στην έτσι κι αλλιώς «αναιμική» παρέμβαση του πρωθυπουργού χαρακτήρα «ρηξικέλευθης» πρωτοβουλίας για την έξοδο του ΠΑΣΟΚ από την κρίση, είναι βέβαιο ότι η σχετική προχτεσινή δήλωση του Κ. Σημίτη κάθε άλλο παρά αποκατέστησε το δυσμενές για την κυβέρνηση κλίμα, αλλά και - ακόμα χειρότερα - προσέδωσε στοιχεία που συνηγορούν ότι η αδυναμία του πρωθυπουργού να προχωρήσει σε κάποια ουσιαστική κίνηση προσδίδει στην κρίση αυτή μακρόσυρτο χαρακτήρα.

Χτες, πάντως, ο πρωθυπουργός για να κλείσει το κεφάλαιο «ανασχηματισμός», ανακοίνωσε τον αντικαταστάτη του αποπεμφθέντα Ε. Μαλέσιου. Τη θέση του τελευταίου στο υφυπουργείο Δημόσιας Τάξης καταλαμβάνει ο βουλευτής Πιερίας του ΠΑΣΟΚ Παντελής Τσερτικίδης, η ορκωμοσία του οποίου θα γίνει την ερχόμενη Δευτέρα. Με αυτό τον τρόπο ο Κ. Σημίτης έβαλε και την τελευταία «τελεία» στην προχτεσινή του δήλωση, με την οποία προσδιόρισε τον ανασχηματισμό για μετά τις 30 του Ιούνη.

Χτες, επίσης, η «Αυριανή» του Γ. Κουρή συνέχισε τις επιθέσεις της κατά υπουργών, επαναφέροντας στο στόχαστρο τον υπουργό Επικρατείας, Στ. Μανίκα. Σύμφωνα με το πρωτοσέλιδο της «Αυριανής» φωτογραφίζεται στο πρόσωπο του Στ. Μανίκα «και άλλος υπουργός (που) έμενε 6 χρόνια σε βίλα με πισίνα, προμηθευτή του δημοσίου».

Από την πλευρά του ο Στ. Μανίκας σε ανακοίνωση που εξέδωσε, αφού σημειώνει ότι οι τόποι διαμονής του είναι καταγεγραμμένοι στις φορολογικές του δηλώσεις και στα «πόθεν έσχες», αφού «πληροφορεί» τον εκδότη της «Αυριανής» για το ενοίκιο που πλήρωνε και συνεχίζει να πληρώνει, κάνει λόγο για «πολιτικό κανιβαλισμό» εκ μέρους του Γ. Κουρή, τον οποίο αποκαλεί «εκ συστήματος συκοφάντη».

Εισήγηση για έκπτωση Λυκουρέζου και Ασκητή

Ανακατατάξεις στις Κοινοβουλευτικές Ομάδες του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ φέρνει το Εκλογοδικείο, καθώς την ερχόμενη Τετάρτη ο εισηγητής Αθ. Κρητικός θα προτείνει την αναδρομική έκπτωση από την 1 Γενάρη 2003 από το βουλευτικό αξίωμα του βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Θ. Ασκητή και του βουλευτή της ΝΔ Αλ. Λυκουρέζο, λόγω συνταγματικού ασυμβίβαστου. Ο ανώτατος δικαστικός λειτουργός, σύμφωνα με πληροφορίες, θα επικαλεστεί την ψήφιση από τη Βουλή του σχετικού νομοσχεδίου για το ασυμβίβαστο των βουλευτών και θα τονίσει ότι οι δύο βουλευτές πριν από την 1.1.2003 ασκούσαν ελεύθερο επάγγελμα, χωρίς να υποβάλουν δήλωση αναστολής του επαγγέλματός τους στον Ιατρικό Σύλλογο Αθηνών και το Δικηγορικό Σύλλογο Αθηνών αντίστοιχα.

Διώξεις...

Μετά τη μήνυση που υπέβαλε την Πέμπτη ο υπουργός Τύπου Χρ. Πρωτόπαππας, ο εισαγγελέας Πρωτοδικών Ιωάννης Προβατάρης άσκησε χτες ποινική δίωξη για συκοφαντική δυσφήμιση διά του Τύπου σε βάρος του εκδότη Γιώργου Κουρή και του διευθυντή της εφημερίδας «Αυριανή» Γιώργου Τσιρογιάννη. Επίσης, για απλή συνέργεια στη συκοφαντική δυσφήμιση ο εισαγγελέας άσκησε δίωξη κατά της Λιλής Ξυναριανού, πρώην εργαζόμενης στον όμιλο «ALTEC».

Η δίωξη αφορά δημοσιεύματα της εφημερίδας που αναφέρονταν στην κάλυψη των προεκλογικών δαπανών του υπουργού από τον Αθανάσιο Αθανασούλη.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ