ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 3 Μάη 2003
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σήμερα η Λαϊκή Αντισύνοδος για το μέλλον της Ευρώπης

Ξεκινά σήμερα στις 10 το πρωί στο Πανεπιστήμιο «Μακεδονία» της Θεσσαλονίκης η διάσκεψη για το μέλλον της Ευρώπης, που διοργανώνει η «Δράση: Θεσσαλονίκη 2003», ενόψει των μεγάλων κινητοποιήσεων του Ιούνη ενάντια στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ. Στις 10.30 π.μ. θα μιλήσει η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα. Στη συνέχεια παρεμβάσεις θα κάνουν οι εκπρόσωποι του ΔΗΚΚΙ Σ. Ακριτίδης και της Κομμουνιστικής Ανανέωσης Σ. Βαλανάς.

Στόχος και φιλοδοξία της «Δράση: Θεσσαλονίκη 2003» είναι και μέσα από αυτή τη συνάντηση να αναδειχτούν νέα στοιχεία που θα ενισχύσουν με παραπέρα επιχειρηματολογία την αντίληψη ότι αυτή η Ενωση δεν μπορεί να αποτελέσει την εναλλακτική λύση για το λαό της χώρας μας, για τους λαούς της Ευρώπης, για τους λαούς του κόσμου. Να φωτιστεί παραπέρα, μέσα και από διαφορές, το όραμα για μια πατρίδα, μια Ευρώπη, χωρίς φτώχεια, καταπίεση, πολέμους, ευρωστρατό και «τρομονόμους», όπου ο κοινωνικά παραγόμενος πλούτος θα ανήκει σ' αυτούς που τον παράγουν.

Στις εργασίες της ημερίδας συμμετέχουν κόμματα, κινήσεις και κινήματα από όλη την Ευρώπη και τα Βαλκάνια. Στο επίκεντρο της συζήτησης θα βρεθούν η Συντακτική Συνέλευση και το ευρω-Σύνταγμα, οι επιπτώσεις στα κοινωνικά δικαιώματα και στις ατομικές ελευθερίες των λαών της Ευρώπης, οι τρόποι και οι μορφές αντίστασης, καθώς και η Κοινή Εξωτερική Πολιτική και Πολιτική Αμυνας και Ασφάλειας (ΚΕΠΠΑΑ).

Ειδικές θεματικές εισηγήσεις θα παρουσιάσουν πανεπιστημιακοί δάσκαλοι, συνδικαλιστές, κ.ά., μεταξύ των οποίων και οι:

- Μανωλεδάκης Ιωάννης, καθηγητής της Νομικής Σχολής του ΑΠΘ, με θέμα «Οι νέες εξελίξεις στο χώρο της ποινικοποίησης και της καταστολής».

- Νικολόπουλος Ηλίας, καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, με θέμα «Αρθρο 28 του Συντάγματος και η αμφισβήτηση της εθνικής κυριαρχίας».

- Αλυσσανδράκης Κώστας, ευρωβουλευτής του ΚΚΕ, με θέμα «Συντακτική Συνέλευση της Ευρώπης».

- Καλτσώνης Δημήτρης, Διδάκτωρ Κοινωνιολογίας του Δικαίου, με θέμα «Τα δημοκρατικά δικαιώματα στους χώρους εργασίας».

- Μπούτας Βαγγέλης, πρόεδρος της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Καρδίτσας, μέλος της ΠΑΣΥ, με θέμα «Για μια αγροτική πολιτική στην υπηρεσία του λαού μας, των λαών».

- Καρατουλιώτης Νίκος, υποστράτηγος ε.α., με θέμα «Η στρατιωτικοποίηση της Ευρώπης και οι νέες γεωπολιτικές εξελίξεις».

- Κωστόπουλος Τρύφων, καθηγητής Πανεπιστημίου «Μακεδονία», με θέμα «Ιστορική αναδρομή στην ευρωπαϊκή καπιταλιστική ενοποίηση».

Επίσης, παρεμβάσεις θα κάνουν οι Κ. Δρούτσας, πρόεδρος της Κίνησης Πολιτών, και Γ. Σταυρόπουλος, μέλος της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ.

ΑΤΥΠΗ ΣΥΝΟΔΟΣ ΥΠΕΞ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ
Ατυπο ευρωχάσμα

Οι υπουργοί εξωτερικών της ΕΕ συζήτησαν «άτυπα» χτες στη Ρόδο και συνεχίζουν σήμερα στο Καστελόριζο για τις διαφορές τους για την αμυντική πολιτική της Ενωσης

Με δεδομένο το χάσμα μεταξύ των «προθύμων» και των «απλών» φιλοαμερικανών, οι υπουργοί Εξωτερικών των χωρών-μελών της ΕΕ συναντήθηκαν χτες στη Ρόδο και συνεχίζουν σήμερα την άτυπη συζήτησή τους στο Καστελόριζο.

Σε αυτή την άτυπη συνάντηση, παρά τις «φιλότιμες» προσπάθειες να μην υπάρξουν εντάσεις, καταγράφεται για μια ακόμη φορά το χάσμα μεταξύ των απροκάλυπτα φιλοαμερικανικών χωρών και εκείνων που είτε προσπαθούν να διασώσουν κάποια προσχήματα αξιοπρέπειας είτε διεκδικούν από τις ΗΠΑ μερίδιο στην παγκόσμια σκακιέρα.

Η πρόσφατη συνάντηση κορυφής μεταξύ Γερμανίας, Γαλλίας, Λουξεμβούργου και Βελγίου προκάλεσε θόρυβο και μάλλον διεύρυνε το ευρωπαϊκό χάσμα. Σύμφωνα με τις υπάρχουσες πληροφορίες, Βρετανία, Ιταλία και Ισπανία έθεσαν με ένταση χτες, στην άτυπη σύνοδο, τις αντιρρήσεις τους για την εκτός πλαισίου συνάντηση των «τεσσάρων».

Η Ελληνική Προεδρία, η οποία εκ θέσεως έχει την υποχρέωση να αναζητά συμβιβασμούς, προσπαθεί να διατηρήσει χαμηλούς τόνους γύρω από αυτό το θέμα. Οπως υποστηρίζουν διπλωματικοί κύκλοι, η θέση της προεδρίας διευκολύνει προς το παρόν την ελληνική κυβέρνηση να μην τοποθετείται σε κάποιο από τα δύο στρατόπεδα που έχουν σαφώς διαμορφωθεί. Οι ίδιες πηγές, πάντως, δεν αμφιβάλλουν, πως αν κάποια στιγμή η Αθήνα υποχρεωθεί να τοποθετηθεί με σαφήνεια, δεν έχει άλλη επιλογή από το να «ακουμπήσει στα χέρια του μεγάλου Αμερικανού προστάτη».

Χτες ο προεδρεύων του άτυπου συμβουλίου, υπουργός Εξωτερικών, Γ. Παπανδρέου, με δήλωσή του, «περιέγραψε» την ελληνική θέση πάνω στο ευρωπαϊκό χάσμα: «Τα γεγονότα, είπε ο Γ. Παπανδρέου, έχουν δείξει ότι η Ευρώπη πρέπει να διαμορφώσει ένα δικό της στρατηγικό δόγμα στην εξωτερική πολιτική και στα θέματα άμυνας. Είναι αυτό το οποίο κι εγώ θα εισηγηθώ σ' αυτή τη συνάντησή μας, ώστε να ξεκινήσει σε βάθος μια συζήτηση. Ηδη έχουμε φέρει στο τραπέζι πολλές ιδέες από διανοούμενους απ' όλο τον κόσμο, σε πολλά θέματα. Είναι μια πρωτοβουλία της Ελληνικής Προεδρίας και έχουμε ζητήσει από τα κράτη-μέλη να καταθέσουν τις δικές τους απόψεις, τις δικές τους ανησυχίες και προτεραιότητες στα εθνικά τους θέματα, αν θέλετε, και στις εθνικές προτεραιότητες, οι οποίες θα αποτελέσουν και μια βάση για μια συλλογική αντίληψη και προσέγγιση στα διεθνή προβλήματα. Είναι λοιπόν νομίζω μια μεγάλη ευκαιρία για την Ευρώπη. Η Ελληνική Προεδρία ανοίγει αυτό το διάλογο, ξεκινά αυτή την προσπάθεια, η οποία βεβαίως θα πάρει χρόνο να ολοκληρωθεί, αλλά ένα πρώτο σημαντικό γεγονός θα είναι η συνάντηση στη Θεσσαλονίκη, όπου θα γίνει μια πρώτη ουσιαστική συζήτηση σε επίπεδο κορυφής, μετά από δική μας προετοιμασία και συνάντηση με τον Πρόεδρο Μπους».

ΖΑΚΥΝΘΟΣ
Ενδιάμεσος σταθμός των ιμπεριαλιστών

Πέντε βρετανικά πολεμικά ελικόπτερα, προερχόμενα από το Ιράκ μέσω Κύπρου και με προορισμό την Ιταλία, προσγειώθηκαν για ανεφοδιασμό και επισκευή στο πολιτικό αεροδρόμιο του νησιού

Το γεγονός ότι όλη η Ελλάδα, αεροδρόμια και λιμάνια, έχει μετατραπεί σε πολεμικό ορμητήριο των Αγγλοαμερικάνων ιμπεριαλιστών για τις επιδρομές που κάνουν κατά των γειτονικών λαών, επιβεβαιώνεται και από την προσγείωση στο αεροδρόμιο της Ζακύνθου πέντε βρετανικών μεταγωγικών ελικοπτέρων τύπου «Σινούκ».

Τα ελικόπτερα αυτά, που προέρχονταν από τις αγγλικές βάσεις της Κύπρου με προορισμό την Ιταλία και προφανώς είχαν πάρει μέρος στις πολεμικές επιχειρήσεις κατά του Ιράκ, προσγειώθηκαν τη Μεγάλη Παρασκευή στο πολιτικό αεροδρόμιο της Ζακύνθου χρησιμοποιώντας το έτσι ως στρατιωτική βάση, προκειμένου να ανεφοδιαστούν και να γίνει επισκευή σε ένα από αυτά. Πάντως, οι πιλότοι των ελικοπτέρων ενημέρωσαν τις αερολιμενικές αρχές ότι ζητούν άδεια προσγείωσης, επικαλούμενοι λόγους αναψυχής. Τα τέσσερα από αυτά απογειώθηκαν την επόμενη μέρα, ενώ το πέμπτο παρέμενε μέχρι και χθες - τουλάχιστον έως αργά το βράδυ - λόγω βλάβης. Η είδηση αυτή έγινε γνωστή τις επόμενες μέρες και έχει προκαλέσει την αντίδραση των κατοίκων του νησιού.

Σε δήλωσή του στο «Ρ» ο επικεφαλής της ΝΑΣ Ζακύνθου και νομαρχιακός σύμβουλος, Τάκης Κεφαληνός, υπογράμμισε χαρακτηριστικά: «Οταν ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Κόλιν Πάουελ, έχει αναγορεύσει τον υπουργό Εξωτερικών της χώρας, Γ. Παπανδρέου, σε σύμμαχο, φίλο και επίσημο "συνομιλητή", όταν η κυβέρνηση με την ολόπλευρη στήριξη της ΝΔ συμμετέχει σ' αυτόν το νέο, βρώμικο ιμπεριαλιστικό πόλεμο κατά του Ιράκ, παραχωρώντας το έδαφος, τον αέρα και τη θάλασσα της πατρίδας μας, είναι φυσικό γι' αυτήν τα στρατεύματα του ολέθρου και του θανάτου να παραθερίζουν στο νησί μας. Αυτά τα ελικόπτερα "Σινούκ" που προσγειώθηκαν και παρέμειναν στο αεροδρόμιο της Ζακύνθου και οι Αγγλοαμερικανοί φονιάδες είναι ανεπιθύμητοι στο νησί μας. Και είναι μεγάλη ευθύνη των τοπικών αρχών, που δέχτηκαν και δεν αντέδρασαν σ' αυτό το προκλητικό γεγονός».

ΔΗΜΟΣ ΝΙΚΑΙΑΣ
Στο πλευρό του ιρακινού λαού

Ο Δήμος Νίκαιας, η ΕΕΔΥΕ και η ΕΕΔΔΑ, εντείνουν τη δράση τους και την αλληλεγγύη τους στο λαό του Ιράκ. Μέσα στα πλαίσια της προσπάθειας για ανθρωπιστική βοήθεια που έχουν από καιρό ξεκινήσει, οργανώνουν εκδήλωση τη Δευτέρα 5 Μάη στην αίθουσα του Συνδικάτου Οικοδόμων (Βερανζέρου 1), στις 7 μ.μ.

Στην εκδήλωση θα παραβρεθεί και θα χαιρετίσει ο πρόεδρος της ρακινής οργάνωσης Αλληλεγγύης, Ιράκι Αλ Αμάλα.

Συγκεντρώσεις του ΚΚΕ στη Λάρισα

Στο πλαίσιο της πολιτικής δραστηριότητας των κομματικών οργανώσεων της ΝΕ Λάρισας του ΚΚΕ, πραγματοποιούνται οι παρακάτω συγκεντρώσεις:

  • Σήμερα Σάββατο, 3 Μάη, στις 8:30 μ.μ., στο Βλαχογιάννη, με ομιλητή τον Τάκη Τσιόγκα, βουλευτή Λάρισας του Κόμματος και την ίδια ώρα στο Στόμιο, με ομιλητή τον Τάσο Τσιαπλέ, γραμματέα της ΝΕ Λάρισας του ΚΚΕ.
  • Αύριο, Κυριακή 4 Μάη, στις 8:30 μ.μ., στη Μηλέα Ελασσόνας, με ομιλητή τον Τάκη Τσιόγκα.


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ