ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 7 Μάη 2003
Σελ. /40
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΚΛΕΙΣΙΜΟ «ΣΙΣΣΕΡ ΠΑΛΚΟ»
Μονόδρομος ο ανυπότακτος αγώνας

Σε παζάρια για κάποια επιδόματα προσπαθούν να εκτονώσουν την οργή των εργατριών οι συνδικαλιστές της ευρωυποταγής. Κάλεσμα από τους συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ για ενωμένο μαζικό ταξικό αγώνα

Η χτεσινή μέρα ήταν η χειρότερη. Μια μέρα κατάμαυρη για τις 500 εργάτριες της ΣΙΣΣΕΡ ΠΑΛΚΟ. Οι εργάτριες της πρωινής βάρδιας είχαν μάθει τα νέα προχτές το απόγευμα, όταν ήταν πλέον στο σπίτι και χτες δεν μπορούσαν να το πιστέψουν και να το «χωνέψουν». Χτύπησαν κάρτα και πήγαν στα πόστα τους κανονικά όπως κάνουν εδώ και πολλά χρόνια. Οι συζητήσεις έδιναν και έπαιρναν για την κατάσταση και για το τι θα κάνουν, αλλά και για το πώς έφτασαν ως εδώ. Ιδιαίτερα χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι, όταν έμαθαν ότι ο «Ριζοσπάστης» είχε πρώτο θέμα το κλείσιμο του εργοστασίου και τις απολύσεις αρκετές δεκάδες φύλλα της εφημερίδας που είχαν φέρει στελέχη του ΚΚΕ έγιναν ανάρπαστα.

Μπορεί η ανησυχία να ήταν έντονη, αλλά ταυτόχρονα έδειχναν και μια αποφασιστικότητα να το παλέψουν όσο μπορούν, να αγωνιστούν όσο περνά από το χέρι τους, για να κρατηθεί ανοιχτό το εργοστάσιο. Αυτό εκφράστηκε, άλλωστε, και στη γενική συνέλευση που έκαναν το πρωί μέσα στο εργοστάσιο και αποφάσισαν την πρώτη αγωνιστική κινητοποίηση με στάση εργασίας σήμερα από τη 1μ.μ. μέχρι τις 3μ.μ. και συγκέντρωση έξω από το υπουργείο Εργασίας.

Μιλώντας στις εργαζόμενες, ο Δήμος Θεοδώρου, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Κλωστοϋφαντουργών - Ιματισμού και Δέρματος, αφού υπενθύμισε πως το κλείσιμο δεν ήρθε σαν κεραυνός εν αιθρία και αναφέρθηκε στα γεγονότα που προηγήθηκαν σημείωσε: «Μέσα από αυτή την πορεία πρέπει να βγάλετε πολιτικά συμπεράσματα. Γιατί συμβαίνουν όλα αυτά; Ποιες πολιτικές τα καθορίζουν;

Κατά τη γνώμη μας, υπεύθυνη είναι η πολιτική του μεγάλου κεφαλαίου, της ΕΕ, η πολιτική του Μάαστριχτ που καθόρισε την απελευθέρωση των αγορών. Είναι η πολιτική που όχι μόνο έχουν αποδεχτεί η ελληνική κυβέρνηση και τα κόμματα του ευρωμονοδρόμου, αλλά και την εφαρμόζουν με μεγάλη συνέπεια. Αυτή η πολιτική δεν παίρνει φτιασίδωμα, ανατρέπεται.

Η ΟΕΚΙΔΕ πιστεύει ότι πρέπει από σήμερα να ξεκινήσει ένας ενωμένος μαζικός αγώνας που να αναδείχνει το πρόβλημα και τις ευθύνες, να αποτρέψει το κλείσιμο του εργοστασίου».

Ο Γιώργος Πέρρος, μέλος του Συντονιστικού Σωματείων Αθήνας και Γραμματέας του ΕΚΑ επισήμανε, ότι όσο δεν αλλάζουν οι συσχετισμοί σε συνδικαλιστικό και πολιτικό επίπεδο την ίδια τύχη θα έχουν και άλλες επιχειρήσεις.

Βαρύ ήταν το κλίμα που επικράτησε και στην απογευματινή βάρδια, όπου οι εργάτριες χτύπησαν κανονικά κάρτες αλλά δε δούλεψαν. Με τι όρεξη άλλωστε να δουλέψουν, για ποιανού τα κέρδη και οφέλη.

Την ίδια ώρα, οι εκπρόσωποι της εταιρίας σε συνάντηση με τον υπουργό Εργασίας δήλωναν αμετακίνητοι. Στη συνάντηση που ακολούθησε με συνδικαλιστές, ο υπουργός Εργασίας μαζί με τον πρόεδρο του ΕΚΑ Γρ. Φελώνη, τον αντιπρόεδρο της ΓΣΕΕ Α. Καλύβη και την πρόεδρο του σωματείου Α. Φράγκου αναλώθηκαν σε αναζήτηση τεχνικών και νομικών λύσεων, για να παρεμποδίσουν υποτίθεται το κλείσιμο, αλλά επί της ουσίας αυτό που συζητούσαν ήταν το σε ποια επιδοτούμενα προγράμματα θα ρίξουν τις 500 εργάτριες, ώστε να πέσουν στα μαλακά οι απολύσεις.

Στον αντίποδα αυτής της πρόκλησης, ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Δ. Θεοδώρου κατήγγειλε στη συνάντηση ότι οι εξελίξεις στην εταιρία είναι αποτέλεσμα της πολιτικής της ΕΕ και της Συνθήκης του Μάαστριχτ που εφαρμόζει και στηρίζει η κυβέρνηση. Για τους εργαζόμενους, επισήμανε, είναι μονόδρομος η σύγκρουση και η ανατροπή αυτής της πολιτικής.

  • Ανακοίνωση - καταγγελία για τις απολύσεις στη «ΣΙΣΣΕΡ» εκδόθηκε και από τη ΔΗΣΕΚ.
«Από αυτά τα χέρια έκαναν αυτοί εκατομμύρια»

Μιλούν στο «Ριζοσπάστη» οι εργάτριες που τσάκισαν τα κορμιά τους παράγοντας χρυσάφι για την πολυεθνική «Σίσσερ»

«Εκτέλεση εν ψυχρώ»! Ετσι χαρακτηρίζουν οι ίδιες οι εργάτριες την αιφνιδιαστική ανακοίνωση της επιχείρησης «Σίσσερ Πάλκο» για το κλείσιμο του εργοστασίου και το πέταγμα στο δρόμο 500 εργατριών! Γυναίκες, που οι περισσότερες έχουν περάσει μια ζωή στο εργοστάσιο. Μια ζωή σκληρής και απάνθρωπης δουλιάς, για να γεμίζουν τα θησαυροφυλάκια της εργοδοσίας. Γυναίκες που μπήκαν κοριτσάκια και βγαίνουν ακόμα και γιαγιάδες. Γυναίκες με χέρια παραμορφωμένα και πρησμένα από τη δουλιά. Τα δείχνουν και λένε: «Από αυτά τα χέρια πλούτισε η επιχείρηση»...

Γυναίκες που χτες ήταν στο δρόμο έξω από το εργοστάσιο. Θα είναι και αύριο έξω στο δρόμο και όσο χρειαστεί, όπως λένε οι ίδιες. Ξέρουν πολύ καλά γιατί η εργοδοσία κλείνει το εργοστάσιο. Ξέρουν πολύ καλά ότι ο μοναδικός λόγος είναι η ακόμη μεγαλύτερη αύξηση των κερδών της. Καταδεικνύουν και καταγγέλλουν τον υπεύθυνο αυτής της κατάστασης που δεν είναι άλλος από την κυβέρνηση, που όπως λένε τους επιδοτεί και από πάνω.

Βρεθήκαμε χτες εκεί μαζί τους, εκεί όπου οι εργαζόμενες ήταν συγκεντρωμένες στο δρόμο και μιλήσαμε μαζί τους, γι' αυτήν την απόφαση της επιχείρησης, για τους υπεύθυνους αυτής της κατάστασης, αλλά και για το μέλλον τους.

«Μπήκαμε γερές, βγαίνουμε άρρωστες»

Η Μαρία Νικολή εργάζεται 15 χρόνια στο εργοστάσιο, είναι 49 χρόνων και αναρωτιέται, δίνοντας ταυτόχρονα και την απάντηση: «Πού θα βρω δουλιά; Είμαι σε μια ηλικία που δεν έχει που να πάω. Ποιος θα με πάρει με τόση ανεργία;». Χαρακτηρίζει την απόφαση της επιχείρησης ξαφνική, προσθέτει όμως: «Περιμέναμε βέβαια και άλλες απολύσεις, αφού τα τελευταία χρόνια αυτό γίνεται. Αλλά δεν περιμέναμε και το κλείσιμο. Να βρεθούμε 500 άτομα στο δρόμο από τη μια μέρα στην άλλη». Για τις συνθήκες δουλιάς λέει: «Περάσαμε δύσκολα, σκληρή δουλιά. Μπήκαμε γερές και βγαίνουμε άρρωστες». Ως διέξοδο χαρακτηρίζει τον αγώνα και τις κινητοποιήσεις των εργαζομένων και βεβαίως γνωρίζει πολύ καλά γιατί κλείνει η επιχείρηση... «Βρήκαν φτηνά μεροκάματα στη Βουλγαρία και φεύγουν. Και να σκεφτείς ότι το Πάσχα μας έφερναν ρούχα φτιαγμένα στη Βουλγαρία με την ετικέτα της "Σίσσερ" για να τα επισκευάσουμε, προκειμένου να βγουν στην αγορά, γιατί ήταν προβληματικά, αφού εκεί δεν έχουν την εμπειρία που έχουμε εμείς».

Η Βασιλική Παναγοπούλου δουλεύει 25 χρόνια στο εργοστάσιο και το καλοκαίρι βγαίνει στη σύνταξη, λέει όμως: «Εντάξει εγώ σταματάω. Ομως δεν μπορώ να σκέφτομαι μόνο τον εαυτό μου, αλλά και τους άλλους. Νέοι άνθρωποι με παιδιά, δάνεια για σπίτι, ενοίκια, τι θα κάνουν; Αυτό που έγινε χτες ήταν εκτέλεση εν ψυχρώ».

Στη συζήτηση μπαίνουν και άλλες εργαζόμενες και ένα ερώτημα που απευθύνει η μια στην άλλη: «Τι κάνει η κυβέρνηση;». Ταυτόχρονα απαντούν: «Τίποτα»! Και προχωρούν ακόμα παραπέρα. Μια εργαζόμενη καταγγέλλει το γεγονός ότι όλα αυτά τα χρόνια το κράτος δεν έκανε τίποτα για ένα τόσο σημαντικό κλάδο όπως η κλωστοϋφαντουργία με αποτέλεσμα το ένα εργοστάσιο να κλείνει πίσω από το άλλο. Η Δήμητρα που δούλευε στο εργοστάσιο 20 χρόνια μας λέει ότι δε φτάνει το γεγονός πως μένουν χωρίς δουλιά, αλλά η επιχείρηση προσπαθούσε καιρό τώρα να τους πείσει ότι είναι για το καλό τους το εργοστάσιο που υπάρχει στη Βουλγαρία, γιατί εκεί τα πράγματα είναι πιο φτηνά, άρα συμφέρει και τις εργαζόμενες ενώ η Μαίρη, με 18 χρόνια δουλιάς στην πλάτη, προσθέτει: «Πρέπει να κινητοποιηθούμε. Δε γίνεται. Θα μας ακούσουν, δεν υπάρχει περίπτωση...». Η Δήμητρα παρεμβαίνει και με οργή μάς λέει: «Οι περισσότεροι έχουμε 18-20 χρόνια δουλιάς. Μπήκαμε παιδιά και βγαίνουμε γιαγιάδες. Υπάρχουν σήμερα μάνες χωρισμένες, χήρες με ανήλικα παιδιά, πως θα ζήσουν; Ποιος θα τις πάρει για δουλιά; Υπάρχουν και πολλά ζευγάρια και μένουν και οι δυο χωρίς δουλιά».

Εκείνη την ώρα παρεμβαίνει η Ελένη, επίσης με 19 χρόνια δουλιάς στο εργοστάσιο, και στην ερώτηση για τις ευθύνες της κυβέρνησης και του κράτους απαντάει: «Αν το κράτος δεν έχει ευθύνη, τότε ποιος έχει;» Λίγο πιο πέρα είναι η Αννα Ευθυμίου 13 χρόνια στο εργοστάσιο, με μικρό παιδί, που πληρώνει γυναίκα για να το κρατάει και με δάνειο που πληρώνει, αφού «έκανε το λάθος... να αγοράσει» σπίτι.

Η κ. Ρηγόπουλου, 42 χρόνων, δουλεύει 25 χρόνια στο εργοστάσιο και είναι χήρα με δυο ανήλικα παιδιά... «Τι θα κάνω; έχω ενοίκια, πληρώνω φροντιστήρια και είμαι μόνη μου με δυο ανήλικα παιδιά. Πού θα βρω δουλιά με αυτήν την ανεργία που υπάρχει;». Και απαντάει η κ. Ευστρατίου, που δουλεύει 30 χρόνια, αλλά και η Αναστασία Χατζόγλου με 25 χρόνια στο εργοστάσιο, «εδώ δεν μπορούν να βρουν οι νέοι, τα παιδιά μας δουλιά, με αυτήν την ανεργία, θα βρούμε εμείς;». «Επιασα δουλιά αρχές Φλεβάρη του 1970. Ηρθα εδώ κοριτσάκι και έχω γίνει γιαγιά», λέει η Κατερίνα Μανιάτη που δουλεύει 33 χρόνια στο εργοστάσιο και θέλει 1,5 χρόνο για να βγει σε σύνταξη.

«Ξέρεις τι είναι να ράβεις 60 φανελάκια σε 18 λεπτά»;

Για τις συνθήκες δουλιάς η Α. Χατζόγλου λέει: «Ούτε τουαλέτα δεν μπορούσαμε να πάμε για να προλάβουμε να βγάλουμε τη δουλιά», ενώ η Χριστίνα Πλαγιάκου που δουλεύει και αυτή 33 χρόνια συνολικά στο εργοστάσιο, με μια διακοπή για κάποιο χρονικό διάστημα, αναφέρει χαρακτηριστικά: «Ξέρεις τι είναι να πρέπει να ράψεις 60 φανελάκια σε 18 λεπτά;». Μας δείχνει τα χέρια της που είναι παραμορφωμένα από το πρήξιμο και προσθέτει: «Από αυτά τα χέρια έκαναν αυτοί τα εκατομμύριά τους».

Χαρακτηρίζουν ψεύτικες δικαιολογίες τα δήθεν προβλήματα που επικαλείται η επιχείρηση και καταγγέλλουν ότι το φτηνό μεροκάματο στα Βαλκάνια είναι αυτό που τους οδηγεί να βάλουν λουκέτο στην επιχείρηση, αφού πήραν και τις επιδοτήσεις τους από το κράτος.

«Και να σκεφτείς ότι κάποτε δουλεύαμε και Σαββατοκύριακα, όταν στην αρχή είχε πρόβλημα η επιχείρηση, για να τη στηρίξουμε. Και σήμερα να τι εισπράξαμε, την απόλυση. Αντε τώρα να βρούμε δουλιά», λέει η Ευθαλία Κακίρη, 29 χρόνια στο εργοστάσιο.

Λίγο πιο δίπλα η Μαρία και η Βούλα 19 χρόνια η πρώτη στο εργοστάσιο και 13 η δεύτερη συζητούν για τα παιδιά τους που χτες τους ανακοίνωσαν ότι απολύονται. «Ευτυχώς καταλαβαίνουν ότι από εδώ και πέρα τα πράγματα θα είναι δύσκολα, λέει η Μαρία. «Και καλά να έχουν δουλιά οι άντρες, γιατί και αυτοί με το μεροκάματο είναι», προσθέτει η Βούλα...

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Χρειάζεται μέτωπο για ριζικές πολιτικές αλλαγές

Ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ με αφορμή το κλείσιμο της «Σίσσερ»

Το κεφάλαιο και οι πολιτικοί εκφραστές του θα αλωνίζουν, θα σκορπάνε τη φτώχεια και την πείνα, για να αβγαταίνουν τα κέρδη τους, αν η εργατική τάξη και τα λαϊκά στρώματα δεν ανατρέψουν τον πολιτικό συσχετισμό δυνάμεων, που είναι σε βάρος τους, αν δε συγκροτήσουν το δικό τους μέτωπο κατά της πλουτοκρατίας, δρομολογώντας ριζικές πολιτικές αλλαγές. Η εκτίμηση αυτή, που περιέχεται στη χτεσινή ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ, μ' αφορμή το κλείσιμο της «Σίσσερ», περιλαμβάνει και το στίγμα των καθηκόντων για το εργατικό κίνημα, καθώς παράλληλα με την τραγωδία που ζουν 500 οικογένειες, στην πιάτσα έχουν βγει ήδη και οι απολογητές της Ευρωπαϊκής Ενωσης που προσπαθούν να εγκλωβίσουν την εργατική δυσαρέσκεια σε δρόμους ανώδυνους για το σύστημα.

Να υπενθυμίσουμε ότι προχτές με ανακοίνωση της μητρικής εταιρίας, της πολυεθνικής ΣΙΣΣΕΡ ΓΚΡΟΥΠ, αναγγέλθηκε ότι θα κλείσουν οριστικά στις 30 Μάη οι παραγωγικές εγκαταστάσεις στην Αθήνα. Η πολυεθνική πετά στο δρόμο τις 500 εργαζόμενες, από τις 850 που έμειναν μετά από τις 360 απολύσεις των τελευταίων τριών χρόνων, επικαλούμενη τη χαμηλή ανταγωνιστικότητα και μεταφέρει την παραγωγή στη Βουλγαρία, για να ξεζουμίζει τους εργαζόμενους εκεί που -όπως λέει- της έρχονται πιο φτηνά... Ολα αυτά αν και επιδοτήθηκε πλουσιοπάροχα από την κυβέρνηση, ενώ κατάφερε μέχρι και μείωση στα μεροκάματα τα τελευταία χρόνια με τη βοήθεια των συνδικαλιστών του ΣΥΝ, που έχουν την πλειοψηφία του σωματείου.

Μπροστά σ' αυτήν την πραγματικότητα το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ με χτεσινή ανακοίνωσή του σημειώνει:

«Η απόφαση της πολυεθνικής ΣΙΣΣΕΡ ΠΑΛΚΟ να βάλει λουκέτο στο εργοστάσιο παραγωγής της Αθήνας και έτσι να πετάξει στο δρόμο 500 εργάτριες, ένα πράγμα επιβεβαιώνει: ότι οι εργαζόμενοι δε θα έχουν στον ήλιο μοίρα, αν στο συνδικαλιστικό τους κίνημα συνεχίζουν να πλειοψηφούν οι συμβιβασμένες παρατάξεις που καθυβρίζουν και υπονομεύουν την ταξική πάλη, ανάγοντας σε σύγχρονη πολιτική στάση την υποταγή της εργατικής τάξης στις επιλογές της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Το ΚΚΕ συμπαραστέκεται στους εργαζόμενους της ΣΙΣΣΕΡ ΠΑΛΚΟ με όλες τις δυνάμεις του. Καλεί τους εργαζόμενους της Αθήνας να βρεθούν στο πλευρό τους αγωνιστικά και να υπερασπίσουν το δικαίωμά τους στη δουλιά, βγάζοντας ταυτόχρονα τα απαραίτητα συμπεράσματα από την πολιτική της κυβέρνησης, αλλά και της ΝΔ και του ΣΥΝ, που ψήφισαν υπέρ της Συνθήκης του Μάαστριχτ, που κατοχυρώνει την απελευθέρωση των κεφαλαίων, των εμπορευμάτων και υπηρεσιών και της εργατικής δύναμης».

Οι «διαμαρτυρίες» των ΣΥΝενόχων

Και ξαφνικά σαν να ξύπνησαν από το λήθαργο. Για ορισμένους γράφουμε, που στο «και πέντε» διαμαρτύρονται για το κλείσιμο της «Σίσσερ». Πρώτος ο πρόεδρος του Συνασπισμού, ο οποίος με γραπτή δήλωσή του αυτό που έχει να καταλογίσει στην κυβέρνηση είναι ότι «παρακολουθεί ως θεατής τις δραματικές εξελίξεις, την αποβιομηχάνιση της χώρας», και αφήνει «την οικονομία στον αυτόματο πιλότο της αγοράς»..!

Μα ακριβώς το αντίθετο συμβαίνει. Η κυβέρνηση όχι μόνο δεν είναι θεατής, αλλά είναι πρωταγωνιστής σε αυτές τις δραματικές οικονομικές εξελίξεις. Είναι η πολιτική της ανταγωνιστικότητας, της αύξησης της παραγωγικότητας και της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης, που εξασφαλίζοντας τα κέρδη των ευρωπαϊκών πολυεθνικών - όπως της «Σίσσερ» - στερεί με το «αποφασίζομεν και διατάσσομεν» το μεροκάματο σε 500 εργάτριες. Οσο για τον «αυτόματο πιλότο της αγοράς», ας μη διαμαρτύρεται ο πρόεδρος του ΣΥΝ. Γιατί στηρίζοντας το Μάαστριχτ, την ΟΝΕ κλπ. δεν κάνει τίποτα άλλο παρά να αναγορεύει την «αγορά» και τις πολυεθνικές σε δικτάτορες της κοινωνίας.

«Από την 1η του Ιούνη θα είμαστε στον κατάλογο των ανέργων», αναφωνεί η πρόεδρος του Σωματείου. Και όμως, το κλείσιμο δεν είναι κεραυνός εν αιθρία. Τα τελευταία τρία χρόνια το πρόβλημα σιγοκαίει. Τριακόσιοι εξήντα εργαζόμενοι ...πήγαν άκλαφτοι. Τι έκανε τόσα χρόνια η ηγεσία του Σωματείου; Αντί να ξεσηκώσει τους εργαζόμενους σε αγώνα ζωής και θανάτου, υπονόμευσε την αγωνιστική προοπτική και αποδέχτηκε «λύσεις» που οδήγησαν μέχρι και στη μείωση των αποδοχών! Εθρεψε επικίνδυνες αυταπάτες, που τώρα δυστυχώς πληρώνονται.

Οσο για το ΕΚΑ και τα ψελλίσματά του «για μποϊκοτάζ» των προϊόντων της εταιρίας, τι να πούμε; Οι άνθρωποι έχουν χάσει κάθε επαφή με την πραγματικότητα. Και γι' αυτό είναι επικίνδυνοι για τους εργαζόμενους.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ