ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 7 Μάη 2003
Σελ. /40
Η «ωρίμανση» του νέου «εκσυγχρονισμού»

Η νοσηρότητα του πολιτικού κλίματος, εξαιτίας της «περιέργως» συνεχιζόμενης σκανδαλολογίας, συνδέεται άμεσα με τα μέτρα που ...ζεσταίνονται από τον Κ. Σημίτη για τον «εκσυγχρονισμό του πολιτικού συστήματος». Με τη συναίνεση και του Κ. Καραμανλή...

Του Τάσου Αναστασίου από τα «Νέα»
Του Τάσου Αναστασίου από τα «Νέα»
Εύκολη και διαρκώς επαναλαμβανόμενη η διαπίστωση γίνεται απ' όλους: Το πολιτικό κλίμα είναι νοσηρό. Η διαπίστωση με αφορμή την «περιέργως» συνεχιζόμενη σκανδαλολογία έχει άμεση σχέση με την «έξοδο» που δρομολογείται και δεν είναι άλλη από τον «εκσυγχρονισμό του πολιτικού συστήματος». Με άλλα λόγια «ωριμάζει» η «αναγκαιότητα» των μέτρων που θα ανακοινώσει σε εύθετο χρόνο ο Κ. Σημίτης. Ο υπαίτιος εμφανίζεται και «θεραπευτής»... Απαιτείται, όμως, η συναίνεση της ηγεσίας της ΝΔ στον επιχειρούμενο «εκσυγχρονισμό» του δικομματισμού. Και ω του θαύματος το βιβλίο του Γ. Κύρτσου ήρθε στην πλέον «κατάλληλη στιγμή»...

Ο συμψηφισμός (πολιτικών) ευθυνών μεταξύ των δύο «μεγάλων» είναι δεδομένος, άλλωστε είναι όρος ύπαρξης του δικομματισμού. Το έχουν αποδείξει πλειστάκις στο παρελθόν με συμψηφισμούς σε πλήθος σκανδάλων, από την ΑΓΕΤ και το αεροδρόμιο των Σπάτων μέχρι την εγκληματική αφαίμαξη των «αφελών» στη Σοφοκλέους. Μπορούν τώρα ΠΑΣΟΚ και ΝΔ να συμφωνήσουν στην ανάγκη τροποποίησης των όρων του παιχνιδιού (διάβαζε εκλογικός νόμος, οικονομικά κομμάτων), εννοείται προς όφελος των δυο τους και του συστήματος γενικότερα. Το «αγκάθι» ότι τελικά ένας από τους δύο θα είναι στην κυβερνητική εξουσία, ίσως ξεπεραστεί από την πιεστική ανάγκη για την «εξυγίανση» του συστήματος...

Δεν περίμενε η «κοινή γνώμη» τον πρώην διευθυντή του «Ελεύθερου Τύπου», για να μάθει ότι η ηγεσία της ΝΔ είναι εξίσου βουτηγμένη μέχρι το λαιμό στη διαπλοκή και είναι πλήρως ενταγμένη στον ανελέητο καθημερινό «πόλεμο συμφερόντων». Ο ίδιος ο Κ. Καραμανλής, άλλωστε, εκλιπαρεί για αναγνώριση της «υπεύθυνης» και «συναινετικής» στάσης της όλα αυτά τα χρόνια. Η αλήθεια, βέβαια, είναι ότι δεν μπορούσε να κάνει κάτι διαφορετικό από την εφαρμοζόμενη νεοφιλελεύθερη διαχείριση. Ας πάψει όμως να δημαγωγεί αχαλίνωτα υποσχόμενος «καλύτερες μέρες» στα λαϊκά στρώματα...


ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ
Παναγιώτης ΚΑΚΑΛΗΣ


ΝΟΣΗΡΟ ΚΛΙΜΑ ΚΑΙ «ΕΞΟΔΟΣ»

«ΤΡΙΚΥΜΙΑ»...«Οι βαριές κατηγορίες κατά της ηγεσίας και στελεχών της ΝΔ από το δημοσιογράφο Γ. Κύρτσο, που συμπίπτουν με τις νέες καταγγελίες της ΑΥΡΙΑΝΗΣ (κατά του Μιχ. Νεονάκη), προκαλούν τρικυμία στα δύο μεγάλα κόμματα, ΠΑΣΟΚ και ΝΔ. Ο πρωθυπουργός Κ. Σημίτης προειδοποίησε όσους σκανδαλολογούν ότι δε θα καθορίσουν αυτοί την πολιτική ατζέντα. Ο Κ. Καραμανλής, αντιθέτως, επέβαλε στη Ρηγίλλης απόλυτη σιωπή...» (Από το βασικό θέμα των ΝΕΩΝ).

«ΝΕΦΗ»: «Το "σκηνικό της διαπλοκής" διαμορφώνεται ανάγλυφα τις τελευταίες ημέρες καθώς στο παρασκήνιο επιχειρηματικά συμφέροντα, πολιτικοί - κομματικοί μηχανισμοί αλλά και εκδοτικοί παράγοντες επιδίδονται σε σκληρό ανταγωνισμό με "αποκαλύψεις" και "καταγγελίες" και προκαλούν νέφη στην πολιτική ζωή, ενώ στη Δικαιοσύνη κατατίθενται διαρκώς μηνύσεις και αγωγές για αποζημιώσεις. Τα παιχνίδια παρασκηνίου, χρήματος και εξουσίας που διαμορφώνουν τους όρους της (εν πολλοίς προεκλογικής) αναμέτρησης ανάμεσα στα δύο μεγάλα κόμματα, επεκτείνονται και στο εσωτερικό τους» (Από το βασικό θέμα του ΒΗΜΑΤΟΣ).

ΝΟΣΗΡΟ ΚΛΙΜΑ: «Παρά τις κυβερνητικές προσπάθειες να αμβλυνθούν οι δυσμενείς εντυπώσεις της κοινής γνώμης από τη συμμετοχή κυβερνητικών στελεχών στα χρηματιστηριακά παίγνια του 1999, η υπόθεση δείχνει να εξελίσσεται με καταιγιστικό ρυθμό, διαμορφώνοντας νοσηρό κλίμα για την κυβέρνηση... Οι υπάρχουσες, δε, πληροφορίες βεβαιώνουν ότι στο άμεσο μέλλον οι καταγγελίες θα διευρυνθούν και θα συμπεριλάβουν και στελέχη του ευρύτερου δημόσιου τομέα, επιτείνοντας το σκηνικό κρίσης και νοσηρότητας» (Από το βασικό θέμα της ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗΣ).

ΔΙΑ ΤΑΥΤΑ...«Είναι γι' αυτό άμεση η ανάγκη τόσο στο ΠΑΣΟΚ όσο και στη Νέα Δημοκρατία να αντιμετωπίσουν με άμεσα, πρακτικά, αξιόπιστα και αποτελεσματικά μέτρα το μείζον ζήτημα του μαύρου χρήματος που επί χρόνια δηλητηριάζει την πολιτική ζωή του τόπου. Εστω κι αν χρειαστεί να πάρουν επώδυνες αποφάσεις» (Από το άρθρο των ΝΕΩΝ).

ΘΕΜΑΤΑ: «Ο εκσυγχρονισμός ή ακριβέστερα η εξυγίανση του πολιτικού συστήματος της χώρας, αφορά, κυρίως, τα εξής θέματα: - Το εκλογικό σύστημα. Με τον εκλογικό νόμο που ισχύει, νοθεύεται η λαϊκή βούληση και καταληστεύονται τα λεγόμενα μικρά κόμματα, για να εξασφαλίσει κοινοβουλευτική αυτοδυναμία το πρώτο κόμμα, με πρόσχημα την κυβερνητική σταθερότητα. Μόνη τίμια και δημοκρατική λύση είναι η καθιέρωση της απλής αναλογικής ως μόνιμου εκλογικού συστήματος...» (Βίκτωρ Νέτας -ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ).

ΤΑ ...ΕΞΑΣΤΗΛΑ

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: «ΣΙΣΣΕΡ-ΠΑΛΚΟ»: ΠΕΤΑΕΙ 500 ΕΡΓΑΤΡΙΕΣ ΣΤΟ ΔΡΟΜΟ... ΚΑΙ ΠΑΙΡΝΕΙ ΕΠΙΔΟΤΗΣΗ!

ΑΥΓΗ: Η PALCO ΚΛΕΙΝΕΙ - 500 ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΕΣ ΣΤΟ ΔΡΟΜΟ.

ΤΑ ΝΕΑ: Για ΠΑΣΟΚ και για Ν.Δ.- ΤΡΙΚΥΜΙΑ ΜΕ ΝΕΕΣ ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΕΣ.

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: ΠΛΗΡΩΝΟΥΝ ΤΑ ΠΑΙΓΝΙΑ ΤΟΥ '99.

ΤΟ ΒΗΜΑ: ΤΑ ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΑ ΤΗΣ ΔΙΑΠΛΟΚΗΣ.

ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: ΕΛΔΕ ΤΟ ΠΑΣΟΚ ΜΕ ΕΠΕΝΔΥΤΗ ΤΟΝ ΝΕΟΝΑΚΗ.

ΑΥΡΙΑΝΗ: 1,5 ΜΕ 2 ΔΙΣ. ΕΧΕΙ ΑΡΠΑΞΕΙ Ο ΝΕΟΝΑΚΗΣ ΑΠΟ ΤΟ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: ΤΑ ΝΤΟΚΟΥΜΕΝΤΑ ΤΗΣ ΛΗΣΤΕΙΑΣ ΣΤΟ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ.

ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: (Κ. Σημίτης). ΤΑ... ΑΣΥΜΜΑΖΕΥΤΑ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙ ΝΑ ΣΥΜΜΑΖΕΨΕΙ!

ΧΩΡΑ: ΤΑ ΜΑΖΕΥΟΥΝ...

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: ΥΔΡΟΓΟΝΙΚΟ ΑΙΤΗΜΑ ΗΠΑ ΣΤΟΝ ΣΗΜΙΤΗ.

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ (Ρίζου): ΝΟΜΙΜΟΠΟΙΟΥΝΤΑΙ 400.000 ΚΑΤΑΠΑΤΗΤΕΣ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΕΚΤΑΣΕΩΝ!

ΒΡΑΔΥΝΗ: ΟΙ ΝΕΕΣ ΡΥΘΜΙΣΕΙΣ ΔΟΜΗΣΗΣ ΣΤΑ ΝΗΣΙΑ.

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ (Μήτση): ΤΑ «ΚΛΕΙΔΙΑ» ΓΙΑ ΤΙΣ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΕΣ.

Η ΑΠΟΦΑΣΗ: ΜΟΝΙΜΟΙ ΟΛΟΙ ΣΕ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΔΗΜΟΥΣ.

ΕΘΝΟΣ: 2.800 ΝΕΕΣ ΠΡΟΣΛΗΨΕΙΣ ΣΕ ΝΑΥΤΙΚΟ, ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ, ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΙΚΗ.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: ΠΡΟΣΛΗΨΕΙΣ 7.789 ΘΕΣΕΙΣ ΣΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ.

ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ: ΞΕΦΡΑΓΟ ΑΜΠΕΛΙ ΤΑ ΔΗΜΟΤΙΚΑ ΣΧΟΛΕΙΑ.

ΥΠΟ-ΓΡΑΜΜΙΣΕΙΣ

Οι προτεραιότητες Σημίτη... «Στην Ελλάδα συντελείται μία μεγάλη δημιουργία και πρώτα πρώτα οι ίδιοι οι εργαζόμενοι αισθάνονται ότι αδικούνται όταν παρουσιάζεται πολλές φορές μια μαύρη εικόνα. Διότι οι εργαζόμενοι έχουν δώσει τον καλύτερο εαυτό τους για το ξεπέρασμα πολλών προβλημάτων και να οδηγήσουν τη χώρα μας στο κέντρο των πολιτικών και οικονομικών εξελίξεων της Ευρώπης. Επομένως, εκείνο που νομίζω ότι πρέπει να προταχθεί, είναι η ανάδειξη των προτεραιοτήτων που μπαίνουν σήμερα στο νέο περιβάλλον και θεωρώ προς αυτή την κατεύθυνση κινείται η πολιτική του κ. πρωθυπουργού...» (Χρ. Πολυζωγόπουλος - πρόεδρος ΓΣΕΕ - συνέντευξη στην ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ).

...Και οι «μεγάλες οι μάχες» του... «Δίνει (σ.σ. ο Κ. Σημίτης) μεγάλες μάχες για την ενίσχυση της πολιτικής, οικονομικής και κοινωνικής θέσης της χώρας. Αυτές οι μάχες, που σημειωτέον φέρνουν θετικά αποτελέσματα και αναγνωρίζονται από μια μεγάλη πλειοψηφία του λαού, δυστυχώς απαξιώνεται μερικές φορές, οδηγείται σε δεύτερο πλάνο η δυναμική η οποία φέρνει τη χώρα ως ισότιμο και ισοδύναμο μέλος και μέρος της μεγάλης Ευρώπης» (Ο ίδιος).

Γκαργκάνας και Σημίτης: «Μια λύση μένει. Ο Γκαργκάνας. Ετσι, το αφεντικό της Τραπέζης της Ελλάδος, με το κύρος της αυθεντίας διατάσσει περισσότερη εργασιοθεραπεία και σταθερές -δηλαδή χαμηλότερες- αμοιβές. Περίπου σκάσε και κολύμπα. Μα προεκλογικά; Ναι, προεκλογικά. Διότι ο Γκαργκάνας είναι το μαστίγιο και ο Σημίτης το καρότο. Δοκιμασμένη η συνταγή. Ο πρώτος βαράει, ο δεύτερος απλώνει τη χούφτα με το στάρι και ο τρίτος τρέχει. Λαό τον ανεβάζουνε, μουλάρι τον καβαλάνε!» (Δημ. Δανίκας - ΝΕΑ).

Απολύσεις «φάρμακο» στην κρίση: «Ο πόλεμος στο Ιράκ τελείωσε, ο άλλος πόλεμος όμως κατά του κόσμου της εργασίας συνεχίζεται. Οι σχεδιαζόμενες απολύσεις στις ΗΠΑ κατέγραψαν τον Απρίλη τη μεγαλύτερη αύξηση από τον περασμένο Νοέμβρη. Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε χτες η εταιρεία Challenger, Gray & Christmas οι απολύσεις στις ΗΠΑ αυξήθηκαν κατά 71% σε 146.399 τον Απρίλιο, από 85.396 απολύσεις που είχαν ανακοινωθεί το Μάρτιο...» (Μωυσής Λιτσής - ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ).



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ