ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 7 Μάη 2003
Σελ. /40
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Νέα δώρα στην πολυεθνική TVX

Σχέδια εξαγοράς του 46% της TVX από το δημόσιο (ΛΑΡΚΟ) αντί 50 δισ. δραχμών!

Νέα δώρα στο πολυεθνικό κεφάλαιο ετοιμάζεται να δώσει η κυβέρνηση μέσω της υπόθεσης επαναλειτουργίας των μεταλλείων της TVX στη Χαλκιδική. Το βιώσιμο και μακροπρόθεσμο σχήμα που εξετάζει η κυβέρνηση για την επαναλειτουργία των μεταλλείων στο Στρατώνι Χαλκιδικής, σύμφωνα με πληροφορίες, αφορά στην εξαγορά του 46% της TVX (που πλέον ανήκει στην «Kinross Gold Corporation») από τη δημόσια επιχείρηση της ΛΑΡΚΟ έναντι 50 δισ. δραχμών. Παράλληλα, η «Kinross» θα διατηρήσει τα μεταλλευτικά δικαιώματα στις Σκουριές με την προοπτική να πραγματοποιηθεί συστηματική έρευνα και αξιολόγηση των κοιτασμάτων, προφανώς με στόχο τη μελλοντική αξιοποίησή τους.

Αν τελικά προχωρήσει το σχέδιο, στην ουσία θα έχει συμβεί το εξής: Η TVX που το 1994 αγόρασε τα μεταλλεία από το δημόσιο έναντι του ευτελούς τιμήματος των 11 δισ. δραχμών, το 2003 θα πουλήσει το 46% στο δημόσιο έναντι 50 δισ. δραχμών! Στο νέο επενδυτικό σχήμα σχεδιάζεται να μπουν επίσης οι δήμοι της περιοχής και η Νομαρχία Χαλκιδικής με μικρά ποσοστά. Ολα αυτά μεθοδεύονται την ώρα που ήδη η TVX έχει καταθέσει στο Πρωτοδικείο Πολυγύρου δήλωση αναστολής πληρωμών σαν το πρώτο βήμα πτώχευσης και ενώ παράλληλα έχουν κατατεθεί σε βάρος της αιτήσεις συντηρητικής κατάσχεσης περιουσιακών της στοιχείων από τους πιστωτές της. Ετσι η «Kinross» εμφανίζεται να παίρνει προίκα από την ελληνική κυβέρνηση για την εξαγορά της καναδικής TVX μέσω της οποίας βάζει στο χέρι τον έλεγχο του ορυκτού πλούτου της Χαλκιδικής.


ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
«Ισχυρό χαρτί» με απολύσεις - λιτότητα - ανεργία

Θα πάρουμε και νέα μέτρα, διαμηνύει ο Ν. Χριστοδουλάκης προς τους εκπροσώπους του κεφαλαίου

«Η οικονομία θα αποτελέσει το ισχυρό χαρτί της κυβέρνησης»! Τη δήλωση αυτή έκανε χτες ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών, στέλνοντας έτσι μήνυμα προς τους εκπροσώπους της οικονομικής ολιγαρχίας (λίγες μέρες πριν από την ετήσια συνέλευση του ΣΕΒ και ενώ ουσιαστικά διανύουμε προεκλογική περίοδο), ότι η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ θα κάνει ό,τι είναι δυνατό, για να διασφαλίσει τα άμεσα και μεσοπρόθεσμα συμφέροντά τους. Δηλαδή, την υψηλή κερδοφορία των μεγάλων επιχειρήσεων, μέσα από ένα πλέγμα αντεργατικών μέτρων, η εφαρμογή των οποίων εντείνει την καθημερινή εκμετάλλευση και την ανασφάλεια των εργαζομένων.

Ο Ν. Χριστοδουλάκης, κατά τη χτεσινή συνέντευξη Τύπου, ήταν αρκετά σαφής για τους κυβερνητικούς σχεδιασμούς. Αφού ανέφερε πως μετά το τέλος «της πολεμικής σύρραξης» (δηλαδή της ιμπεριαλιστικής επίθεσης των αμερικανοβρετανικών στρατευμάτων στο Ιράκ) η οικονομία έχει εισέλθει και πάλι στην αναπτυξιακή της δυναμική και ο πληθωρισμός τίθεται υπό έλεγχο, πρόσθεσε με νόημα ένα...«αλλά». Υποστήριξε πως οι αβεβαιότητες δεν έχουν αρθεί πλήρως και διατύπωσε την άποψη ότι θα χρειαστούν και νέα μέτρα οικονομικής πολιτικής, ώστε να εισέλθει η ελληνική και διεθνής οικονομία σε ανάκαμψη.

Ομολογεί, δηλαδή, ο υπουργός ότι η έξοδος από την οικονομική κρίση θα επιδιωχτεί να γίνει με μέτρα πολιτικής, που πλήττουν τα πλατιά λαϊκά στρώματα. Ορισμένα από τα μέτρα αυτά τα ανέφερε ο ίδιος, ενώ άλλα έχουν γίνει γνωστά από διαρροές προς τον Τύπο. Τέτοια μέτρα είναι:

  • Οι περικοπές κοινωνικών δαπανών με νομοσχέδιο που θα κατατεθεί στη Βουλή τις επόμενες μέρες.
  • Η εισαγωγή από τον ερχόμενο Σεπτέμβρη του θεσμού της μερικής απασχόλησης στο δημόσιο τομέα, μέτρο το οποίο η κυβέρνηση θα επιδιώξει να χρησιμοποιήσει προς δύο κατευθύνσεις. Και προς την κατεύθυνση της περαιτέρω διάλυσης των εργασιακών σχέσεων και για προεκλογικούς λόγους, καθιστώντας ομήρους χιλιάδες ελληνικές οικογένειες για... μισή θέση στον ήλιο.
  • Η απελευθέρωση του ωραρίου λειτουργίας των καταστημάτων, ικανοποιώντας έτσι σχετικό αίτημα των πολυεθνικών στο χώρο του χονδρικού και λιανικού εμπορίου.
  • Νέες αντιδραστικές μεταρρυθμίσεις στο θέμα της Κοινωνικής Ασφάλισης, με την προώθηση των λεγόμενων παραμετρικών αλλαγών (αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών και του ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης).

Ο Ν. Χριστοδουλάκης επανέλαβε τη δέσμευση ότι η άνθιση του ελληνικού κεφαλαίου μπορεί να συντελεστεί σε συνθήκες δημοσιονομικής σταθερότητας, αναπτυξιακής δυναμικής και προώθησης των λεγόμενων διαρθρωτικών αλλαγών. Πολιτικές, δηλαδή, επιλογές για τις οποίες εγγυάται η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ.

Απλά ...ατυχής

Αναφερόμενος στην απόφαση της πολυεθνικής εταιρίας ΠΑΛΚΟ, που αποφάσισε ξαφνικά να κλείσει το εργοστάσιό κλωστοϋφαντουργίας στην Ελλάδα (που καταδικάζει εκατοντάδες εργαζόμενους στο μαρτύριο της ανεργίας) και να μεταφέρει τις δραστηριότητες σε βαλκανική χώρα που (τα μεροκάματα είναι φτηνότερα) ο υπουργός Οικονομίας απλώς περιορίστηκε να χαρακτηρίσει «πολύ ατυχή» την εξέλιξη αυτή! Δικαιολογώντας - εμμέσως πλην σαφώς την κίνηση της πολυεθνικής- έκανε στη συνέχεια λόγο για απώλειες ανταγωνιστικότητας που έχει δεχτεί ο κλάδος της κλωστοϋφαντουργίας μετά το 1989, όταν οι ελληνικές επιχειρήσεις μεταναστεύουν προς τις χαμηλού εργατικού κόστους βαλκανικές χώρες. Κίνηση την οποία ενίσχυσε η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ με τη θέσπιση κινήτρων (κρατικές επιχορηγήσεις) σε επιχειρήσεις που εγκαθίστανται στις χώρες αυτές. Αξίζει, μάλιστα, να σημειωθεί πως ο Ν. Χριστοδουλάκης, εκφράζοντας τις επιθετικές βλέψεις του «ελληνικού» κεφαλαίου, χαρακτήρισε «ευπρόσδεκτη» την οικονομική επέκταση προς τις βαλκανικές χώρες, κάτι το οποίο, όπως είπε, αποδεικνύει τη δυναμική της ελληνικής οικονομίας. Από την άλλη - σε πλήρη αντίφαση - ισχυρίστηκε ότι αυτό δεν πρέπει να γίνεται σε βάρος της απασχόλησης και της εθνικής οικονομίας, κάνοντας γενικά λόγο για αλλαγές στον αναπτυξιακό νόμο που αφορά στην ενίσχυση επενδύσεων στις χώρες της βαλκανικής.

Αντίθετα, ο υπουργός, μόνο καλά λόγια είχε να πει για την εξαγγελία εξαγοράς της καπνοβιομηχανίας «Παπαστράτος» από τη «Φίλιπς Μόρρις», σημειώνοντας πως «όλες οι επιχειρηματικές συνεργασίες που συμβάλλουν στην ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας είναι θετικές».


ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ 2004
Μπούσουλας οι εντολές της ΕΕ

Πλαφόν για αύξηση μέχρι 2% στις δαπάνες και του νέου προϋπολογισμού, ενώ ο πληθωρισμός τρέχει με ρυθμό 3,5%-4%

«Τσεκούρι» στις δαπάνες του - υπό κατάρτιση - προϋπολογισμού για το 2004, αλλά και των επόμενων χρόνων (μέχρι το 2006) είναι αποφασισμένη να βάλει η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, σύμφωνα με την εγκύκλιο του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους (με οδηγίες για την κατάρτιση του προϋπολογισμού για το 2004) που στάλθηκε στα υπουργεία και τους φορείς. Με την εγκύκλιο αυτή, η πολιτική ηγεσία του υπουργείου κάνει σαφές προς κάθε κατεύθυνση πως η «δημοσιονομική πολιτική καθορίζεται, όπως και σε όλες τις χώρες της ΕΕ, από τις γενικές κατευθύνσεις και βασικές αρχές του Προγράμματος Σταθερότητας και Ανάπτυξης».

Στο «διά ταύτα» η ελέω ΟΝΕ και ΕΕ δημοσιονομική πολιτική σημαίνει ότι όλα τα υπουργεία, η Τοπική Αυτοδιοίκηση και οι εποπτευόμενοι φορείς υποχρεώνονται να μην αυξήσουν τις λειτουργικές δαπάνες τους «πέραν του 2% σε σχέση με τις πιστώσεις που είχαν εγγραφεί στον προϋπολογισμό του 2003». Παραπέρα «κάθε φορέας θα πρέπει να προσαρμόσει τις ανάγκες του στο πλαίσιο αυτό και να προγραμματίσει έγκαιρα τις δραστηριότητές του». Με δυο λόγια, η εφαρμοζόμενη δημοσιονομική πολιτική είναι «στενός κορσές», καθώς το πλαφόν που αποφασίστηκε δεν καλύπτει ούτε καν την αύξηση του τιμαρίθμου.

Σύμφωνα με την εγκύκλιο, τα υπουργεία και οι φορείς καλούνται να υποβάλουν τις προτάσεις τους στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους το αργότερο μέχρι τις 15 Ιούνη του 2003, με την υπόδειξη ότι το πλαίσιο της οικονομικής πολιτικής «τόσο για το 2004 όσο και για επόμενα χρόνια» θα κινηθεί στους παρακάτω άξονες:

  • Στη διατήρηση των λεγόμενων συνθηκών σταθερότητας.
  • Στην «ενδυνάμωση των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων», προκειμένου να ενισχυθούν οι ρυθμοί ανάπτυξης και η «ανταγωνιστικότητα» του μεγάλου κεφαλαίου.
  • Σαν προτεραιότητα για το 2004 αναφέρουν τον περιορισμό των ελλειμμάτων και του δημοσίου χρέους, που οι ίδιοι δημιούργησαν με την πολιτική τους.
  • Στη δημοσιονομική «εξυγίανση».

Από την εγκύκλιο του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους προκύπτει επίσης και η φιλοσοφία τους για το πλαίσιο της κρατικής δραστηριότητας με βάση την αρχή «κόστους - οφέλους» έτσι ώστε να υπάρχει «μετρήσιμο αποτέλεσμα» και με γνώμονα την εξυπηρέτηση των γενικών αναγκών του μεγάλου κεφαλαίου. Ετσι οι δαπάνες αξιολογούνται με περισσότερο συστηματικό τρόπο και επίσης συνδέονται «με την επίτευξη συγκεκριμένου αποτελέσματος και την αξιοποίησή τους σε παραγωγικότερες δραστηριότητες». Ολοι οι φορείς μαζί με τις προτάσεις τους για την κατάρτιση του προϋπολογισμού για το 2004 καλούνται να υποβάλουν «αναλυτικά και κατά κατηγορία» όλα τα κονδύλια για το 2005 και 2006. Επίσης οι δαπάνες για τυχόν νέες δραστηριότητες «θα πρέπει να αντισταθμιστούν με ανάλογες περικοπές από δραστηριότητες χαμηλότερης προτεραιότητας».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ